COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

• 185 357
  • 3 135
  •   1
Отговори
# 1 755
The_Third, какви маски от тези които се предлагат на БГ пазар бихте препоръчали?
N95 се намират много трудно и цената им е много висока. Ще се ползват от човек, който носи маска по цял ден. Работи в затворено пространство с много хора и се чудя каква маска да му осигуря за да е добре предпазен.

# 1 756
  • SF
Много професионална ви стана темата - букви, цифри, кодове.
Ясно е, че всички маски предпазват, стига да са сложени на лицето пред носа и устата. Носят се в цял свят.
Ако беше чак толкова важно точно каква е маската за пазаруване, ходене на работа, щяха да ни глобяват за носене на вредни или измислени маски, така както ни забраняват да ходим без никакви.
Вижте по телевизията кадри от която и да е страна - хората са с маски на улиците и в магазините. Дали на всички маските са с костилки, филтри, фф95, мм96. Това са си някакви технически характеристики, които само вие си разбирате.
Алтернативата на маската е дори само шалче през устата.

Маската се пере, глади и слага. Затова е по-удобно, ако е за многократна употреба.
Останалото са подробности, които са важни за лаборантите и парамедиците.

# 1 757
The_Third -Благодаря за отговора.За 1-те маски които не са мед.изделие се зачудих защото повечето от журналистите по ТВ са с такива точно и реших,че явно пазят Simple Smile. Вторите явно и те не пазят толкова и за това да се присъединя към въпроса на Лимончето по-горе.Ясно,че че няма да пазят колкото N95 ,но предполагам повече от ушитите в къщи и хирургическите....Всъщност според Вас вторите са по -добре?Благодаря Simple Smile

# 1 758
А кой са вторите?

# 1 759
Лимонче ето:
Скрит текст:
Маската е изработена при най-високи стандарти от фирма, която произвежда маски за известната марка Quies France, работеща с Lufthansa, летища, аптеки и други. Предприятието притежава сертфикат Intertek F_IAR_109889 Workplace Conditions Assessment.
Предимства:
- Трислойната памучна маска филтрира голяма част от аспирирания въздух.
- Изключителен комфорт при употреба.
- С клипс за по-добро прикрепване към носа.
- При ползване на очила, ги поставете върху клипса на маската, за да не се запотяват.
- За многократна употреба.
- Може ежедневно да се пере с топла вода и сапун.
- Може да се глади за допълнителна дезинфекция.
- 2.5 PM филтър филтрира над 95 % от въздуха.
- Подходяща за хора на всякаква възраст: мъже, жени и деца
- С шнурове за регулиране.

Извинявам се на втората нещо не можах да кача картинката,а само описанието...
И отговора на The_Third"За втората. Някаква фирма произвежда маски за известната марка Quies France. На мен ми е напълно неизвестна и я проверих. Оказа се фирма, която произвежда или просто търгува с тапи за уши. Значи фирма, която продава тапи за уши на Lufthansa и аптеки е поръчала на друга фирма да и произведе маски. И тази фирма и е произвела маски, които филтрират 95% от частиците с размер 2,5 микрона."

# 1 760
Оплюхме по-напред оплакващите се от алергична реакция. При мен дискомфортът е друг. Маската предизвиква сауна ефект. Усещам първо дребни капчици пот, после те се съединяват и тръгват на струйки надолу. Идея как да се спре вадичка, устремила се към устата?!

Кажете, моля,  коя от маските не предизвиква подобен ефект? Налага се да ползвам маска и в къщи - живея в малък апартамент с рисков възрастен. Когато съм в колата с още двама члена от семейството, отново поставям маска, за да предпазя тях /социално най-активна съм/.

# 1 761
Лимонче ето:
Скрит текст:
Маската е изработена при най-високи стандарти от фирма, която произвежда маски за известната марка Quies France, работеща с Lufthansa, летища, аптеки и други. Предприятието притежава сертфикат Intertek F_IAR_109889 Workplace Conditions Assessment.
Предимства:
- Трислойната памучна маска филтрира голяма част от аспирирания въздух.
- Изключителен комфорт при употреба.
- С клипс за по-добро прикрепване към носа.
- При ползване на очила, ги поставете върху клипса на маската, за да не се запотяват.
- За многократна употреба.
- Може ежедневно да се пере с топла вода и сапун.
- Може да се глади за допълнителна дезинфекция.
- 2.5 PM филтър филтрира над 95 % от въздуха.
- Подходяща за хора на всякаква възраст: мъже, жени и деца
- С шнурове за регулиране.

Извинявам се на втората нещо не можах да кача картинката,а само описанието...
И отговора на The_Third"За втората. Някаква фирма произвежда маски за известната марка Quies France. На мен ми е напълно неизвестна и я проверих. Оказа се фирма, която произвежда или просто търгува с тапи за уши. Значи фирма, която продава тапи за уши на Lufthansa и аптеки е поръчала на друга фирма да и произведе маски. И тази фирма и е произвела маски, които филтрират 95% от частиците с размер 2,5 микрона."
Предлага ли се онлайн?

