Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 442
  • 765
  •   1
Отговори
# 270
Ц реактивният протеин е висок. Можеш да следиш прогреса и само с инсулин на гладно. Под 5-6 е хубаво да е, докато стигнеш дотам ще се вижда напредъка и без обременяване. Кривата на инсулина и кръвната ти захар обаче е необичайна, на 60 мин инсулинът не успява да понижи КЗ и дори лекичко  се вдига, а КЗ продължава да си стои на почти същото ниво. Най-високите стойности би трябвало да са на 60 мин, а на 120 мин вече да са се понижили почти до стойностите на гладно. А при теб доста се задържат високите стойности. Поправимо е с подходяща храна, движение, достатъчно сън и малко стрес. Но се подготви психически, че инсулин се сваля бавно.

# 271
Ц реактивният протеин е висок. Можеш да следиш прогреса и само с инсулин на гладно. Под 5-6 е хубаво да е, докато стигнеш дотам ще се вижда напредъка и без обременяване. Кривата на инсулина и кръвната ти захар обаче е необичайна, на 60 мин инсулинът не успява да понижи КЗ и дори лекичко  се вдига, а КЗ продължава да си стои на почти същото ниво. Най-високите стойности би трябвало да са на 60 мин, а на 120 мин вече да са се понижили почти до стойностите на гладно. А при теб доста се задържат високите стойности. Поправимо е с подходяща храна, движение, достатъчно сън и малко стрес. Но се подготви психически, че инсулин се сваля бавно.

Благодаря! Да, оказа се че имам и инсулинова резистентност, заради което спрях всякакъв хляб, картофи, ориз и сладко.Притеснявам се това да не влоши работата на щитовидната жлеза.Все още не съм почнала хормони и се чудя какво да правя.Дали с диета мога да се надявам да оправя и двете неща, или с билки или по друг начин. Иска ми се да опитам всичко друго преди да започна хормонозаместителна терапия, но не знам дали съм права.

# 272
За ЩЗ има по-компетентни потребителки  (аз не пия хормон) които могат да се включат, но освен в много леки случаи, мисля, че няма  как да се мине без хормон. За ИР можеш да опиташ и само с режим, без хапчета. А ако няма подобрение можеш да включиш и хапчета  (ако са ти предписани, не на своя глава, че метформин се пие по схема). А има и добавки които влияят добре на ИР. Не е нужно да се храниш съвсем без въглехидрати, можеш да набавяш от зеленчуци, бобови в разумни количества и ако не ти влияят зле и др.

# 273
Мари Чери, сега не взимам селен. Преди взимах този https://cefasel-nutri.de/ , незнам колко е добър.

Поли, имаш ли инсулинова резистентност? Как се храниш?

ИР не съм изследвала досега, кръвната захар се движи от 5.3 до 6,1 последно. За хранене - до преди седмица - с всичко, от седмица, без хляб, захар и всичко с глутен, но положението не е добро, не знам как ще дочакам вторник, а и не знам при тази ситуация доцент Тодорова дали ще успее да дойде до Плевен, аз съм от Севлиево и тук ендокринолозите са кът.

# 274
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Поли,увеличи протеина и мазнините, въглехидратите да са малко и от бобови или зеленчуци.

В предна тема превеждах две статии за връзката феритин-инсулин. Като ти е висок инсулина, тялото смъква феритина и хемоглобина не доставя достатъчно кислород на клетките, затова се задъхващ и сърцето се натоварва.

# 275
Поли,увеличи протеина и мазнините, въглехидратите да са малко и от бобови или зеленчуци.

В предна тема превеждах две статии за връзката феритин-инсулин. Като ти е висок инсулина, тялото смъква феритина и хемоглобина не доставя достатъчно кислород на клетките, затова се задъхващ и сърцето се натоварва.

Много благодаря за мнението, по принцип държа желязодефицитна анемия, последен хемоглобин 107, ще се опитам да намеря преведените материали и се надявам доц.Тодорова да напасне картинката. Притеснявам  се да не е нещо друго, което пропускам около тези симптоми, уж типични за Хашимото, но стягането в гушата ,задуха, лесната умора, ме одят до там.

