Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 741
  • 765
  •   1
Отговори
# 585
JoySS ако искаш си смъкни пак на 25мг докато стигнеш до лекаря.
Но правилно ти  казаха само ТСХ  е абсолютно неинформативен показател без да се знаят Т4 и Т3 ...или най-малко поне Т4 (това е Еутирокса всъщност). Иначе лекарите винаги изписват само него и дозират само според него, което не е правилно. Сама може да видиш, при ТСХ 6 може би Т4 и Т3 са били сравнително добре и не е било нужно вдигане на дозата.
Някои хора не усвояват Вигантола, смени и си вземи друг вит.Д .

# 586
В такъв случай е по-добре наистина да си слушате доктора. Тази тема едва ли ще Ви е от голяма полза.
Ft3, ft4, tat и mat са изследвани ноември месец. От тогава иска да се изследва само ТСХ. Не съм доктор и не разбирам, попитах ако някой може да помогне... Вие определено не ми помагате, но дано това ви прави по- щастливи.

# 587
Мибобо, а каква е причината някои хора да не усвояват конкретно Вигантола? Аз за първи път си взех 2 опаковки Вигантол да го пробвам, сега приемам друга марка...Но да  имам едно на ум Grinning Един ден опитах Вигантола- на вкус ми докарва повече на олио, но може и така да ми се струва. На практика пише средноверижни триглицериди (по спомени) без уточнения...

# 588
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Joy, в тази тема си помагаме със съвети. Много голяма част от лекарите действат по правила на икономиката и изследват каквото покрива ЗК, а не каквото би помогнало максимално на пациента.
Общо взето или вярваш на лекаря, или се информираш и сама си доплащаш и останалите параметри.
Човешкият организъм е сложна, взаимосвързана система и когато излезе от строя е почти невъзможно да се направи фина настройка само по един показател.
Надявам се това да ти помогне.

Днес говорих с една позната, дъщеря й е родена без ЩЖ.
Та майката ми каза, че детето високо-рисково за Ковид.
Значи ли, че и ние сме?🤔

# 589
asyalein, преди около 2 седмици американски учени излязоха със специален доклад, че ние болните от Хашимото не попадаме в рисковата група.
Колко е вярно или не.. Според мен всичко си е до организъм.

P. S dolce, не съм забравила за зелето, но книгата не е при мен.. Много ме "чопли" това зеле 😁🙈

# 590
Мибобо, а каква е причината някои хора да не усвояват конкретно Вигантола? Аз за първи път си взех 2 опаковки Вигантол да го пробвам, сега приемам друга марка...Но да  имам едно на ум Grinning Един ден опитах Вигантола- на вкус ми докарва повече на олио, но може и така да ми се струва. На практика пише средноверижни триглицериди (по спомени) без уточнения...

Ами самата му форма не се усвоява добре от някои хора, както и при други добавки се случва.
Но доколкото съм срещала, такива хора са сравнително малко, смята се за много добър продукт и много хора се чувстват добре с него, включително и аз. Относно вкуса - вит.Д е мастноразтворим витамин и затова е в такава среда и препоръката е да се приема с по-мазно хранене, за по-добро усвояване. Аз винаги съм го вземала с храна така, че точно вкуса му не знам Simple Smile

Относно Ковид - аз също смятам, че е индивидуално всичко. Иначе по формулировка Хашимото е хронично заболяване и по презумция сме в рискова група.

JoySS подкрепям напълно каквото е казала asyalein . Ти хем слушаш лекаря си, хем очакваш да ти помогнем...с какво точно явно не те разбрахме, какво очакваш от нас? Това което ти казахме, те обиди по някакъв начин, не разбрах с какво.
Почти всички тук, сме стигнали до извода, че лекарите не ни лекуват както трябва, затова четем и се образоваме сами и вече разбираме (това което ти каза - не съм лекар, не разбирам) и общо взето си контролираме сами заболяването и то много по-правилно от колкото един лекар гледайки ТСХ.
Защото 2-3 страници назад ако погледнеш, ще видиш на една дама резултатите - ТСХ 7 , което сочи че трябва хормон, а Т3 и Т4 съвсем с добри резултати, показващи, че не е необходимо.... и ако лекар я натъпче с хормон на база резултата от ТСХ като теб и скоро и тя щеше да е предозирана.

