Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 462
  • 776
  •   1
Отговори
# 345
Вчера имах болки ниско ,в яйчниците продължителни .
Днес имам лекичко кафяво зацапване по превръзката и пак тези болки ниско долу на моменти по силнички .
Утре ми е датата.Дали мога да очаквам днес да започне  раждане.

Да, вероятно раждането ще започне всеки момент или е започнало вече. Успех и леко раждане. Simple Smile

# 346
Интересно четиво. Надявам се бъдещите майки, които имат затруднение в избора на раждане, да прочетат.
Happy_mommy е дала достатъчно информация, но още някои и друг ред никога не е излишен. https://modernmaternitycarenetwork.wordpress.com/2020/07/19/fear … fOldZdeKKHunVPNPM
На мен ми е още много рано, с темрин през ноември съм и знам, че бебето ще се обърне още сто пъти дотогава, но в момента е седалищно - така е на всеки преглед и винаги усещам ритници вляво, так е разположена и не мърда.
При евентуално седалищно разположение преди раждането, има ли все още лекари, които се наемат да водят такова раждане? Знам, че е една от причините за секцио, но ми се иска да знам дали все пак е възможно.
Естественото раждане не ми е „на всяка цена”, разбира се, но много, много се надявам да ми се получи.

# 347
Напоследък Щерев са започнали много сериозна кампания за намаляване на процента секцио и чувам от познати, че предприемат нормално раждане при седалищно предлежание. Друг е въпросът дали лекарите имат опит с такива раждания, при все че през последните години не са ги практикували.

Иначе мисля, че някои лекари се съгласяват, ако на жената не ѝ е първо раждане и бебето не се очаква да е много голямо. Доколкото знам, има голямо значение и видът седалищно предлежание. Някои бебета са с крачета прибрани към главата, което май е по-препоръчително, докато други са с краката изпънати надолу, но не знам подробности.

Така или иначе, Вие имате предостатъчно време. На този етап от бременността е нормално бебето да не се е обърнало Simple Smile Леко бременеене!

# 348
  • София
Преди близо три години точно АГ от Щерев искаше да ми направи секцио, без никаква медицинска причина.

# 349
Re-born, страхотен сайт. Ще го разгледам в детайли. Има таблица за препоръките на СЗО за позитивно раждане и направо лошо ми стана като се зачетох. В по-голямата част от болниците правят точно обратното по време на вагинално раждане. Има много какво да се работи в насока подобряване на родилната грижа и едва когато жените бъдат оставяни да раждат по-свободно и спокойно, без излишно пришпорване, тогава има шанс повече жени да избират нормално раждане и да не се страхуват. Сега по-голямата част от разказите за ужасяващи раждания се дължат не на самото раждане, а на прекомерната намеса на екипа. И когато бъдещите майки чуват подобни истории, все повече предпочитат оперативно родоразрешение. Отделно и липсата на достатъчно информация от лекарите за нормалното раждане и намалената комуникация, пречат на адекватната подготовка за раждането.

Относно седалищното предлежание, малко лекари в днешно време биха се съгласили на седалищно раждане. Причината много добре са я описали и в статията, към която даде линк - липсата на опит. Нали си представяш как по-младите поколения лекари правят предимно секцио и дори нямат опит с нормално раждане с главично предлежание, а какво остава със седалищното предлежание. Отделно и рисковете са по-големи и затова явно вече почти никой не изражда седалищно. Евентуално някой лекар от по-старото поколение би се съгласил. Ти в коя седмица си?

# 350
В 25 г.с съм.
Точно липсата на опит е водещата причина за цезарово сечение, и както Адриана написа, зависи и от самата позиция на бебето.
Ако остане така, не бих рискувала, но ми се иска да прочета за лекари, които все още се справят. Много бебета в миналото са се раждали така, но и разбирам лекарите защо решават да ни срежат. Опитват се да сведат до минимум рисковете.

За жалост, най-близката читава болница, ми е на 150км., компромисен вариант имам на 70км., та силно се надявам да не се налага да мисля къде съм попаднала. И двамата АГ, при които се следя,.не израждат (единият прави само планово секцио) и вече сериозно оглеждам лекарите в близост.

# 351
  • София
Аз да споделя информативно за мен видео (само нека който не понася графични моменти, да не го отваря по-добре)
https://www.youtube.com/watch?v=VHcej771Afg

Имам чувството, че те са много по-напред от нас относно асистирането на естествения родилен процес Grinning
Всичко е добре обяснено, логично, естествено и в случая нагледно. Видеото се отнася за здрави мами и безпроблемни бременности. Наистина много ми харесват практиките им;
Има цяла поредица, за който се интересува.

