Кръстихте ли детето си и на каква възраст?

• 6 540
  • 113
  •   1
Отговори
# 90
Още не е кръстена, май предпочитам да стане по-голяма, да разбира какво става горе долу и поне да не реве като заклана, защото все пак това е важен обред и при това много хубав... Може към 5г ще я кръстя, но преди това мисля да я заведа на кръщене и да япитам дали иска... че де да я знам, може пък някоя будистка да се извъди  Mr. Green

# 91
Ние нещо се замотахме, отлагахме все по различни причини, та в резултат кръстихме Ники едва през юни т.г., т.е. почти на 6 и половина.

Не съжалявам обаче за закъснението - предимството в кръщаването на по-голямо дете е, че тогава то е по-осъзнато, разбира, че става нещо значимо в живота му, може да участва активно и пълноценно, а не да е само врещящ вързоп.

Така или иначе - всеки сам си решава. Simple Smile

# 92
  • ГО
Ами ние решихме да изчакаме за догодина.Свекърва ми искаше да го кръстим на 15.08,ама тогава и тя има рожден ден и решихме с моя мъж този празник да си остане само нейн.

# 93
Кръстихме дъщеря ни на 1г/08.09./,повечето ни познати бебчета са кръстени преди 2 годинки

# 94
  • Вече в моята си приказка...
Кръстих сина си два дни преди да стане на годинка /на 5.09.2004 г./, а един ден преди това - на 04.09. подписахме със съпругът ми, та празникът ни беше двоен...

# 95
Да крьстихме сина си когато беше на 1.4м.
В родилния дом с още едно момиче раждахме заедно и после станахме големи приятелки както и семействата ни и децата решихме да ги крьстим заедно Hug
Голям купон стана после  ooooh! много хора,голяма веселба Laughing

# 96
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
Беше на 9м. когато го кръстихме. Мисля, че си избрала добра дата. Peace

# 97
Да, направихме го точно на годинката. Сутринта - кръщене, следобяд - РД. Grinning

# 98
  • София
Според църковните канони е препоръчително детето да бъде кръстено до навършването на първата си годинка. Не че не може и после, но правилото е да бъде до 1 г. Също така не се кръщава дете преди да направи 40 дни.

Любопитно ми е доколко познаваш църковните канони, за да правиш такова "умозаключение".
Наистина до 40-я ден след раждането майката няма право да влиза в храма, защото се счита за нечиста според някои църковни разбирания. Затова на 40-я ден се чете т.н. чиста молитва. След тази молитва майката и детето могат да си ходят на църква и да участват в църковния живот. Оттук нататък няма "препоръки"кога да се кръсти детето, може да е на другия ден, на 1г, на 10 или на 100 - това е личен избор на родителите. Когато детето е по-малко то може да е потопено трикратно както изисква християнската традиция, а като е по-голямо ще му се измият краката, което си е претупване на ритуала. Спомням си кръщението на моята племеница. Детето беше на 5години и отказа да го съблекат пред много хора, разпищя се и накрая я кръстиха като и измиха краката. Затова е добре децата да се кръщават по-малки, но чак пък норма да има и за възраст е доста пресилено.
Не съм съгласна, че трябва да оставим на детето да реши каква религия да изповядва. Лично на мен няма да ми хареса, ако след време реши да стане член на мормоните, на сектата на Висарион или на някое екстремиско крило на мюсулманството. Редно е отсега да се научи да цени религията и да отрасне с християнските ценности.
Кръщението не трябва да е само поредния банкет. То трябва да бъде стъпка към нов живот - живот в Христа. Нямам намерение да катехизирам никого, казвам си само мнението.
А това кръщенето да е на голям църковен празник е личен избор на родителите - също не е норма. Може да се кръщава всеки ден.
Искаше ми се синът ми да е кръстен на именния му ден, но кумовете ни бяха далеч. Сега сме решили да го кръстим на 19 август, когато всички имаме възможност. Синът ми ще бъде, живот и здраве, на 4 м и 9 дена.

# 99
При навършване на 1 годинка .2 празника ,кръщене и рожден ден

# 100
Да,кръстихме ги когато бяха на 10м.
Падна се на много хубав прзник! Laughing
Не сме избирали датата ние,просто това беше първият свободен ден за кръщения. Grinning

# 101
Яна беше на 10 месеца, когато я кръстихме, на Еньов ден/ именния и ден/. Мнооого плачеше от попа миличката, Rolling Eyes чак човека се принуди да съкрати ритуала ooooh!

# 102
  • София
Още не, но догодина може би, тогава ще е на около 2. Мисля, че възрастта е без значение, важното е да е подходящ моментът, да е с желание, добра организация и за вас, и за роднините.

Е, точно в това се състои целия проблем. Проблемът е във възрастта. Бяхме на едно кръщене на дете на 1г. и няма да ти казвам какъв рев дръпна и майка му си го държа през цялото време. Та по този повод ние кръстихме малкия на 4м. и беше супер. В момента, в който попа спираше да пее, Коси почваше да плаче и обратното   Simple Smile

# 103
Още не, но догодина може би, тогава ще е на около 2. Мисля, че възрастта е без значение, важното е да е подходящ моментът, да е с желание, добра организация и за вас, и за роднините.

И аз мисля така да направя.

А това за възраста и според мен няма значение. Наскоро бях кръстница на бебе на 40 дена и госпожицата през цялото време спа. Преди това бяхме на кръщане на бебка на 1 година, която по принцип е доста плачлива, но по време на кръщавката гъг не каза. през цялото време гледаше с любопитство.

# 104
  • София
Дани беше точно на година и месец когато го кръстихме. Не сме избирали специален ден, а единственият в който кръстницата беше свободна. Оказа се, че сме улучили и празник - Св.св. Константин и Елена  Hug

Общи условия

Активация на акаунт