Моята възрастна котка - гериатрична тема

• 51 996
  • 650
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Ако чакат аз да предлагам - кот ще има да почака лечение. Все пак не съм учила за ветеринар

# 361
Flora_1, вет клиника Парадайс в кв. Бъкстон. Хирургът е дългогодишен преподавател (жена, д-р Ирина Тодорова) и с много добри препоръки, а и много мила и внимателна като човек.
Разгледай ѝ автобиографията.
http://www.vetclinic-paradise.com/

http://www.vetclinic-paradise.com/%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0 … 0%be%d0%b2%d0%b0/

# 362
Heart
Flora_1, вет клиника Парадайс в кв. Бъкстон. Хирургът е дългогодишен преподавател (жена, д-р Ирина Тодорова) и с много добри препоръки, а и много мила и внимателна като човек.
Разгледай ѝ автобиографията.
http://www.vetclinic-paradise.com/

http://www.vetclinic-paradise.com/%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b0 … 0%be%d0%b2%d0%b0/

Страшно много благодаря!! Още утре звънкам за час. Hands Pray Heart

# 363
  • In the land of Never Never
Да, предвид почтената му възраст 17,5 години може и да е изкукуригал. А защо водата не трябва да бъде до яденето, за тоалетната ясно? Ох, само фонтан ми липсва вкъщи Simple Smile
Яде повече бисквити, макар че откакто ни нямаше миналата седмица (идваха през ден при него, не е изоставен), яде като ламя, нещо се е разтревожил.
В неделя му давах варено месо, топло го яде, после отказа втори път.
Фонтанът може и да не го впечатли, така че не си струва, особено ако нямате място.
Сетих се и друга възможност, сложете вода на няколко места, където няма да пречи, и в по-голям съд, не котешка паничка, а примерно кофичка от кисело мляко.
С годините и хората почват да се дехидратират, възрастните забравят да пият вода, чак когато много ожаднеят се сещат. Сигурно и при животните може да стане така, но и с по-млади котки се случва.
В темата бяха писали, че водата в близост до храната, на някои котки не им харесва, свързано беше с възможността да се замърси водата от попаднала храна.
Всъщност причините може да са различни, хората няма как да разберат точно защо. На този линк има някои предположения защо може да е така.
https://dogsandcats.bg/kotki/triabva-li-da-dyrzhim-kupata-za-vod … dalech-ot-hranata
Но на стари години котките развиват бъбречна недостатъчност или уринарни проблеми, особено ако са кастрирани, така че най-добре да го заведете на вет да му пусне изследване, то ще си покаже. Котьо е доста възрастен, така че да се избегне някакво бъбречно заболяване.
Има специални храни, често пъти проблемите се решават с тях без да е нужно друго лечение.

PS - дописвам си поста, най-лесно да накарате кота да пие, е като че ли е да сложите малко вода в мократа храна, почнете с малко, да свикне, и после може и повече.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 23:29 от Glikoza

# 364
Здравейте,
Имате ли отзиви за добър ветеринар в София, занимаващ се с кожни проблеми- бихте ли препоръчали ?

# 365
  • София
Но на стари години котките развиват бъбречна недостатъчност или уринарни проблеми, особено ако са кастрирани, така че най-добре да го заведете на вет да му пусне изследване, то ще си покаже. Котьо е доста възрастен, така че да се избегне някакво бъбречно заболяване.
Има специални храни, често пъти проблемите се решават с тях без да е нужно друго лечение.
....
PS - дописвам си поста, най-лесно да накарате кота да пие, е като че ли е да сложите малко вода в мократа храна, почнете с малко, да свикне, и после може и повече.
Благодаря много! Бях купила Ренал на РК, яде ги известно време и после реши, че не му харесват. Още си стоят добре затворени в оригиналната опаковка (не са насипни), понякога го пробвам с тях, но яде съвсем малко. Е, ще ги изяде някой ден, няма да ги хвърлям.
Иска да пие примерно от накиснати в мивката тенджери - дъщеря ми се оплакваше, че го хваща да й пие от чашата. Иначе си има голяма кутия с вода, не е паничка. Ще сложа на повече места
Вчера споменах на шега фонтана, синът ми веднага се нави... Simple Smile

