Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 064
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
И аз се чудя каква е логиката за брокерите. С и без тях ако няма купувач...те и до сега си бяха превзели пазара.

# 616
  • София
Тъкмо го бях копирала да го пускам и аз. Сега ще се излеят 3000 имота от airbnb на пазара и ще стане весело. А тоя е някоя фирма, която се е набълбукала с имоти на шарани...

Да, а тръгнат ли наемите надолу, тръгват и цените на имотите надолу. То беше ясно доста отдавна това.

П.С. къде се покри оная Попея, някой знае ли? Понеже си спомням как подкрепяше, че кризи никога няма да има, цените винаги ще вървят нагоре, всичко е розово и цветя... Grinning
Наемите ще тръгнат със сигурност по-бавно надолу. Като паднат, ще изчезнат някои от пазара, като паднат,  ще изчезнат и други. Има една психологическа граница, в която не бих си давала апартамента да ми го ползват други хора.
Докато имотите ще тръгнат стремглаво като се почне паническо разпродаване, за да закачиш последните купувачи. И така докато се продадат всякакви коптори от всякакви строители и ненужни панелки. Това ще се случи в рамките на 1-1.5 години. После ще има дълго задържане на цените, докато почне новия цикъл. Като гледам какви "икономисти" ни управляват, депресията ще е дълга

# 617
  • София
Аз пък не вярвам в паническото разпродаване и мега срив при НИ.  Grinning Дори само защото ако няма кой да купува, а то в такава ситуация няма да има купувачи, на кого ще разпродаваш панически и защо?  Grinning
Изобщо ако тази гад ни държи 3-4 седмици и леко тръгне да утихва, защо да има мега срив?
Ще има корекция на цените на НИ, то е ясно.
Но тази корекция и без коронавируса щеше да се случи, по една много проста причина, последните 1-2 години цените бяха доста надути и нереални , особено за някои имоти.
Та ще има спад, напълно закономерно, 10 % до 20% при най най - надценените имоти ( а такива имаше доста).
Просто на продавачите ще им се наложи да си погледнат пак офертите и да видят че са нереални.

Особено ако лихвите се задържат ниски, мега спад, според мен , няма да се случи.

По -скоро очаквам мега промяна в мисленето на хората, преоценка на морални ценности, на цели, на приоритети.
Ще живне и друг сегмент, покупка на земя, покупка на къщи около София, по селата с бърза връзка, на 30-40 км, около магистралите.... Ще намалят неразумното харчене и бързите кредити, пиене , ядене , банкети и заведения всеки ден, като за последно Grinning
Т.е, в тази ситуация виждам и някои полезни неща..... Thinking

# 618
Аз пък не вярвам в паническото разпродаване и мега срив при НИ.  Grinning Дори само защото ако няма кой да купува, а то в такава ситуация няма да има купувачи, на кого ще разпродаваш панически и защоGrinning
Изобщо ако тази гад ни държи 3-4 седмици и леко тръгне да утихва, защо да има мега срив?
Скрит текст:
Но тази корекция и без коронавируса щеше да се случи, по една много проста причина, последните 1-2 години цените бяха доста надути и нереални , особено за някои имоти.
Та ще има спад, напълно закономерно, 10 % до 20% при най най - надценените имоти ( а такива имаше доста).
Просто на продавачите ще им се наложи да си погледнат пак офертите и да видят че са нереални.

Особено ако лихвите се задържат ниски, мега спад, според мен , няма да се случи.

По -скоро очаквам мега промяна в мисленето на хората, преоценка на морални ценности, на цели, на приоритети.
Ще живне и друг сегмент, покупка на земя, покупка на къщи около София, по селата с бърза връзка, на 30-40 км, около магистралите.... Ще намалят неразумното харчене и бързите кредити, пиене , ядене , банкети и заведения всеки ден, като за последно Grinning
Т.е, в тази ситуация виждам и някои полезни неща..... Thinking
Законите на търсенето и предлагането. Панически ще има разпродаване, защото има много хора, които купуват с цел "инвестиция" на кредит. Като няма кой да изплаща кредитите в тежки времена следва тези имоти да наводнят пазара. А като няма кой да купува, всеки който му се налага да продава гледа да се спасява и сваля цената. Wink
До сега цените вървяха нагоре именно защото имаше свръх търсене породено от ниските лихви по депозитите в банките.

