Моята възрастна котка - гериатрична тема

• 51 683
  • 648
  •   1
Отговори
# 435
Не непрекъснато, за известно време. Ще прецениш дали има промяна и постепенно ще включиш пак друга храна.

# 436
  • Козлодуй
Много благодаря

Едит:

Писи хапва сварено филенце със сосче.
Дано само не го повърне.

Последна редакция: вт, 02 май 2023, 18:17 от ckkgk

# 437
  • Пловдив
Здравейте
За котето Матей-Тайсън питам:
- някой ползвал ли е лекарство Азодил? Дали би повлияло бъбречна недостатъчност?
- как сам човек да успее да даде лекарство на коте, което се бори, стиска устата, не гълта и плюе после?

Голяма драма е даването на лекарства при Матей, в чудо сме се видели.

# 438
  • Козлодуй
За съжаление радостта ми трая само няколко часа. Току що Писи повърна всичко изядено снощи. Вече не зная какво да правя за да и помогна.

Ще ходя да търся каква гастроинтестинална храна има тук. Дано има и паучове, че каквито сме претенциозни на яденето.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 06:42 от ckkgk

# 439
ckkgk, пиши после как е Писи.

# 440
  • Козлодуй
Ходих в обедната си почивка до клиниката и ми дадоха 2 пауча и гранули на Хиллс, лечебни. И тъкмо, като се прибрах, за да ги дам,  повърна пред мен милата. Само стомашен сок, жълто - тя не е яла от снощи нищо, а повърна и нощес също. Снимах го и го пратих в клиниката(дъщерята работи там, но не е лекар) и казаха малко храна сутрин и вечер и прибирам купичката. И фамотидин 1/4 таблетка на 12ч. задължително, за да избегнем клиниката. Ако не било късно вече. Сложих малко пауч и от гранулите също. След работа ще видя как е.

Май такъв беше. Нямах време да го чета.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 13:06 от ckkgk

# 441
Стискаме палци да се оправи.
Моят пък сега има някакъв проблем с оченцето. Промивам го, обаче сутринта от някъде имаше кървави секрети, а не мога да установя от къде, по козинката има капки и до него. Ако и утре е така, отиваме при вета.

# 442
  • Козлодуй
Благодаря.
Надявам се и при вас всичко да мине благополучно

# 443
  • София
Стискаме палци да се оправи.
Моят пък сега има някакъв проблем с оченцето. Промивам го, обаче сутринта от някъде имаше кървави секрети, а не мога да установя от къде, по козинката има капки и до него. Ако и утре е така, отиваме при вета.
Щом сълзи, явно имам някакъв проблем с оченцето, но за цвета не се шашкай! На голяма част от котките секретът е точно червеникав, все едно със следи от кръв. Не случайно и засъхналите гурли са черни, а не светли като при хората.

ckkgk, заради често повръщане при стария ми котарак му правиха изследвания за панкреатит. Тогава ме предупредиха, че са доста по-скъпи от другите изследвания, но искат да отхвърлят тази възможност.

# 444
  • Пловдив
Когато миналата година Дон Томазо си докара някакви стомашни проблеми ходех всеки ден да му слагат системи за хидратиране. Мисля, че и Деган му слагаха против повръщане. И Антибиотик в системата.
Така ходих една седмица, след това пи орален антибиотик още 7 дни, а гастроентестинална храна, пробиотик 1 месец.
Гастроентестиналната храна е скъпа, но пък наистина се оправи.
Цялото удоволствие ми излезе над 500 лв. Но тук при нас взимат скъпичко в големите клиники.

# 445
  • Козлодуй
..........

ckkgk, заради често повръщане при стария ми котарак му правиха изследвания за панкреатит. Тогава ме предупредиха, че са доста по-скъпи от другите изследвания, но искат да отхвърлят тази възможност.
[/quote]

При последното ни посещение, при същите симптоми, и направиха всякакви изследвания. И по думите на лекарите са отхвърлили всички възможни опасности. То затовяа тогава се стигна и до СПИН и КОВИД чак. Даже ми казаха "....сега поне е изследана за всичко и може да си спокоен....". По спомени патих  200+, та надявам се и това да е включено. Имам разпечатките от изследванията в къщи. Има ли по какво да се ориентирам за това дали е правено това изследване?

Едит: Сега накарах щерката да провери в досието на Писи. Изследвали са я и за панкреатит - отрицателен.

Когато миналата година Дон Томазо си докара някакви стомашни проблеми ходех всеки ден да му слагат системи за хидратиране. Мисля, че и Деган му слагаха против повръщане. И Антибиотик в системата.
Така ходих една седмица, след това пи орален антибиотик още 7 дни, а гастроентестинална храна, пробиотик 1 месец.
Гастроентестиналната храна е скъпа, но пък наистина се оправи.
Цялото удоволствие ми излезе над 500 лв. Но тук при нас взимат скъпичко в големите клиники.

