Подготовка за нормално раждане - информация, въпроси и отговори

• 55 352
  • 776
  •   1
Отговори
# 585
Този договор е просто една теоретична постановка, изцяло несъобразена с практическата ситуация. И като такава, много неработеща и доста порочна. Което обезсмисля претенциите, основани на плащането на 24 лева. А иначе, че човек трябва да се бори за по-нормални условия, добро обслужване, права и совбоди е точно така! Но трябва да се намери подходящото място и начин. А не да се нагнетява обстановката и да се противопоставят държавни срещу частни болници. Съществуването и на двете е продукт на здравната ни система. И двата вида заведения си имат и позитивите, и негативите, които са следствие от избраната система на управление. Лошото е, че накрая най-потърпевши са пациентите и лекарите. Това са групите, които системата противопоставя директно, лице в лице. Тези, които решават как да се случват нещата, някак ми се струва, че не са толкова засегнати, напротив, обират дивиденти.

И мисля тая тема да я приключа. Не й е мястото тук. Извинявам се на всички във форума, че се отклоних. Просто ме провокира тази теза: плащам си осигуровки, а не получавам нищо срещу тях. Колкото са осигуровките, толкова е и обслужването. Независимо кой ги е определил.

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 13:44 от usmivka-ta

# 586
Моите здравни осигуровки далеч не са 24 лв., А процент от дохода. За максимален осигурителен доход сумата е много сериозна, а срещу нея не получавам нищо почти. Двата пъти раждах в държавни болници, като си плащах избор на екип и вип стая. Начинът ми на разсъждение е бил точно такъв - важна е неонатологията и специалистите, които работят в държавните болници. Големият ми син е бил на две години и твърди, че си спомня колко мизерно е било в болницата, като ми идваха на свиждане. За щастие сега има частни болници, които разполагат вече с добри специалисти АГ и неонатология, а и са доста по-напредничави относно нормалното раждане отколкото някои държавни, така че съм избрала точно такава.

# 587
  • Sofia
Освен това малко се прекалява с условията. В окръжна болница, да кажем, всичко е ремонтирано и ново. Полиран гранитогрес , нови легла с механизми, всяка стая е със санитарен възел. Нека не изкарваме държавните болници като ниви...

# 588
Коригирам се: 8% от дохода са здравните. Не бих казала, че не се получава "почти нищо". При нужда имате почти мигновен достъп до сериозни специалисти. Вероятно срещу заплащане, някъде може и съвсем безплатно (в смисъл не директно плащане) да се консултирате или постъпите. Доколкото имам информация за Англия, Швейцария и Германия, че имам познати, такова нещо там е абсолютно непостижимо. Достъп до добър специалист може да се осигури след месеци чакане. когато вероятно пациентът вече няма да има нужда. Там ако не си в насипно състояние и не те заведат в Спешното, шансът да получиш читава здравнапомощ е достам малък. В България, за момента,м все още не е така.

# 589
  • Пловдив
Така...където ражда жената здравното заведение от здравна каса получава пари: 1100лв за естествено раждане, 960лв за секцио /актуална информация от акушер/, така че, никой лекар, в която и болница да е няма да ме изроди безплатно, ако съм в частна просто един път ще си дръпнат от касата парите, втори път от мен. Второ отивам в болница, не в хлебарница, както навсякъде другаде, на който не му изнасят условия/заплащане и т.н. /говоря за работещите там/ да си смени местоработата. Трето, както Айшето може да си търси правата, така и аз мога нещо като не ми е ок, а не само във форуми да се плюнча кое не ми е ок.
В Окръжна и в момента тече ремонт на отделението. С всички лекари, с които съм разговаряла в Осръжна са адекватни, мили и разясняват не знам къде се сблъсквате само с някакви хали.
Аз пак казвам не ми е ок, някой да ме възприема основно като портмоне без да го е еня реално за състоянието ми.
Специалисти има и в частните и в държавните и когато се наблегне да използваме държавни и да изискваме може и да има промяна. Ако не частните догодина ще направят 2000лв секцио, 1500 естественото, по догодино още по-скъпо и т.н.

# 590
  • София
metome,
ако е удобно да питам, може ли да разкажеш за раждането ти? Yellow Heart

# 591
  • Варна
Скрит текст:
Не мога да разбера защо се счита, че в частните болници няма добри специалисти, техника и неонатология? 🤔

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 18:18 от lilly_dev

# 592
Момичета, ако обичате! Нали приключихте обзора, защо постоянно някой го повдига. Темата е за съвсем друго.

# 593
  • Варна
Така е, извинявам се! Игнорирайте предния ми коментар и да се върнем на главната тема. ❤️

# 594
  • Пловдив
Никой не отрича добрите специалисти, които се срещат навсякъде. Аз коментирам за нашия град неонатологията в Окръжна примерно функционира от 85г. и в момента разполага с 46 легла, Селена разполага с 36, Хирургиите не съм се интересувала, за Торакс ще си замълча тактично... Години наред двете държавни болници поемат едни от най-тежките случаи при недоносените деца, процента при тях на оцелели герои е сравнително висок поради тази причина.