# 619
  • София
Аз пред мега срив разбирам между 30 до максимум 50%. Все пак и продавачите ще се дръпнат със сигурнст.
Давам пример - 2011, Ман Ли двустайни на около 700 евро,  сега са на 1600 евро. За мен е съвсем нормално да паднат пак до около 900 евро, като знам на какви обезщетения се работи и колко излиза горе-долу себестойността

# 620
Къде са тези масови сгради по 1600 в Манастирски ? Визирам цената от строител , не в някакви луксозни сгради. Масовото е 1100-1300. Няма как да паднат на 600 евро цените, тези 50 % спадове са някаква химера. 10-15-20 % е реалното според зависи колко продължи "кризата".

# 621
Потърпевша съм от това, което предстои, защото... няма да казвам колко пари дадохме за панелка, която изринахме до основи, плюс 1/4 от цената за ремонт.... Grinning Най-вероятно ще се наложи да коригирам и наема надолу... Но! Цените на имотите последните години бяха ненормални, наемите също... Лошото така или иначе ни застига, неизбежно е... Но аз лично се радвам, че ще има спад, пък макар и да съм се набутала Wink Време е да се обърне пазара. Стига само купувачи и наематели са били в неизгодна позиция, трябва да има някакъв баланс Grinning

Куку, вярно е това, което пишеш. За мен случващото се е шок и макар и да очаквах някаква криза, изобщо не беше в такъв мащаб и такова светкавично развитие. И макар и да имаме спестявания, с които да покрием вноски по двата кредита за една година, пак ми е притеснено. И предпочитам да не ни се налагаше да теглим кредит за втория имот, който скоро ще вземе Акт 16, а първоначалната вноска от 25% да си ни беше в сметката. Та, случаващото се определено ме кара да се замисля за някои неща и оттук нататък бих била още по-предпазлива

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 11:16 от Dark_Chocolate

# 622
  • София
Аз пък не вярвам в паническото разпродаване и мега срив при НИ.  Grinning Дори само защото ако няма кой да купува, а то в такава ситуация няма да има купувачи, на кого ще разпродаваш панически и защо?  Grinning
Скрит текст:

Законите на търсенето и предлагането. Панически ще има разпродаване, защото има много хора, които купуват с цел "инвестиция" на кредит. Като няма кой да изплаща кредитите в тежки времена следва тези имоти да наводнят пазара. А като няма кой да купува, всеки който му се налага да продава гледа да се спасява и сваля цената. Wink
До сега цените вървяха нагоре именно защото имаше свръх търсене породено от ниските лихви по депозитите в банките.
Е добре , съгласна съм... пазарната закономерност казвате
Т/е до вчера имаше бол търсене и бум на сделки при цени 100 хил евро за две стаи  НС.... след 2-3 месеца, виж, секва изведнъж търсенето на имоти изобщо... защо?
Защото купувачите са всичките бармани и сервитьорки и вече няма бакшиши и не теглят вече кредити и край Grinning И няма да купуват  за 2 хил евро квадрата... Едва ли .., но може да сте прави, ще видим Grinning

# 623
Доста наивно е да смяташ, че само бармани и сервитьори купуват. Доста хора от ИТ сектора, аутсорсинга, кол центрове, ще останат без работа, а те бяха сериозни купувачи поради високите си заплати.
Кризата ще засегне всички.

# 624
Доста наивно е да смяташ, че само бармани и сервитьори купуват. Доста хора от ИТ сектора, аутсорсинга, кол центрове, ще останат без работа, а те бяха сериозни купувачи поради високите си заплати.
Кризата ще засегне всички.

Според мен точно това имаше предвид, каза го със сарказъм Wink

И само да допълня, че в ИТ сектора надали всички ще останат без работа, особено ако си качествен специалист. При тоя глад на кадри, който цареше досега, се наемаха всякакви 23-25 годишни претенции без покритие, които си сменяха работата през 6 месеца, щото някъде им предлагаха 300 лв. отгоре. Тъкмо малко да се освестят, че бяха станали нетърпими.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 10:44 от mokka

# 625
Скрит текст:
С тази онлайн комуникация ако няма пунктуационни знаци не може да се разбере кое е ирония, кое е сарказъм.

