Бихте ли пуснали 12 год си дъщеря да...

• 21 083
  • 487
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Не искам да съм нескромна, но психолог, пратен от социалните ми е правил тест за интелигентност именно за да прецени дали имам капацитет за родител. И остана изненадан от представянето ми. Каза ми: "Ти си сред 10% най-интелигентни датчани." Понеже и на мъжа ми е правил отделно и го питах на мъжа ми какво е. Отговорът беше: "Неговото е нормално, като моето". Един вид каза, че те са нормални, а аз не съм.
Какво разбираш под засукана специалност. Имам още две: Електронен инженер и Computer science. Както и редица изкарани курсове във връзка с програмирането, Двустранно счетоводство, Туристически гид. Даже малко в узчилище за зонова терапия учих.

Ами поздравления. Язък ти за интелигентността и образованията, щом си зарязваш детето да прави каквото си иска, не го натискаш да учи и си готова да я оставиш да гние в Макдоналдс.

# 421
Разбира се, че е много по-лесно да преведеш пари за поредния парцал, отколкото всеки ден да стоиш на дървената пейка в залата докато детето тренира, да му станеш личен шофьор, за да го водиш по любимите му занимания, да стоиш до късно, за да решите задачите по математика, или предаде проекта си навреме.
Да, образованието не те прави щастлив, ако учиш по старата поговорка "учи, за да не работиш". И братовчедка ми има едно богословие за нищо.
Аз на бележки не държа, държа на обща култура, като седнем можем да не говорим само за дрехи, пари и компютърни игри.
Пределно ясно ми е, че децата ми няма да вземат нобелова награда за лекарство против СПИН .

Ако наистина толкова си се жертвала - евала - старателна майка си и имаш право да си приписваш заслуги за постиженията на децата си.
Но има и майки (като моята), които не знаят кво съм учила в училище щото "само тъпите ученици учели с родителите си". И после разказваше налево и надесно как  ме изучила виШу, все едно тя  ми е вземали изпитите. Пращала пари - отчела се достатъчно. Само дето на много пращаха, ама не всички завършиха, щото просто си не учиха, а се забавляваха. А аз денем ходех на лекции, а нощем на работа. Защото верно пращаше жената колко има ама делеше на 2 щото 2 студентки едновременно издържаше. И просто си не стигаше. Аз как съм се мъчила с учене, с общежития, с мизерия, с невъзпитани бесни селяндури колеги... тя няма никаква представа и не я интересува. Аз не искам такъв живот за децата си - никой не заслужава тоя ад. Или поне за мен беше такова. Добре че имах все пак късмет и със свестни колеги, които до ден днешен ми липсват, но са се пръснали по света.

С какъв проблем е едното дете и кое? За неможене да се концентрира говориш? А за да си завършила тази специалност няма как да не можеш да се концентрираш, не си измисляй сега!

Според специалистите - с никакъв. Но аз от малък го виждам,че има проблем с концентрация. Не е тъп, просто му трябва уединение. Сам ми е казвал, че в училище е ходил да учи в тоалетната, защото не може да се концентрира на шум. Разбирам го, защото имам същия - получих го заради дълги години нетретиран здравословен проблем, и пак заради некадърни тукашни специалисти. Но аз съм учила много, имам тренинг и затова се справям с училище, дори и с 300 зора. Но знам, че положението ми не е нормално, щото преди бях друга - буквално в дискотека можех да уча за изпит. Сега трябва да съм сама и муха ако бръмне и край - разсейвам се. Синът ми обаче винаги е бил така и се има за тъп. Но виждам че не е, както и аз не съм. Просто поради някаква причина някъде биохимията се е объркала. При мен знам каква е, но при него - не.

Написала е как вижда и чувства нещата, и то искрено, за разлика от някои други.
А дъщеря ти споделя ли с другите ти деца?

Казва, че споделя, но не съм била свидетел. Те нон стоп си говорят - все някакво споделяне трябва да се случва в тия разговори, знам ли.... Знам обаче, че те на нея и споделят разни неща, защото тя знае. Не ми казва, но понякога успявам да я изнудя. Но само за другите - за себе си дума не обелва.

