Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

• 34 744
  • 743
  •   2
Отговори
# 570
Ти не се предоверявай прекалено на тези референтни граници. Аз лично подлагам на съмнение всякаква общоприета информация. За толкова много неща грешат, че направо ум да ти зайде. Редовно КЗ над 5 на гладно не е добре.

# 571
Ливрена, разбирам желанието ти да разбереш какво е довело до това положение, но може и никога да не си изясниш всяка една причина. Нещата в тялото са навързани, ние си мислим за едно, второ, трето, а се оказва, че има и четвърто и т. н. Както казва Миоки, няма лошо в това да търсиш още причини, но приеми поне една част и действай. Но както трябва- ако ще е кето- да е кето, ако ще е либерално ВМ-НВХ- да е такова без бавни вгх като ориз, картофи и банани- поне за 3-4 седмици. За да няма после "при мен не действа". Ако пък толерираш тези бавни въглехидрати- чудесно. Истината е, че няма значение дали КЗ ти е висока заради много изядени въглехидрати или защото си под стрес! Та и спокойствието е важно.
Сега няма нужда да спорим дали КЗ над 5 е ИР или не е. Но е факт, че колкото е над 5, толкова по-вероятно става. Логично е да се мисли, че проблемите не възникват автоматично щом се мине  горната граница на референтните. Напротив, даже години наред привидно КЗ е чудесна, после започва да се приближава към горна граница. И човек с много слабо изразена ИР реално няма и симптоми които да го тревожат, може да си я "мъкне" с години...имам приятелка от тийнейджърка пълнее на корем и в горната част, макар да не е била чак дебела. След раждането обаче качи едни 10-12 кг които не мърдат- при същата храна като вид и порции. Реално това са едни 15-20 години, чак след като стана на 30 г и се появиха тези излишни кг.
Аз искам да ви се похваля, измерих КЗ 4,55 за първи път. Grinning Ще мине време докато стане всеки ден под 5, но ще стане. Много се радвам на всяка една такава малка-голяма крачица в правилната посока. Важно е да виждам прогрес. Още повече, че откъм кг откакто разбрах за ниския феритин и желязо се стопираха нещата- честно казано, не смея да правя дълги фастове, а ако се оставя на апетита си сигурно ще ям по макс веднъж дневно (при това нещо не особено хранително). Гледам с храната да си набавям и желязо и никак не е лесна задача. Та много е хубаво, че виждам понижен инсулин и КЗ, въпреки че стоя на едни кг. Blush

Последна редакция: чт, 26 мар 2020, 23:36 от dolce miele

# 572
  • пак там
Аз ненапразно казах, че моята ИР е установена при КЗ 4,7.

Ама едно си баба знае, едно си бае...

Щом за теб е твърде крайно... Повече нямам какво да кажа.

# 573
И на мен ми се иска да мога всяко нещо да разнищя и да намеря логично обяснение, аз съм инженер, при мен това винаги прави нещата по-лесни за справяне... ама не всичко може, особено като става дума за нещо толкова сложно като телата ни. Това естествено не ме е спряло да чета и да се чудя на едно или друго, но и си давам сметка че нещата са комплексни и едва ли някога ще ги схвана напълно. Но пък е напълно ясно че предишният ми начин на хранене не ми носи нищо добро и ако искам да съм здрава и да се чувствам добре, не бива да се връщам към него. Чуденето си е отделно, ама в мойта къща кюфтетата се ядат без хляб и яхнията се готви без картофи! Laughing
Донякъде го разбирам това желание да се разбере какво и що, човек трудно се придържа към нещо дето не е напълно убеден в него. Но при толкова хора споделящи опит и кое как се е променило при тях, бива и от това да се почерпи. Сега, който смята че няма ИР, сигурно има други теми където да пита и да се чуди. Щом някой пише тук, приемаме че има ИР и затова го прави. Та ми е странно като дойде някой от време на време точно в тая тема и почне Ама то това вашето не е за мене, аз не мисля че имам ИР. Ами браво, дай боже всекиму! Ама тук за ИР си говорим и всичко е от гледна точка на това състояние.

# 574
  • Бургас
Здравейте, момичета! Отдавна следя темата, ето че дойде и моя ред да споделя резултати с вас (които всъщност никак не са добри). Ендокринологът ми изписа Метфогама 3*1000 мг, имайки предвид, че съм 115 кг. и с Хашимото. Това което много ме безпокои е ниската кръвна захар на 120 мин. Аз почти всеки ден имам симптоми на хипогликемия-виене на свят, треперене, потене. Не знам сега, след като започна приема на метформин дали да очаквам още негативни последици? Храненето ми е ниско въглехидратно като в последно време бях в Зоната, но не е моя режим. Всички ваши насоки ще са ми от полза.

# 575
Отначало при доста хора има период на привикване с метформина, ако лекарят не ви е дал схема по която да го въведете, по-добре го попитайте пак. Почти никой няма да вкара 3х1000 на ден от раз без неразположения, а някои дори и постепенно да го въвеждат, пак не успяват да привикнат. При някои има и различна поносимост към различните метформинови препарати, понякога изпробват по няколко различни докато нацелят кой създава най-малко проблеми. Мисълта ми е ако се почувствате зле отначало от приема, да сте с нагласата че вероятно ще се напасват тепърва нещата там. Генерично са едни и същи и Метфогама, и Сиофор, и Неоформин, и Глюкофаж и помня ли вече още колко има там, но явно помощните вещества са им различни и се понасят различно от всеки.

