Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 369
  • 776
  •   1
Отговори
# 555
Разкъсванията често пъти зависят повече от уменията на доктора, отколкото от размера на бебето. Моят лекар е водил раждания на 4 кг, 4 кг и 300 без грам разкъсване. Но той си е факир! И изобщо не се притеснява да води естествено раждане както на големи бебета, така и седалищни. На всеки пожелавам да попадне на такъв специалист. Истинска находка е!

# 556
Уауууу 😱 моя близка роди бебе малко над 2кг и каза, че има 7 шева. Според мен зависи и от физиологията на родилката. И то от тук един фактор, оттам друг, те се събират и се получават тези късметлийски случаи.
Мен лично много ме боля, особено контракциите, нямах сили да дишам, загубих съзнание от болка, но така и не ме обезболиха. При раждането вече бях абсолютно изтощена.

# 557
Разкъсванията често пъти зависят повече от уменията на доктора, отколкото от размера на бебето. Моят лекар е водил раждания на 4 кг, 4 кг и 300 без грам разкъсване. Но той си е факир! И изобщо не се притеснява да води естествено раждане както на големи бебета, така и седалищни. На всеки пожелавам да попадне на такъв специалист. Истинска находка е!

Абсолютно! Разкъсванията се получават най-вече от неправилно водене на раждането, ускоряването му, дирижирането на напъните, натискането по корема и т.н. Често пъти заради изкуствения окстиоцин бебето е изтощено, тоновете не са много добри и се налага да излезе бързо (отделно заради изкуственото ускоряване на процеса чрез система, то няма време да се намести оптимално), което води до разкъсвания. Отделно рутинната епизиотомия, която все още се прилага у нас...
При нормално раждане, протекло в нормални условия и не фрустрирано, разкъсванията са рядкост.

# 558
  • Sofia
Аз съм такъв случай. Имам едно секцио и три години по-късно родих нормално , бебе 4220 , без шев и епизиотомия. Бавно, до пълно разкритие, с указания при напъните. Много съм им благодарна !

# 559
Наистина изкуственото пришпорване на раждането може да доведе до повече разкъсвания. Отделно, акушерките и лекарите  имат похвати, чрез които да наместват бебето  докато излиза, като през това време дават указания кога да се напъва. Така че при добър лекар иши акушерка, наистина би трябвало разкъсванията да са сведени до минимум.

Относно епизиотомията, според мен, тя е по-добрият вариант от естествените разкъсвания. Тя е разрез на определено място, което после се зашива с малко шевове и се възстановява бързо без много болка. По-скоро се усеща, като охлузено. Докато естествените разкъсвания, могат да са на много и най-различни места, и съответно възстановителният период да е по-дълъг и по-неприятен. По принцип, когато главичката тръгне да излиза, лекарят би трябвало да направи преценка на момента дали има нужда от епизиотомия, според големината на главичката и тъканите на родилката.

# 560
Сега разглеждах страницата на Олга Дукат и при нея родилките са в тази позиция, която сте споделили. Лошото е, че най-вероятно работата при нас /в Пловдив/ ще е, че уж имаме нещо, ама не се ползва Sad
Аз не съм чула в Пловдив да се практикува водно разждане, за коя болница говорите вие? В Хирургиите има вана в родилното отделение, но им служи само за украса, никога не се използва..

# 561
Кой е този лекар, напиши ми го. Аз съм с две епизотомии и вече мислех, че нормално раждане без епизотомия/ разкъсвания не може да мине. Не се оплаквам де, всичко зараства.

# 562
  • Sofia
Кой е този лекар, напиши ми го. Аз съм с две епизотомии и вече мислех, че нормално раждане без епизотомия/ разкъсвания не може да мине. Не се оплаквам де, всичко зараства.
Аз си позволявам да кажа за доктор Жекова от окръжна болница.

# 563

Работи в София, Майчин дом, Ангел Налбански. Перфектен!

След последното раждане, което се случи около 1-2 часа на обяд, още час след раждането бях абсолютно на крак, обикалях болницата, даже хoдих навън в едно кафене до болницата да се видя с приятели. И родителите ми имнаха, изобщо... Като нова. Макар че аз имах епизиотомия, тъй като първото ми раждане, при друг лекар, беше по-тежичко, там ме бяха рязали и поради това сега пак се наложи. Просто мястото на първата епизиотомия си беше зараснало здраво, кожата вече е била като от рана, следователно нееластична и се наложи пак да се реже. Ама той ме е срязал на същото място, за да няма втори белег и втори нееластичен сегмент. Но реално аз тази рана почти не я усещах после. Все едно нямах рана, за разлика от първия път...

Последна редакция: ср, 09 сеп 2020, 22:39 от usmivka-ta

# 564
Аз съм също с естествено първо раждане, без епизиптомия, с един мини шев. Лекарката се чудеше да шие или не, но реши да бодне веднъж. 
В болницата, където раждах, по принцип не правеха епизиотомии. Така ми бяха обяснили предварително.
Бебето не беше голямо, 2950гр, но и аз спадам към дребничките жени.

# 565
  • Пловдив
Точно за УМБЛ Св. Георги става въпрос за воднж раждане, струва 500лв, днес разговарях с отделението. Всички АГ там можели да практикуват водното раждане Rolling Eyes /да речем, че не го приемам за чиста монета/, не било необходимо да е конкретен екип. Трябва ми чиста микробиология /логично нали, то по принцип такава ми трябва при естественото раждане/. Не прилагали окситоцин при водното, освен ако лекарят не прецени или се получи някакво усложнение. Можела съм да отида по всяка време да видя вим стаята, ваната и ако имам още въпроси да ги изкоментирам, с когото е на смяна. Ако не като тръгне родовата дейност, при постъпване да уведомя, че искам водно раждане.
В интерес на истината иначе жената беше много любезна, отговори ми търпеливо на въпросите.
Утре ще изкоментирам и със следящата какво мисли.

# 566
  • София
Десиссслава, доста добре ми звучи каквото са ти казали.
Направо ме замисляш дали да не дойда до плд да родя Grinning Тук в СФ е 1000лв и не бяха любезни по телефона.

# 567
  • Пловдив
Лошото е, че някак нямам вяра. От Пловдив никой не се включва с коментар, по никакъв начин не се рекламира този тип раждане /което за мен е странно, аз ако предлагам нещо, което е единствено в града, ще гледам да се възползвам от ситуацията/.
Аз това си говорих с таткото преди час Joy, че ако съм сигурна при първи признаци на раждане че ще стигна в София навреме ще организирам там нещата.

# 568
А не е ли възможно липсата на “реклама” да е породена от факта, че масово се предпочита, практикува и натиска за секцио, което е по-бързото, по-скъпо и по-лесно нещо за тях.

# 569
Аз лично не харесвам отделението в УМБАЛ Св. Георги. Условията там в сравнение с частна болница са на много по-ниско ниво, дори и във ВИП стая. Наистина са любезни, но ваната е като музеен експонат, имат я от години, интересно ми е колко водни раждания са водили в нея за цялото това време.. Факт е обаче, че повечето специалисти там са "за" естественото раждане, но и много от тях работят и в частните болници и аз лично не бих избрала да родя там.

Общи условия

Активация на акаунт