Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 177
  • 749
  •   1
Отговори
# 210

Кварталния месарски магазин преди час....

От една страна ми се вижда логично жилищата да поевтинеят заради несигурността на купувачите с кредит. От друга пък може да скочат заради инфлация, лихви и т.н. Бъдещето ще покаже.
Дай боже да сме живи и здрави, това е най-важното!

# 211
Аз не виждам защо ще се вдига лихвата. Централните банки се чудат как още да ги свалят за да борят кризата, ама няма накъде по-надолу, а да се вдигат???
При миналата криза (2008-ма) банките у нас вдигнаха и лихвите си, и таксите си. Нищо че Еурибор падаше. Все пак не сме развит финансов и икономически пазар, а на недоразвит пазар лихвите са по-високи, защото рискът се оценява като по-висок. Те и сега са по-високи от тези в Германия, примерно. Говорим за лихвите по кредитите.

# 212
  • София, Bulgaria
Според мен, не лихвите ще съборят хората с кридити, а липсата на бизнес и загуба на работа.

# 213
Така е, всички затворени магазини например, намалелият обем на работата в други бизнеси... Ама нали именно в това е рискът - когато вземаш кредит трябва да предвидиш и това, че не всичко ще е гладко и равно. Дет се вика, баш когато човек е решил, че е хванал бога за шлифера, и  съдбата се изхитрява да го ритне отзад. И това не бива да се забравя, когато се взема кредит.

А банките и да вдигнат лихвите само заради рисковете, то ще е с под 1%. Това никого няма да бутне само по себе си.

# 214
Според мен банките ще бъдат много кооперативни поне през следващите няколко месеца.

# 215
За жилищните имоти мисля, че посоката на развитие вече е ясна в близка и средна перспектива. Интересно какво мислите за перспективата пред цената на земята?

# 216
За жилищните имоти мисля, че посоката на развитие вече е ясна в близка и средна перспектива. Интересно какво мислите за перспективата пред цената на земята?
По мои наблюдения по северна България, доста е поизкупена земята и според мен за в бъдеще ще има все по-малко земя, която да не е в ръцете на крупни предприемачи и ще се вдига като цена тъй като няма да има предлагане, говорим за категория 1 - 3.

# 217
Според мен ще се вдигне, веднага. Даже и към запустелите селски имоти очаквам интерес, ако нещата продължат повече от 1-2 месеца. Май много хора ще преоткрият селото и това сам да си произвеждаш храната.
А с невъзможността да се  изплащат кредити, може да стане страшно. Все пак, нормално е да предвиждаш буфери за трудни времена, но глобална пандемия и цял свят парализиран не е от очакваните рискове. Вече цели сектори са в колапс. И няма алтернатива, като не става тук, да идеш да поработиш в чужбина.

# 218
Дори да не си произвеждат сами храната, много хора ще разберат, че карантина в апартамент и в къща с двор са несравними, особено, ако имат деца и\или домашни животни. Остават минуси като всякаква инфраструктура, наличие на здравни заведения, аптеки, достъп на линейки, полиция и т.н., но няма пълно щастие.

# 219
Няма и читаво образование по селата.Лично бих се преместила само ако наистина нямам друг избор.В селото на баба ми (то вече е град, но без блокове), 50% живеят по чужбина и строят къщи на село за старини.Благодарение на това селото-град е много подържано над 5000 човека се води.

# 220
Нали измислиха дистанционно обучение, само интернет трябва.

А с цената на парцелите какво ли предстои? Че и те доста скочиха последните годинки.

# 221
Възможно е този коронавирус да се окаже необходимия стимул за развитие на провинцията Simple Smile

# 222
Без инфраструктура колко да се развие провинцията... за съжаление...

# 223
Чиана е права. Преди половин година ММ ме врънкаше да продадем каквото имаме, за да имаме пари в кеш. Гледал как някакви мега магнати така правили, и твърдеше, че го правят именно, за да купуват в кризата за жълти стотинки. Изобщо не му повярвах, аз и криза не вярвах, че ще има.

Но в сегашната ситуация, за пореден път се убеждавам, че най богатите знаят какво правят, и как стават още по-богати.

Моят финансов план е да купим опции, които да реализираме с печалба. Хахаха, нали. Ама като спечеля, пак да си купя тухли. Wink

# 224
Аз пък планирам изнасяне на вилата, така и така съм home office Simple Smile Тамън започва природата да се събужда, ще си почивам в градината Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт