Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 061
  • 749
  •   1
Отговори
# 630
Строителите нямат интерес от нормални тристайни.
Като набутат повече двустайни, се продават повече стени, общи площи и други нереални. Т.е падат едни хубави пари.
Както се вижда българският купувач, свикна да живее на тясно, така че е безмислено. Ако на хората не им харесваше, нямаше да купуват и пазара, щеше да се коригира сам.

# 631
Строителите нямат интерес от нормални тристайни.
Като набутат повече двустайни, се продават повече стени, общи площи и други нереални. Т.е падат едни хубави пари.
Както се вижда българският купувач, свикна да живее на тясно, така че е безмислено. Ако на хората не им харесваше, нямаше да купуват и пазара, щеше да се коригира сам.

Не съм съгласна. Площта на една етажна плоча е константна величина и тя се калкулира по цената от Х евро на квадрат, независимо колко стени има по нея. Обаче повече стени значи повече тухли, хоросан, мазилки и труд. Отделно повече апартаменти значи повече щрангове, мокри помещения, изводи за вода и т.н. Т.е. от гледна точка на разходи за строителя е по-добре на плоча от 500 квадрата да сложи два апартамента по 250 квадрата с огромни помещения, отколкото да набута 10 апартамента по 50 квадрата. Обаче той все пак строи маломерки, защото те се търсят и накрая така му е по-изгодно, но не заради по-ниска себестойност.

# 632
Ако и сега би било вярно "всяко чудо за 3-4 седмици", бих се съгласила с поста. Обаче ние до другата пролет я излезем от тази карантина, я не..

# 633
Да де, в това е въпросът. Ако платежоспособното търсене са семейства с деца и искат нормален тристаен, няма ли инвеститорите да се адаптират? Защото ще има и конкуренция от СС тухла в прилично състояние и с добро разпределение, примерно.

Нямам представа как си изчисляват себестойността и печалбата строителите, но съм убедена, без факти и теоретични постулати, че т.нар. площообразуване е повече от тъмна Индия, направо си е мътна и кървава. И голяма цакане на купувачите пада. Пак казвам - това си е мое убеждение, не е нужно да ме разубеждавате - няма да успеете.

# 634
Е как, има точни указания колко стена плащат ти, колко комшията. Даже има стриктни проверки от някаква комисия, за да не бъдат лъгани хората.
Единствено, което се прави на места, е номерът с терасите.
А другото е, че ти купуваш повече квадрат, а плащаш по-малко квадрати на евро на квадрат.
А са построили повечето нелегално.
Продават ти 70 по 1000 евро, а в НА пишат 60 по 1167 евро.

# 635
Черна станция, три маломерни двустайни струват значително по-скъпо от два нормални тристайни. Всъщност, освен номиналното поскъпване в ниския и средния сегмент, на пазара падна и средната квадратура на всеки тип жилище. Защото при тия високи цени, хората не могат да си позволят големи помещения. Грубо, ако строителят наблъска 4 вместо 3 апартамента на един етаж, даже и леко да се вдига себестойността, печалбата расте много повече. Но сега ще се забави много пазара на имоти за инвестиция и може да има преориентиране към по-големи и удобни площи, които ще се търсят за собствено жилище..

# 636
Ами ще струва, защото има повече мокри помещения и кухни и стени Wink

# 637
Аз писах за себестойност - колко му струват на строителя. От там нататък колко струват за купувача си е пазарна работа, свързана с търсенето. Но определено на строителя му излиза по-скъпо да строи малки жилища, сигурно и това влияе върху цената.

# 638
Аз писах за себестойност - колко му струват на строителя. От там нататък колко струват за купувача си е пазарна работа, свързана с търсенето. Но определено на строителя му излиза по-скъпо да строи малки жилища, сигурно и това влияе върху цената.
Е нали точно строителят формира печалба от построеното. Ако себестойността се вдига с 20%, а печалбата с 30%, какво му е по-изгодно да строи?

# 639
Лично мнение:
Никой не може да каже в момента кога и с колко ще паднат имотите и каква рецесия ще има. Някой имоти може и да паднат с 20-30%, но може и да има имоти, които да си повишат цената.
ФЕД и ЕЦБ даже малко намалиха лихвите, като гледам хич не са се забързали да ги вдигат. Сегашната ситуация е предизвикана от намалено потребление, а не поради недостиг на паричен ресурс в банките, както беше 2008.
Като гледам доста Хедж фондове купуват в момента акции, защото са на много ниски нива, но ще се вдигнат рано или късно.
Но те така тръгват кризите, заради паника, а не заради реални заплахи и рискове.
Не бързайте още да чертаете апокалиптични сценарии.

# 640
Не знам на къде ще тръгне пазара, но ние до скоро гледахме големи апартаменти или къща. Минимум 3 спални, за предпочитане 4 или повече. Е ако до преди месец сериозно се чудех дали да не си купим все пак апартамент заради по-голямата безопасност и по-ниските разходи, а отделно и локацията, към момента няма сила вече, която да ме накара да се  завра в апартамент. Тази карантина ми влияе толкова депресиращо, особено като виждам как живеят приятелите ми в къщи и как децата им тичат из дворовете, а моето реве през час от скука. А ние имаме и двор в кооперацията, но то като е общо с още куп народ и кой ли бе минава от там...Приключих с градския живот аз. Само да свърши карантината и ставам селянка! Апартамента го давам на първия желаещ да се затваря между 4 стени и стягам багажа. Започнах виртуално да проучвам всички възможности за къщи около града.

# 641
След земетресението дето напука стените на половината села у Пернишко и изкара акъла на софиянци също се говореше след това, как апартаментите по високите етажи  никой няма да иска да ги купува. Е, мина се, отмина.
И тази криза ще отмине, след време ще разказваме на внуците...

# 642
Аз пред мега срив разбирам между 30 до максимум 50%. Все пак и продавачите ще се дръпнат със сигурнст.
Давам пример - 2011, Ман Ли двустайни на около 700 евро,  сега са на 1600 евро. За мен е съвсем нормално да паднат пак до около 900 евро, като знам на какви обезщетения се работи и колко излиза горе-долу себестойността
2015 - Манастирски Ливади -€394/кв.м. Реална сделка.
Разбрах, че парламентът е отхвърлил ветото върху плащането на кредитите, така , че очаквам голям спад.

# 643
Намалете наемите Simple Smile
https://m.fakti.bg/imoti/457245-namalete-naema-na-vashite-naemat … radi-koronavirusa

п.с. Между другото успях да избягам от София Simple Smile Утре цял ден на слънце в двора Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 20:14 от pe4enka

# 644
Ами стой си там тогава - чист въздух, слънце, сняг другата седмица.  Идилия.
Изчакваш да се сринат цените в София заради гадния вирус и купуваш на тонове.
След това ще почнеш да обясняваш колко кофти са наемателите, не щат да ти плащат високи наеми.
Или пък като добрия самарянин ще пуснеш тристаен добре обзаведен за 150 лв. наем на месец. Щото си го купила евтино.

И да се повторя - боклучавите сайтове с реклами не ги отварям въобще.

Общи условия

Активация на акаунт