# 591
  • Столичанин ама не в повече :D
Преди 10 години момичетата много я харесваха. Внимателна, спокойна, отзивчива, с индивидуален подход. В каква посока се е развила за 10 години не знам. Може да се е превърнала в механичен робот, която отстрелва пациент след пациент. Разбира се, може и да не се е променила. Добре е някой със съвсем пресни впечатления да каже.
Ако те притесняват парите, всички взимат толкова.
Ако си в началото на заболяването (извинявай, отдавна не бях надничала тук и не ви знам историите), тръгни от кварталния ендикринолог. Поне аз винаги съм предпочитала и съветвала този вариант. Да не говорим, че и сред участъковите често има много добри диагностици и специалисти. Просто няма как всички доктори да работят по болниците или да имат допълнителни частни кабинети.
При теб какви точно са проблемите? Само жлезата или търсена бременност? Защото по спомени, повечено от ходещите при Тодорова имаха проблеми със забременяването. Тя май в тази насока се специализира.
От 3г пия Lthirox 50 mcg x 1т, от 3 дни съм на 1т, на следващ ден 1 1/2т от 50мcg. Промяната е от лекуващият ме  ендокринолог.
С Хашимото съм. Решила съм да отида при друг ендокринолог. На Катя Тодорова съм се спряла.
TSH 4.93 (0,3-4,2)
T4 18,19(12 - 22)
 T3 3.70 (3,2-6,8)
 TAT 154(до115)
 МАТ <9.00lU (до 34)
Холестерол 8.31(до 5,2), лош 6,49(до 3), добър 2.12(над 1,55), триглицериди 0.96(до 1,7)
Fe 13.62(6,6-34.00)
хемоглобин -135(120-160)
B12   287(140-490)
инсулин - 6.31(2,6-25.00)
глюкоза -5,68(3,6-6,10)
гликиран хемоглобин - 5.37( до 6.00)
Всичко, което прочетох че е важно го изследвах. Но се обърках много от толкова информация.
Моята ендокриноложка ми смени дозировката и не обърна внимание на всичко останало. което  изследвах, за това и реших да се посъветвам с вас и да потърся друг ендокринолог.
Антителата са ми високи, Т3 е ниско,а Т4 високо, Инсулин ,глюкоза и гликиран хемоглобин са ми в горна граница.
Предната седмица ходих на преглед, не ме гледа на ехограф, каза че холестерола ми е висок от щит.жлеза, но това не ме успокоява. Искам някой да ми даде съвет - какво да ям/пия за да сваля антителата, холестерола и да вдигна Т3...
Инсулина не е висок а дори много добър, гликирания е ок, виж кръвната захар не е, антителата не са високи, високи се водят над 1000, твоите и то само едните са със съвсем малко над нормата, те падат много бавно, б12 може да се вдигне още с малко (поне над 330 pmol/l), препоръчително (дори смятам задължително) при всеки човек с хронично заболяване е добре да се изследва витамин д (там се търси стойност над 40 ng/ml), холестеролния профил обаче е много лош, и оттам се влияе и лошата конверсия на т3, която се случва основно в черния дроб, подобрението се случва с промяна на начина на живот и хранене, повече храни богати на фибри, сурови плодове и зеленчуци, сурови семена и ядки, пълнозърнести и бобови варива, и умело добавяне на животински храни (без млечни).

Здравейте, дами,
За пръв път си нправих хормонални изследвания и съм малко шашната, защото нищо не разбирам. ТАТ е завишен около 10 пъти, докато другите са в норма. Не мога да посетя ендокринолог в следващите 2-3 дни, а не знам доколко е спешно това. Моля за съвети

Хормони
Име на теста(изследване)         Резултат       Единици    Референтна стойност    Метод
FT3          5.30        pmol/l      3.1 - 6.8      ECLIA
FT4          20.21        pmol/l      12.0-22.0      ECLIA
TSH          0.83        uIU/ml      0.27 - 4.2      ECLIA
TAT/anti-TG         1027        IU/ml      < 115      ECLIA
MAT/anti -TPO          19        IU/ml      < 34      ECLIA
Хашимото в много начален стадий, въпреки наистина високите антитела, при промяна в начина на хранене и живот, може никога да не се развие.
То, няма доза, това не е хормон. Една капсула съдържа 40 мг изсушена жлеза.
Разбира се, че не се гледа само Тсх. За 2-3 месеца от приема имах разлика около 2-3 единици в положителна посока.
В изсушената жлеза има хормон, само, че при естествения продукт е по-трудно да се прецени какво количество има като доза, както е трудно да се прецени примерно в един портокал точно колко витамин с има.

