Препоръчайте ми абсорбатор

• 77 240
  • 845
  •   2
Отговори
# 795
Имам следната ситуация: ще правим общо помещение кухня с хол (~35м2 на 2.70м височина), като единствено имаме достъп до комин, а не кухненски въздохоотвод. Доколкото знам, не е ок да се връзва аспирация към димоотвод.
Което означава, че имаме 2 опции: абсорбатор  или аспиратор с изход към терасата. Има ли опция за аспиратор с пречистване на миризмите, за да може поне изкарания въздух към терасата да е без или с минимална миризма през хубава филтрация? Цената не е толкова определяща, а по-скоро да си спестим драми със съседи и да не е шумен. Гледах, че във високия клас препоръчвате Falmec. Имат ли модели, които да ни свършат работа за нашия "казус"? Може и други марки, като цената не е толкова проблем, а по-скоро да заложим на читаво решение.

# 796
  • София
За повечето аспиратори се продават и филтри за миризми, които всъщност ги превръщат в абсорбатори. В този случай няма смисъл от извеждането на въздуха навън. Такова решение би донесло само негативите на аспиратора и същевременно би го лишило от позитивите му.

Според мен, изборът ви е между: а) да го свържете към комина и б) да го ползвате в режим „абсорбация“. Не съм запозната дали има нормативни ограничения на свързването към димиоотводен комин, но такава практика съществува, дори е масова. И без това в сградите с апартаменти рядко някой изполва комин за друго, освен за аспирация. Технически пречки няма и диаметърът на комините е подходящ. Проблеми може да възникват само при неправилно свързване, което при добро желание можете да избегнете.

Подробности по темата можете да намерите тук: https://www.bg-mamma.com/index.php?topic=557767

# 797
Не е редно да се свърва към коминно тяло поради няколко основни причини:
1. Коминното тяло няма капацитета да предостави нужната тяга. Изградено е от други материали и е с неподходящ размер, които не са като при въздуховодите.
2. По време на аспирацията заедно с парите се носят и доста мазнини, които се натрупват по комина и той става лесно запалим,. ако някой реши да си го използва, а и не само. Ако коминът някога е използван и в него има сажди, то от парите,  при съседи и при вас, могат да избият кафяви петна по вътрешните стени по и около комина.
3. Ако все пак някой си го използва, той ще е правото си, защото го използва по предназначение, а вие не.
4. Ще създавате дискомфорт на всичките си съседи с миризмите, които ще излизат при тях.

Ето какво става в края на краищата, когато има влага в комина:
https://www.bg-mamma.com/?topic=696618

# 798
Може ли да се ползва аспиратора с извеждане на въздуха навън, но с наличие на филтрите за абсорбирането на мазнините и миризмите? Идеята ми е да "пречистя" въздуха преди да излезе навън през терасата, за да се минимизират рискове в посока съседите отгоре.

Димоотвод е рисков по причините, които и Петя е споменала. Затова търся друг варианти дори да включват по-скъпа техника и подмяна на филтри.

# 799
  • София
Може ли да се ползва аспиратора с извеждане на въздуха навън, но с наличие на филтрите за абсорбирането на мазнините и миризмите? Идеята ми е да "пречистя" въздуха преди да излезе навън през терасата, за да се минимизират рискове в посока съседите отгоре.

То може, но остава следният въпрос: след като въздухът е „пречистен“, каква е причината да го извеждате навън, вместо да го оставите вътре, което: а) ще ви коства по-малко усилия и б) не дава дори и минимален повод за спор със съседите?

# 800
Защото масово чета, че не може да се сравнява ефективността на изкарания въздух навън през аспирация спрямо рециркулиране вътре в помещението през чистия абсорбатор. Все пак остава някакъв % миризми и влага вътре в помещението, което бих предпочела да избегна, ако е възможно.
А съседите не би трябвало да имат казус, ако нямат миризма към тях.

# 801
Моят аспиратор е изведен на терасата и яко мирише, вътре нищо не се усеща, но отвън много.
Аз съм в къща и нямам наблизо или отгоре съседи, но ако имах, сигурно щяха да искат да ме бият.
Така че правилно търсите решение за предотвратяване на съседски войни.

