Препоръчайте ми абсорбатор

• 77 240
  • 845
  •   2
Отговори
# 810
А не видях темата извинявам се, нов съм в сайта като гледам и колко сте вежливи няма и да питам повече. Да ми се изтрие поста с глупавите въпроси тогава ✌
Има тема само за бяла техника , която е отделна от темите за различните уреди. Копирайте си поста там.

# 811
  • На брега на реката
Здравейте предстои ми цялостно обзавеждане на кухня моля за мнения за фурна, абсорбатор, съдомиалня, хладилник и керамични котлони 4ка.Фурната не искам да е по скъпа от 1000 максимум 1100лв,хладилник 1600лв някъде, съдомиалня гледам че са около 1000лв и малко, аспиратита хабер си нямам какъв да е около 30кв е кухня с трапезария. Ако може да ме посъветвате малко, четох за някакви пиролизи на урните, за тотал но фрост на хладилници те 🤔

Сега видях, че си писал каква е квадратурата на помешението /писах ти в темата за фурна и плот/, а трябва кубатура!
Ако приемем, че помещението е 30 кв.м. и го умножим по височината 2,5 м., то излизат 75 куб.м. Ще ти трябва мощен абсорбатор с дебит около 700.  Ето един, но не знам дали те устройва като цена:
https://www.tehnomix.bg/absorbator-za-vgrazhdane-elica-hidden-2-0-bl-mat-52-60
Другото, което е важно при монтажа на абсорбатор е да е монтира с твърда връзка, а не с гофрирана тръба. При твърдата връзка, шума е по-малко и е доста по-ефективен. Размера на коминния отвор, трябва да е 150 мм.

# 812
Давам ъпдейт за аспиратора, който взех и от 2 месеца ползвам.
Избрах INTRA PREMIUM на Eurolux/ Faber малко набързо, понеже бях избрал друг на тях, но нямаше наличен, а доставката щеше да е 7-8 седмици Grinning
Даже този е доста стилен, аз го виждам малко, въпреки че е скрит/вграден. Не съм от високите, та този капак на филтъра ми допада много. Осветлението е добро (не са като свещи лампите), а същността - аспирацията ми харесва. Никакви миризми в апартамента. Хола с бокс ми е 20кв.м. И дори на по-ниска степен успява да се справи с миризмите. Ама наистина нищо не се умирисва при готвене. Направо не съм очаквал Simple Smile Препоръчвам обезателно

# 813
Някой може ли да ми помогне с информация за този абсорбатор: https://vimax.bg/absorbatori/aspirator-za-palno-vgrazhdane-bosch … rder=ASC&limit=12 .

# 814
  • София
Да попитам за преходниците за абсорбатор. Има ли значение дали е пластмасов или алуминиев. Ще ми трябва такъв при комина.От Ф150 да премине към Ф120 .Възникна ми въпроса има ли някакво техническо значение дали е от пластмаса или от алуминий? Ако имате опит с различни,плюсове и минуси.

# 815
  • София
Да попитам за преходниците за абсорбатор. Има ли значение дали е пластмасов или алуминиев. Ще ми трябва такъв при комина.От Ф150 да премине към Ф120 .Възникна ми въпроса има ли някакво техническо значение дали е от пластмаса или от алуминий? Ако имате опит с различни,плюсове и минуси.

Единственото, за което се сещам, е това как преходникът ще се свързва с останалите елементи на въздуховода. Ако тръбите са пластмасови и се свързват чрез залепване, пластмасовият преходник би бил по-добър избор. А дори и да не се използва лепило, пластмасовите елементи по-добре прилепват към други пластмасови елементи, отколкото към метални такива.

Обикновено обаче преходникът се слага хоризонтално върху изхода на аспиратора, а тръбите просто стъпват върху него и тогава няма нито нужда от лепене, нито материалът е от значение. Почти винаги такива преходници има и в окомплектовката на самия аспиратор.

