Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 41

• 34 205
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Да, и аз си го мислих, и стигнах до извода, че за да трябва да продаваш, причините ще са основно две:
- имаш да си доплащаш основното жилище.
- имаш да издържаш студент в чужбина.
- може би за да покриеш разходите в бизнеса- което е пак вид кредит.

За друго не се сещам.
И ако това е така, може да няма чак толкова много хора "на зор".

Построил си цял блок и още не са ти изкупени жилищата.

# 346
Каква е тази глупост, да нямаш пари, да теглиш кредит за да купиш апартамнт и да го даваш под наем ?! Да имаш парите кеш, да го купиш, но и да ти остнанат някакви пари, разбирам... ама това с кредитите е дивотия.

# 347
Мисълта ми със сравнението на китайската и българската икономика беше, че нямам представа коя икономика е по-гъвкава при рецесия, респективно при подем. Дали реалната икономика или икономиката на услугите?
При рецесия от кое спестяваш повече - от предмети или от услуги?

# 348
  • София
Е как каква - върни се в темите назад.
Масово е така. Кръсмарската сметка - имам 10к евро, тегля 50к евро заем и си го плащам с наема от 600лв.

Да, и аз си го мислих, и стигнах до извода, че за да трябва да продаваш, причините ще са основно две:
- имаш да си доплащаш основното жилище.
- имаш да издържаш студент в чужбина.
- може би за да покриеш разходите в бизнеса- което е пак вид кредит.

За друго не се сещам.
И ако това е така, може да няма чак толкова много хора "на зор".

Построил си цял блок и още не са ти изкупени жилищата.
Това е масово. Доста от строителите задържаха жилища, защото с Акт16 се продава с 20% по-скъпо. Сега те ще излезнат на пазара и ще искат да кешират бързо. А новите строежи има много, много голяма вероятност да бъдат зарязани и хората платили пари да изгорят, защото в България повечето строители строят с ново ООД всеки обект по ред причини, което не носи ама никаква отговорност...

# 349
Ами никой не им е виновен на хората, че така купуват. Е аз никога не бих дала и стотинка без да има акт 16. Схемите на изплащане са им безумни. Плащаш почти всичко, а акт 16 кога ли ще има...

Като си купувам кола или нещо друго от магазинА плащам капаро и когато ми го доставят, тогава им плащам

# 350
Аз лично никога не бих купила имот за инвестиция, ако нямам по-голямата част от парите събрани кеш. Не знам защо повечето хора си мислят, че дават ли под наем са хванали Господ за шлифера и са им уредени старините на Малдивите. Инвестиционните имоти си ги представям ако наистина живееш достатъчно добре и пак ти остава някаква прилична сума месечно дето не знаеш какво да я правиш.. и това след като си имаш заделени едни пари за минимум 3 месеца, които да изкараш без работа. Другото си е прекалено голям риск за мен.

# 351
Аз лично никога не бих купила имот за инвестиция, ако нямам по-голямата част от парите събрани кеш. Не знам защо повечето хора си мислят, че дават ли под наем са хванали Господ за шлифера и са им уредени старините на Малдивите. Инвестиционните имоти си ги представям ако наистина живееш достатъчно добре и пак ти остава някаква прилична сума месечно дето не знаеш какво да я правиш.. и това след като си имаш заделени едни пари за минимум 3 месеца, които да изкараш без работа. Другото си е прекалено голям риск за мен.

Отделно че инвестиция се прави не в пик на цените, че то каква инвестиция ще е...

# 352
Спад ще има, да. Но няма да е 50%. Даже и 30 няма да е...

# 353
Ами никой не им е виновен на хората, че така купуват. Е аз никога не бих дала и стотинка без да има акт 16. Схемите на изплащане са им безумни. Плащаш почти всичко, а акт 16 кога ли ще има...

Като си купувам кола или нещо друго от магазинА плащам капаро и когато ми го доставят, тогава им плащам

Ние купихме преди месец на кота 2 етаж, цената беше 75к евро, след акт 16 ще бъде 100к+. Мисля, че не е малка разликата, но да, риск има и дано да завършат блока.
ПС:Парите са кеш, не кредит и са за основно жилище.

# 354
Има доста блокчета без акт 16 и винаги ще има изгорели. Голяма работа, че последните 10-на процента няма да се платят, като остане без акт 16. Някои блокове остават дори празни, явно не могат да влязат никога хората, което е още по-зле

# 355

Ние купихме преди месец на кота 2 етаж, цената беше 75к евро, след акт 16 ще бъде 100к+. Мисля, че не е малка разликата, но да, риск има и дано да завършат блока.
ПС:Парите са кеш, не кредит и са за основно жилище.
Успех! Дано има акт 16.
До нас започнаха да строят нов блок. В началото само дето не работеха денонощно. Пропищяха съседите. Тези дни се мотаят по 2-3 работници само. Дано е временно, че хич не ми се гледа недостроен бетон следващите години.

# 356
Спад ще има, да. Но няма да е 50%. Даже и 30 няма да е...

И аз така мисля. В разширения ми семеен кръг се продава една земя в Герман, ама никой няма намерение да сваля цената. Ако не стане днес, утре ще е. Предполагам, че много хора са така.

# 357
Те нещата стават плавно. Няма да стане за 1 месец

# 358
Зависи колко време светът е в безтегловност. Ако до 3 месеца се намери работещо лекарство/ваксина 30-35% в годишен хоризонт ми се струва реалистичен сценарий. Ако тая лудост продължи повече време може и да се радваме на 50% спад.
Има нещо положително обаче. Сега може да се създаде миграционен натиск не навън, а към село... С малко подтик от държавата и тия изоставени къщи за по 2000-3000. Да видим...

# 359
Продължавам да не разбирам очакванията на много хора, че Ковид ще срине имотите в Сф с поне 30 % в много кратък период. Едрите строители и инвеститори могат да си позволят да изчакат много повече време от хора като нас, потенциални купувачи и наематели.

А живот на село близо до Сф винаги е бил опция, за хора, които нямат нищо против да пътуват по 50-60 км на ден. Аз самият доста загледах един проект в Божурище, изглежда прекрасно уредено населено място...но просто ми е много 2 часа път общо до офиса и обратно на ден, не е моето...

Последна редакция: нд, 15 мар 2020, 21:50 от Не се сърди, човече

Общи условия

Активация на акаунт