# 802
  • София
Защото масово чета, че не може да се сравнява ефективността на изкарания въздух навън през аспирация спрямо рециркулиране вътре в помещението през чистия абсорбатор. Все пак остава някакъв % миризми и влага вътре в помещението, което бих предпочела да избегна, ако е възможно.
А съседите не би трябвало да имат казус, ако нямат миризма към тях.

Ефективността на режим „аспирация“ е по-ниска, защото именно филтрите намаляват скоростта на въздушния поток. Съответно, след като сложите филтри, ефективността ще намалее (спрямо възможната без филтри), независимо дали тръбата излиза навън или остава вътре.

Нещо повече, отвеждането на въздуха навън може още повече да намали ефективността, защото то изисква по-дълъг въздуховод с поне една чупка на 90°.

Проблемът с ефективността съществува и в двата случая, а възможното му решение е да изберете аспиратор със съответния по-голям капацитет. Обикновено производителите дават информация и за капацитета в режим „аспирация“, така че може да гледате тези данни да съответстват на обема на помещението.

Относно евентуалния казус със съседите, много правилно отбелязвате, че „би трябвало“. За жалост обаче нещата не винаги са каквито трябва и има хора, които биха могли да намерят проблем дори там, където няма такъв. Един съсед ми вдигна голям скандал защото видя, че поставям климатици и веднага реши, че те „със сигурност“ ще му шумят. Опитите ми да го уверя, че съм се погрижила това да не се случи не подействаха. Оттогава минаха години, в които продължаваме да не се търпим, въпреки че той не е имал никакви оплаквания от така „сигурния“ шум.

Така че нищо не пречи на вашите съседи да кажат, че „ще“ им мирише, независимо какво им обяснявате за филтри и т.н. Затова, ако поставите филтри, може спокойно да си оставите тръбата вътре и да си спестите както с нуждата от отваряне на прозорец през зимата, така и евентуалните проблеми със съседите. Ако не виждат дупка в стената, няма за какво да се хванат, т.е. „няма дупка = няма проблем“.

Другата възможност вече я обсъдихме. Само ще добавя, че в хиляди апартаменти и сгради аспирацията чрез комин работи без проблеми, така че наличието на такива не е правило, а изключение. Много малък процент от сградите у нас имат отдушници, предвидени и изчислени за включване на аспиратор, затова живущите в останалите над 90% жилища са изправени пред същия избор: а) в комина; б) навън; в) с филтри и вътрешна циркулация.

Последна редакция: пн, 28 юли 2025, 12:37 от Vilemina

# 803
Моля ви за съвет. Търся бюджетно решение за аспиратор и майстора на кухнята ми препоръчва този: https://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=22&pid=3132. Става ли според вас?

# 804
Става. И аз, и майка ми имаме подобни (малко по-мощни) и сме доволни.

# 805
Става, даже бих казала, че е доста добър. Само не го връзвайте с гофрирана връзка/въздуховод, а с твърда пвц и ще използвате целия му капацитет.

# 806
Благодаря ви за бързия отговор. Сега пък ми хареса този: https://vimax.bg/absorbatori/aspirator-za-palno-vgrazhdane-bosch … rder=ASC&limit=12 . А пък и Бош са известна марка. Заслужава ли си малко да вдигна бюджета?

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 14:06 от polia72

# 807
Здравейте предстои ми цялостно обзавеждане на кухня моля за мнения за фурна, абсорбатор, съдомиалня, хладилник и керамични котлони 4ка.Фурната не искам да е по скъпа от 1000 максимум 1100лв,хладилник 1600лв някъде, съдомиалня гледам че са около 1000лв и малко, аспиратита хабер си нямам какъв да е около 30кв е кухня с трапезария. Ако може да ме посъветвате малко, четох за някакви пиролизи на урните, за тотал но фрост на хладилници те 🤔

# 808
Тази тема е за аспиратори, за другите уреди си има отделни теми. Намерете ги, попрочетете малко и тогава си задайте въпросите. Няма кой да ви направи списък с уреди с цените, коите сте посочили.

# 809
А не видях темата извинявам се, нов съм в сайта като гледам и колко сте вежливи няма и да питам повече. Да ми се изтрие поста с глупавите въпроси тогава ✌️

Общи условия

Активация на акаунт