# 422
  • Между гори и планини
За да не е толкова захаросано и да си мисли някой , че при нас е всичко цветя и рози, ще споделя.
Едно време, мъжът ми е бил с диагноза в САЩ с хиперактивност, дифицит на внимание и дислексия. Последното още е на лице.
Та когато малкият беше на около 2г беше като торпедо, той не проходи, само бягаше. За да съм сигурна , че няма дислексия започнах много да се занимавам с него, букви, цифри, цветове. Всичко на два езика, защото сме такова семейство.
На 4 години започна да чете сам, не помня кога започна да пише прости думи, някъде пак тогава. Къде огледално, къде правилно.
В предучилищна решаваше на игра математически мандали със задачи за втори клас. Просто винаги гледах да се занимава с нещо. Съответно никаква концентрация в предучилищна група - там му е безумно скучно. Същото и в първи клас - само блееше през прозореца. Започнах работа на 4 часа, за да се занимавам с него. Следобед дописвахме пропуснатото в час и домашните. Училището му беше едно от амбициозните в града.
Във втори клас получи двойка по английски, смях в залата, защото написал три думи грешно на дъската. Започна тренировки по лека атлетика, той бе е групов играч. Дисциплината която му даде спорта и самочувствието, веднага се усетиха. В събота ходеше по няколко часа на роботика.
В трети клас настигна отличниците. Пак казвам, аз не съм бележкар, но в училището държаха на успех. Още първия учебен ден, учителката по английски ме моли да го пратя на състезанието по английски, че бил най-подготвен... Ти да видиш.
В това време ние с баща му търкахме пейките в залата по лека атлетика, в студ с якетата, в жега.
Режима на детето беше ставане в 6, закуска, училище, прибиране, обяд, учене по часовник, тренировки до 8ч вечер, прибиране, вечеря, душ и сън. Единственото свободно време беше събота.
При това моя син ходи само две извън класни дейности. Много негови приятели ходеха на школи по английски, рисуване, балет...
Така, че не е толкова лесно. Не ми се е родил научен. В момента и него го тресе пубертета, мързи го, ако го оставя цял ден ще е на телефона. Само от мен и баща му зависи, те си нямат представа за времето и колко бързо минава.
Големият в първи клас сам се записа на пиано, след три месеца уроци ходи на концерт. Свири с две ръце, без ноти. Тъкмо когато щях да купувам пиано, се отказа. Сега като му пусна клипове и не пита, що бе съм го била да продължи. Да свири на китара, да чете по ноти и да свири на пиано се научи напълно сам.
А, забравих - дребния с дефицит на вниманието, може да се концентрира прекрасно докато снима, за да прави анимации, реди Лего с десетки хиляди части и др приятни за него дейности.

# 423
  • София
Леле, колко сте подробни. Мен ме мързи да разказвам, че то са едни саги, една Илиада и Одисея...
Голямата е родена един месец по-рано. Поради това / може би/ зацепва нещата към 3 месеца по-късно от останалите.
Математиката все още е мъка.
Малкият е с дислексия. И особено нежелание да ходи на градина и училище. Преди три седмици ревах по случая.

# 424
  • Между гори и планини
Явно трябваше, за да не смятат, че на нас от лотарията са ни се паднали най-даровитите. Поне с моите всичко е постигнато с много , много труд. От моя и тяхна страна. Когато малкия беше втори клас, дори напуснах работа, за да помагам с ученето. Какво да направя, явно е глупавичък и му трябва помощ. Сега е седми клас, още помагам при нужда по математика, по разказвателни, особено история и география. Химията , биологията и физиката му са лесни, български език му е зор, защото английски език му е първи, така говорим заради баща му, който заради дислексията не може да научи български.
Да не споменавам , че допреди 6г, мъжа ми работеше в чужбина и аз бях сама с две деца, с 5г разлика - сама си говорех от преумора. С количка и бебе по училищните занимания на баткото, уроци по пиано, психолог, щото и той не беше китка.
Но чуждата кокошка, патка... Вижда се само крайния резултат.

# 425
  • София
С английския е по-зле, защото там често няма съответствие между звук и буква, а са на клъстери. Българският е по-лесен в това отношение. Зависи и дали става въпрос за фонологилен проблем, на кои нива на езиловата структура е, зрително-пространствен или нещо друго.