# 276
Лекарите “лекуват” на парче.
Аз колко желязо изпих и спра ли го феритинът отива в килера. Откак ограничих въглехидратите, нямам проблем. Преди не можех и колело да карам, просто краката ми омекваха 😒
Като кажа на лекар или друг -слаби ми били мускулите... слаби са я, защото не достига кислород, а не от лежане 🤨

Последна редакция: сб, 18 апр 2020, 18:13 от asyalein

# 277
Лекарите “лекуват” на парче.
Аз колко желязо изпих и спра ли го феритинът отива в килера. Откак ограничих КХ нямам проблем. Преди не можех и колело да карам, просто краката ми омекваха 😒
Като кажа на лекар или друг -слаби ми били мускулите... слаби са я, защото не достига кислород, а не от лежане 🤨
Извинявай, глупав въпрос, но не намирам какво е КХ?

# 278
Аз също...да не би да е вгх? Thinking

# 279
Съжалявам, поправям го. Въглехидрати имам предвид, съкратих го на друг език 😊

# 280
violeta St. това, че Т3 и Т4 са в норма, не значи че са добре (оптимални) зависи къде в границите се намират, виждам, че Т4 е 12,99 ако е при долна граница 12 това е нисък резултат. 
АИП - е автоимунен палео протокол, това е специален хранителен режим който се прилага за известно време, но той е по- сложен и си трябва психическа нагласа и воля за него Simple Smile  .

Благодаря! Кажете ми режима.Не ми липсва вола.Той подпомага какво?

# 281
violeta St. това, че Т3 и Т4 са в норма, не значи че са добре (оптимални) зависи къде в границите се намират, виждам, че Т4 е 12,99 ако е при долна граница 12 това е нисък резултат. 
АИП - е автоимунен палео протокол, това е специален хранителен режим който се прилага за известно време, но той е по- сложен и си трябва психическа нагласа и воля за него Simple Smile  .

Режима както казах е сложен и не може да се каже с две думи, има информация много в интернет напишете АИП и ще ви излязат има и книга.
Иначе самия режим е насочен към хората с автоимунни заболявания (щом антителата са ви в норма, към момента нямате такова) . При тях има хронични възпаления в тялото, които причинявят нетипичната реакция на имунната система и тя образува антитела които нападат някой орган, в нашия случай щитовидната. Също така този режим "оправя" храносмилателната система и подобрява метаболизма.

Според мен си намалете въглехидратните храни и захар и ако можете да спрете изцяло глутен ще е добре. Иначе не намалявайте съвсем драстично въглехидратите, защото щитовидната се влошава при прекалено ниски въглехидрати.

Сега виждам, че сте качили изследванията - Т3 е добре щитовидната все още успява да компенсира, но Т4 е нисък.

# 282

Здравейте, това са моите изследвания от 13 април! Седмица преди това бях с високо фт4 и тсх 0,1 . В сряда съм при др Начев, в момента съм на Л - тироксин 50. Още съм си в хиперфункцията и е ужасно Sad

# 283
Така като гледам си в хипофункция, Т4 е под норма а ТСХ е високо.
Според имаш симптоми от високия кортизол. С ИР ли си, инсулина е доста висок.

# 284

Режима както казах е сложен и не може да се каже с две думи, има информация много в интернет напишете АИП и ще ви излязат има и книга.
Иначе самия режим е насочен към хората с автоимунни заболявания (щом антителата са ви в норма, към момента нямате такова) . При тях има хронични възпаления в тялото, които причинявят нетипичната реакция на имунната система и тя образува антитела които нападат някой орган, в нашия случай щитовидната. Също така този режим "оправя" храносмилателната система и подобрява метаболизма.

Според мен си намалете въглехидратните храни и захар и ако можете да спрете изцяло глутен ще е добре. Иначе не намалявайте съвсем драстично въглехидратите, защото щитовидната се влошава при прекалено ниски въглехидрати.

Сега виждам, че сте качили изследванията - Т3 е добре щитовидната все още успява да компенсира, но Т4 е нисък.
Благодаря, отново! Какви са основните храни, които трябва да приемам за шитовидната, а с ИР - се надявам да се нагодя! Явно, че трябва на първо място да е щитов.жлеза. Килограмите ми спешно трябва да паднат.Затова спрях всичко тестяно, сладко, картофи и ориз. Ям само салати и по малко месо. Днес си взех за първи път :Елтирокс от 25 мкгр. и то половинката. Все ми се искаше да се  оправя и без хормон, но да се надям, че в даден момент жлезата може и да е по-добре.Поне лекарката вчрва, че може да се случи това. Все още не ми е ясна отделната харектеристика на всеки от показателите в изследването.Казвате, че Т4 е нисък.Какво говори това?

Общи условия

Активация на акаунт