Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 369
  • 776
  •   1
Отговори
# 540
Е те при естествено неупоено раждане, ако се наложи епизиотомия, не слагат ли така или иначе местна упойка, за да не боли при шиене?
Мен ме приспаха за шиенето, затова не искам да зная колко шева имам. Confounded

# 541
Нито епизиотомията боли, нито шиенето. Всичко е толкова изтръпнало от контракциите, че болка не се усеща.  А ако има и епидурална, тогава пък съвсем.

# 542
  • Германия
Нито епизиотомията боли, нито шиенето. Всичко е толкова изтръпнало от контракциите, че болка не се усеща.  А ако има и епидурална, тогава пък съвсем.

Ммм, това не е точно така. Имам едно раждане с епидурална упойка и разкъсвания, съответно имах и спра шевове. Усещах всеки шев, беше доста неприятно въпреки че ми поставиха някаква локална упойка. А лекарката даже се опитваше да ме убеди, че си въобразявам и не ме боли 🙄

# 543
на мен епизиотомията ми я направиха без упойка и си усетих много добре разрезите как ги правят, а за шиенето ме приспаха

# 544

Ммм, това не е точно така. Имам едно раждане с епидурална упойка и разкъсвания, съответно имах и спра шевове. Усещах всеки шев, беше доста неприятно въпреки че ми поставиха някаква локална упойка. А лекарката даже се опитваше да ме убеди, че си въобразявам и не ме боли 🙄

Най-вероятно анестезиологът е спал и не е успял да обезболи. Не им се получава винаги, за съжаление.

# 545
  • Terra incognita
Мен идеята ми за упойката е да я поискам, ако много ме боли. Ако на 4см не ме боли безкрайно много (аз по принцип съм с по-висок праг на болка), няма да си искам въобще. Просто ще съм по-спокойна, ако знам, че имам тази опция..

Неизвестна16, а ти имаше ли кофти опит след упойката?
Трудно може да се каже ако на четири сантиметра те боли поносимо, как ще е на 8 см. Обикновено болките стават нетърпими след отварянето/пукането на мехура
Потвърждавам. Аз, дето търпя супер много, бях смазана от тези болки, все едно камион ми минаваше през кръста.

# 546
Аз си имах разкъсвания и докато ми увеличат дозата упойка, понеже бях с епидурална си усетих всеки шев и това беше най-неприятната част от цялото раждане, както и проверката за разкритие. 😱

# 547
  • София
Усетих епизиотомията, но не беше по-страшно от контракциите. За шиенето ме попитаха дали искам местна упойка, сложиха ми нещо, може и само Лидокаин да е било, не знам, но според мен не ме хвана, защото си усещах всяко пробождане и то съвсем не леко.

# 548
И епизиотомията, и шиенето се усещат - в смисъл, усещаш рязането, усещаш шиенето. Но НЕ боли. Поне в повечето случаи1 Може би имя някои изключително чувствителни, при тях вероятно хем се усеща, хем боли. Но слава богу, по-големият процент не суещат. Таяка че, спокойно за всички раждащи. Най-вероятно няма да ви боли. Дори да нямате епидурална.

# 549
  • Пловдив
При мен епизиотомията не се усети, защото тогава имах много по-силно усещане за болка и изобщо нямаше как да усетя нещо друго.
Шиенето /не знам дали е имало локална анестезия/ усещах като боцкания, но не като някаква значима болка. Заради боцканията обаче се присвивах, което пречеше малко на лекарката, но това беше неволно, както, ако ви убодат по ръката или дори, ако ви кацне насекомо отдръпвате ръка от дразнителя.

# 550
И аз се бях наплашила, че шиенето ще боли. Еми не ме болеше нито епизиотомията, нито шиенето. Дали заради някаква упойка, която са ми сложили или защото всичко е изтръпнало в този момент, не знам. Отгоре на това докато ме шиеше аз още имах контракции от системата, та те ме боляха повече. Даже доктора като ме шиеше вика: "Какво има, не трябва да те боли, имаш упойка?!" , а аз му казах, че контракциите ме болят още. Явно при всеки е различно. Но за сметка на това самото изгонване на плода ме болеше, а казваха, че не боли.

# 551
  • Пловдив
Днес разбрах че има водно раждане в града ни и утре ще разуча как стои въпросът с него, питането ми е ако има някой раждал по този начин дали реално е по-бързо и безболезно или са градски легенди това? И при него ли се ползва окситоцин?

# 552
  • Denmark
Днес разбрах че има водно раждане в града ни и утре ще разуча как стои въпросът с него, питането ми е ако има някой раждал по този начин дали реално е по-бързо и безболезно или са градски легенди това? И при него ли се ползва окситоцин?
Аз родих така в Дания. Бях във водата в продължение на 8 часа - от 5 см разкритие до появата на бебето. Преди това имах контракции около 10 часа вкъщи - не знам това дали е бързо раждане. За мен никак не беше... 😅
За системата нямам представа, но не си представям да съм вързана към нещо във водата. Аз бях на колене и на ръце през повечето време, което значи, че ръцете ми бяха под вода.

# 553
  • Пловдив
Сега разглеждах страницата на Олга Дукат и при нея родилките са в тази позиция, която сте споделили. Лошото е, че най-вероятно работата при нас /в Пловдив/ ще е, че уж имаме нещо, ама не се ползва Sad

# 554
  • Denmark
Сега разглеждах страницата на Олга Дукат и при нея родилките са в тази позиция, която сте споделили. Лошото е, че най-вероятно работата при нас /в Пловдив/ ще е, че уж имаме нещо, ама не се ползва Sad
Наистина ви пожелавам да не е такава ситуацията при вас, ако искате така да родите. Докато бях бременна четох, че водното раждане намалява риска от разкъсване. Аз имам само 3 шева, а бебето се роди почти 4 кг, първо раждане. 🙂

Общи условия

Активация на акаунт