# 626
Ще секнат голяма част от покупките за инвестиция, които са именно на маломерни двустайни НС. Ще понамалее и търсенето на имоти за собствено жилище за някакъв период. Който е несигурен за работата си и разчита на кредит, ще изчака няколко месеца. И съответно това ще окаже цялостно влияние на пазара. Продавачите на вторичен пазар по-скоро ще свалят имота си от продажба в очакване на по-добри времена, ако не са много на зор. Според мен,  разпродажби на първо време ще има точно от строители на жилища за инвестиция тип Бароко.

# 627
Специално за Фък-а, имам си достатъчно работа в момента, за да се занимавам с празни приказки, но никъде и никога не съм твърдяла, че имотите са само нагоре.
Фък-чо, за разлика от пиле като теб с жълто около устенцата, аз съм преживяла четири кризи плюс луканова и виденова зими, и отлично знам какво се случва с и имотите, и с наперените младежчета, които чакат да станат по две за лев. Нямам намерение да информирам  когото и да било по въпроса, само ще ти кажа, че тези, които най-много баят за криза, са сред първите, които изгарят в нея без работа и доходи. А мен не ме мисли, аз имотни притеснения нямам, нямам и кешови, само да сме живи и здрави, това ми е притеснението.
Ще секнат голяма част от покупките за инвестиция, които са именно на маломерни двустайни НС. Ще понамалее и търсенето на имоти за собствено жилище за някакъв период. Който е несигурен за работата си и разчита на кредит, ще изчака няколко месеца. И съответно това ще окаже цялостно влияние на пазара. Продавачите на вторичен пазар по-скоро ще свалят имота си от продажба в очакване на по-добри времена, ако не са много на зор. Според мен,  разпродажби на първо време ще има точно от строители на жилища за инвестиция тип Бароко.
Точно така мисля и аз.
Имотите могат да бъдат реален или финансов актив и в зависимост от това е поведението им по време на криза.
И понеже някой питаше назад, при локалната криза през 1997-ма и при глобалната през 2008-ма  падането беше около 30 %, за 1997 в долари говорим заради хиперинфлацията. За 1990-та няма съпоставимост и не може да се сметне темп, защото преди нея нямаше пазар на имоти.

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 11:14 от Анонимен

# 628
  • София
Нашият сектор е в подем и криза засега няма... Има бум на покупки на АйТи оборудване, хардуер и софтуер. търси се склад и веднага. 100-200 броя...бизнес клас модели, независимо от параметрите,  оборудват се служители за Хоум офис. Складовете на всички вендори са празни за дни, Новите поръчки се блокират , още преди да са пратени.... После ще утихне, но хората масово работят от вкъщи, работят по чуждестранни проекти, които са започнати преди години
Повечето проекти касаят АйТи приложения, за он -лайн услуги... при които сега, освен подем какво друго да се очаква?
...

Имах точно предвид, че не са барманите и сервитьорките тези които купуваха скъпите имоти, за да очакваме че от раз, от днес вече няма да се купуват.... Thinking

Затова казах, че ако този вирус ни държи 3-4 седмици и после леко тръгне да утихва, в същото време лихвите останат ниски, аз разбирам че ще има спад, той и без това щеше да се случи
Но чак мега срив и паническо разпродаване, не ми се вярва Thinking
Но ще видим... нека изчакаме Wink

Последна редакция: пт, 20 мар 2020, 11:45 от Wooden Cuckoo Clocks

# 629
И аз мисля, че след първоначалната стагнация на предлагане на имоти за продажба първо ще има корекция надолу на цените на двустайните, тип за инвестиция. Първо те ще излязат на пазара.
Интересно ми е, ако има застой при НС, които ще ги почват, дали няма пък инвеститорите да проектират повече нормални тристайни апартаменти, нормални в смисъл големина на помещенията. Защото се предполага, че търсене ще има от платежоспособни семейства с деца.

Общи условия

Активация на акаунт