Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

 • 18 367
 • 421
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 30 802
Едно малко съветче: в последните 2-3 седмици спете колкото можете. Предиобедна, следобедна и изобщо всякаква дрямка или почивка. И не си давайте зор, да сте отпочинали и заредени. Щото то е естествена работа, но да кажем, че идва нанагорно. Та хубаво е да е отпочинал човек, щото не е лека работа.
Аз не съм много по съня, но наистина от 37-ма седмица някъде голяма умора ме гони и все на сън ме тика, правя по едни 8 часа спане поне, то явно организа си го иска, днес започвам последната 40-та седмица, мъника си чака термина, много е стриктен и изпълнителен! Laughing

Спи си, че не се знае кога ще те вдигне по тревога:) впрочем неприятно е да се ражда по нощите, почваш родителството с една безсънна нощ в повече. Най-комфортно ми беше индуцираното раждане между 13 и 15 часа следобед - влизаш, раждаш, излизаш. По нощите - няма персонал, спи ти се, оставят те сама сто часа с бавни контракции и като стане време за същинската част, вече има и допълнителна умора. Номер 1 и номер 3 са раждани по нощите, особено номер 3 ме вдигна от сладък сън около 2:30, като си спука мехура. Ама после компенсира, като спеше по цяла нощ:)

# 31
 • Бургас
 • Мнения: 7 816
Второто ми раждане е нощно и ми хареса повече от другото, което беше през деня. Приеха ме в 2:30 в болницата и 2-3 часа бях сама в предродилна. Няма планови операции или индуцирани раждания, тихо и спокойно беше. Малко преди да родя дойде още една жена.
По време на първото ми раждане беше по-голяма лудница в родилното. Въпреки, че то се падна в неделя и отново липсваха планови родилки.
Честно казано сега отново се надявам на нощно раждане. Simple Smile

# 32
 • Мнения: 4 241
И на мен ми се струва нощното раждане по-удачно,защото е по-спокойно.
Един въпрос- какво значи Индуцирано раждане?

# 33
 • Мнения: 30 802
Включват ти система с окситоцин, и други работи. Това е като не иска да тръгне само, или тръгва, ама бавно. Аз много се бях наплашила, но накрая и трите родих със система, а с третото даже си я чаках, защото знам, че е разчетена след около 2-3 часа да родиш и да се свършва. Иначе е много неприятно "бавно" раждане - уж боли като цикъл, ама след 10 часа с не силни, не и слаби контракции вече почват да свършват силите.

В БГ отделенията никой няма да те остави да раждаш 12 часа. И всички слагат окситоцин, за да не увиснеш накрая без контракция, като трябва да излезе бебето. След това е обаче голямо спокойствие, че държи матката контрахирана, като доизтече системата.

Както казах, има много страшки за окситоцина, но не е толкова страшно.

# 34
 • Мнения: 4 241
А,предизвикано раждане иначе казано.Това е някакво модерно име Stuck Out Tongue
Майка ми е била така,но след не знам си колко часа опити,така и не съм излязла и са ме извадили секцио.
Лекарите наистина не чакат много.Една позната роди съвсем наскоро и са и казали да побърза,защото няма кой да я чака Grinning (от 6 сутринта,до 2 следобяд)

# 35
 • Мнения: 824
И аз бях с окситоцин,няма нищо страшно.Просто са по-начесто контракциите.А ако сте с упойка ,няма да разберете нищо от раждането.Изобщо не се притеснявайте ,не е страшно.Все помня преди раждането ,какви ли не страхотии не ми разказваха.Бях подготвена за нещо ужасно.Изобщо не беше така,дори ми беше смешно през цялото време .И на магарето се смях ,та целият персонал се смя с мен.Най-важното е спокойствието.Ако ви хване паниката си представяйте ,че след няколко часа всичко ще приключи.

