Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

В каква позиция сте?

Опции:

# 45
 • София
 • Мнения: 1 292
Здравейте, имаме наематели от 2-3 месеца, които искат да им направим временна регистрация, ще имат бебе. Има ли негативи за нас, ако си излязат и решим да продадем апартамента, ще има ли проблем, затова, че те имат регистрация в него? И после лесно ли се премахват от апартамента?

На бебето за какво му е постоянен адрес ? После като дойде време за ясли , настоящ адрес не върши ли работа?

Не съм писала за постоянен адрес, а за временен.

# 46
 • Мнения: 1 936
То е постоянен или настоящ. Постоянният е по лична карта, там ти изпращат всички официални уведомления.
Настоящият може да е различен от постоянния, а може и да съвпадат.
Постоянен адрес се иска за синя/зелена зона, трябва този адрес да е вписан в големия талон на колата.
За ясли/детски градини не знам как е в момента - за постоянен дават 3 т., а за настоящ адрес - 2 т. Разликата от 1 т. може и да ви се вижда нищожна, но тя прави разликата между "има шанс при жребия" и "няма никакъв шанс".
Но и в двата случая трябва сам да се отпишеш, по-скоро да се запишеш на друг адрес. Има и някаква процедура, по която наемодателят да може да отпише вече напуснал наемател, но сме я нищили процедурата и, според мен, зависи каква практика имат в съответната община.

# 47
 • София
 • Мнения: 3 303
Може да е малко цинично това, което ще напиша, обаче ако се случи след време да се наложи да ги гоните, законът не е на ваша страна, особено за семейство с малко дете, регистрирано във ваш апартамент. Ако не искат да се изнесат ще пледират, че няма къде да живеят и регистрацията във вашия имот само ще е в тяхна полза.

# 48
 • Мнения: 5 716
трябва сам да се отпишеш, по-скоро да се запишеш на друг адрес
Тоест няма как само да се отпиша, а трябва задължително да се запиша другаде?

# 49
 • София
 • Мнения: 4 198
Някои искат още един депозит за адресна регистрация. И се пише в договора, че парите се връщат след отписване от адреса. Истината е,  че няма какво толкова да ви навреди, ако се водят на адреса дълго време, дори след като напуснат.
(освен ако не се окажат крими контингент, да дойде някой на адреса, да описва имущество, но това едва ли ще стане)


Другото е , че приеха закон, който е свързан с изборите, че за 1 брой регистрирано лице са нужни 15 кв.м. жилищна площ ( или подобно нещо, не помня точно). Т.е. да не станат много хора на един адрес, един вид. И да ги гоните да се отрегистрират.  А няма как да ги принудите, по никой начин.
Но как да откажете - за ДГ или за училище ( пък и за паркиране на кола в Зона)  адресната регистрация е задължителна... няма как да откажете.. на хората Confused

# 50
 • Мнения: 1 936
Някои искат още един депозит за адресна регистрация. И се пише в договора, че парите се връщат след отписване от адреса. Истината е,  че няма какво толкова да ви навреди, ако се водят на адреса дълго време, дори след като напуснат.
(освен ако не се окажат крими контингент, да дойде някой на адреса, да описва имущество, но това едва ли ще стане)

Другото е , че приеха закон, който е свързан с изборите, че за 1 брой регистрирано лице са нужни 15 кв.м. жилищна площ ( или подобно нещо, не помня точно). Т.е. да не станат много хора на един адрес, един вид. И да ги гоните да се отрегистрират.  

Напротив, с лимита на записани в един имот, ако, да речем вече са били записани две 3-членни семейства в двустаен апартамент и не са отписани, ако аз реша един ден да заживея в апартамента, може да се окаже, че не мога да се регистрирам, да речем за да ползвам данъчно облегчение за основно жилище или за да приемат детето ми в добро училище в прилежащия район.
То с гонене не става, просто не можеш да знаеш къде са в момента, за да ги подгониш - кой знае колко квартири ще сменят междувременно.
И много лесно ще откажа на хората - ей обяви бол, да си наемат друго жилище, аз в моето не регистрирам никой друг освен член на моето семейство.
Като искат да се возят с кола - да си търсят апартамент в комплексите без зона.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 11:04 от man_darin_ka

# 51
 • Мнения: 656
Сигурна съм, че можете да се разберете с хората човешки - дали ще е с един депозит, дали с някакъв анекс към договора.
Разбирам, че темата е основно за отдаващи под наем, но все пак и наемащите хора не са в болшинството си някакво племе, което няма никакъв морал и само гледа да прецака някой. Има хора, които цял живот са под наем и какво, нямат право на детска градина и да си паркират колата ли?

