Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 26

  • 32 479
  • 743
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 18 539
Една интересна лекция по повод лектините и автоимунните заболявания/ИР/затлъстяване
https://www.youtube.com/watch?v=mjQZCCiV6iA

# 646
  • Paris, France
  • Мнения: 17 536
Една интересна лекция по повод лектините и автоимунните заболявания/ИР/затлъстяване
https://www.youtube.com/watch?v=mjQZCCiV6iA

По едно време пробвах да спра лектини за да отслабна - надебелях. Не е от това при мене 😇

Никога.не дебелея като ям богати на лектин храни. Африканският югозапад яде само това + много месо, риба, морски дарове и няма автоимунни заболявания. Не ядат пшеница и картофи като нашите, там няма.

Лектините се обезвредяват на 95% от киснене, ферментация и готвене под налягане. Добавки на бамя, морски дарове, свински крака неутрализират останалото.

Развих и алергия докато бях изключила лектини, която по чудотворен начин изчезна след кетогенната диета и свалянето на килата + изчезна и пролетното перманентно кихане и кашляне навън, а когато не ядях домати, патладжани, хляб, боб, чушки и още 100 неща си ги имах.

Ето как да си ядем чушки и домати, в които има много полезности без лектините да ни трепят бавно:

Ако не ви се занимава с варене на кости и ядене на скариди с люспите или не можете да ги ядете по религиозни и културни причини, не ги обичате, Д маноза и глюкоза им на прах вършат същата работа.

За любителите на боб препоръчвам да си купят хубав мултикукър с налягане - безшумен, не излиза пара и воня и бобовите са като мозък след максимум час от влизането в кухнята.

# 647
  • Мнения: 168
Щом е много, много гадна на вкус, това на мен би ми говорило, че не трябва да се консумира. Тези ни сетива за мирис и вкус не съществуват за удоволствие, а защото ни подсказват до някъде кое е "храна" и кое "отрова".

На мен ми е приятна на мирис, честно казано. 😅 На таблетки вкусът също по странен начин ми е приятен, но се усеща по-слабо, отколкото на прах, естествено.
Примерно месо и риба са ми гадни и на вкус и на мирис, не знам какво трябва да ми говори това. 🤔 От второто успявам да се насиля да ям, но иначе... От малка съм си така, зверски злояда.

# 648
  • Мнения: 18 539
Essner, не знам за теб и за твоя организъм какво трябва да ти говори, но за мен например, месото винаги е било предпочитаната храна, а постната мразена. От съвсем малка съм искала мръвка без хляб. Експериментирай и намери твоята формула. Аз моятасъм я намерила и съм щастлива с нея.

Nevena Virolan, споделих лекцията като интересна. Повечето изследвания са върху животни, така че трябва да се приемат с доза съмнение. Аз алергии нямам, но синът ми беше алергичен към белтъка на кравето мляко - не я е получил генетично, а причината е била по-вероятно моята диета в онези години.

Човешкият метаболизъм е изключително сложно нещо, влияещо се от много фактори, преплитащи се и взаимозависими един от друг и разгадаването му, не вярвам някога да се случи, така че всеки трябва да открие своята истина спрямо своето здравословно състояние и вкусове.

# 649
  • Мнения: 8 459
Скрит текст:
Миоки и Долче миеле, последно изследвах липиден профил през септември 2019г (в друга лаборатория):
общ холестерол - 5.9
триглицериди - 0.74
HDL холестерол - 1.88
LDL холестерол - 3.47
VLDL холестерол - 0.34

Аз от около 2 години съм на НВХ заради ИР. При обременяване инсулина ми беше 10 на гладно. КЗ беше 5.43.
След това инсулина почна да пада на 8.7, а после стойности около 3, около 4 или 5.
А КЗ поне година бях смъкнала до под 5 на гладно - 4.8, 4.5, 4.3...

