Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 221
  • 749
  •   1
Отговори
# 315
Имотите по принцип не са ликвидна инвестиция, а в критичен момент пък съвсем. Трябва да се продава на безценица за да стане бързо.  Точно затова в момента човек и кеш пари да има не бива да ги загробва в имот, а да си ги пази. Освен ако има и за имот, и да останат.

# 316
Е зависи. Ако му трябва този имот за лично ползване, защо не ако е изгодно. А в момета трябва да посвалят, че да е изгодно.

# 317
  • София
Ще има няколко дена за реакция. После свободното падане ще е дълго. Цените от 1600-1800 евро за Младост от предишната тема ще са поне двойно надолу за година. Сега и строителите ще се уплашат и за да закачат последните клиенти ще пуснат разпродажба. Има и по-лош вариант - спират масово строежите, далите пари изгарят (или съдят някое ЕООД с 5лв капитал). Едно действие за понижаване на цените ще обърне каруцата доста бързо и ще тръгне масово разпродаване.
А тези които ще искат да спечелят от кризата ще чакат под себестойност да купуват, а няма да ме учуди и това да се случи.

# 318
  • София
Интересно ми е сега, ако спешно закъса някой за пари, дали ще има на кого да си продаде имота...
О, да. Със сигурност. Но на доста по - ниска цена. То това е големият риск. Особено ако си с кредит и дължиш към 90%от цената на банката, а всъщност спешно би продал за към 70%, Ако се наложи, щото нямаш работа вече, или нямаш пари за новите повишени лихви, или друго. Но, да кажем все пак, че това е най- черен сценарий. Аз предната криза я преживях без особен проблем, бях с кредит. Няколко пъти ми вдигнаха лихвите, като Тръгнаха от 9.4%, нагоре.  Grinning Не го усетих да ви кажа, освен стреса, но аз работа имах, до 2-3 години всичко се нормализира в моя полза. Заплатата ми стана двойна, увеличението едва ли беше към 40 Евро на месец за цялата тази история. Жилищата след няколко години пак поскъпнаха. Та надявам се, че болшинството хора няма да пострадат много.

# 319
Предната криза беше много различна - при нормална криза има спад от 10% да кажем, заплати намаляват, някои си губят работата но като цяло всичко си работи, само с лек спад. Сега обаче цели отрасли спират на практика. Това значи много повече хора без доходи и вълна от трудности, защото всичко е вързано. Направо си е катастрофа, ако продължи дълго и въстановяването ще е много по-трудно.

# 320
В кризата човек успее ли да си запази работата, няма страшно, все някак ще избута. А иначе винаги се е говорило как човек трябва да има няколко вноски буфер..

# 321
Ще има няколко дена за реакция. После свободното падане ще е дълго. Цените от 1600-1800 евро за Младост от предишната тема ще са поне двойно надолу за година. Сега и строителите ще се уплашат и за да закачат последните клиенти ще пуснат разпродажба. Има и по-лош вариант - спират масово строежите, далите пари изгарят (или съдят някое ЕООД с 5лв капитал). Едно действие за понижаване на цените ще обърне каруцата доста бързо и ще тръгне масово разпродаване.
А тези които ще искат да спечелят от кризата ще чакат под себестойност да купуват, а няма да ме учуди и това да се случи.

Би ми било интересно да чуя икономическата логика зад убеждението Ви, че имотите в Сф ще паднат с 50 % за година? Rolling Eyes

# 322
  • София
Обясних го с прости думи - като търсенето се срине (а то ще се срине със сигурност), а предлагането е константа ще има промяна. Ще има масово предлагане на НС със все по-понижаващи се цени за да бъде реализиране, а отсреща няма да има кой да купи, защото безработицата ще е със стотици хиляди нагоре. Дори в момента финансовия министър се моли да не се уволняват хора, макар че и на него и на главните им е ясно какво ни чака.
Само от Слънчев бряг за 50 000 безработни следвашите месеци, вие правете сметка в другите отрасли.
П.С. Който ми е чел постовете, знае че никога не съм била нмегативно настроена към пазара в нито един момент и съм защитавала и строителите и пазарните принципи. Черна Станция също е така - който иска да се позамисли, даваме неекспертно мнение и не гарантирам за пророчество...

# 323
  • София
Аз писах преди месец или повече, в някоя от тези теми за покупки на зелено и колко точно нямаш никаква защита, за нищо. Но, тогава малко хора ме разбраха и уж не беше на дневен ред. Сега да не сплашвам пак. Аз от опит писах с една наша наследствена Земя с недовършен строеж. Струва ми се, че сега, освен за някой напълно начинаещ строеж, едва ли е толкова страшно. Понеже всичко бързо се разпродаваше. Т. Е. Пари уж имат строителите. Но няма как, ще има и недовършени. Thinking

# 324
В случай като този банките ще разсрочат ипотеките за поне 2-3 месеца. На теория ако всички стоят в къщи месец-два би трябвало да премине вируса. В случая говорим за форсмажор от типа война (силно преувеличено), а не за нормална криза. Надявам се това да е по-добрия вариант и след като премине вируса да мога да плащам същите заплати на персонала ми. Ако това се случи потреблението бързо ще се възстанови.

# 325
Зависи дали ще има криза и ако да, колко време ще продължи. 50% спад на цените ми се вижда нереално следващата 1 година.
Ако има криза първо ще пострада пазара на наеми в София.

# 326
просто ще има застой поне година. То така беше и 2009. Купувачите или няма да им е до имот точно сега, или ако имат пари ще чакат по-ниски цени, освен ако не са много на зор. Продавачите пък няма да искат ей така да правят големи отсъпки защотп боли до вчера да си взимал по 2000 евра за кв, а сега и 1500 да няма кой да ти даде. В един момент ако все пак искат да продадат ще започнат да пускат примоции и така плавно ще поспаднат цените. Не очаквам 50% спад, но поне 25-30 със сигурност.

# 327
Много леко ги раздавате тея проценти. 30% спад означава да се върнем на нивата отпреди да запознат да се качват цените и целия ръст да се изтрие. За мен 15% е максималното , без да сравняваме ябълки с круши, а идентични имоти и локации.

Не че е невъзможно, ама чак "със сигурност" ми идва малко лековато изказване.

# 328
Много е рано според мен да се правят прогнози, при положение, че нямаме кой знае какви данни за продължителност, обхват и пр. Но съм съгласна, че банките ще бъдат кооперативни през следващите няколко месеца.

# 329
  • София
Нико, дано се размине работата, обаче ти не си пряко свързан с кризата. Ето тези са пряко свързани:
Цитат
Обвързаните с туризъм дейности осигуряват заетост на 11,8% от работещите у нас общо заетите в сектора в страната през миналата година са 364 000, по данни на Световния съвет по туризъм и пътувания.) Пряко заети в сектора са били 3,3% от работещите (101 000 работни места). Общият дял на туризма формира 12,9% от БВП за м.г. или 9,908.3 млн. лв.
Отделно и голяма част от хранителната промишленост е вързана там. А вече е ясно, че само този сектор ще е нулев тази година и в криза следващите няколко и то при положение че всичко се размине за месец - два от днес.
Да не говорим, че банките няма да оставят хората на мира. Все пак миналата година вдигнаха таксите двойно под претекс "че са им спаднали приходите от друга дейност", за да могат да направят пак милиард печалби. Не очаквай от тях да има мораториуми самоволно.
Отделно строителния сектор ще пострада и той масово, а оттам и една камара доставчици.

Общи условия

Активация на акаунт