# 36
 • Мнения: 30 802
А,предизвикано раждане иначе казано.Това е някакво модерно име Stuck Out Tongue
Майка ми е била така,но след не знам си колко часа опити,така и не съм излязла и са ме извадили секцио.
Лекарите наистина не чакат много.Една позната роди съвсем наскоро и са и казали да побърза,защото няма кой да я чака Grinning (от 6 сутринта,до 2 следобяд)

Не, по-скоро това му е старомодното име. На мен ми е смешно, всеки път се сещам за електромагнитна индукция, ама така се казва.

# 37
 • София
 • Мнения: 36 067
Привет и от мен! Май месец ми предстои раждане и ми се иска да е нормално. Първото беше секцио преди 2г и половина. Говорих с АГ, той каза, че е съгласен, но засега бебето е седалищно разположено. Ако се обърне главично и няма предпоставки за секцио, ще пробваме нормално раждане.
Можеш да погледнеш и тази тема Вагинално раждане след цезарово сечение и превенция на цезаровото сечение
Авторката има едно секцио и две нормални раждания.

При първото ми раждане и мен ме посрещнаха с думите "секцио", а на майка ми казаха "бебето е малко, но е твърде голямо за нея".
Имам две естествени раждания.

# 38
 • Мнения: 5 297
Здравейте,

Някой може ли да ми каже каква е разликата между ROA и ROT ?
Скрит текст:
Ина, относно предлежанието, има време да се завърти в най-добрата позиция за излизане. Прекарвай повече време изправена, разхождай се, а към края на бременността може да изкачваш и стълби. Може да си вземеш гимнастическа топка, върху която да седиш и да подскачаш. Тези неща ще помогнат, освен бебето да заеме най-подходящата позиция за раждане, но и главичката да слезе ниско в таза. Ето и снимка с различни предлежания на бебето, като LOA се смята за най-оптималното:Разликата между ROT и ROA е, че при ROA бебето е с прибрани лакти и оттам извивката на гръбнака му е по-голяма. По същият начин е при LOT и LOA. На практика са почти идентични. Оптималната е LOA, защото по този начин бебето е абсолютно готово да мине през извивката на родовия канал. Ако е на обратната страна(надясно ROT и ROA), то ще трябва да се завърти и излизането ще е малко по-трудно и по-болезнено. Но раждането е доста съвършен процес и характерното за човешките бебета е, че те се въртят в таза на майката, докато излизат. Тоест те се наместват в най-правилната позиция за да излязат през таза.

Момичета, относно окситоцина, качила съм статия на първа страница по въпроса. Изкуственият окситоцин подтиска естественото производство на окситоцин по време на раждането. Слагането на система с окситоцин без причина, а просто за ускоряване на вече започнало нормално протичащо раждане, е абсолютно порочна практика, която се прилага масово в българските болници. Освен това, изкуственият окситоцин прави контракциите по-чести и по-болезнени отколкото биха могли да станат при естествено протичащо раждане. Затова е добре една жена да е информирана по въпроса. В тази връзка изобщо не съм съгласна, че по-дългото раждане е по-трудно. Напротив по-дълго раждане, естествено напредващо, може да е много по-леко от форсирано раждане с ужасни болки. Особено, ако знаете как да заставате и да облекчавате болката от контракциите, то няма да вие трудно да издържите така по-дълго време. Обратното, ако ви форсират с окситоцин и болките станат нетърпими, то колкото и кратко да е, ще направи раждането непоносимо и много неприятно. Затова много важна част от подготовката за раждане е да се подготвите психически, че нормалното раждане, особено първото, е бавен процес. Този процес може да се изживее спокойно, ако го оставите да си протече естествено.

За жалост практиката в много БГ болници е да ви сложат да легнете по гръб и да ви пуснат окситоцин. Това е възможно най-неадекватната поза по време на контракциите, защото забавя разкритието. А това, че ви пускат окситоцин, ще направи контракциите чести и болезнени, но не дава гаранция, че ще направите по-бързо разкритие. Това е така, защото по време на контракциите трябва да сте във вертикално положение за да може да ползвате гравитацията. Това е начинът да ускорите раждането, а не да ви пускат система. Вече в много родилни домове има и гимнастически топки, които също са много подходящи - сядате и леко подскачате.

