Според мен всичко е много индивидуално.
Пример1. Мой познат. Сега почти на 58. Баща му беше голям началник в Държавна сигурност, майка му и тя на специална служба. Той - добре осигурен от родителите си, купонжджия, на маса става и на маса ляга дет се вика. Жени покарай него е имало колкото иска. Ама за какво са му ангажименти - той така казваше. Млад бил. Беше до към 47-48. После напълня, разболя, разпусна, запусна се и т.н. Накрая получи инсулт, тежък. Родителите му починаха отдавна.
Пример 2. Приятел. От 29 годишен живя с една жена 7 години. Мислеха да се женят, деца да имат и тя се разболя тежко и почина. Той си остана сам.
Пример 3. Мой състудент. Имаше приятелка. Завършихме Университета. Заработихме. Те живееха заедно. Тя забременя, той ѝ каза, че не може да се занимава с деца и я накара да направи аборт и да си поделят парите за него! Тя направи аборт със собствени средства и го напусна. Сега той си обикаля насам-натам сам.
Пример 4. Мой по-далечен роднина. Имаше много приятелки, все неодобрени от майка му. Към днешна дата е сам и не мисля, че някога ще има жена до себе си.
Егати причината негоден тип да има семейство.
По темата, още съмв началото, но за мен такива хора са негодни за връзка и по-добре да не създават такава, и без това е с цел да обременят другите със себе си.
Сигурно е неприятно за какавидата да става пеперуда, но така трябва все пак.

Някои спортисти ( и не само спортисти ) биха натирили половинките си без пукната стотинка.