Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 020
  • 749
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Аз съм го писала в другата тема - разходите в къща спрямо апартамент  са ни точно двойни. Говоря за ежемесечните за отопление, битов ток, вода и .т.н. Това е без ремонти и без поддръжка на двора, там отива още хилядарка за торове, поливане и т.н. После идват разходите за гориво. После идват разходите за време, ако някой ги брои.
Кефът е голям, факт.

# 691
Аз съм го писала в другата тема - разходите в къща спрямо апартамент  са ни точно двойни. Говоря за ежемесечните за отопление, битов ток, вода и .т.н. Това е без ремонти и без поддръжка на двора, там отива още хилядарка за торове, поливане и т.н. После идват разходите за гориво. После идват разходите за време, ако някой ги брои.
Кефът е голям, факт.

Кеф цена няма, както се скъсахте да повтаряте няколко години Grinning

# 692
Ние пък се учим на волейбол в хола.
Дайте по-сериозно, нека да мислим като зрели хора - няма да има карантина всяка година все пак. И не купуваш имот само заради една потенциална карантина, която я се случи веднъж в живота, я не.
А ако пак има режим на тока - кво правим, какъв имот да си купим? Къща естествено, но пък каква е вероятността от режим на тока спрямо необходимостта от ежегодна хамалогия по снабдяване с гориво за отоплителната инсталация за къщата и обслужването й? За цената да не говорим.
А соларна инсталация и си си решила проблемът с тока.

# 693
Изобщо не става въпрос дали всяка година ще има карантина. Просто тази карантина беше катализатова на нещо, което отдавна тежеше на моето семейство. Няма място за сравнение да живееш с още куп народ във вход (особено пък ако са стиснати мизерници, дето 2 лева не искат да дадат за поддръжка на общите части) и свободата да имаш двор, веранда, барбекю...Аз не мисля, че човек тръгнал да купува къща не си е направил сметката.  Дори наличието на тераса и двор в кооперацията не може да се доближи до идилията на къща.
Пак казвам, това е моето виждане на нещата и не налагам своето мнение на никого. На мен не ми пука за центъра на града, удобствата и т.н. На мен ми трябва в рамките на 30 мин да мога да се транспортирам от вкъщи до офиса и училището на детето. За щастие локациите с къщи повече се доближават до това ми изискване.

# 694
  • София
Питат хората, отговарям. Ти като повтаряш на всеки 10 страници че чакаш кризата - ето ти я - ти си на ход!

# 695
Има хора, които предпочитат градския живот, и тях ковид не ги спира да харесват живота си в апартамент.
Аз съм 50 на 50. Ако може и 2-те, дядо попе. Simple Smile

# 696
Дайте по-сериозно, нека да мислим като зрели хора - няма да има карантина всяка година все пак. И не купуваш имот само заради една потенциална карантина, която я се случи веднъж в живота, я не.
А ако пак има режим на тока - кво правим, какъв имот да си купим? Къща естествено, но пък каква е вероятността от режим на тока спрямо необходимостта от ежегодна хамалогия по снабдяване с гориво за отоплителната инсталация за къщата и обслужването й? За цената да не говорим.
На някои места след околовръсното има централна газ, което прави хамалогията по отоплението точно нулева. Иначе е вярно, че месечните разходи са много по-високи от тези за апартамент. Особено ако си направиш живота съвсем приятен ползвайки благинки като градинар, почистване и охрана.

# 697
Аз само да ви кажа, че голяма част от съселяните ми не успяха да отидат на работа днес. В понеделник ще е страшно. Предполагам до 2-3 седмици и трите магазина ще са празни. Ама така ще е...
Такова чудо се говори, че и комунистите не са си позволявали
Кои три магазина, в селото ли? Качват се на колите и отиват да си пазаруват в София. Ако не ги пускат, ами карантина е, ще им заредят в селото и това е.
Около  нас на пешеходно разстояние има три денонощни магазина,  две Били  и няколко по-малки гастронома. Не виждам проблем с пазаруването, магазините са пълни със стока, а празни магазини знам какво е, отлично помня Лукановата зима. В момента няма нищо подобно. Не знам кой го говори това, ама не е вярно.

# 698
А соларна инсталация и си си решила проблемът с тока.

Да бе да. 6Kw са грубо около 10 000 лева.

# 699
Да но не си зависим от електрическите компании.
Или пък термо помпа и спираш зареждането на отоплителната система.

# 700
Доста ми е мътна цялата история. След карантината, като пак започне свободно движение: дали няма пак да пламнем? И ако да, тогава говорим за постоянна несигурност, не за временно явление. Тогава скъпите покупки ще са много под въпрос. Освен ако не измислят ваксина някаква. И пак не всички хора ще могат да се ваксинират. Тцтц, лоша работа.

# 701
Да но не си зависим от електрическите компании.
Или пък термо помпа и спираш зареждането на отоплителната система.

За да си напълно независим ще ти трябват доста повече пари. Като теглиш чертата се оказва че трябва да ги избиваш 20-25 години, и то ако не се налага смяна на скъпи компоненти.

# 702
Не са ти верни сметките. Срокът на връщане на инвестицията със сегашните цени на тока е около 10 години. Фирмите, които предлагат изграждането, на сайтовете си, имат едни калкулатори. Преди 2-3 месеца се занимавах с това упражнение и съм го проиграла.

# 703
Лъжат. За да си напълно независим ако потребяваш 6KW, трябва да се презапасиш 2 пъти, демек да си инсталираш инсталация за 12 кв, за да имаш сигурни 6. При тази ситуаци отиваш на 25-30 хил лева.

# 704
Доста ми е мътна цялата история. След карантината, като пак започне свободно движение: дали няма пак да пламнем? И ако да, тогава говорим за постоянна несигурност, не за временно явление. Тогава скъпите покупки ще са много под въпрос. Освен ако не измислят ваксина някаква. И пак не всички хора ще могат да се ваксинират. Тцтц, лоша работа.

Логически погледнато ще пламнем пак в момента , в който се позволи свободното движение, освен ако дотогава не сме го изкарали 2/3 от хората. Ама как да го изкараме 2/3, като ни казват да не излизаме от къщите. Влизаме в параграф 22 малко.

Общи условия

Активация на акаунт