Но преди няколко месеца се установи хипофункция на ЩЖ и започнах да пия еутирокс. Не знам дали това има някакво значение, но след това КЗ на гладно се вдигна над 5, инсулина стои нисък.
Последната КЗ преди да започна еутирокса ми беше 4.34 (средата на януари)
Около 2 седмици по-късно - 5.55. След това 5.07, а от началото на март, когато пусках и липидния профил, за който питам - 5.32 КЗ и 4.3 инсулин


П.П. Благодаря на всички за отговорите!

А как точно се влошиха резултатите от щитовидната? Защото когато се яде нисковъглехидратна е нормално да падне Т3 и да се качи TSH. Б12 и фолат в норма ли са? Селен?

Когато се започне външен прием на Т4 нуждите от йод в тъканите се увеличават поради повишения метаболизъм. Ядеш ли достатъчно богати на йод храни?

Чувстваш ли се реално по-добре след прием на Т4?

Аз имах леко високо за тукашните докторя TSH. В норма беше, но им се видя високо за възрастта ми. Около 2.5 беше. Дадоха ми някакво хапче, от което щях да скоча през прозореца. 3 месеца по-късно в България се установи ниско, но в норма Т4 и Т3 на горна граница. Това от ИР и като се стегнах всичко се оправи. Бледолилава си е пускала резултатите. При нея също се оправиха нещата.

Бледолилава, в Англия ядат много яйца и затова се запасяват. Традиционната им закуска е яйца с препечен хляб, евентуално с бекон, гъби, домат. На това навсякъде по света викат английска закуска.

Не знам кога точно са се влошили. Есента реших да си пусна пълни изследвания на ЩЖ и тогава лъсна поднормено т3. Но нормално ТСХ - около 0.9. Започнах да пия селен. Б12 и фолиева киселина взимам от години и те са в норма, даже понякога Б12 ми е над горна граница.
Януари пак пуснах изследвания да видя след селена как е положението и за мой ужас т3 беше още по-ниско.
Тогава отидох на лекар. Изписа ми еутирокс. А за йода - даде ми келп да пия.

А дали се чувствам по-добре след т4 - аз реално когато установих ултра ниския т3, нямах оплаквания. Поне не и такива за каквито четох - умора, отпадналост, без сили и т.н. Само един косопад се беше появил.
След приема не забелязвам нещо по-особено, само смъкнах няколко килограма, без промяна на хранене. От 54кг станах 52кг.

lu_lu, ами гледам по-високомазнинно да е храненето. Включих повече яйца, по-мазно месо, авокадо, маслини, пълномаслено кисело мляко, зехтин, масло...

Объркана съм с това хранене. Срещам противоречиви мнения. Някъде смятат, че за ЩЖ трябва да се ядат повече въглехидрати, без много мазнини, месото да е чисто...Ти споделяш друго.
А и заради ИР как да балансирам с въглехидратите, не знам.

# 650
  • Мнения: 168
Woman in the mirror, следя един доктор в Ютюб, който обясняваше, че при НВХ или кето е нормална реакция на организма по-ниското фт3. Каза точно, че може да се наблпдава такова, с нормално ТСХ. Само не мога да си спомня дали спомена, че това се получава когато се свали инсулина или по принцип. Ако ти е интересно, ще се опитам да изровя видеото. Simple Smile

# 651
  • Мнения: 8 459
Да, ще съм благодарна Simple Smile

Проблема ми е, че се подготвям, живот и здраве, за ембриотрансфер, а т3 бил много важен за развитието на ембриона, органогенезата и т.н.

# 652
  • Мнения: 18 539


Объркана съм с това хранене. Срещам противоречиви мнения. Някъде смятат, че за ЩЖ трябва да се ядат повече въглехидрати, без много мазнини, месото да е чисто...Ти споделяш друго.
А и заради ИР как да балансирам с въглехидратите, не знам.
Считат постоянното стоене в кетоза за вредящо на щитовидната, а не ниския прием на ВХ. Добре е циклично влизане и излизане от това състояние, което спокойно може да се случва с достатъчно протеини. Не е необходимо да се ядат ВХ. Това е което за съм чела/слушала.