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 11:55 от Cuckoo

# 366
  • София
Ще сложа вода на повече места, наистина иска да пие от места, които не са за него - дъщеря ми се оплакваше, че го хваща да й пие от чашата. Иначе си има голяма кутия с вода, не е паничка.
Аз съм сложила една чаша от много дебело стъкло на перваза на прозореца. Непрекъснато пият от нея. Случвало се е и да я бутнат, но не се чупи. Simple Smile Лятото по два пъти на ден я пълнех. Тези дни пият по-малко и стига веднъж на ден.

# 367
Здравейте, котката ми претърпя травма, предполагам е от падане, и мисля, че е с херния. Коремът ѝ изглежда като изместен и така от едната ѝ страна се получава издатина. Сега обмислям да записвам час при ветеринар, лошото е, че трябва да пътуваме до друг град, тя не понася пътуване и други хора и това ще е стресът на живота ѝ. Почти съм сигурен, че ще се налага операция. Какви са шансовете на 12 годишна котка, здрава е и доста активна, никога не е боледувала от нищо. Сега повечето време лежи, но ходи, когато пожелае и яде.

# 368
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Здравейте,
Имате ли отзиви за добър ветеринар в София, занимаващ се с кожни проблеми- бихте ли препоръчали ?
Д-р Мила Бобадова е председател на Ветеринарно дерматологично дружество.
Има и опит и умения.
Опитайте.
Мисля, че работи в Добро хрумване. София

# 369
Bonetti, я снимай да я видим тая издатина.

# 370
Ще се опитам да я издебна после, сама да си стане, вижда се ако е изправена гледана отгоре, трябва да се повгледаш. Засега си мисля, че има друга травма около гръбначния стълб и затова повечето време прекарва в лежане. В такъв случай не знам дали ще е добра идея да я водим на лекар сега, ще се бори много, познавам я добре, а трябва да пътуваме около 45-50 минути. Ако е нещо по-деликатно да не стане по-зле.
Нощем и сутрин се качва да лежи на тавана, следобед слиза да лежи на двора на полусянка. Това е необичайно за нея, но може би търси покой и усамотение, вътре при нас отказва да стои. Яде и пие вода, като ме види с храната и се затичва. Трябва да и сменя дажбите може би сега като се движи много малко.

# 371
Ще се опитам да я издебна после, сама да си стане, вижда се ако е изправена гледана отгоре, трябва да се повгледаш.
Точно така я снимай, отгоре. Да не би да ти изглежда така? От ляво ли я виждаш вдлъбнатината?

# 372
Мисля че така изглежда, отляво е, но по-увиснало. В момента обаче не мога да я снимам.

Последна редакция: вт, 13 сеп 2022, 17:38 от bonetti

# 373
Ако е така, не е херния това. Тука съм снимала Лъки преди да започнем лечение. Аз също се съмнявах, че Лъки може да е била травмирана от удар, дали кола, куче или някое дете... След като почнахме лечението формата на корема под гръдния кош се нормализира, оправи се това дето изглежда като "разместен стомах".

# 374
Опитах се да я снимам, но вече се е качила на тавана и не исках да я свалям. Отдясно е вдлъбнато, а отляво издадено. По принцип си е дунда, но на видеото преди да зумна накрая, мисля се вижда как шкембето ѝ се поклаща на ляво. Забравих и да спомена, че понякога при изправяне задните крака са малко нестабилни и поддават, като се изправи и тръгва уверено.

https://www.youtube.com/shorts/MKvRXpdiGfY

Общи условия

Активация на акаунт