Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 074
  • 749
  •   1
Отговори
# 60
Моите познати варненци ходят само лятото до Варна. Въобще не си представят да живеят зимата там. Като единия от тях работи дистанционно. Т.е. въобще не стъпва в офис и грам не му е проблем имайки софийски доходи (по-точно европейски) да ги харчи във Варна. Но то май освен жилищата другите разходи не са по-ниски.

# 61
Ами не знам дали е навсякъде, или при нас само. На последното интервю, се яви едно много способно момиче, което в София взема 3000 лв заплата. При нас ще е по-малко. И май ще се навие да започне, но дали при нас или другаде, и тя търси начин да се върне.

В нашия град се върнаха така в последните 10 месеца поне 4 други млади и много способни хора. Wink

От чисто любопитство - за каква позиция става въпрос?

# 62
  • София
Абе София не е цвете, какво да се лъжем. За семейство с деца например, ако не бяха по-високите доходи и да речем, по - доброто образование, като второто е според случая, тогава към 100 % сигурно е, че по-добре децата да растат извън София.

# 63
Това за страха от шофиране в София би било проблем за хора от дълбока провинция, но Варна? Да, тук задръстванията са по-големи и е доста по-изнервящо, ама чак пък страх. Някакси никога не съм го разбирала това. Първата седмица ок, но после претръпва.

Иначе по темата - имам няколко познати във възрастов диапазон 30-35, които избраха да се върнат в провинцията. Но според мен това категорично не е лошо Simple Smile

# 64
Това са изолирани случаи, според мен. В моя балон никой не си и помисля да се върне в провинцията, и то в градове като Пловдив и Варна, където все пак има работа. В малките областни градове заплата от 800 лева нето се смята за добра, а трудно се издържат деца така, дори и без квартирни разходи.
Ясно е, че Сф е гаден град за живеене, обаче никъде другаде в Бг средностатистическия офис служител не може да вземе такава заплата. От личен опит, във Варна ми предлагаха с около 40 % по-ниска стартова заплата за сходна позиция, за какво да се връщам там, при положение, че наемът е само с 50-60 лева по-евтин, а стоките като цяло са малко по-евтини в Сф заради икономиите от мащаба на пазара.
Изобщо не виждам тенденция Сф да намалява, напротив, мисля че ще стигне 2,5 милиона до 7-8 години. Респективно, не вярвам, че новото строителство ще падне драстично, дори и 2024-а наистина да дойде глобална криза. Та, в този ред на мисли, наличието на паркомясто на нормална цена ми е един от водещите фактори при избора на жилище в момента Grinning

# 65
Момичето, за което пиша, е сама майка с малко дете. Тук има собствен голям ап. На центъра, като и ДГ и офиса, са също на центъра. Заплатата ще е на половина. Но предимствата са че ще живее по-спокойно,е има време за детето, ще пести от пътни, квартира. И родителите й са тук.
На ръководна длъжност, някой по-назад попита. Много способно момиче!

# 66
Единствените наематели, за които в момента се сещам да са се върнали в по-малък град, бяха сходен случай - двойка, жената забременя и май остана без работа, някакви скандали, щяха да се разделят и на деветия-десетия месец от договора за наем казаха, че се връщат в СЗ.
И още едни, но от площадките - с дете на възрастта на моето, мъжът от малък град, жената от Сф, отидоха в негов апартамент там, защото работеше само той, там щеше да им е по-евтино, майка му щеше да помага и т.н.

Общо взето не се сещам за някой или пък за двойка, които да са се справяли финансово в Сф и да са се върнали в родния град. Обаче обратното - да искат да се пробват в София, - е много често срещано.

# 67
Момичето, за което пиша, е сама майка с малко дете. Тук има собствен голям ап. На центъра, като и ДГ и офиса, са също на центъра. Заплатата ще е на половина. Но предимствата са че ще живее по-спокойно,е има време за детето, ще пести от пътни, квартира. И родителите й са тук.
На ръководна длъжност, някой по-назад попита. Много способно момиче!

От финансова гледна точка според мен са несравними нещата, но не всичко е пари, има и други фактори.  Все пак ако говорим чисто финансово - разликата между 1500 и 3000 лв е много сериозна, понеже с 1500 за двама души си на практика на ръба на оцеляването , и караш от заплата до заплата. За почивки, спестявания изобщо не говорим. При 3000 за двама души може да ти остават едни 1000 лв на месец точно за тези неща, което прави голяма разлика в спокойствието и удовлетворението от работата.
В този смисъл спад от 5000 на 3500 далеч не би се усетил толкова, колкото от 3000 до 1500 например, макар и номинално да са аналогични.

# 68
С безплатната работна ръка "баба", отпадането на наема и разни други, съвсем добре излизат сметките на жената.

# 69
Все пак, аз не нося вина за това, ще в нейното домакинство ще влиза само 1 доход. Wink С 1 доход навсякъде ще е трудно.

Също и времето за пътуване не е за пренебрегване. Отделно, ние й предлагаме страхотно интересна и динамична среда за развитие, А и освен това сме по-готини от настоящиите й началници 🤩

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 09:36 от rumka833

# 70
Така е , аз си разсъждавам защо малко хора се връщат. Просто базата в другите градове е съвсем ниска и това ги елиминира като опция. Аз като се прибера в Бургас - билета за автобус 1,50, заведенията цените като тука, супермаркетите също, а малките магазинчета са по-скъпи. И реално няма откъде да се компенсират едни 1000 лв разлика в заплатата. А ако са двама работещи, вече става 2000 потенциалната разлика. За по-високите позиции от 4-5000 и нагоре няма даже какво да се обсъжда.

Rumka833, за кой град става въпрос ?

# 71
При 3000 за двама души може да ти остават едни 1000 лв на месец точно за тези неща, което прави голяма разлика в спокойствието и удовлетворението от работата.
Тези 1000лв са в голямата си част наемът, който трябва да плащат. Така че разликата ще бъде по-близо до 300-350лв.

# 72
Неоценима е помощта ако има кой да ти помага с детето и си самотна майка, независимо колко развиваща среда предлагат в дадена фирма. Разбирам го момичето. Сигурно си има и имот, да не е под наем. Да не говорим, че тя може би иска да си оправи и нещата в личен план с нов мъж, за което ще и трябва баба със сигурност.
Бургас е хубав само през лятото за мен, през зимата, ако няма за какво, не ходят там.

# 73
  • София
Не всичко е пари. Имам роднини, които обмислят да се откажат от мега заплата в чужбина, и да се приберат в България, като само единият родител е българин, понеже имат 0 време за децата, 0 помощ от баба и дядо. Резултата е обучителни затруднения при едното дете, вечно бързане и стрес. Араби и пришълци. Плюс по някоя стрелба през месеци. Ужасни наеми и цени на жилища. Ами имат пари, но гледам че им е ужасно трудно, та може и да се приберат. Знам ли. Аз лично смятам че тук ще живеят по-добре. Или по спокойно поне. Даже и в София.

# 74
Значи, въпрос на лично виждане Wink
И аз имам познати, от Дубай отидоха в юк, сега ще се връщат в БГ. Не е като да не са светски чеда, просто като заимаш дете, почваш по друг начин да мислиш.
Аз примерно, не искам да живея в София.
Знам и плюсовете, и минусите, и избирам  прованса. Но, разбира се, работата ми носи добри доходи, и не се влияе толкова значително къде живея.
Като някой е болен, както примерно сега с малкото фъстъче, съм си вкъщи и чаткам на компа. Разбирам, че не е масов случай, ама китайците показаха, че и тъй можело.
Wink

Общи условия

Активация на акаунт