COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 752
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 380
greystorm, тази дезинфекция май е повече за ваше успокояване. Simple Smile

Не виждам голям смисъл, освен ако някой от семейството не е вече заразен и въздухът да е наситен с вируси. Но тогава лампата няма да ви спаси и другите да се заразят.
Четох някаква статия колко време трябва да работят такива лампи, за да има ефект. В общи линии излиза, почти непрекъснато трябва да работи една такава лампа. И в домашни условия задължително  трябвало да са от затворен тип - Ozone Free.
Тези от затворен тип(дезинфекция на въздуха), на мен поне не са ми по джоба. Наистина работеща инсталация струва над 600лв., големи са, шумни са, но пък работят...
От друга страна, постоянната дезинфекция, ще убие и полезните бактерии, ще се изнежим прекалено много и тогава настинката ще замести корона вирус-а.
Всеки трябва да подходи отговорно към избора на дезинфекция. Ние подложихме двата проекта(UV vs белина) на гласуване и се спряхме на UV Simple Smile.
Относно времето за дезинфекция - на разстояние 2м., на 15W лампа и трябва 30мин., на 5см(дрехи, храна) 1сек.
А относно болните...генерала да помага.
Иначе приложения на технологията много: https://beasthackerz.ru/bg/kompyuter/obluchatel-ultrafioletovyi- … -instrukciya.html

# 1 381
И не виждам как си го представяте без изобщо да се проветрява жилището. За да не влиза прах и да не излиза топлото си има HRV системи с филтър и топлообмен между изходящия и входящия въздушен поток. Добавено към това и контролирано овлажняване + бактерицидна лампа работеща непрекъснато получавам ефекта който ми е нужен през въздуховода за всички помещения. Преносимата лампа е само за временно облъчване на повърхности и връхни дрехи, но не мога да намеря достатъчно мощна лампа за да има практически смисъл - прекалено често се налага да се мести за да освети навсякъде с достатъчна сила.
Вие каква лампа ползвате? Може ли да дадетв модел, линк?

# 1 382
Вие каква лампа ползвате? Може ли да дадетв модел, линк?
Купената е за централната ми отоплителна система: https://www.bestdealuv.com/product/d200/
За преносима не можах да намеря да си купя достатъчно мощна и съм си я правил от няколко лампи с по-малка мощност работещи заедно. Имам линкове само за самите лампи, но без тяло и електронен баласт не биха ви свършили никаква работа.

# 1 383
Благодаря много, yahoo, а вие в България ли сте? Предполагам, че не щом имате централна отоплителна система.

# 1 384
И не виждам как си го представяте без изобщо да се проветрява жилището. За да не влиза прах и да не излиза топлото си има HRV системи с филтър и топлообмен между изходящия и входящия въздушен поток. Добавено към това и контролирано овлажняване + бактерицидна лампа работеща непрекъснато получавам ефекта който ми е нужен през въздуховода за всички помещения. Преносимата лампа е само за временно облъчване на повърхности и връхни дрехи, но не мога да намеря достатъчно мощна лампа за да има практически смисъл - прекалено често се налага да се мести за да освети навсякъде с достатъчна сила.
Благородно ти завидях...
Лошото е цената. И след като говорим неща от типа - маските са много скъпи, едва ли някой ще скокне да слага HRV или UruruSarara...
Практическия смисъл е в моментното действие и достъпност.
Възможно най-евтините климатици с UV лампа които намерих, са на Fujitsu, но при тях лампата се ползва за дезинфекция на филтрите...пак не става.

# 1 385
В Канада всички къщи от десетилетия насам си имат вградена система за централно отопление охлаждане навсякъде. Опции са HRV, системи за овлажняване или намаляване на влагата и др. Тези неща не са скъпи изобщо сравнени с фантастичните вече цени на жилищата.
Започнах с това: https://www.amazon.ca/GermGuardian-Purifier-Sanitizer-Allergens- … ian/dp/B00OLBR084
За единична стая върши перфектна работа. Хепа филтър + активен въглен и UVC лампа с титаниев диоксид филтър и вентилатор. За съжаление ми трябваха десетина такива и минах на вградена двойна лампа в централния въздуховод.
На всяко жилище може да се монтира самостоятелен HRV и най-вероятно ще си избие цената от спестената енергия на изгубена топлина зимата или енергията за охлаждането лятото. Предимството ще е редовно автоматизирано проветряване без запрашяване.

# 1 386
Да, предположих, че сте или в САЩ или Канада. А аз ей това бях постнала преди време. https://tehnomag.net/eshop.php?body=prodshop&gr=0&pod=0& … o=0-5-&id=632
То също е скъпо, но дали става?

# 1 387
И за моя въздухопречиствател Rohnson R-9500 Safe Air пише, че има "стерилизация с UV лампа", аз не виждам никъде никаква лампа, камо ли UV Grinning https://rohnson.bg/produkt/r-9500/
Някой ако разбира да каже моля работи ли тази "стерилизация с UV лампа".

# 1 388
Вчера по ТВ лекар говореше за маските. Каза, че има 3 бариери срещу разпространението на инфекция.
Първата и най-важна бариера е, този, който е заразен, но не знае, да е с маска, която спира въздушно капковия  поток заразен въздух при говорене и капчиците, излитащи при кашляне, кихане.
 Втората бариера е маската на човека около него  - тя намалява допълнително проникването на вируса.
Третата бариера е дистанцията -  разстояние от около 2 метра - на такова разстояние по-едрите капчици вече са паднали и до другите хора достига много по-малко заразен въздух.

При спазване на тези 3 бариери, многократно намалява разпространението на инфекцията.

Каза и че няма маска, която да предпазва напълно и всяка защита пред носа и устата е полезна. Погрешно е да се счита, че маските са опасни. Единствено маските с клапан за издишане, през които въздухът преминава свободно, нямат първата бариера.
Обясняваше и, че за обикновените хора, които не са в много наситена на вируси среда, както лекарите,  не е толкова съществено това, което се говори за тъканите - какъв размер частици можели да преминат. Важно е да се спират едрите капки, които са с по-голям вирусен товар.

ПС
Dress as Princess , в коя страна си?
Как е установено, че тези маски не са ефективни?
При кихане и кашляне дори и при маските с клапан няма да излетят капки. А аерозоли ще се разнесат и при двата  типа маски при кихане и кашляне, но ще са по-малко отколкото без маска.

# 1 389
Снимка на медицински персонал от общинската болница. С такива "униформи" се предпазват.

От къде е тази снимка?

# 1 390
  • Mediterraneo
От Испания.

# 1 391
Дано не пострадат съществено тези на първа линия с такива импровизации и дано се намери начин за спасение от тази прекалена зависимост от всичко произведено в Китай.

# 1 392
Какво ще кажете за неопреновите маски? Осигуряват ли някаква защита?

# 1 393
Зависи от филтрите на неопреновите маски. Неопрена не филтрира, а само държи филтрите.

# 1 394
Задължително да се ползват с филтър. Едни такива неопренови китайски които купих миришеха ужасно лошо. Няколко дена ги киснах в различни препарати, но продължават да миришат и се отказах.

Общи условия

Активация на акаунт