Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 210
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
Аз мисля, че може да се разслои пазара. Някои ще намалят значително, други няма. В зависимост кой на каква цена в придобил имота, и колко е на зор.

А за банките, какво да кажа. Може 1-2-3 месеца да бъдат пас, ама това ще е максималното. После пак постарому. И те имат разходи все пак.

Не са само хотелите, въпреки че доста от тях и в момента са фалирали. Буквално, дори да не са го обявили публично.

Ще намалее пазаруването на дрехи, чанти, обувки, червила, козметика, луксозни стоки, хавлии, чаршафи...
Индивидуални уроци на учениците, занимални, счетоводни услуги, книжарници...

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 17:07 от rumka833

# 331
Всичко е възможно, както се качваха понеже няма и всеки иска, така и ще падат по същата логика.
Достатъчно е да се говори едно и също и никой няма да купува, дори да има пари и желание ще изчака.
А тези, които трябва и искат да продадат по една или друга причина, искат или не ще свалят цени, защото няма да имат друг избор.
Същото е с банките, дори да е много сигурна една банка, юрнат ли се всички да теглят от страх и паника няма да да оцелее.

# 332
Да, и аз си го мислих, и стигнах до извода, че за да трябва да продаваш, причините ще са основно две:
- имаш да си доплащаш основното жилище.
- имаш да издържаш студент в чужбина.
- може би за да покриеш разходите в бизнеса- което е пак вид кредит.

За друго не се сещам.
И ако това е така, може да няма чак толкова много хора "на зор".

# 333
Масова безработица в Сф няма как да се реализира, поне не в айти, аутсорсинга и прилежащите дейности. Оттам търсенето на имоти за покупка и инвестиции няма да падне драстично. Аз не мисля, че цените на доброто НС в Сф ще паднат с повече от 10-15 % в следващите 2-3 години, ако въобще паднат. Ако все пак паднат с 15 %, лихвите пък плавно ще растат синхронно с политиката на ЕЦБ.
При наемите е малко по-различно, особено сега в контекста на края на Еър БНБ. Доста по-голямо предлагане има на наемни, от старо и от ново строителство, докато при продажбите вторичният пазар почти липсва. Лек спад ще има при наемите вероятно, но все пак надали 2-стаен в нормална локация ще може да се намери на цена под 400-450 лева.
Тук обаче има и други вероятности. Ако 40-50 000 човека дойдат да работят в Сф от лятото заради краха на туризма и затварянето на малки и средни бизнеси заради Короната, наемите рязко скачат с 50 лв. средно. Ще видим, тук май ключовият момент е колко време ще продължи извънредното положение...

# 334
Виждала съм икономики в рецесия, виждала съм и спадове и качвания в цените на недвижимите имоти. 50% спад е напълно реалистичен номер.
И без корона вирус сетът беше пред прага на икономическа рецесия, вирусът само го издърпа няколко месеца напред.

# 335
  • София
Аз не вярвам в големия крах, пък може да е доста рано да се каже. Ефект ще имат тези събития, със сигурност. Чак голям крах, драстичен спад на цени на НИ, липса на заплати  с месеци и пусти хотели по курортите цяло лято, едва ли. Пък да видим. Рано е.             p/s Тия богаташите и борсовите им загуби не ги мисля, и не ги жаля.

# 336
Тия богаташите и борсовите им загуби не ги мисля, и не ги жаля.
А би трябвало, защото тези борсови загуби, ще се отразят в крайната цена за потребление.
Справка - Голямата рецесия.

# 337
  • София
Няма да споменавам имена за морето но за среден хотел от 1500ранни резервации за над 30 000 нощувки, отпаднаха 1300 и ще отпаднат още. Отделно ТУИ отказва плащания по предварително резервирани легла. Приходите ще са поне 90% надолу, може и повече.
При 100к постоянно заети и още 300к сезонно заети от 2.5 милиона работещи в България, може да си направите сметка за каква рецесия става въпрос. И тук не са включени свързаните дейности - производители на пилешко, лимонада, пък дори и фалшив алкохол.
Да, ай ти и аутсорсинга може и да няма криза. ама Леля Венетка може само да оправя легла, а не да дава инструкции някой да си върже принтера

# 338
Една забележка към анализите по-горе. Вярно е, че доста хора ще останат без доходи - работещи в туризма и хотелиерството, в търговията, в ресторантите... Обаче те не бяха особено високо платени и не те са били движещата сила на бума в купуването на имоти. Колко сме дъвкали, че купувачите са една прослойка от половин милион или по-малко, а те няма масово да загубят доход.

# 339
Китайците отварят всичко вече, за ресторантите им не ме е грижа, но пишеше някъде, че повечето заводи и фирми отварят отново. Четох също така прогнози, че китайската икономика ще има ръст /не пишеше спрямо коя база/ с около 25% тази година. И дано - защото производството на много неща по света се крепи на китайското производство. Един пример - много от хормоналните лекарства за инвитро се произвеждат на практика в Китай.
Но пък китайската икономика не е като българската - там реалният сектор е много силен, при нас икономиката се крепи на услугите. Реалният сектор в България е енергетика и минна промишленост, лекарствата на редник Киро, тук-там някакви части за автомобили. Текстилната промишленост - ишлемето за дрехи, то също ще пострада.

# 340
  • София
Не, но те ще дадат началото на кризата, а при криза ще има влияние и на имотите. Най-малко на настройките на купувачите. Дъвкали сме го в стари теми как 2012-2013 година вече бяхме излезнали от кризата, имотите бяха супер достъпни, но не се купуваше, защото се чакаше да паднат още. Тогава двустайните в Ман Ли бяха по 40к евро, тристайните по 60к евро. И тук по темите се чакаше да станат по 300евро квадарата.

# 341
Поизнервени са всички, сценарии хиляди излизат в момента особено тези за краткосрочното развитие на ситуацията, защото има много неизвестни... С времето ще се разбере чии прогнози са били верни.

# 342
Това с китайците си мисля, че първо трябва да се докаже, че вирусът не се пренася чрез стоки. Защото уж беше така, но после и други мнения четох.

# 343
Една забележка към анализите по-горе. Вярно е, че доста хора ще останат без доходи - работещи в туризма и хотелиерството, в търговията, в ресторантите... Обаче те не бяха особено високо платени и не те са били движещата сила на бума в купуването на имоти. Колко сме дъвкали, че купувачите са една прослойка от половин милион или по-малко, а те няма масово да загубят доход.
Може да не са били активни в купуването, но са активни в наемите. Когато хората които плащат наем останат без работа, ще има проблем и с някои ипотеки.

# 344
Това с китайците си мисля, че първо трябва да се докаже, че вирусът не се пренася чрез стоки. Защото уж беше така, но после и други мнения четох.

Нали казват, че живее часове без "среда" (жив човек), даже и да е дни, един контейнер от Китай пътива седмица/седмици. Ще сложат малко карантина за въздушното карго и готово. Проблемът е другаде - първо Китай спря частите за производителите и им спря работата, сега Китай ще е готов да достави части, ама производителите може да са затворени...

Общи условия

Активация на акаунт