Относно дискусията за това дали жлезата става ленива или не: Когато се пие някакво лекарство заместващо функцията на даден орган, дори органът да е здрав той с времето пак става нефункциониращ, примерно какво ще се случи, ако човек със напълно здрава щитовидна жлеза почне да пие хормон няколко години и след това го спре? Ще изпадне в хипофункция. Какво ще стане ако здрав човек, почне да се придвижва само с инвалидна количка? След време няма да може да се придвижва без нея. Какво ще стане ако един човек с перфектно зрение почне да носи очила за късогледство? След време ще стане късоглед и т.н. и т.н. От друга страна при много унищожена жлеза прием на хормони отвън за определено време при точно изчислена доза ( което зависи от чувствителността на организма), може да помогне като и даде почивка от повишената работа поради нейната намалена функция и по този начин може да се спомогне за евентуално по-лесното и възстановяване, стига да се върви в правилната посока, вече ако не се вземат мерки, лекарството единствено замаскирва проблема,  и всъщност това е основния проблем както със всяко едно друго хапче, човек уж се чувства добре, но разрушаването на тялото му върви с пълна сила, друг проблем е. че практически е невъзможно да се изчисли от точно какво количество щитовидни хормони тялото има нужда във всеки момент, и заради това големия процент от хора с прием на хормон с оптимален тсх (който зависи пряко от количеството на т4, което постъпва в кръвта, а не от неговата конверсия след това), се чувстват зле. И разбира се има десетки странични ефекти. Освен това не е само до приемане на т4 (и/или т3), има още много други елементи, процеси и функции, с които медицината все още не е наясно.
Относно това дали е хашимото е лечимо, отговора е много лесен, но само когато човек осъзнае, че разликата между хроничните и острите заболявания е единствено във времето, в което са се развивали и съответно времето, за което е нужно за да се излекуват. Един нагледен пример: когато някой се разболее от грип и след това се оправи, е напълно възможно следващия сезон отново да се разболее (особено ако се храни неправилно), но въпреки това няма възприемане, че всъщност той не се е излекувал от грипа, а само е влязъл в ремисия, нали? При хроничните заболявания не е по-различно, объркването идва от разликата във времетраенето (и възприятията в традиционната медицина определено не помагат), примерно един грип се развива в рамките на ден и минава за около седмица, едно хронично заболяване обаче, което се е развивало в рамките на години, няма как да мине за един месец, ами са нужни отново години, другото объркване идва от това, че промените към по-добро здраве идват бавно и постепенно и това би демотивирало човек, който не може да направи връзките, но както при грипа няма как единия ден да си с температура и кашлица, и да нямаш сила да станеш от леглото и на следващия да си здрав все едно нищо не се е случило, така и при хроничните заболявания, не е по-различно. Ако човек се пореже раната му ще зарасне, нали? Само, че раната става за секунда, а зарастването трае повече време, като дали ще бъде по-дълго или по-късо пак зависи от това дали си пречи или си помага с начина си на живот.
В такъв случай е по-добре наистина да си слушате доктора. Тази тема едва ли ще Ви е от голяма полза.
Ft3, ft4, tat и mat са изследвани ноември месец. От тогава иска да се изследва само ТСХ. Не съм доктор и не разбирам, попитах ако някой може да помогне... Вие определено не ми помагате, но дано това ви прави по- щастливи.
Веднага ти помагам, симптоматиката зависи основно от активния хормон фт3, за съжаление той изобщо не се гледа от ендокринолозите, повечето ги интересува само тсх (някои все пак обръщат внимание и на фт4), с идеята, че щом тсх е ок, значи и останалите хормони са наред, тоест конвертирането е перфектно, само че това съществува единствено на теория, в реалността нещата са други и перфектност не съществува, тоест за да не се чувстваш добре, значи щитовидните ти хормони не са наред, следенето само на тсх, без обаче да се следят фт3 и фт4 е като примерно с един ключ да се опитваш да отключиш врата и ако не стане да решиш, че проблема е в ключа, без все пак за всеки случай да погледнеш дали пък ключалката не е изкривена.

