Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 март 2020, 11:31 ч.

Дали детето ми е аутист?

 • 2 682
 • 21
 •   1
Отговори
 • Мнения: 162
Скъпи майчета здравейте!
Синът ми е на 1 годинка и 8 месеца!
Детето ми играе с играчките си по-спезиално с количките и най-лошото е че им върти колелцата(четох на всякъде,че правят така децата с аутизъм) не мога дори в количката да го кача,за да излезем той просто реве слиза и иска да и върти колелата.Много ми е тъжно!
Викам го по име когато му е кеф се обръща и идва при мен,подава ми предмети и ме напъства когато иска нещо и дърдори на бебешки казва ми само мама мама и някои други неразбираеми звуци.Казвам на нашите,че нещо не е наред с детето,връстниците му са толкова развити,че аз направо не мога да повярвам колко е назад моето дете.Нашите разбира се ми казват,че аз съм параноичка нищо му нямало на детето,разбиране на получавам!
Моля за помощ да чакам ли още ?

# 1
 • София
 • Мнения: 5 732
Не зная какво се разбира под "нашите", но обикновено майката е двигателят за консултации, ако има притеснения и желание за допълнително мнение. За аутизъм е несериозно да се говори, без специалист да е видял детето. Ако нещо Ви притеснява, обсъдете притесненията си с педиатъра и той ще даде насоки.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 381
Какво е мнението на педиатъра на детето?

# 3
 • Мнения: 162
Какво е мнението на педиатъра на детето?

Мнението му е,че е дете с нрав той обича да прави това което му харесва никак не харесва друг го напъства!
Педиатърката казва,че е повече от добре и ще навакса всичко и ще бъде и той като връстниците си.Четейки и из форумите и гледайки филми за аутизма се притесних много,защото някои симптоми съвпадат и си мисля най-лошото и аз.

# 4
 • София
 • Мнения: 5 732
Организирайте си тогава консултация с детски невролог и логопед (посочвам тях като по-достъпни и по-често срещани специалисти), за да кажат дали виждат притеснително. Това няма да е диагноза, а по-скоро "сверка на часовника" дали детето се движи в нормата или не. Самопоставянето на диагнози е много нездравословно, защото води до промяна в отношението към детето.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 381
На същото мнение съм. Щом само ти виждаш евентуален проблем, направи консултация със специалист. За собствено успокоение.
Описаното поведение в първия пост е типично за възрастта.
Не знам с колко други деца сравняваш, но моите и четиримата проговориха след 2-годишна възраст. Приблизително около на 25-30 месеца. Въртенето на колелцата и изобщо постоянното бебешко "вманиачаване" по предмети, които имат движещи/светкащи и по-привличащи вниманието части, също намирам за напълно нормални.

# 6
 • Мнения: 162
На същото мнение съм. Щом само ти виждаш евентуален проблем, направи консултация със специалист. За собствено успокоение.
Описаното поведение в първия пост е типично за възрастта.
Не знам с колко други деца сравняваш, но моите и четиримата проговориха след 2-годишна възраст. Приблизително около на 25-30 месеца. Въртенето на колелцата и изобщо постоянното бебешко "вманиачаване" по предмети, които имат движещи/светкащи и по-привличащи вниманието части, също намирам за напълно нормални.
Благодаря ти!
Да притеснява ме това,че се вманиачава по колелцата да ги върти иначе пропуснах да спомена нещо важно-баща му като малък е бил същия и е проговорил чак към 3 годинки,свекърва ми казва,че и той бил постоянно с количките в ръцете си и си е играел самичък.Донякъде си го обеснявам и успокоявам,че явно прилича на него,но знам ли притеснявам се просто и аз като всяка майка.

# 7
 • Мнения: 2 001
Нашето момченце, и то въртеше колела, даже лягаше на земята, за да гледа как се въртят.
Не се научи рано да говори.
Сега си е хубаво 5-годишно момче, много общително и с добра двигателна активност, тренира всичко, каквото се сетите и говори безспирно на основния си език и по малко на още два.