Ако все пак възникне нужда от уплътняване, винаги можете допълнително да облепите свръзката на двата елемента с термоустойчива лента от този тип:
https://tashev-galving.com/product/058-FNA-290/lenta-tesa-remont … barna-basic-58588

# 816
Пластмасов купете. Не се монтира на комина, а на абсорбатора. Демек забравяте за ф150. Другият вариант е да разширите дупката на комина.

# 817
Другият вариант е да разширите дупката на комина.

Което, ако може да стане, е най-доброто решение.

# 818
Една картинка, която дава отговор на някои въпроси. Материалът е за 8 клас Simple Smile

# 819
  • София
Здравейте, трябва да купя телескопичен абсорбатор за кухня 34 кв. м.

В началото се бях насочила към този модел https://techmart.bg/absorbator-elica-elite-26-pb-ixa60 но като отидох на място да го видя в магазина ми се видя малко паянтов (начина по който се движи телескопичната част), а и не се отваряше толкова много колкото друг модел, който видях в магазина и ми се стори по-качествена изработка.
Това е другия:
https://zora.bg/product/cnl-6815-plus-e396in

Прочетох няколко страници назад в темата и съм наясно, че и двете марки са добри. Както и че мощноста на Elica-та е вероятно по-подходяща за кухнята.

Въпросът ми е дали Teka-та е твърде мощен за тази квадратура и дали наистина е с по-добро качество или ми се струва.

Гледах и един модел на Teka, с по-малка мощност. Той по-подходящ ли е?

https://www.technopolis.bg/bg/Teleskopichni-absorbatori/Absorbat … 610-INOX/p/710153

Приемам идеи и за други модели, като разбира се бих искала да е възможно най-безшумен Simple Smile

# 820
С удоволствие изчетох цяяялата тема, супер обяснително и подробно е разказано всичко, по няколко пъти. Благодаря !
Мисля, че всичко разбрах: твърди тръби с лек наклон по хоризонтала към комина, кубатура 700+, Ф150, приток на свеж въздух.
Преди да питам за конкретен модел, моля за коментари, съвети как да оптимизирам мнооого дълъг тръбен път от абсорбера до комина, около 6+м и не е съвсем по права линия ?

# 821
  • Точно където трябва
Здравейте, каква всъщност е разликата между аспиратор и абсорбатор?  Знам само, че не искам миризми в жилището. Кухнята е малка, 2.65/2.05/2.66/височина/ Колко трябва да е мощен . Сколонна съм и на малко повече от колкото ми трябва. И, ако може, препоръка. Благодаря!

# 822
  • Варна
elliee, аспираторът е свързан с тръба, която е изкарана навън и отвежда миризмите и влагата извън помещението. Абсорбаторът работи с филтри с активен въглен, които абсорбират (попиват) влагата и пускат пречистен въздух, но отново вътре в помещението. След като вече въпросните филтри са напоени достатъчно, не вършат работа и трябва да се подменят на определен период от време, в зависимост колко често се готви. Доста аспиратори имат възможност да работят и като абсорбатори. Най-добри се водят Фабер. Аз имам такъв от 11 години за напълно вграждане и съм много доволна.

Сега да ви питам за себе си. Разгледах всички реномирани марки и си харесах модели. Дневна около 50 кв.м и островен аспиратор. Бихте ли си казали мнението си кои си заслужават и кои не стават като качество.
Neff
Falmec
Elica
Teka
Faber
Faber за вграждане в таван Единствена възможност е да бъде инсталиран така. Нямам гипсокартон.
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 17:39 от Lady April

# 823
Faber са добри, но не и най- добри. Има марки, които предлагат много по-висок клас уреди.
За толкова дълъг тръбен път си трябва по- професионално насочен уред.

# 824
Да, много дълъг е пътят до комина.
Гледах този  https://www.tehnomix.bg/absorbator-za-vgrazhdane-falmec-gruppo-i … asso-plus-50-inox
Колко професионален да е аспираторът ?

Общи условия

Активация на акаунт