# 592
Здравейте!
Мисля че имам проблем със щитовидната жлеза.Джипито не ми даде направление и си направих самостоятелно пакет ft3, ft4 и tsh. Съответно резултата е
ft3-4.80
ft4-20.8
tsh-1.35
По показатели са в норма.Но до колкото разбрах трябва да си направя и други изследвания.Джипито каза че няма място за притеснение щом тези хормони са добре. Обаче аз имам всички симптоми за проблем с щитовидната. За 3 месеца напълнях с 15 кг. Мускулни болки и изтръпване ту на краката, ту на ръцете, ту дупето Пръстите на ръцете ми са подути сутрин до обяда. Събуждам се изморена, и към 10 пак ми се спи. Вечер ми се спи още в 19. Не съм си променила режима на хранене, а всяка седмица качвам по 1 кг. Ноктите ми се чупят постоянно. Реве ми се и не знам какво да правя. Щитовидната при допир не изглежда голяма, но не виждам причина да в друго.Имам  почти всички симптоми. Започна преди 4месеца с ежедневен  запек с трудно изхождане. После се оправи. Почти не ям сега кой знае какво, но продължавам да си пълнея. От s-m станах l-xl за 3-4 месеца. Чак вече ми е трудно да дишам.На лекар си записах час след 2 седмици чак. Моля за мнения, какви изследвания да искам да ми пусне или сама д си направя. Така или иначе ще е на частно, понеже джипито не ни дава направление.И изследванията няма да мига да ги мина по каса. Поне да си ги направя предварително. Освен тези ft3, ft3 и tsh, кои са решаващите подозрителни хормони които да си пусна?

# 593
Тери, изследванията на щж са ти много добри. Ако не е хашимото (изсл се тат и мат), не мисля, че проблемът е там. Виж кр захар, гликиран хемоглобин, кортизол и инсулина. Диабетът също има подобни симптоми, каквито описваш. Някакво неприятно събитие в живота, депресия?

# 594
Tery, здравейте, има такова нещо и като пролетна умора Wink
Иначе за рязкото надебеляване си изследвайте инсулиновата резистентност.
Може да проверите витамните Д и Б12 . Тях ги проверете след 14 дневна пауза от прием на витамини
P.S Не сте посочили референтите стойности
P.S  bongobongo ме е изпреварила Simple Smile

# 595
Освен тези изследвания споменати от bongobongo, аз бих добавила - вит.В12, вит.Д и желязо.

# 596
Хемоглобина ми е 140 при 120-160
Серумн глюкоза 5.70 при 2.78-6.18
Холестирола само дето ми е 6 при най-висок 6.21, но е отбелязан като средно висок.
Останалите кръвни ПКК са ми нормални, което е странно предвид как се чувствам.
Инсулин не съм правила.
tsh- 4.80 при 3.10-6.80
Ft4-20.8 при 12-22
tsh - 1. 35 при 0.27-4.20

Не е пролетна умора. Никога не съм имала пролетна или каквато и да е умора. Винаги съм била пълна с енергия, желание за срещи с приятели. Сега нищо не ми се прави. И не е менопауза, рано ми е, а и цикъл си ми е като по учебник.
Витами  Д пиех един месец в началото на епидемията ковид, нали казаха че било добре да се пие.Там мисля че е добре.

# 597
Въпреки всичко ги проврете витамините.
Аз бях с витамин Д   -  13 ng/ml      при 30 - 70; /дефицит:<20,недостиг:21 - 29 / и пиех по 10 капки вигантол на ден и едва достигнах до 40  ng/ml .

# 598
Тери, холестеролът е висок, захарта също. Почти си сигурна съм, че си с инсулинова резистентност. С този висок холестерол черният дроб също е затлъстял(стеатоза) и се задъхва. Тези 2 факта са достатъчни за симптомите, които имаш. С тези резултати, както казват и останалите вероятно вит д и желязо също не ти достигат. Започни ниско въглехидратна протеинова диета и до седмица, две ще усетиш осезаемо подобрение в тонуса.

# 599
Хемоглобина ми е 140 при 120-160
Серумн глюкоза 5.70 при 2.78-6.18
Холестирола само дето ми е 6 при най-висок 6.21, но е отбелязан като средно висок.
Останалите кръвни ПКК са ми нормални, което е странно предвид как се чувствам.
Инсулин не съм правила.
tsh- 4.80 при 3.10-6.80
Ft4-20.8 при 12-22
tsh - 1. 35 при 0.27-4.20

Не е пролетна умора. Никога не съм имала пролетна или каквато и да е умора. Винаги съм била пълна с енергия, желание за срещи с приятели. Сега нищо не ми се прави. И не е менопауза, рано ми е, а и цикъл си ми е като по учебник.
Витами  Д пиех един месец в началото на епидемията ковид, нали казаха че било добре да се пие.Там мисля че е добре.
Бас ловя, че инсулинът ще ти е висок. Глюкозата също е висока, нищо че е в референтните граници. При това положение с рязкото напълняване, може би е добре да се направи едно обременяване, не просто инсулин на гладно. Ще лъсне там проблем, убедена съм.

Общи условия

Активация на акаунт