# 653
  • Мнения: X
Скрит текст:
Спирулината е много, много гадна на вкус. В смутита, но сладки, с 🍌 върви, но иначе не. Моята спирулина така си стои, понеже вече не ям плодове, освен шепа горски, а и има много противоречиви мнения за полезността на спирулината.
Щом е много, много гадна на вкус, това на мен би ми говорило, че не трябва да се консумира. Тези ни сетива за мирис и вкус не съществуват за удоволствие, а защото ни подсказват до някъде кое е "храна" и кое "отрова".

Не съм съгласна. На моите деца са им гадни всички зеленчуци като зелени чушки и целина, всички сирена извън разтопеното по пиците, копъра. Значи ли, че са отрови?

Замисляла ли си се защо?  Защо масово децата не обичат зеленчуци /ако е вярно и не са само градски легенди/ интересно... аз не бих го отдавала само на каприз. Това си е мое мнение и не е нужно някой друг да го споделя или да е съгласен, разбира се, но е теория над която може да има полза човек да се замисли.  

Отрови съм го сложила в кавички, за да е ясно, че имам предвид неща които не е добре да се ядат.
Смятам, че е заради консумацията на други храни през ранното детство. Просто на децата превесно се предлагат всякакви храни, но не и пресни зеленчуци и плодове.

Скрит текст:
Аз съм бивш вегетарианец и веган, мм е върло месояден, кара на салати и месо, а щерката е микс между двамата, но предпочита повече зеленчуци и плодове примерно. Обожавам и салати с пържоли и домашна луканка правена от баща й и бекон с гъби и яйца на закуска.
Днес си поиска киноа със зехтин и броколи, а най-любимото й нещо е брюкселско зеле, след него е зелена салата, авокадо и манго.

Но аз много внимавах с храната й от бебе и предлагах на всяко хранене сурови и пресни зеленучци, зелении и плодове. Десерта й е плод от както се е родила. Не че не хареса и торта, палачинки, Белгийски гофрети, маслени кроасани и топъл шоколад, но знае, че са по повод и не може все това да се яде. Избира вече и сама храни по меропрития и виждам добрите резултати от внимаването.
Спирулина консумирах редовно на прах. Слагах към смутита и в супи.
Сега позлвам супергреенс на прах пак по същия начин. Има силен вкус, затова по половин лъжичка на смути с много спанак, кокосово мляко, 2-3 ягодки и канела.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 21:27 от Анонимен

# 654
  • Мнения: 168
Ето видеото , малко след третата минута споменава за ЩЖ. Чувала съм го и в друго негово, но има хиляди и в момента няма да успея да го открия.

Между другото, по време на бременността със сигурност ще ти забранят кето (вероятно и ВМ). Казват, че кетоните били опасни за бебето, но нямам по-задълбочена информация, само съм чувала от бременни познати.

Последна редакция: пн, 30 мар 2020, 23:27 от Essner

# 655
  • Мнения: 18 539
Смятам, че е заради консумацията на други храни през ранното детство. Просто на децата превесно се предлагат всякакви храни, но не и пресни зеленчуци и плодове.
Имам силни съмнения в тази теория. Вкусът не се формира ексклузивно спрямо предлагането, ако беше така, би трябвало да обичам боб, мляко с ориз, грис, парфе, попара и подобни "деликатеси" предлагани ми от най-ранно детство, най-вече в детската градина. Картофи и хляб също не съм обичала като малка, виж, с яйцата и месото случая е точно обратен. Вкъщи винаги е имало пресни и консервирани зеленчуци, доста по-редовно отколкото месо и въпреки това обичам второто, първото го търпях в някакви количества.

