Частни училища - информативно-дискусионна тема 37

• 34 091
  • 756
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Да, но после пак ги гърчат от учене.

# 196
  • София
Адски хапливи ! А изказването на Она към Пипи........ ! Нямам думи! Каквото и да напиша - малко ще е.

БШ са много объркани като политика и бъдещи планове и си личи. Прогресивни към нормални- 16:36 бр. деца за ПУК. Като от тези 16 повечето са си от тяхната ДГ. Май тази година са само 4 бр. за нормалната паралелка
Нямаш думи за кое? Айде да намериш малко думи и да се уточниш или да прочетеш по- старите теми където може би ще намериш първопричината и да си замълчиш и да не се изказваш неподготвена.

# 197
  • София
Благодаря Бърди. Търся вариант за преместване на детето в друго ЧУ, тъкмо защото смятам че нивото на преподаване в нашето е посредствено и се налага в почивните дни да учим заедно всичко. Това се споделя от по- голямата част от родителите от класа. За съжаление при формирани паралелки във всички училища това вече е трудно, има единични места, а сроковете за преместване са в края на м.април.

# 198
  • София
......А и доста родители упражняват натиск за МАТ и БЕЛ за сметка на "второстепенните предмети" като физическо, трудово и география. Щото те и в къщи могат да се научат (ако остане време от уроците и домашните по "основните" предмети).

По-малко от месец от срок 2 и по несериозните предмети детето ми е с по няколко оценки, не ще да е от неглижиране - бродира (днес чинно изпълни инструкцията да бъде изпрана на ръка бродерията, нямаше идея какво означава тази дейност), рисува, учи по музика, покрива нормативи, ако географията е в тази бройка, и на олимпиади ходи, като бонус към оцветяване на контирните карти, в ДУ е това.
Време за второстепенните предмети или второстепрнните  дейности винаги има, когато детето знае, че ще го проверят, изпитат, оценят.

Пипи, ако искаш детето ти да е обгрижвано както в ДГ, защо ти е училищен ПУК?
Децата в тази възраст дърпат бързо, променят се с дни (на 2рия месец класната на детето ми изрази учудване, че не е тръгнало на училище с предходния набор "това дете не е за 1ви клас", казах й, че ако го бях пуснала тогава, сигурно пак щях да чуя същата реплика, но с друг смисъл. Пример: в 1ви клас откри математиката, в ПУК беше "над числата" дори). Децата ми се запознаха с училището в 1ви клас, никакъв проблем не са имали със свикването с порядките в час или правилата в училище. . Все пак учителите също знаят, че децата имат нужда от преходен период - било то ДУ или ЧУ.

Аз също съм За ЧУ да обявяват/изясняват какви са изискванията към кандидатите. Щом желаещите са появече от местата, ще избират.
От няколко години следя какво се случва в 5-7 клас с ОТ. Определено работят за подобряване на успеваемостта (съботни НВО "безплатни" курсове за учениците си, допълнителна работа при нужда), така че и "неакадемичите" училища работят за имиджа. Проучвах ги като алтернатива на ДУ,  не отговориха на това, което търсех (обучението, според стистиките, бе малко след ДУто ни, стана малко преди със "съботните добавки", неначителни разлики), та не се запознахме отблизо. Въпреки ми/ни е късно за тях, им желая им успех. Бих се радвала да се появи още едно добро училище. Друг плюс за мен са успехите по природните науки в това училище, но пък ми е странна "схемата", по която учат точно по тях (както и по обществените науки)

# 199
Вашата история, ако има такава, не я знам и не е нужно.  Чета темите от неотдавна. И мен на първи коментар ме смазаха с учтивости, но не съм чак толкова обидчива. Коментарите на Пипи, обаче, ненасочени към никой персонално, се въприемат доста лично понякога от някои хора. Това е техен избор. Един написан текст, сам по себе си, не носи положителен или отрицателен заряд. Всеки четящ сам му го придава.

Ако гледаме по-шороко скорено на всички коментари тук, ще сме си доста по-полезни. Ама и на мен понвкога ми е трудно.

