Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са нормалните нива на кръвната захар, които се поддържат през деня?
До каква стойност обикновено се повишава кръвната захар след консумация на въглехидрати?
Какви са нормалните стойности на кръвната захар преди и след хранене?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са нормалните нива на кръвната захар, които се поддържат през деня?
-
До каква стойност обикновено се повишава кръвната захар след консумация на въглехидрати?
-
Какви са нормалните стойности на кръвната захар преди и след хранене?
Нормалните стойности на кръвната захар след хранене не трябва да надвишават 1,4-1,8 пъти стойността при гладно. Някои лекари препоръчват те да не надвишават 6,2, докато други - около 7. Идеално е да се поддържа на гладно до 4,5. При резсистентни клетки нивата на захар могат да се повишат повече, което може да доведе до високи стойности на кръвната захар след хранене. Нормалната стойност на кръвната захар при гладно обикновено е под 5 mmol/L. След хранене нивата могат да се повишат, като стойност от 7,7 mmol/L, спомената в публикацията, е висока и може да показва проблем с гликемията.
-
Какво е влиянието на инсулина върху нивата на кръвната захар след хранене?
-
Какви храни и въглехидрати се препоръчват за консумация при инсулин-резистентност?
Та откакто тръгна на ДГ и училище контролът не е толкова лесен постоянно (беше на стол, от известно време носи храна от вкъщи)- дават и понякога неща които не искам да яде. И друго- в училище "пазела диета" (момиче на 8 години!).
Един вид, ако и хрумне, ще хапне кроасан за сметка на нещо по-здравословно- засега не го прави, но понеже е и доста слаба засега не обръща и нужното внимание като си говорим кое е полезно и кое не...А аз напротив- считам, че пубертетът е много важна възраст и много ми се иска хем да не напълнява изведнъж, хем да забрави за боклуците, хем да не отиде в другата крайност на анорексията (като не иска да яде нещо предпочита да стои гладна вместо да яде друго). И друг пример- аз и брат ми. Еднакво предлагане, вкусно готви майка ми- аз всеядна без претенции (единствено варена тиква и тиквеник не са ми били уау- яла съм, но без допълнително), брат ми с претенции- без чесън, лук, магданоз и още един куп неща.