Това е и целта на темата - да се информирате за процеса на раждане и как би следвало нормално да протича, и тогава да формирате мнението си относно медицинските интервенции. Аз не съм изцяло против тях, но смятам, че не трябва да се прилагат рутинно, а само при нужда. От личен опит, накратко: първо раждане с окситоцин и лежане по гръб - пълен кошмар. Второ раждане без окситоцин и с много движение - съвсем поносими болки, не много силни контракции, но ефективни(т.е. получаване на бързо разкритие). Ако раждате естествено без намеса и спазвате правилата за естествено обезболяване и ускоряване на раждането(вижте статията на първа страница), то по-екстремни болки ще дойдат последните 15-30 мин преди получаване на пълно разкритие по време на фазата "транзиция". Но дори и тогава болките може да не станат толкова силни, колкото биха станали, ако ви сложат система с окситоцин.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 10:32 от Happy_mommy

# 39
 • Мнения: 2 267
По мое мнение в Шейново си чакак родилката дори и с дни. Политиката напоследък е да избягват секциото. На моята приятелка и се наложи секцио, защото бебето стана 4 кг, с огромен диоптър, дребна, 55 кг в 9 месец. Бебето беше с наистина голяма глава - 37 см. И изключително трудно се съгласиха в Болницата. Мина през няколко доктора. Много се радвам за новата им политика. Раждах на 31 декември 2018, в 19 ч. Бяхме 3 раждащи в този час, с избор на екип. Шефът на болницата - Велев беше с едната родилка и си водеше нормално раждане. Беше я сложил върху топка за Пилатес Simple Smile

# 40
 • Мнения: 16
Напълно съм съгласна с мнението на Happy_mommy относно окситоцина. За мен също бързо раждане не е синоним на хубаво раждане. Напротив даже, при едно дълго раждане тялото ти има възможност да се приспособи към контракции, чийто интензитет нараства постепенно. И не само тялото. Човек също има възможност да настрои ума си, за да се справи с болката по най-добрия начин. Ясно, в определени ситуации окситоцинът е необходим, но за мен рутинната му употреба е наистина порочна практика. За мен също моментите по време на раждането ми, в които трябваше да лежа по гръб, бяха най-мъчителните и само стисках зъби, докато мога да се изправя.

Но пък от друга страна всичко зависи от това как една жена си представя своето раждане. Това, че аз исках да премина плавно през всеки етап на раждането, да се движа и т.н. не означава, че това е оптималната ситуация за всеки. Например, ако жената така или иначе планира да използва упойка, то предполагам едно по-бързо раждане е за предпочитане. Просто всеки трябва да е наясно с желанията си и предварително да ги е обсъдил с екипа, както и да знае дали желанията му са допустими в болницата, в която ще ражда. Например, на много места не биха се съгласили да те оставят да си раждаш без окситоцин и да ти дадат времето, от което тялото ти има нужда, за да се справи само. Разбира се, имам предвид ситуации, в които състоянието на бебето позволява това.

# 41
 • Мнения: 452
Наскоро една приятелка роди и на нея и сложиха банка окситоцин, защото е нямала силни контракции въпреки, че е правила бързо разкритие. Това ми се стори доста странно като причина. Confused
Иначе и на майка ми, и на баба ми са слагали, но при тях без окситоцин не е започвало раждане и затова всички сме преносени над седмица.
Иначе и аз се надявам на естествено раждане без упойка и по възможност без епизотомия, само бебо да спре да се върти от седалищно в напречно и пак в седалищно.

# 42
 • Мнения: 30 802
Никой не те слага да легнеш по гръб, може и настрана да се наместиш. Пък и при раждане идва един момент, в който вече не ти се разхожда.

Иначе това за окситоцина е един стар копи-пейст чаршаф, пълен с частично верни, неверни и някои субективни и митологични моменти. Не помага да се четат такива неща преди първо раждане.

А тялото не се приспособява към контрации, ами се изморява след време. Мозъкът произвежда окситоцин, ама не безлимитно и ако майката се измори, раждането може да спре и това да е опасно. Въпросът е - защо да си мориш мозъка да произвежда вещество, което струва около 2.60 за цяла банка. Все пак хипофизата ти не е чешма, да пуска по поръчка колкото трябва окситоцин.