# 200
Напротив, щом имаш самочувствието да правиш забележки и да квалифицираш, то това трябва да е на база цялостен поглед върху ситуацията. Защото една реплика извадена от контекста може да има две противоположни значения. Освен това очевидно не схващаш, че и репликите не са безадресни в повечето случаи. Именно цялостната история на участието на един потребител в темата дава и заряда на всяка една реплика. А тези, които следят развоя на участието го разбират.

Desem, ето, че някой потвърждава с наблюдения моите размисли за ОТ върху сухите и уж неговорещи цифри от НВО.

Последна редакция: пн, 02 мар 2020, 07:20 от Fancy

# 201
  • София
Аз не намирам постовете на Пипи за лично-адресни, но като цяло са осъдителни към преобладаващата образователна концепция на частните училища и като такива няма как да не се коментират тук. (Ето още евро и двайсе от мен, с ДДС). Но уважам смелостта да застанеш срещу масата народ и да им кажеш, че концепцията не е ОК Simple Smile. После трябва да понесеш и отговора на масата, няма как.

А честно казано, постът с учителката и стреса на бамбу и последващото изявление как иска да премести детето от ЧУ към по-академично ЧУ ме карат да разбера още по-дълбоко смисъла на това да не знае човек какво точно иска ...

# 202
Аз нямам впечатление да има яснота за търсената концепция, че чак  И да е ясно защо се обявява срещу друга. То това е и основния проблем. Отделно е и на непознаване на предлагането, въпреки вече многомесечното търсене, оглеждане и участие тук.

# 203
  • София
mimikona, всъщност моята история, която я има, е с хепи енд за и за след 5-7 клас (2 бр. налични за "преминаване" през системата).
И независимо от трудностите и неуспехите с едно ЧУ (буквално под чертата) останах с добри чувства (детето ми също) и към училището, и към учителите.
Все още стои като възможност, набелязала съм още 1 и 1 наблюдавам (чета си в съответните теми, не пропускам и тази, нищо, че тук пишат основно родители с малки деца, но пък се включват и патила, та може да извлече човек информация).

За мен ЧУ е по-добро образование, ако не може да ми го даде - кварталното ДУ.
Драми с такси, транспорт, храна нямам. Избирам ЧУ - следователно съм оценила можем ли да покрием таксите Х г. (т.е. заделени само с тази цел, както и мога ли да дам ЧУ *2), в бусчетата в онези времена не бих си пуснала децата от мерки за сигурност, храната - злояди и капризни, та и тази екстра не бе за нас.
В много от изборите ни има субективизъм - едно ЧУ изключих на момента, в който видях  "познат" учител, друго - щях да "прегърна", поради същата причина, ако си нямах лошо мнение за него, при това не свързано пряко със самото учене.

Относно писанията на Пипи, мисля, че са единици постовете, които са по-остри към нея (едва ли някой влага лично към нея). Понякога човек има нужда и от разтърсване, за да прогледне. Споделяла е, че е свързана с образованието, в същото време залитания, колебания, личните срещи с училищата вместо да подобряват нещата ги влошават и така се движи по спирала - отново и отново.

Образованието и училището:
Скрит текст:

Скоро бях на една презентация за Образованието и признавам изпитах ужас в началото - маниери, говорене като на директорката БШ (едва успях да изгледам клипчето в тубата с размислите на директорката и то на части, на живо не бих загубила време от любопитство)
Добре, че погледнах отново за името и с какво се занимава лекторката, защото бях готова да стана и да си тръгна без да се притеснявам от това, че съм по средата на ред 1.
На тази презентация бе казано нещо, което ме тревожи, не ми харесва, но това е  - мисълта за Образованието трябва да е с поглед към не близкото бъдеще. Избираш училище не за ПУК, а за малкия финал в 7клас. Избираш университет не в 11-12 клас, а трябва да да мислиш за това в 6-7 клас. За да стигнеш мисълта за университе, трябва да помислиш за реализацията....

# 204
  • София
Аз нямам впечатление да има яснота за търсената концепция, че чак  И да е ясно защо се обявява срещу друга. То това е и основния проблем. Отделно е и на непознаване на предлагането, въпреки вече многомесечното търсене, оглеждане и участие тук.