# 426
  • София
Говорно е добре. Не може да свърже звук и образ обаче. Не съм го карала да четем на английски, че там ще се обърка още.

# 427
  • Между гори и планини
Моя мъж е наизустил думите, вижда картини докато чете. Аз не мога да си го представя, той не може да обясни. Затова и български език му е много труден, пък граматиката го побърква 🤨

# 428
  • София
Нещо не мога да редактирам, затова пиша нов. И професионално го казвам - ключът към успеха са родителите. Ако те са хора на място, упорити и постоянни, нещата се получават и напредък има. Ако родителите не са узрели да работят с децата си, нищо не върви, дори без осъзнават саботират работата, а в същото време очакват чудеса, и то веднага, и то друг да ги направи.

# 429
  • София
Аз пък няма да давам пример с моите деца, а ще дам два много показателни примера, които съм давала и в други теми

1. Преди 35 години се ражда момче с леко забавяне в развитието. Когато идва време за училище е записан в специализирано училище за деца, като него /по онова време имаше специални училища/. Баща му му взима допълнително частни учители, които да работят с него след училище. И така до края на 8-ми клас той успява да напредне достатъчно, след което да кандидатства в нормална гимназия. В гимназията продължава с допълнителната помощ от частни учители. Завършва гимназията с много добър успех. Приемат го да следва в Лондон, където завърши магистратура. След това се върна в България и миналата година направи докторантура

2. Преди 40 години се ражда съвсем нормално момче. Тръгва на училище, всичко си е наред, до 6-ти клас показва доста голям интерес към математиката, като оценките му винаги са между 5 и 6 по този предмет. С другите предмети също се справя доста добре. Но, тъй като по онова време се ходеше в казарма и всеки се чудеше как да я изкара по-лесно, родителите му го вкараха след 6-ти клас в спортно училище, за да може после да изкара лесна казарма в спортна школа. И така му замина целия потенциал. Завърши спортното с 3,50, защото тренировките бяха по-важни, изкара си така мечтаната лека казарма, а след това??? След това разбира се от него не стана нишо. Започна работа, като разносвач на флаери по блоковете.

Тези два примера винаги ки давам, за да покажа колко е важна ролята на родителите.

# 430
А този, първият с докторантурата, какво работи?

# 431
  • София
Аз попитах заради опит: имахме колежка с дете с дислексия.  Понеже на английски малките деца научават думите като цялост, не по срички, разместването на букви вътре не им пречи толкова да я прочетат. Ето как вижда текст едно дете с дислексия: http://geon.github.io/programming/2016/03/03/dsxyliea. Фонемите пречат, не помагат...

# 432
  • София
А този, първият с докторантурата, какво работи?

Има счетоводна къща.

Аз попитах заради опит: имахме колежка с дете с дислексия.  Понеже на английски малките деца научават думите като цялост, не по срички, разместването на букви вътре не им пречи толкова да я прочетат. Ето как вижда текст едно дете с дислексия: http://geon.github.io/programming/2016/03/03/dsxyliea. Фонемите пречат, не помагат...

Лелееее, това е някакъв кошмар. Племенника ми има дислексия, чела съм доста в интернет по темата заради него. Обаче бях останала с впечатлението, че при четене не виждат определени думи и затова не могат да разберат смисъла на текста. Така ли им се сменят буквите постоянно, докато четат?

# 433
  • София
А какво правим с българския? И в английския има срички, а не може човек да учи постоянно правописа и да чете наизуст. Това озисква страшно много ресурс. Да, някои думи се учат наизуст като четене "с един поглед", но това са лсновно кратки думи, служебни думи и думи с по-висока честота и които могат да се познаят от контекста. Но непознатите, сложните, рядко срещаните, нмогосрилните и контекстуално необвързаните пак искат съотнасяне на букви към звукове и често се четат буква по буква или сричка по сричка.

# 434
  • София
Аз някак даже не виждам смисъла да "четем". Примерно както майка ми работи с него. Тя му чете текста. После заедно уж "четат". Всъщност тя го кара да го запомни наизуст и в един момент минават само на реч, без да има особено значение какво пише като текст.  А реално, като срещне проста нова четирибуквена дума, пак не може да я прочете.Frowning1

Общи условия

Активация на акаунт