# 352
Благодаря за полезната темичка. Аз също имам огромното желание да родя естествено. В свободното си време се ровя и чета полезни съвети за бъдещите майки. Според вас има ли нужда да посещаваме училище за бременни?

# 353
  • Пловдив
Re-Born, благодаря за линка, принтирах си статията и файла за позитивното раждане.
Аз не посещавам училище за бременни, не се наканих, защото за някои неща си имам свои разбирания и предпочитам сама да си набавям необходимата информация. Виж някоя лекция за кърмене може би би ми била полезна.

# 354
Между другото това също е полезна идея. Има ли някакви влогове, блогове и т. н свързани с полезни съвети за бременност и раждане?

# 355
  • София
Аз за кърмене мога да ви бомбардирам с тия видеа:
1) https://globalhealthmedia.org/portfolio-items/how-to-express-you … 94%2C13%2C23%2C65

2) https://globalhealthmedia.org/portfolio-items/expressing-the-fir … 94%2C13%2C23%2C65 -> първа кърма

Закърмяне на малко бебе:
1) https://globalhealthmedia.org/portfolio-items/a-small-babys-feed … 94%2C13%2C23%2C65

2) https://globalhealthmedia.org/portfolio-items/breastfeeding-the- … 94%2C13%2C23%2C65

3) https://globalhealthmedia.org/portfolio-items/breastfeeding-your … 94%2C13%2C23%2C65

Позиции на кърмене:
https://globalhealthmedia.org/portfolio-items/breastfeeding-posi … 94%2C13%2C23%2C65

Има още 5-6 видеа в секция Оur videos. Добри са и видеото е примесено и с анимации. Единствено може да е проблем, че са на английски.

# 356
В 25 г.с съм.
Точно липсата на опит е водещата причина за цезарово сечение, и както Адриана написа, зависи и от самата позиция на бебето.
Ако остане така, не бих рискувала, но ми се иска да прочета за лекари, които все още се справят. Много бебета в миналото са се раждали така, но и разбирам лекарите защо решават да ни срежат. Опитват се да сведат до минимум рисковете.

За жалост, най-близката читава болница, ми е на 150км., компромисен вариант имам на 70км., та силно се надявам да не се налага да мисля къде съм попаднала. И двамата АГ, при които се следя,.не израждат (единият прави само планово секцио) и вече сериозно оглеждам лекарите в близост.

Имаш много време докато бебето се обърне, така че не го мисли.

Относно разстоянието, по принцип първото раждане обичайно се проточва, така че не е проблем да пътуваш до болницата. Проблемът, обаче, е че не е много приятно пътуването в кола по време на контракциите, така че ще е добре да спирате за почивка. Най-добре е да тръгнете, когато все още контракциите са по-нарядко и по-леки за да ти е по-комфортно пътуването. После, като те прегледат, ако е твърде рано, винаги може да те пуснат да се поразходиш навън и да се върнеш. Въпросът е да си близо до болницата. Аз поне така бих направила, ако трябва да пътувам до друго населелно място.

Както казва един доктор на една лекция за раждане, при първо раждане няма как да не успееш стигнеш до болницата. При второ и следващо, обаче, вече има такава опасност. Grinning

# 357
За раждане, много харесвам видеата в YouTube на Sarah Lavonne и Bridget Teyler.

Също така има едно британско риалити - One Born Every Minute, в което проследяват ражданията на жени. Ражданията са различни - с епидурална, напълно естествено, секцио, във вода, вижда се вакуум, форцепс... Много е интересно и е готино да придобиеш една по-реалистична представа за нещата. Проследяват двойките от постъпването в болницата до раждането на бебчето. Е, все пак не е България и много неща се случват по различен начин, но е много хубаво Simple Smile

# 358
  • София
Happy mommy, този разказ ми напомни как докато попълвах документите за прием в предродилна зала, в кабинета дойде една жена, видимо в напреднал етап от раждането. Лекарят само извика ''виждам главата'' , започнаха да тичат акушерки, качиха я в залата и след максимум 10мин една от сестрите слезе и каза, че дамата е родила третият си син.

# 359
За раждане, много харесвам видеата в YouTube на Sarah Lavonne и Bridget Teyler.

Също така има едно британско риалити - One Born Every Minute, в което проследяват ражданията на жени. Ражданията са различни - с епидурална, напълно естествено, секцио, във вода, вижда се вакуум, форцепс... Много е интересно и е готино да придобиеш една по-реалистична представа за нещата. Проследяват двойките от постъпването в болницата до раждането на бебчето. Е, все пак не е България и много неща се случват по различен начин, но е много хубаво Simple Smile

Непременно ще ги чекна тези видеа. Както се казва да видим неща от кухнята.

Общи условия

Активация на акаунт