Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 60

• 43 660
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Зравейте, много съм притеснена. Ходих на ендокринолог - заключението от ехографския преглед е Автоимунен тероид на Хашимото. Днес пуснах изследванията, които ми даде
ТСH e 5.635 при норма до 5
Обаче Anti TG(TAT) e 3082 при норма 115
Тази огромна разлика дали е много притеснителна?
Чакам да излезе МАТ - но се шашнах от високата стойност на ТАТ и затова пиша.

# 646
МАТ и ТАТ са антитела, които нападат щитовидната жлеза и я разрушават (щом и на видеозон са казали Хашимото, значи има поражения по жлезата които са се видели). Затова и заболяването са нарича - автоимунно, защото тялото само произвежда тези антитела, които нападат някой орган. И в този ред на мисли е нормално щом има такова заболяване МАТ и ТАТ или само единия вид да са завишени. При някои стойностите са стотици, при други хиляди.

От ТСХ се вижда, че най-вероятно сте за лечение с хормон, тъй като тази стойност сочи хипофункция, но беше хубаво да бяхте изследвали и Т4 и Т3, които са щитовидните хормони. Но лекарите обикновено само ТСХ пускат и след като сега се сблъсквате със заболяването няма и как да знаете, че трябва и друго.

# 647
Благодаря, mibobo, да разбирам ли, че тази много завишена стойност на Anti Tg не е чак толкова притеснителна?, т.е. дали са стотици или хиляди, показват долу горе едно и също?

# 648
Благодаря, mibobo, да разбирам ли, че тази много завишена стойност на Anti Tg не е чак толкова притеснителна?, т.е. дали са стотици или хиляди, показват долу горе едно и също?

Ами като диагноза е едно и също. Като действие в организма не, колкото повече са антителата толкова повече нападат жлезата и по-бързо ще я унищожат.  Има някои мерки които могат да се предприемат в посока намаляването им, но гаранции няма. Иначе хапче за тях няма Simple Smile .

# 649
Припомнете ми преди обременяване с глюкоза трябва ли да спазвам нещо

# 650
Аз не съм правила и не знам точно, мислех, че само 12 часа глад трябва, но ето това е от Бодимед:

Изисквания при провеждане на ОГТТ:
• провежда се със 75 g глюкоза, разтворена в 300 ml вода и приета през устата за 5 минути;
• провежда се само сутрин след 10-12-часов нощен глад;
• предходните 3 дни храната трябва да е съдържала поне 150 грама въглехидрати дневно;
• през последната седмица не трябва да е имало интеркурентно заболяване с висока температура, горно – или долнодиспептичен синдром;
• преди теста да не се приемат медикаменти, известни с контраинсуларния си ефект – кортикостероиди, тиреоидни хормони и други;
• по време на теста пациентът не трябва да се храни или да приема течности, освен вода; не трябва да пуши; не трябва да се разхожда или да извършва физическо натоварване; да липсват силни емоции; да се поддържа нормална температура на околната среда;
• гликемията се проследява изходно и на 120та минута;(възможно е лекарят да е назначил и допълнителни измервания –на 30-та, 60-та мин и т.н, както и успоредно измерване на инсулин).

Ако си на хормон, не трябва да го пиеш

# 651
Да, тъкмо и аз на това попаднах. Мерси

# 652
  • някъде
Здравейте! От април 2017г. съм на еутирокс / при ТСХ - 3,95 и много симптоми /, като след това подържах стойности между 1 и 2 до август 2019, когато се качи на 5.05 / при доза на еутирокса редуване 25/31,25/. Вдигнах хапчето на два пъти седмично по 37,5, а през останалите по 31,25 и декември ТСХ беше спаднал на 4.00, но понеже отново беше висока стойността увеличих на три дни седмично по 37,5 и останалите по 31,25.
 От 2-3 седмици се чувствам зле, не ми достига въздух, постоянно се прозявам, следобяд вкъщи спя....и очаквах, че  ТСХ отново се е вдигнал. Изследвах го и се изненадах, че е паднал на 1,68. Според вас трябва ли да го намаля, защото наистина се чувствам зле?

# 653
D S, другите хормони следиш ли ги?

# 654
Здравейте! От април 2017г. съм на еутирокс / при ТСХ - 3,95 и много симптоми /, като след това подържах стойности между 1 и 2 до август 2019, когато се качи на 5.05 / при доза на еутирокса редуване 25/31,25/. Вдигнах хапчето на два пъти седмично по 37,5, а през останалите по 31,25 и декември ТСХ беше спаднал на 4.00, но понеже отново беше висока стойността увеличих на три дни седмично по 37,5 и останалите по 31,25.
 От 2-3 седмици се чувствам зле, не ми достига въздух, постоянно се прозявам, следобяд вкъщи спя....и очаквах, че  ТСХ отново се е вдигнал. Изследвах го и се изненадах, че е паднал на 1,68. Според вас трябва ли да го намаля, защото наистина се чувствам зле?
Аз съм с ТСХ 0.10, при граници 0.35 - 5.1 и честно казано, когато ТСХ ми беше 6 се чувствах хиляди пъти по-добре! Сега не мога и едно кафе да изпия защото се разтрепервам...

# 655
D S аз не бих те посъветвала нищо, защото нямаш изследване на Т3 и Т4, ако си чела тук на всяка страница дъвчем едно и също, ТСХ нищо не означава сам по себе си.
И понеже точно днес си попълвах таблицата с изследвания, които си правя ще ти покажа последните си две изследвания с разлика 6м (това няма значение), просто забележи, че при по-високото ТСХ 2,8 щитовидните ми хормони (Т3 и Т4) са по-добри, от колкото когато ТСХ е 1,9. Така, че ако трябва да се дозирам според ТСХ дали ще е вярно дозирането? Отделно, че ако погледнем само ТСХ 1,9 и ще кажем че съм супер, а всъщност съм в хипофункция поглеждайки щитовидните хормони колко са ниски.
Скрит текст:

# 656
Здравейте, от както приемам Еутирокс, често имам суха дразнеща кашлица.Някой има ли такъв проблем?

# 657
Да попитам нещо? Бременна съм в 12 г.с, днес ми пуснах контролно ТСХ, фт4 и фт3.
ТСХ ми е 1.05
Фт4 - 12.26
Фт3 - 1.33 - това ме притесни.  Пия еутерокс,  но си намалиха дозата последната седмица.
Мислите ли, че трябва да се притеснявам?

# 658
  • някъде
Днес бързах да публикувам, защото си тръгвах от работа:smile:....
Да, следя и другите, не само ТСХ. Ето ми таблицата с изследванията и дозите на еутирокса.

За дефицита на Б12 и Д през 2018год съм приемала Вигантол и вит Б12 , но след това не съм ги изследвала повторно.

# 659
Да попитам нещо? Бременна съм в 12 г.с, днес ми пуснах контролно ТСХ, фт4 и фт3.
ТСХ ми е 1.05
Фт4 - 12.26
Фт3 - 1.33 - това ме притесни.  Пия еутерокс,  но си намалиха дозата последната седмица.
Мислите ли, че трябва да се притеснявам?

Какви са границите, че по всяка лаборатория са различни?

D S Т3 ти е доста добро, а те от него обикновено са симптомите. Но Т4 си е сравнително ниско (то е Еутирокса който пием), не знам мисля, че не трябва да се намаля дозата. Но ако мислиш, че симптомите са от това, пробвай да я намалиш и виж как се чувстваш.

Общи условия

Активация на акаунт