# 1 762
Да-в  Субра

# 1 763
@The_Third не знам къде ги копаеш тези неща ето цитат от Centers for Disease Control and Prevention (CDC):
Цитат
Respirators with exhalation valves can be used in a healthcare setting when it is not important to maintain a sterile field (an example of an acceptable practice would be when taking the temperature or blood pressure of a patient). Respirators with exhalation valves should not be used in situations where a sterile field is required (e.g., during an invasive procedure in an operating or procedure room) because the exhalation valve allows unfiltered exhaled air to escape into the sterile field.
Тези с клапан не се приемат за стерилни както писах.
Значи за да не се потите и загрявате маската се слага само на обществени места и то в близост до хора. Най-леки и удобни в това отношение са еднократните, вече споменах, че аз лично си ги пера след всяко излизане и не намирам проблем. Дори скоро си поръчах един озонатор от Китай с който мисля да правя бърза дезинфекция на дома и различни предмети включително и маски.

# 1 764
Оплюхме по-напред оплакващите се от алергична реакция. При мен дискомфортът е друг. Маската предизвиква сауна ефект. Усещам първо дребни капчици пот, после те се съединяват и тръгват на струйки надолу. Идея как да се спре вадичка, устремила се към устата?!
Вече не знам за кой път написах, че този ефект е неизбежен за обикновените маски когато са плътно прилепнали до лицето (а трябва да е така за да пазят по-добре) и единственото решение е или да ползвате маска с клапан за издишване, който да извежда влажния топъл въздух при издишване да не кондензира по вътрешната повърхност на маската и дори да затруднява вдишването, или да инсталирате такъв клапан на маска която няма от друга използвана маска с клапан след неговото дезинфекциране. Клапаните са разглобяеми и могат да се преместват от една маска на друга. Достатъчно е измиване и потапяне за 5мин. в гореща вода 70гр., но не много повече за да не се повреди силиконовата мембрана.
Виждал съм всъщност маски с друго решение на този проблем. Формата им представлява голям джоб напред, който увеличава повърхността за дишане и отдалечава кондензирането на влагата от лицето и тя се стича надолу. Ако можете да намерите такива ще минете и без клапан за издишване.

Последна редакция: пн, 20 апр 2020, 14:32 от Анонимен

# 1 765
The_Third -Благодаря за отговора.За 1-те маски които не са мед.изделие се зачудих защото повечето от журналистите по ТВ са с такива точно и реших,че явно пазят Simple Smile. Вторите явно и те не пазят толкова и за това да се присъединя към въпроса на Лимончето по-горе.Ясно,че че няма да пазят колкото N95 ,но предполагам повече от ушитите в къщи и хирургическите....Всъщност според Вас вторите са по -добре?Благодаря Simple Smile
Вторите все пак има някакъв филтър. От хирургическите вероятно ще пазят повече, а от самоделните зависи как са направени.
The_Third, какви маски от тези които се предлагат на БГ пазар бихте препоръчали?
N95 се намират много трудно и цената им е много висока. Ще се ползват от човек, който носи маска по цял ден. Работи в затворено пространство с много хора и се чудя каква маска да му осигуря за да е добре предпазен.
За съжаление на българския пазар хубавите маски свършиха още през февруари. През март се намираха в ибей, а сега само от Китай, но не знам кога ще дойдат оттам. Тези, които се продават в момента тук не е ясно с какви качества са. Пазят, но не е ясно колко.

@The_Third не знам къде ги копаеш тези неща ето цитат от Centers for Disease Control and Prevention (CDC):
Цитат
Respirators with exhalation valves can be used in a healthcare setting when it is not important to maintain a sterile field (an example of an acceptable practice would be when taking the temperature or blood pressure of a patient). Respirators with exhalation valves should not be used in situations where a sterile field is required (e.g., during an invasive procedure in an operating or procedure room) because the exhalation valve allows unfiltered exhaled air to escape into the sterile field.
Значи за да не се потите и загрявате маската се слага само на обществени места и то в близост до хора. Най-леки и удобни в това отношение са еднократните, вече споменах, че аз лично си ги пера след всяко излизане и не намирам проблем. Дори скоро си поръчах един озонатор от Китай с който мисля да правя бърза дезинфекция на дома и различни предмети включително и маски.
Да, не са стерилни. Точно както не са стерилни и хирургическите /санитарните/ откъдето и тръгна спора. В това което си цитирал говорят за респиратори със и без клапан. И казват, че могат да се използват с клапан когато не става въпрос за стерилна среда, например да ти напишат рецепта или да ти премерят кръвното. За операционни препоръчват да са респираторни без клапан. Ако тук в България за операции използват обикновените санитарни маски това не ги прави стерилни. Кои еднократни переш и сваляш и слагаш?

# 1 766
Ок, съгласих се, в болниците ползват или стерилизатори или сертифицирани маски, говорим разбира се за тези които спазват високи стандарти. Да те прегледа примерно джипито слага такава обикновена или пък зъболекар:
https://www.aliexpress.com/item/4000917876482.html?spm=a2g0o.det … .2.6bc1110deTder6
тези си се перат без проблем и според са най-добри за ежедневна употреба без претенции за максимална защита.

# 1 767
Цитат
  били споделил какъв озонатор е добре за в  къщи

# 1 768
Aми аз си поръчах това:
https://www.aliexpress.com/item/32951717102.html?spm=a2g0s.90423 … .0.4b314c4dui6V60
едва ли ще пристигне по-рано от месец. Трябва и някаква кутия да му направя с вентилатор защото не е безопасно да се употребява така. Има такива готови, но са малко по-скъпички. Има и по-маломощни за дезинфекция, но исках нещо с по-сериозен капацитет.

# 1 769
Защо вентилатор на кутията? Според мен трябва да е плътно затворена и нещата, които искаш да дезинфекцираш да ги слагаш вътре. Иначе вчера гледах клип с един дето си направи УВ дезинфекцираща кутия за маски.

Общи условия

Активация на акаунт