Ако съм разбрала правилно от публичните постове дотук, в ПУК иска да е изцяло детска градина - разходки, творчество, игри да преобладават, а после до 4 клас да е просто по-лежерно - да няма оценки и очакване, че детето ще е отличник. Занятията да не са само на чин, където детето ще се самопровокира от скука да се лиготи или ще загуби интерес към ученето, а да са под формата на игра, за да не губи интерес и така самичко да се амбицира да спазва дисциплина. За знания - и така се очаква да могат да се предадат. Писането на упражнения и решаването на задачи в помагалата не се оценява като полезно действие. Наваксване по последното - след 4 клас. С две думи това е - за друго не се сещам.

# 205
mimikona, всъщност моята история, която я има, е с хепи енд за и за след 5-7 клас (2 бр. налични за "преминаване" през системата).
И независимо от трудностите и неуспехите с едно ЧУ (буквално под чертата) останах с добри чувства (детето ми също) и към училището, и към учителите.
Все още стои като възможност, набелязала съм още 1 и 1 наблюдавам (чета си в съответните теми, не пропускам и тази, нищо, че тук пишат основно родители с малки деца, но пък се включват и патила, та може да извлече човек информация).

За мен ЧУ е по-добро образование, ако не може да ми го даде - кварталното ДУ.
Драми с такси, транспорт, храна нямам. Избирам ЧУ - следователно съм оценила можем ли да покрием таксите Х г. (т.е. заделени само с тази цел, както и мога ли да дам ЧУ *2), в бусчетата в онези времена не бих си пуснала децата от мерки за сигурност, храната - злояди и капризни, та и тази екстра не бе за нас.
В много от изборите ни има субективизъм - едно ЧУ изключих на момента, в който видях  "познат" учител, друго - щях да "прегърна", поради същата причина, ако си нямах лошо мнение за него, при това не свързано пряко със самото учене.

Относно писанията на Пипи, мисля, че са единици постовете, които са по-остри към нея (едва ли някой влага лично към нея). Понякога човек има нужда и от разтърсване, за да прогледне. Споделяла е, че е свързана с образованието, в същото време залитания, колебания, личните срещи с училищата вместо да подобряват нещата ги влошават и така се движи по спирала - отново и отново.

Образованието и училището:
Скрит текст:

Скоро бях на една презентация за Образованието и признавам изпитах ужас в началото - маниери, говорене като на директорката БШ (едва успях да изгледам клипчето в тубата с размислите на директорката и то на части, на живо не бих загубила време от любопитство)
Добре, че погледнах отново за името и с какво се занимава лекторката, защото бях готова да стана и да си тръгна без да се притеснявам от това, че съм по средата на ред 1.
На тази презентация бе казано нещо, което ме тревожи, не ми харесва, но това е  - мисълта за Образованието трябва да е с поглед към не близкото бъдеще. Избираш училище не за ПУК, а за малкия финал в 7клас. Избираш университет не в 11-12 клас, а трябва да да мислиш за това в 6-7 клас. За да стигнеш мисълта за университе, трябва да помислиш за реализацията....

Права е била жената, трябва да се мисли в далечна перспектива.

# 206
  • София
Aш, аз няколко пъти съм споменавала, че моя #3, който е в ЧУ от ПУК нататък, до 9 клас си ходеше на училище като на детска градина: да се позабавлява и да си поиграе с децата. Вкл. 8 кл. в АК...Явно достатъчно си играят.

# 207
  • София
Aш, аз няколко пъти съм споменавала, че моя #3, който е в ЧУ от ПУК нататък, до 9 клас си ходеше на училище като на детска градина: да се позабавлява и да си поиграе с децата. Вкл. 8 кл. в АК...Явно достатъчно си играят.
Моят #1 e така и често ми става мъчно, че много му се караме Sad, но като цяло си мисля, че зная как искам да протече образованието му. Сега кой те би да казваш, че си оставила #3 да лудува до 9 клас Disappointed

# 208
Моята си беше така до 11-ти. По мое мнение, ако ме чуе, ще ме убие.

# 209
  • софия
Моята си беше така до 11-ти. По мое мнение, ако ме чуе, ще ме убие.
Абе Нот, кажи къде учи това дете най-накрая?!

Допълвам се:
Между другото такива изказвсния за  “ларж и неучене” лично на мен винаги са ми действали като детето да е много умно и дс де справя във въздуха, а не че е “ларж “ученето. Тоест не успяват да ме убедят в лекотата, а  напротив-изпълвам се респект към децата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт