Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 228
  • 749
  •   1
Отговори
# 300
Ами те нашите са предимно от дребен калибър, а като се вижда как размишляват на дребно, няма да им се смени калибърът скоро за съжаление.

Не само нашите, в ЕС дребният бизнес също е преобладаващ, навсякъде е така - 80-90% от фирмите са дребни и средни, а големите са останалото (но дават 50% от брутния продукт). Естествено, че в печата се чете само за големите и само те идват да инвестират тук, та затова само тях виждаш, докато нашите са си тук. Но виж тази картинка:

# 301
  • София
Абе работодателите реват, ама нали знаете кой ще го отнесе пръв. Май точно тези, които най-много злорадстват сега...

# 302
  • София
Моите впечатления лични, и на мъжа ми от няколко чужди фирми не са за кофти чужди работодатели. Вярно, че ще те освободят ако нямат нужда от теб. Но ти междувременно си вземал доста пари на фона на бг заплатите, имал си повече социални придобивки и си се обучил. Това последното е особено важно. Бг работодател рядко ще те обучава, освен базови умения. И ще си сменя всяка година колата, ще ходи на скъпи почивки, че с любовницата си даже и в същото време ще ти намеква че си търтей, който едва едва успява да държи на работа, с толкова "голяма" заплата. Спънките за бременности и малки деца, болнични са предимно при бг работодателите. Дайте да не се лъжем. То фермани могат да се напишат.

Явно сравняваш ябълки с круши - чужди работодатели от един клас и калибър с наши от съвсем друг. Защо не вземеш за пример чуждите фирми, експлоатиращи шивачки в дълбоката провинция, щом всички чужди са цвете?
И кой ти казва че са цвете? Писах моите "лични" впечатления. То понеже бг робовладелци и мутри в провинцията няма. Grinning Ей ги на, Баневи, колко семейства оставиха трайно  без работа в Троян? Знаете ли. Колко завода затвориха.да си купуват дрехи и правят коктейли за пред медиите? Къщите им видяхте ли, от кражби? Животи съсипаха те... Бг работодателите

# 303
Баневи не са пример за типичния работодател. Те са хора, ловко възползвали се от лошите приватизационни закони. Нормалният работодател си е развил бизнеса. Има разлика.

# 304
Съжалявам, че попитах и развалих темата и отношенията в нея.

Дайте да забравим спора. Ясно е, че всеки преценява от своята си камбанария. Новите потребители ако може малко да си смекчат тона, в тази тема обикновено се пише сериозно и балансирано с добър тон.

10х

# 305
И у нас ти се полагат 4 заплати по КТ. Което може да са 10 - 20 бона - за нашия стандарт е същото.
Черна станция, у нас съвсем не е рядка практиката служителят да бъде изнуден да напусне по взаимно съгласие или друга класика, прилагана и от големите чужди фирми - назначаване на нова позиция с изпитателен срок и изритване оттам. Естествено, че навсякъде е сиво, но тук е доста по-тъмно. И някакси е цинично, хем да твърдиш, че е нормално да плащаш данъци и осигуровки на минимална заплата, да правиш врътки, за да декларираш по-ниска печалба, но после да кажеш, че е работа на държавата да бъде социална.  Ами при ниски данъци и огромен сив сектор, няма как да стане. Не че подценявам кражбите на политиците. Истината винаги е някъде по средата.
Румка, обясни ми, моля, как законно сключвате договор на една заплата, но плащате осигуровки - здравни, пенсионни, безработица върху двойно по-големи доходи?
Настоящата ситуация ще ни научи по трудния начин, че ако взаимно не искаме да се подкрепим и да си помогнем, почти всички ще затъне, а и ще има и много отишли си, не само стари. Щото бизнесът трябва да върви и е по-важен от карантината.

# 306
Всяка криза е и възможност, ако цените паднат идва момента на хората с готови пари, желаещи имот за живеене или за инвестиция, ако вярват във въстановяването. Ама и те трябва да побързат, а не да чакат дъното, щото когато дойде дъното на кризата на пазара ще е останала утайката на имотите.
Но пък точно когато започне да се съвзема пазара колко имоти започват да излизат...и тогава цените са доста примамливи. Малко по-високи от дъното, но доста по-ниски от пика. Ние така веднъж купихме апартамент в такъв момент и ни излезе много изгодно. Сега се бяхме засилили да купуваме доста по-голямо жилище. Не за инвестиция, а да се поразширим. Даже и одобрение за кредит получихме точно преди няколко седмици. Ами кротнахме се. При толкова несигурен пазар и връхлитаща криза да не съм луда да взимам кредити. Още повече, че ако нещата се нормализират след 1-2 години може да се окаже, че ще си купя същото нещо почти без кредит. Предполагам не сме само ние така.  Не знам кой нормален ще се засили да купува сега. То нито е инвестиция, нито е сигурно за кредити.

# 307
И някакси е цинично, хем да твърдиш, че е нормално да плащаш данъци и осигуровки на минимална заплата, да правиш врътки, за да декларираш по-ниска печалба, но после да кажеш, че е работа на държавата да бъде социална. 
Кога и къде съм го казала? Винаги съм работила в 100% бели фирми и съм осигурявана като пълна глупачка на тавана, без нищо да крия. И фирмите не са крили, то и няма смисъл да се крие печалба при 10% данък.

Румка, обясни ми, моля, как законно сключвате договор на една заплата, но плащате осигуровки - здравни, пенсионни, безработица върху двойно по-големи доходи?
Може би това имаше предвид под криене на доход? Е, не е. Съвсем легална практика е, разпространена и на Запада, в договора да имаш базова основна заплата + бонусна схема. Едното го получаваш работиш-неработиш, а другото е колкото си изкараш. Това стимулира служителите и е най-честно - работещите не носят мързелите, както става в държавна фирма с щатна таблица и фиксирани заплати. Осигуровките обаче си се плащат на реално получената сума. Единственият не съвсем морален плюс за работодателя от тази схема е, че при уволнение 4-те заплати се плащат върху базовата заплата.

# 308
Дали имате наблюдения върху пазара за отдаване под наем сега.Доколкото разбирам купувачите са се дръпнали да купуват, защото нищо не е ясно. Същото важи ли за отдаването под наем? Ако продължи това извънредно положение както явно ще продължи как ще се отрази на отдаването под наем в София според вас?

# 309
Всичко зависи от това ще има ли прииждащи, които да търсят или ще има отдръпване на хора от града. Много зависи дали хората ще имат работа, или няма да имат и всеки ще се спасява някак си. В момента общо взето май никой нищо не знае. Всеки седи и чака.

# 310
  • София
Рано е за заключения. Все пак отскоро е ситуацията. Дръпва се купувач, ако няма вече подписан предварителен договор. Има хора в процес на сделка.

# 311
ЧС,
Точно така.

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 15:55 от Не се сърди, човече

# 312
Интересно ми е сега, ако спешно закъса някой за пари, дали ще има на кого да си продаде имота...

# 313
Винаги е имало такива лешояди и по време на световните войни.

# 314
Интересно ми е сега, ако спешно закъса някой за пари, дали ще има на кого да си продаде имота...

Ако намали цената, все ще се намери някой с пари кеш.

Общи условия

Активация на акаунт