Препоръчайте ми абсорбатор

• 89 031
  • 934
  •   1
Отговори
# 930
Да, спряхме се на такива за пълно вграждане. Високи хора сме.😅
От Фабер най на сърце ми е IN-NOVA TOUCH -60 см, визуално много ми допада, иновативен е, но ми е трудно да се ориентирам за капацитета и шума му. Май е слаб на първа степен - 250, шума е 53. Няма данни за 2-ра, само за трета и интензивна. Другият е INKA LUX EVO X , май е по-тих.

Допълвам:
Благодаря за препоръката, Petia, доста по-мощен е на макс. Включвам го в списъка.

Последна редакция: вт, 28 юли 2026, 11:03 от MikasaA

# 931
Да, спряхме се на такива за пълно вграждане. Високи хора сме.😅
От Фабер най на сърце ми е IN-NOVA TOUCH -60 см, визуално много ми допада, иновативен е, но ми е трудно да се ориентирам за капацитета и шума му. Май е слаб на първа степен - 250, шума е 53. Няма данни за 2-ра, само за трета и интензивна. Другият е INKA LUX EVO X , май е по-тих.

Допълвам:
Благодаря за препоръката, Petia, доста по-мощен е на макс. Включвам го в списъка.
Шумът е много относително понятие. Този, който е изписан на етикета, е измерен в лабораторни условия и няма нищо общо с реалността. Много важни са правилен монтаж (виждам, че си прочела за него Simple Smile  ), мебели в стаята, които поглъщат и/или отразяват шума, разположение на стени, чупки, които създават резонанси и т.н, външен шум.... Някак, да се акцентира на шума е доста абстрактно понятие и може да донесе разочарования.
Един същи абсорбатор, инсталиран правилно в две различни жилища, ще звучи по различен начин.

# 932
  • София
Аз взех посоченият Бош, защото мои роднини го ползват в подобно помещение, при отдалечен прозорец, което е минус. Наистина е безшумен или колкото е възможно да бъде, също и изключително ефективен. Дадена е спецификацията и различните децибели при различна скорост. Ще го монтираме правилно, не е проблем за нас. Simple Smile
Иначе съм напълно съгласна, Falmec са по-висок клас. Но в нашата къща търсим по-скоро баланс-качество, нито имаме възможност за най-скъпото, нито цел да го притежаваме. Simple Smile

# 933
  • Sofia
730 m3/h е даже прекалено голям за помещението.
Иронията е, че критерия по който се избира масово е:
"за колко време, като се е вмирисала стаята на пържен лук, абсорбатора може да изсмуче цялата кубатура на стаята".
А това е грешния подход. Правилния въпрос е, как като готвиш миризмата да бъде отведена, без да се вмирише в стаята, а това няма да ти помогне, ако абсорбатора е повече от 500 m3/h, единствено ще създадеш проблем на комшиите да им връща миризми в техните жилища.
Най-важния фактор за правилната работа на абсорбатора е да има от къде да влиза въздух (примерно отворен прозорец или вентилационна система в дома).
Колкото и да е мощен абсорбатора, ако стаята е затворена и добре уплътнена, ще боксува на място и нищо няма да отвежда навън.
Да не говорим, че абсорбатор на макс при тези обороти е като реактивен самолет.

# 934
  • София
Да, много добро обяснение! Аз затова казах, че взехме този Бош, защото съм видяла как работи в помещение с подобна квадратура и отдалечен прозорец. Колкото по-близо е притокът на въздух и творът за отвеждане, е по-ефективна работата. При нас е в къща и мястото му е планирано точно под вентилационния отвор.

Общи условия

Активация на акаунт