# 43
 • Мнения: 16
По гръб, настрани, поне на мен ми беше все едно Simple Smile

Тук въобще не става дума за плашене на първораждащи, а за информираност.

Факт е, че Световната здравна организация препоръчва употребата на окситоцин само при установено забавяне на активния процес на раждане. А това означава напредване с по-малко от 0.5 см/час в активната фаза, т.е. след 3-4 см разкритие. Защото до 4 см раждането е в латентна фаза, която може да продължи с дни.

И пак казвам, нека всеки да избере кое е по-важно за него. Но според мен е важно, жените, които искат максимално естествено раждане, да имат тази опция. А не на повечето места да ти слагат по една система ей така, по протокол.


Скрит текст:
Никой не те слага да легнеш по гръб, може и настрана да се наместиш. Пък и при раждане идва един момент, в който вече не ти се разхожда.

Иначе това за окситоцина е един стар копи-пейст чаршаф, пълен с частично верни, неверни и някои субективни и митологични моменти. Не помага да се четат такива неща преди първо раждане.

А тялото не се приспособява към контрации, ами се изморява след време. Мозъкът произвежда окситоцин, ама не безлимитно и ако майката се измори, раждането може да спре и това да е опасно. Въпросът е - защо да си мориш мозъка да произвежда вещество, което струва около 2.60 за цяла банка. Все пак хипофизата ти не е чешма, да пуска по поръчка колкото трябва окситоцин.

# 44
 • Мнения: 5 297
Siren, не желая да споря. Чела съм много материали и съм се интересувала по въпроса. Както казва Адриана, СЗО прави препоръки в тази насока, а и като цяло в насока да се минимализират ненужните медицински интервенции. Неслучайно го болдвам. Ако родилката се измори прекалено много или родовата дейност спре, то разбира се, че трябва да се подпогне процеса. Но ние говорим за съвсем различно нещо. Говорим за порочната практика без нужда да те слагат да лежиш със система окситоцин веднага след приемането в болницата.

Относно чаршафът, ако говориш за статията, която съм копирала на първа страница, да копи пейст са всички статии и се виждат авторите. Ако говориш за моите думи, обясних накратко какво съм чела и преживяла. Аз съм достатъчно образован и интелигентен човек и не пиша провокации, а споделям смлята информация за да помогна на бъдещите майки. Давам и една по-различна гледна точка относно раждането, която е възприета в много цивилизовани държави, но у нас все още навлиза. За радост има интелигентни жени, които имат интерес към това да научат повече за целия процес и да си съставят мнение. Ако не ти се четат "чаршафи" ги подмини най-добре. Дори е желателно. Wink

Адриана, права си напълно за информираността. Ако преди първото раждане знаех всички тези неща, и то щшеше да е хубаво, каквото беше и второто ми. Относно лежането, при първото раждане ми казаха, че трябва да съм легнала по гръб и дори не трябва да се въртя настрани. Беше пълен абсурд. Ти добре споменаваш и за латентната фаза на раждането, защото много често още по нейното време, някои лекари слагат окситоцин и хайде да бързаме. А реално тя може да трае дни и дори седмици, в които тялото да се подготви за раждане по най-добрия начин - шийката да омекне и да се изглади колкото е възможно, да започне някакво разкритие, бебето да слезе ниско и т.н.

Mad_hatter, силата на контракциите няма никакво значение, ако правят добро разкритие, така че явно приятелката ти е "отнесла" стандартния безсмислен коктейл, за жалост. И аз второто раждане не бях с много силни контракции, но разкритието вървеше супер. Лекарят каза "Контракциите не са силни, но са продължителни и много ефективни". Целта на контракциите всъщност не е да са на всяка цена много силни, а да правят разкритие. А във вертикална позиция, дори и с по-слаби контракции, разкритието може да си върви идеално, защото гравитацията дърпа бебето надолу, то натиска шийката на матката и тя се разширява.

Последна редакция: пт, 06 мар 2020, 15:26 от Happy_mommy

Общи условия

Активация на акаунт