Подобно беше и Писи докато беше в клиниката. Няколко дни на системи за дехидратиране и антибиотик също. И после дадоха антибиотик в спринцовки и пробиотик. Но от лекарството започнаха много лиги, чак се давеше в тях. И аз го спрях и и давах само пробиотика. Възможно е да не са отшумели проблемите тогава и сега се е върнало отново. Да видим с тези лечебни храни от днес как ще се случат нещата.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 14:14 от ckkgk

# 446
  • София
Цитат
Има ли по какво да се ориентирам за това дали е правено това изследване?

Хич не ме бива по разчитане на изследвания. Но май имам спомен, че беше тест, а не да съдят по стойности от изследвания. Дано Аминка се включи и да каже. Тя е станала половин доктор покрай лекуването на животинките. Simple Smile

# 447
  • Козлодуй
Цитат
Има ли по какво да се ориентирам за това дали е правено това изследване?

Хич не ме бива по разчитане на изследвания. Но май имам спомен, че беше тест, а не да съдят по стойности от изследвания. Дано Аминка се включи и да каже. Тя е станала половин доктор покрай лекуването на животинките. Simple Smile

Благодаря ти
Проверих, правили са и, и за радост е отрицателен.

Едит: На 1/4 фамотидин сме тая вечер разтворена във вода и дадена със спринцовка. И гладни разбира се. Утре сутрин пак 1/4 таблетка и ще и оставя от лечебната храна преди да тръгна на работа. И много искам, като се прибера да не е повръщала. Щото ми казват в клиниката. А идва петък и после цели 3 почивни дни. Не виждам как.

Последна редакция: ср, 03 май 2023, 20:18 от ckkgk

# 448
Аз не съм чувала за тест за панкреатит. Rolling Eyes Гледат биохимията и се прави ехография на коремни органи. Панкреатит е много рядко-срещано заболяване при котките, по думи на вет, специалист по образна диагностика. Среща се повече при кучета. Моята Лъки я бяхя "диагнистицирали" ей така от раз с панкреатит само по биохимията. След което я заведох за ехография и док забеляза не панкреатит, ами холангит - възпаление на жлъчните канали. Пи хуманно лекарство за разтваряне на камъни в жлъчката и се оправи.

Това, което ти описваш, ckkgk, го има при другата ми сениорка. Често повръщане. Хапне ли повече от определена порция, веднага повръща всичко, без значение мокра или суха храна. Определената ѝ порция е малка. Трябва да се храни на често и по малко, за да не повръща.
При нея основния проблем все още не е потвътден, защото така и не ми е останало време да отидем за изследване на общия тироксин, но при нея подозираме метаболичен проблем, произлизащ от хипертироидизъм, което е много често срещано заболяване при възрастните котки. От няколко месеца я храня само с тироидна храна и не ѝ давам да кусва сол и съм много доволна. Тя, дето само лежеше и спеше по цял ден, стана игрива, разговорлива, главичката ѝ спря да потрепва (тя беше и с високо кръвно наречена). Та, бих ти препоръчала да изследвате тироидната функция, дали има хипертироидизъм. При възрастните котки това + мерене на кръвно + ехокардиография трябва да са в пакет за профилактика на здравето, заедно с пкк + биохимия (с Калий включително).

# 449
  • Козлодуй
Аз не съм чувала за тест за панкреатит. Rolling Eyes Гледат биохимията и се прави ехография на коремни органи......

Нямам идея дали е тест, не разбирам, и съм се изразил грешно явно. Но имаше пълна биохимия, и ехограф и и какво ли още не. Явно са стигнали до това заключение, както казваш.

...................
Това, което ти описваш, ckkgk, го има при другата ми сениорка. Често повръщане. Хапне ли повече от определена порция, веднага повръща всичко, без значение мокра или суха храна. Определената ѝ порция е малка. Трябва да се храни на често и по малко, за да не повръща.
При нея основния проблем все още не е потвътден, защото така и не ми е останало време да отидем за изследване на общия тироксин, но при нея подозираме метаболичен проблем, произлизащ от хипертироидизъм, което е много често срещано заболяване при възрастните котки. От няколко месеца я храня само с тироидна храна и не ѝ давам да кусва сол и съм много доволна. Тя, дето само лежеше и спеше по цял ден, стана игрива, разговорлива, главичката ѝ спря да потрепва (тя беше и с високо кръвно наречена). Та, бих ти препоръчала да изследвате тироидната функция, дали има хипертироидизъм. При възрастните котки това + мерене на кръвно + ехокардиография трябва да са в пакет за профилактика на здравето, заедно с пкк + биохимия (с Калий включително).

Не помня дали имаше в изследванията тироксин. Трябва да проверя довечера в бумагите.

Иначе снощи 1/4 фамотидин разтворена във вода и дадена със спринцовка. Нощта прекара спокойно. Не повърна. Даже за първи път направи нещо, което много обича да прави, дойде нощта и се гушна под завивките на рамото ми. Явно е имало, дори и малко, облекчение на стомахчето и червата от лекарството.
Сутринта опитхме да и дадем 1/4 фамотидин-таблетка. Стискахме устата, галих нослето, галих гушката само и само да я преглътне и като я пуснахме след 2 метра на земята. Къде я държа идея нямам. Викам няма да стане така, със сприцовка ще е пак. Направих я и уж я глътна цялата и като я пуснахме се скри под стола и повърна малко. Дано е останало поне нешо в коремчето. Ей значи, голям инат. Не ще и не ще. Сложих и малко от лечебната храна - пауч. Яде малко. Жената тръгва по-късно на работа и ако е изяла пауча ще и сложи 10 гранулки, пак лечебни, да има до довечера. И остава да се моля , като се приберем да няма повръщано.

Общи условия

Активация на акаунт