НВ хранене не казва много като информация, поне за мен. За някои значи кето, за други значи Дюкан, за трети значи просто да спрат хляб и вафли да ядат, сигурно има и още.

# 576
  • Бургас
Natka, благодаря за бързия отговор. Да, по схема е въвеждането на метформина-1 седмица 3*500 и после 3*1000 за три месеца, след което отново обременяване(от което изпадам в паника). Иначе относно храненето, старая се да е нввмх, но не ми се получава много с мазнините, особено от животински произход, залагам на авокадо, зехтин, маслини като източник на такива.Храня се 3 пъти на ден, предимно с яйца, зелени салати, месо (не, всеки ден), избягвам млечни и плодове.

# 577
Бел Фем, бях написала ужасно дълъг пост, но изчезна...Сега не ми се пише пак. По-късно ще коментирам Stuck Out Tongue Winking Eye
Само да вметна, 3х500 мг ми се струва доста като за начална доза метформин. Аз пия Глюкофаж с бавно освобождаване  (при който като цяло страничните ефекти не са много) и започнах от 1х500 мг за една седмица, после 2х500 мг за седмица, после 3х500 мг за седмица и така до 2х1000 мг... Wink (2х1000 мг е максимална доза за хапчетата с бавно освобождаване, на обикновените хапчета макс дозата е 3х1000 мг)

# 578
  • Бургас
Dolce, аз от всичко прочетено тук също имам притеснения, че въвеждането е много екстремно и мисля на своя глава (както между впрочем си пускам изследвания и т. н) да започна с 500 мг. на ден за една седмица и постепенно да увелича. Много съжалявам, че се е изтрил дългия пост... Ще очаквам да се включиш отново😊

# 579
На мен и обременяване след само 3 месеца не ми звучи кой знае колко добре. Че то 1/3 от това време ще отнеме въвеждането на метформина до пълна доза и свикване с него, че тепърва да се види влияние от него. Това, ако се нацели от първия път кой метформинов препарат да е. Доста писаха из темата че са сменили по 2-3 докато се види кой им понася... Иска си време.
Наглеждай си и нивата на Б12, при прием на метформин често се получава дефицит.

# 580
  • Бургас
Natka, да, много се притеснявам от обременяване след толкова кратко време. Вече губя надежда, че ще попадна на адекватен лекар. От Бургас съм, ходила съм при всички възможни ендокринолози..Отношението, поведението и подхода са едни и същи. Реших да отида при гостуващ от София, доцент ендокринолог, на който прегледа му струва няколко пъти повече (ако изобщо има значение цената в случая) като все пак очаквах по-голямо внимание, а се оказа че ще си вадим думите с че гелнгел от устата. Посетих го два поредни месеца... Трети май няма да има. И къде да ходя, какво да правя, объркана съм все повече.

# 581
  • пак там
Бел Фем,

Правилно си решила. Метформинът се въвежда постепенно, с 1*500, вечер, за една седмица. После добавяш 1*500 на обяд и така, докато стигнеш до нивата, които са ти необходими.

Не мога да ти видя снимката и не знам има ли инсулин?

А за лекарите... Тук всеки сам си е лекар, стигнал до това след дълги години даване на пари и нищо не получаване в замяна. Затова и сме тук, и ти отговаряме. Можеш да го приемеш, можем и да поспорим, но това е нормално - така се ражда някакво подобие на истина, което пак е по-добре от нищо. Успех ти пожелавам!

# 582
  • Бургас
Рися, много благодаря за включването. Знам, че тук ще срещна подкрепа и адекватни съвети. Относно изследванията:
Глюкоза-5.10 mmol/l реф. Ст-сти 2.78-6.11
Глюкоза - 6.85mmol/l  до 8.9
Глюкоза -3.27mmol/l  до 7.8

Инсулин-19mku/ml реф. Ст-ти 2.6-24.9
Инсулин - 144mku/ml
Инсулин - 15.8mku/ml

# 583
Тук май, тези попаднали на свестен лекар са единици. Повечето едно си знаят и едно си баят от сума ти години - следват "партийната" линия и не си правят труда да си използват малко и мозъка или да прочетат нещо странично.
Аз бих бягала с 300 от такъв който ми каже да си ям бавни ВХ и да си пия хапчето... Не препоръчвам самолечение, но аз лично, не се доверявам съвременната медицина да ми лекува хроничните заболявания. Доказали са, че извършват само управление, но не и лечение.

# 584
  • пак там
Бел Фем,
Висок ти е инсулинът и правиш хипогликемия /последното изследване, на двата часа/. И пак остава висок. Комбинацията на леко завишената кръвна захар и доста високия инсулин говорят за класическа ИР.

Повярвай ми на горчивия опит, ако започнеш сега с режима, има голям шанс да се подобрят показателите ти. Ако обаче се запънеш, като някои момичета тук, и като мен преди сто години, шансът си се свежда само до диабет, затлъстяване и кръвна захар до небесата. От там нататък знаеш - сърдечно-съдови заболявания, запушване на артериите, до инсулт или инфаркт /на едното с "гордост" нося и аз последиците/, та до ампутация на крайниците, дори до смърт.

Пиша всичко това в отчаян опит да не повториш моя път - на неглижиране, непукизъм, "на мен няма да ми се случи, аз знам по-добре"... Аз броя всеки ден, всяка сутрин ми е като подарък.Така че, ако искаш, стягай се и се присъединявай.

Добре дошла при нас! Тук има прекрасни хора, с които  обсъждаме различни аспекти на придобиването на проклетата болест ИР. И кой знае - може би един ден на някоя от нас може и да й хрумне правилната идея...

Общи условия

Активация на акаунт