COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 187 645
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 455
Добре, явно с ягодите нищо не е удачно за дезинфекция. Два дни карантина дали са им достатъчни?

# 1 456
  • в страната на чудесата
Мазнините всъщност са киселини. Не знам какво е положението със содата бикарбонат. Тя се прави доколкото знам от амоняк, който е обезмаслител, но какви свойства има после не знам.
натриев хидрогенкарбонат
като пише сода, значи има натрий Simple Smile
например сода каустик е натриева основа.

# 1 457
Има натрий, ама не е само до натрия. Сапун може и с калиева основа да се направи, а там натрий няма.

# 1 458
  • в страната на чудесата
Не споря, само казвам какво е содата.

# 1 459
Наистина съществуват два вида лампи такива които генерират озон и модел без озон.Кои са по удачни могат да кажат само Лекарите.Лично аз смятам че която и да ползвате за открита стерилизация след като приключи излъчването е добре да се проветри.При вариянт без проветряване е необходимо да знаете че озона се саморазгражда за около 40 минути.Лампите без озон се използват основно за стерилизация на въздух(в централни климатизации, уреди за непрекъсната стерилизация на въздуха,складове за съхранение на храни и т.н да не ги изреждам)
За домашни нужди е достатъчно един два пъти на ден да включите лампата(без значение със или без озон) за около 40 минути след което ако проветрите няма основание за никакво притеснение .
Само за ваша информация наскоро тествах много маркова средно мощтна  лампа без озон но според мен тя отделяше(вероятно в рамките на допустимото) озон.
Написаното за УВ лампите остнася ли се за лампите биоптрон?
За предпазване четох за джинджифил.
Също и за БЦЖ ваксината. Но дали ако не си реимунизиран пак помага?
Пода вкъщи мия със сапун и два пъти с белина. Продуктите, които мога ги мия със сапун, пакетирани тип ориз ги оставям на далече карантина 5 дни и после прибирам по шкафове.
Излизам с маска, която сама си ших. Тази,  която купих от аптеката за многократна употреба изобщо не ми пасна, пада ми.
По скоро обратното(изразявам лично мнение) би стимулирало развитието на микроорганизмите доколкото ми е известно това е квантова технология базирана на поляризацията на светлината(светлината при отразяване се поляризира) също така там се използва целия видим спектър плюс част от инфрачервения спектър т.е. точно противоположния на ултравиолетовия но този въпрос е по скоро за Лекар.UV (и по конкретно UVC модела) лампите се използват най-малко от 40 години за стерилизация на операционни зали , медицински инструменти,и за какво ли не но до сега никой не им обръщаше внимание а те са един чудесен инструмент.

Последна редакция: пн, 06 апр 2020, 12:42 от AnMary

# 1 460
# 1 461
  • София
Благодаря много,  Ветеран.

# 1 462
И аз с въпрос за UVC джаджите. Има на пазара уреди UVC за дезинфекция на смартфони. Е, вече са добавили "и маски" в описанието им.
Че ще дезинфекцират маски, (както и разни други дребни неща), приемам, че е вярно.

Въпросът ми обаче е дали еднократна маска (наслагали са по снимките ffp2-3 предимно), ще бъде ефективна отново след тази процедура, ще може ли да се диша през нея, или е просто маркетингов трик? Това че е обезвирусена не я прави незадръстена, или?

# 1 463
Добре, явно с ягодите нищо не е удачно за дезинфекция. Два дни карантина дали са им достатъчни?

Сигурно е достатъчно. Аз салатата айсберг я карантинирам по 2-3 дни и после я ям. Няма как да я мия със сапун. Зелена салата, обаче не смея да купувам. А така я обичам...

# 1 464
Въпросът ми обаче е дали еднократна маска (наслагали са по снимките ffp2-3 предимно), ще бъде ефективна отново след тази процедура, ще може ли да се диша през нея, или е просто маркетингов трик? Това че е обезвирусена не я прави незадръстена, или?
Не, няма как да я почисти, само ще убие микроорганизмите.

# 1 465
Срещали ли сте информация, необходимо ли е да се изваряват маските и по колко време? За някои други болестотворни бактерии знам, че изваряването е около половин час, но за сегашната гад?

# 1 466
Предполагам имате предвид шитите маски за многократна употреба защото при еднократните изваряването е възможно фатално да ги повреди. В едно от последните проучвания видяхме, че при температура 70 гр или повече вируса умира за около 5 минути. Иначе в суха среда трябва маската да престои поне седмица на стайна температура за да се постигне същото.

# 1 467
А в предишната тема една жена, която каза че е бивш медицински работник обясни, че си топяли маските в спирт. Това дали би имало ефект при еднократна маска, за да може поне два пъти да се носи.

# 1 468
Всъщност аз пера и после изварявам точно маските от нетъкана материя или т.нар. маски за еднократна употреба, но не съм сигурна колко време да го правя. Видимо не се увреждат или променят. Маските от тъкан текстил се изпират и гладят с гореща ютия - това го каза един лекар - но за тези "еднократните" гладенето ми се струва по-увреждащо от изваряването и не съм пробвала да ги гладя.

# 1 469
  • SF
Ушийте си на ръка, ако нямате машина, многократни маски. Перете ги със сапун, може и да покиснат малко, след като изсъхнат, ги гладете.
Ако платът не издържи, направете си нови. Елементарно се правят. Изискват по-скоро умения за сглобяване и прегъване, отколкото шивашки.
Цяла зима ходим с шалове, фишута и шалчета, сега се присетихме, че няма какво да вържем през лицето си и държавата трябва да осигури 2 милиона маски.
Предпочитам моята да я дадат на някой дядо, който хич не може да намери ластик или връв у тях, с която да привърже парче плат. Аз ще си направя маски за всеки тоалет.

Лесно ми е, защото от работата ни осигуриха маски. Гладя я с най-силното на ютията. Скоро от снежнобяла ще пожълтее, но това не е важно.

Общи условия

Активация на акаунт