# 52
 • Мнения: 492
Разбирам хората отдаващи имот, но и тези които са решили да наемат вашето жилище са си хора в крайна сметка. Имоти си е Ваш, никой няма да ви го вземе. Човещината и солидарността в днешно време са лукс. Нека си бъдем добри и човечни. В крайна сметка, искате им още един наем за депозит и го връщате, когато се отпишат от адреса. Толкова съмнителни сме станали в тази държава от това беззаконие и безредие, че Ви разбирам, но в случая си има начини.

# 53
 • Мнения: 1 936
Проблемът не е в хората, отдаващи имоти под наем, а в нормативната уредба. Ако можеше просто да отидеш в общината и да кажеш, че предишният наемател е напуснал и да го отпишат, нямаше да е това положението. Но не можело човек да няма настоящ адрес, т.е. докато не се запишеш на нов, си се водиш на предишния.

За човещината аз да ти кажа от опит -  пробвали сме онези законните начини безрезултатно обаче.

Та да не си говорим за коректност, моля! Не питай учило, питай патило! е казал народът.

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 12:22 от man_darin_ka

# 54
 • Мнения: 5 716
Аз съм ЗА човещината и май за първи път ще употребя следния израз, но - да си купуват! Щом ще водят детето на ясла в квартала, значи имат намерение дългосрочно да са във въпросния квартал.

# 55
 • Мнения: 492
Няма да навлизам в излишни спорове и ще кажа, че съм съгласна за начина на мислене на хората, както споменах в предишния пост, заради неуредената ни държава и законите, които така или иначе работят в полза на определени хора и всеки общо взето може да си прави каквото си иска в милата ни родина. Всеки сам си решава, беше едно мнение от моя страна, да си бъдем добри, но не глупави разбира се. А коментара, с "ами да си купят" е меко казано инфантилен. Ако могат да си купят, хората няма да бъдат на квартира. Това, че се правят всевъзможни гимнастики за да си запишеш детето на ДГ в София, там където ти е удобно и е хубаво, на всеки ни е ясно. Пак стигаме до неуредената ни държавица и че хората вина нямат, вина имат ония дето не регламентират и нямат закони равни за всички. В случая няма виновни/невинни, на чия страна си или не си.

# 56
 • София
 • Мнения: 4 198
Абе как ще настаня семейство, ще живеят две, три години. Ще се разбираме и няма да имам проблеми и ще им откажа адрес, за да не могат да си запишат детето в градина или училище. Съвсем луда трябва да съм, честно. Да ги изгоня и настаня някакви временни студенти или какви?

# 57
 • Мнения: 656
Аз съм ЗА човещината и май за първи път ще употребя следния израз, но - да си купуват! Щом ще водят детето на ясла в квартала, значи имат намерение дългосрочно да са във въпросния квартал.

Викаш, като няма хляб, да ядат пасти, а? Grinning

Абе как ще настаня семейство, ще живеят две, три години. Ще се разбираме и няма да имам проблеми и ще им откажа адрес, за да не могат да си запишат детето в градина или училище. Съвсем луда трябва да съм, честно. Да ги изгоня и настаня някакви временни студенти или какви?

Точно това имам предвид.

# 58
 • Мнения: 5 716
Тези наематели не са от 2-3 години, а 2-3 месеца. Вчера са се нанесли, днес вече очакват дете и между другото питат за адресна регистрация. Не вярвам в случайности. Особено когато ми вадят довода с човещината и лошата държава.
Аз съм регистрирана при леля ми в центъра, живея в ОК. Приятели-кореняци в квартала имам. Начини има достатъчно.
Пък и двама души да не могат да купят, айде холан. На мен, като сама, ще ми дойде нанагорно хем ипотека, хем потребителски кредит за самоучастие, но за двама?

# 59
 • Мнения: 762
Кои са тези банки, които така щедро предлагат кредити без обезпечение - за 1,2 или 3 души? Че и да покрие цялата стойност на апартамент, ремонтиран, обзаведен, че и нотариалните такси и данъци?

По въпроса, няма никакъв начин да ги отпишете, а адрес си трябва и за училище, а дали ще останат на адреса 6 години?

Общи условия

Активация на акаунт