Аз се връщам на "сухия" вариант за раждане, уж ме успокоиха относно окситоцина, че след като откажа /писмено/ при подписване на документа няма да ми бъде поставен, освен ако не поискам или лекаря не реши така, ако аз или бебето сме застрашени. Направлението за раждане си е вече в мен, другата седмица ще си взема и резултата от микробиологията и все пак се надявам да се видя още веднъж със следящата Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 сеп 2020, 22:06 от Десиссслава

# 595
Аз родих юни месец в държавната аг болница в Търново. Детето ми е недоносено, родено в 32 г.с. и съм супер щастлива, че в тази болница има прекрасна неонатология, благодарение на която детето ми е живо и здраво. Там работят супер специалисти (по време на бременността лежах 3 пъти и успях да преценя абсолютно целият екип). Трябваше да съм с избор на екип, такива бяха моите планове, но не и на детето - отидох с почти 6см разкритие и нямаше абсолютно никакво време за обаждания. Доверих се на лекарите на смяна - спасиха и мен, и детето. Имам положителни спомени от раждането, нямам шевове, нямаше натискане от акушерки, нямаше пришпорване, викане, каране или каквото и да е друго - отнесоха се невероятно добре с мен и винаги ще съм им безкрайно благодарна! И в тоя ред на мисли само ще вметна, че в Търново няма частна АГ, в която можеш да родиш, но пък доц. Стойков, който е началник отделение, направи невероятното, за да възвърне високо ниво на раждаемост там - всяка стая си е със собствен санитарен възел, 2 легла, тераса, алуминиева дограма, плазма, кетъринг. Не знам какво всъщност може повече да трябва на една родилка, но определено не всички държавни болници трябва да се слагат под общ знаменател.

# 596
Да, наистина не слагайте частните болници под общ знаменател, нито държавните. За мен, спорът е безсмислен. Условията на едни места са едни, на други - други. За мен е важно да можем да намираме болници, където да зачитат мнението ни, да ни уважават, макар и по нощница и без гащи, да ни подкрепят по време на целия процес и т.н. Аз два пъти съм раждала в частна болница. Първия път получих окситицин без, не само да ме попитат, но и да ми кажат, че ще ми вливат. Като добавка към него получих каране от страна на екипа и за финал - натискане на корема. А самите условия и организацията на послеродовия престой бяха отлични. Втория път избрах друг лекар, с който предварително бях обсъдила желанията си и който зачиташе мнението ми. Но като цяло, начинът на организация на раждането и установените в болницата практики по време на процеса, не бяха много в полза на по-естественото раждане и се наложи аз да поставя изрични условия.

Затова, без значение дали избирате частна или държавна болница, ви съветвам да се подготвите добре и да говорите с лекаря или болницата предварително. На сайтовете на някои болници има качена и бланка "план за раждане", който може да си попълните и да носите с вас. За съжаление, по темата съм чела, че някои болници уж приемат план за раждане, а накрая изобщо не се съобразяват с него. А би било много по-удобно така, отколкото по време на раждането да седите и да обяснявате какво искате и какво не искате, докато сте с контракции.

Деси, стискаме палци. Относно водното раждане, според мен, е добър вариант по време на контракциите да се седи във водата за облекчаване на болката, а изгонването на плода да е на сушата. Grinning Така екипът ще може да води раждането и да помага с указания и техники. Макар че аз, например, при второто раждане имах толкова силни напъни, че изобщо не бях в състояние да ги контролирам, така че никакви напътствия не можах да изпълня. Smiley

# 597
Раждането е субективно преживяване и всеки има правото да роди там където иска.
Просто и след 20 страници нищене на въпроса, няма да се съглася, че базата и отношението, и изобщо положението в здравеопазването ни сме си ги "заслужили" защото ми били ниски осигуровките. И не са 24 лв., а е процент от дохода, който в някои случаи не е никак малък. И все пак аз не помня нещо някога да ми е трябвало и да съм разчитала на здравната каса, винаги излиза, че нещо не ти се поема. Включително половината изследвания за бременността.

И да, човешко право е да изискваш нормално и адекватно отношение. Наистина не зная къде ги видяхте тея прекрасни условия и чудесни болници, в които пърхат розови феи, но се радвам за вас.
Колкото до великите майки героини преминали през ужасното отношение на държавната болница, защото не е хотел и раждането може, че и дори трябва да е гадно преживяване, за да изпитваме някаква странна наслада от силата на духа си, че видиш ли сме преминали от там - и за тях се радвам. Никого не съдя за изборите му и за това не допускам и аз да бъда съдена и квалифицирана като принцеса, заради съзнаванвто на човешко достойнство и права, които имам. Особено в момент, в който съм изцяло зависима от някакви хора около мене.

Та така приключвам дебата, защото наистина не му е тука мястото.

# 598
Дух,само моля те не обобщавай,че има ужасни условия и ужасно отношение в държавните болници и че раждането там е гадно преживяване.И не ,не е някаква страшна сила на духа да родиш там,но розови феи наистина няма,съгласна съм.
Всеки може да си ражда където поиска и както поиска,просто крайни обобщения не са нужни,най-малкото за момичетата които са се насочили към едното или другото.

# 599
В България все още ли трябва да си платиш ,за да присъства таткото на раждането? 😁

Общи условия

Активация на акаунт