# 656
  • Мнения: 40 428
Невена, в Бг като няма лугойл, обикновен йод може ли? Grinning

# 657
  • Мнения: 31 857
Мисля, че е много важно предлагането, но за съжаление не е 100% заслуга на родителя какво предпочита детето (според мен). На мен ми е ужасно трудно с хранителните боклуци, детето налита на такива неща и постоянно трябва да я следя- а първите няколко години от живота и не съм и подслаждала със захар, не беше опитвала солета до 2 г, чипс/зрънчо опита на 3-4 г.  Попари почти не съм правила, после ги отказа. Мляко с ориз, картофена, бобена салата и др. също никога не  е искала. Аз и правех пюрета и др. и пак си я влече сладко и тесто...Старая се да и приготвям по-здравословни варианти когато мога. Но като ми казва в училище какво ядат повечето деца и как си разменят храна...реално, всеки ден изкушенията дебнат отвсякъде. Angry  Та откакто тръгна на ДГ и училище контролът не е толкова лесен постоянно (беше на стол, от известно време носи храна от вкъщи)- дават и понякога неща които не искам да яде. И друго- в училище "пазела диета" (момиче на 8 години!). Joy Един вид, ако и хрумне, ще хапне кроасан за сметка на нещо по-здравословно- засега не го прави, но понеже е и доста слаба засега не обръща и  нужното внимание  като си говорим кое е полезно и кое не...А аз напротив- считам, че пубертетът е много важна възраст и много ми се иска хем да не напълнява изведнъж, хем да забрави за боклуците, хем да не отиде в другата крайност на анорексията (като не иска да яде нещо предпочита да стои гладна вместо да яде друго). И друг пример- аз и брат ми. Еднакво предлагане, вкусно готви майка ми- аз всеядна без претенции  (единствено варена тиква и тиквеник не са ми били уау- яла съм, но без допълнително), брат ми с претенции- без чесън, лук, магданоз и още един куп неща.
Woman in the Mirror, аз бих обърнала по-сериозно внимание на желязо и феритин. Както казах, при мен наблюдавам косопад при ниско желязо. Относно ЩЗ- не съм някакъв спец, но от това което съм чела, добре е да не си с твърде ниски въглехидрати, т. е. по-либерално ВМ-НВХ да ти е "цел" и освен това- много, много важно е да НЕ си на ниски калории дългосрочно. Пример- можеш с Вв хранене да набавиш много въглехидрати, а малко калории и хранителни вещества.

Последна редакция: вт, 31 мар 2020, 16:08 от dolce miele

# 658
  • Paris, France
  • Мнения: 17 536
Да, ще съм благодарна Simple Smile

Проблема ми е, че се подготвям, живот и здраве, за ембриотрансфер, а т3 бил много важен за развитието на ембриона, органогенезата и т.н.

Преди ембриотрансфера е важно да си оправиш инсулиновата резистентност. Много важно е. Тя влошава качеството на яйцеклетките, влияе отрицателно на успеваемостта, влошава се по принцип през бременността и можеш да стигнеш лесно до диабет, високо кръвно, прееклампсия, еклампсия, удър, смърт, преждевременно раждане и купища други проблеми.

На твое място бих първо оправила инсулина и всичко друго и тогава бих пристъпила към трансфер.

Да, важен е Т3 за бременност и не само Т3 е важен. Нисковъглехидратната диети свалят Т3 и затова при гестационен диабет не се яде високомазнинно (за повечето хора) , а често и по много много малко.

Оправи си здравето първо и преди да започнеш опити за бременност трябва да успяваш да се храниш сравнително нискомазнинно и да можеш да толерираш нужните за Т3 въглехидрати.

Успех и здраво бебе ти желая.

# 659
  • Мнения: 5 459
Невена, в Бг като няма лугойл, обикновен йод може ли? Grinning

Да, аз също се разтърсих в интернет и видях, че няма лугойл, обаче  съставките му не са само йод. Имаше и други някакви....

Общи условия

Активация на акаунт