# 8
 • Бургас
 • Мнения: 2 354
Препоръчвам ви да попълнете М-СНАТ „Модифициран чеклист за ранно откриване на аутизъм до 3 годишна възраст“. Това е сгрининг тест, насочващ към необходимостта от консултация с други специалисти - т.е. отчита възможни маркери, не е диагностичен тест и не трябва да поражда паника. Преди го имаше онлайн, сега го намерих като приложение за изтегляне тук.
https://www.noviteroditeli.bg/zdrave-novini/bebeto-ot-0-do-1-ot- … izm-veche-i-u-nas
Повечето детски психолози, логопеди работят с него. За по-детайлно изследване се насочете към специалист, работещ с CARS 2 - рейнитг скала за оценка на аутизма , но детето трябва да е поне на 2 години.  Понякога родителите са склонни са "свръхдиагностицират" и намират проблем и там, където го няма. Така описано състоянието не ми изглежда притеснително. Имайте предвид, че  определена "аутистична симптоматика", често е естествен етап от развитието /напр.ехолалията, неспецифичната игра с предмети и тн/. Проблем е когато не преминава, има регрес или е свързано и с други нарушения и познавателни дефицити.

# 9
 • London
 • Мнения: 2 825
Моето дете с аутизъм никога не е въртяло гуми, нито редило нещо в редичка.... познавам нормални деца, които са го правели на даден етап. Ако само това е притеснението е абсурдно.  Повече би ме притеснявало това дали си отговаря на името, очния контакт, желанието за заиграване с околните.... не само с вас, защото моя например се разбра какъв е като отиде на градина, защото реално с мен винаги е имал и очен контакт и си се обръщаше на името и тн. Ама като дойде време за другарчета и странични хора нещата лъснаха..... всеки случай е различен, но ранната диагностика е решаваща за по-напред, успех.

# 10
 • Мнения: 9 498
Моят син имаше една любима играчка- откършено кормило от количка и непрестанно го въртеше до...6 клас, когато май пропадна някъде. Подлудяваше ме този звук.Сега е в осми,избра училище с техническа насоченост и казва,чеще става инженер.

Децата се развиват различно, някои проговарят по-рано, но в един момент е възможно да имат по-беден речник, от ксно проговорилите. И все пак-за успокоение-нека педиатърът да ви посъветва.

# 11
 • Мнения: 162
Благодаря Ви от сърце за разбирането педиатърката каза,че щом толкова много се притеснявам да сме пуснели едни изследвания за Б12-витамин.Тя пак подчерта,че проблеми не вижда,но важно е и аз да съм спокойна за детето си.

# 12
 • Мнения: 1 885
Препоръчвам консултация с детски психолог, най-малкото за ваше спокойствие. Или ще е нищо, или ако има нещо - ще е установено навреме.
Синът ми на тази възраст беше същия, но имаше малко повече думи в речника. До 18м дори не сочеше и не гледаше къде соча, не използваше жестове с ръце и също въртеше гуми в невсвяст... аз бях започнала да се притеснявам сериозно, основно заради това със соченето. Определено беше назад, той сортер не можеше да нареди.
Направихме консултация и становището беше, че си е в норма, но има нужда от малко "побутване" - работа за моториката (и фина, и груба), учихме го как да използва ръцете си за комуникация (обикновено жестовете предхождат говора, не и при него), трябваше също буквално да го научим да се катери... Нещата потръгнаха бързо. Проговори си напълно в нормите (на 2г съставяше прости изречения - патета плуват, дай вода и др.), сега е на 4 - умно, будно и немлъкващо хлапе.

# 13
 • Мнения: 593
Направете консултация с невролог и детски психолог, да си кажете опасенията. Аз така до 3 годишен чаках, виждах че нещо някъде куца и чак тогава се наканих. И моя син така играеше с количките, и редеше портокали в редица. Трудно проговори, питах и лекарката, не се тревожи вика, труднопроговарящите са много интелигентни и математици. Проговори на 3 г. и половина, като голям човек с цели изречения. Вече е на 9, пак сме по психолози, но проблемите са поведенчески. И решава задачи само с поглед, никой вика в класа не може да ме стигне. Една консултация няма да навреди.

# 14
 • Мнения: 162
Прави сте дами,сега е невъзможно да излизаме за съжаление!
Тези дни  започна да прави каквото му наредя с количките започна да играе както трябва,"взех" целия си инат и по цял ден го учех как-проработи!
Сега играе с тях бута ги колелцата  ако не съм до него пак върти за малко и пак си бута количките купих му и конструктор научихме се да строим,поканих приятели у дома с децата им играе с тях,смее си,гледа ги в очите и ги кара да правят като него.
Разбира се без консултация няма да го оставя,ще го заведа при нужните специалисти.Надявам се скоро да успеем!

Общи условия

Активация на акаунт