Уволнение след бременност

• 3 655
  • 154
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Аз продължавам да мисля, че има някоя дреболия, която ние не виждаме, както и вероятно авторката не е взела предвид. Като знае какво може да му се струпа на главата, наистина ли мислите, че тоя работодател не си е вързал гащите? Би трябвало да е ега ти тъпото парче, ако не си дава сметка, че недоволна служителка, на всичко отгоре бременна, няма да го разнесе по институциите. А тъпите парчета обикновено нямат успешен бизнес, който да храни работници.

# 106
Това е тема за друг разговор - не бива да се бъркат социалните дейности и социалното подпомагане с осигуровките. Осигуровките са вид договор - осигуреният плаща дадени суми и срещу това има правото да получи нещо ако/когато се случи някакво събитие. Това е най-добрата и логична система, в която всеки си носи отговорност за себе си, а солидарността е договорена и ограничена в някаква степен. Например при здравните вноски мнозина плащат за лечението на малцината заболели. т.е. то си е вид застраховка. При пенсионната осигуровка солидарният елемент е в това, че който умре по-рано дефакто субсидира живелия по-дълго. Тези нива на солидарност са рационални и приемливи. Проблем е когато се намеси държавата и почне да изкривява принципите са собствен принос поради политически причини и по-малко заслужилите вече получават повече.

Социалните дейности пък са нещо отвъд осигуряването, добавка или надстройка, и са само за хора, които по една или друга причина не попадат под покритието на осигуряването - инвалидизация, много тежки хронични болести, сираци и т.н. Тук проблем е когато държавата вменява социални функции на бизнеса - да плаща първите три дни болнични например, да понася загубите от майчинството и т.н.

Като цяло социалното подпомагане не може да замести осигуряването, а само го допълва и поправя някои пропуски. Но основата, на която се крепи обществото е осигуряването, без него ще има хора умиращи от глад и болести по улиците, защото катоц яло хората са глупави и не могат да се подсигурят сами, ако някой не им го направи задължително. А никой не иска трупове по улиците, нали?  Обаче е дошло време да се променят принципите му и да стане още по-малко солидарно, защото иначе е обречено - от една страна заради демографската криза, от друга хората нахитряха и плащащите вече не искат да ги прецакват (да плащат, а да не ползват) и започват да кръшкат от плащане. И няма как това да се поправи, кризата ще се задълбочава и рано или късно ще има срив, ако не се вземат мерки. Но политическата цена е много висока и никоя партия не иска да я плати. То затова хората гледат да не плащат осигуровки - един плаща, а после циганите ползват здравната помощ. Сега ти вземат осигуровки за пенсия за да се плати на сегашните пенсионер, но се знае, че утре няма кой да плаща за твоята. Да не говорим, че се дават бонуси за ниските пенсии, т.е. за хората, които не са се осигурявали достатъчно. А и разни ненужни неща като трудовия стаж играят роля. Ако това не се промени заможните все повече ще се стремят да не плащат и става лошо.

# 107
Не, най-доброто е с частни индивидуални партиди и всеки да си знае неговото. Това за пенсиите. За здравето най-доброто е солидарна система, защото малцина могат да си позволят скъпа болест, обаче и малцина се разболяват и така окрупняването на риска е най-логично. Обаче държавата все разваля реда и сега например се оказва, че с нашите вноски се лекуват циганите, а ние си плащаме за частни лекари.

# 108
Доказателствата, че съм работила са свързани с това, че всеки ден пращам снимки от работата с деца, изпращам седмична програма до директор. На 10.02 фигурира подпис от мен за получаването на заплатата ми. Друго доказателство са майките които ежедневно взимат децата си, но едва ли ще ме защитят предвид моите последствия... Затова съм объркана спряно доказателствата

# 109
Няма ли да спрете да спамите? Темата е за конкретен случай. Водете си войните на лични или си направете собствена тема за тези неща.

Това за нормалните хора ще го подмина, защото въпросът изобщо не беше към теб, а и твоите фашизоидни възгледи за болните, старите, майките с малки деца ги разбрахме.

Да наречеш някой фашист е обида, между другото.
Не съм я нарекла фашист, а споделих, че я възприемам за човек с фашизоидни възгледи. Ако не правиш разлика между двете, не е мой проблем. Иначе си права, че оспамихе темата на Лора, за което я моля за извинение.

# 110
  • Варна
Да, не врат, а шия. Удобно се прикриваш зад увъртания. И на простия му е ясно какво си имала предвид.

# 111
Да, не врат, а шия. Удобно се прикриваш зад увъртания. И на простия му е ясно какво си имала предвид.

На простия винаги всичко му е ясно и не търпи критика. Май ти беше тая, която помоли да спрем да спамим темата на авторката, та бъди така добра и не спами и ти. Аз спитам да пиша освен, ако не се сетя нещо, което би имало отношение към темата.

# 112
  • Варна
Добре, че ти махнаха обидния пост. Не знам кой е прост в случая.

# 113
Едно е да си работиш някъде година,две,три и т.н. после да забременееш и да излезеш майчинство и съвсем друго да поработиш 6 месеца на изпитателен срок и след това веднага бременност и айде от самото начало болнични.Да има и жени които са с тежка бременност и т.н. но има и доста такива които само чакат да висят двете чертички и тичат за болнични и обезщетения.

# 114
Никой не е КАЗАЛ, ЧЕ СЪМ ТИЧАЛА ЗА БОЛНИЧНИ И ДРЪН ДРЪН.
Даже напротив супер уважително го съобщих на работодателя ми с молбата аз да работя възможно най-дълго, последваха думите "аз болнични и майчинство няма да плащам"

# 115
сама си написала в първия пост-болнични съм......

Още повече би трябвало да си била наясно,че може да ти се случи подобно нещо като си в изпитателен срок,просто явно ще ти се наложи да го преглътнеш.Нямаше да ти се случи ако работеше повече време може би

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 14:17 от Анонимен

# 116
Реално погледнато си наистина права аз все още се водя на работа защото нямам никакъв документ за моето освобождение, да не говорим за подписи, договори и т. Н

# 117
Е нали си в изпитателен срок по новия договор? Как не си в изпитателен срок?
Това за документите и подписите е доста особено. Договор се прекратява със заповед. Ако двама свидетели се подпишат, че работодателят е искал да ти връчи заповедта, а ти си отказала, това е достатъчно за него. И ако сега ти плати само до 08.02, става доста предизвикателно.
Това, че на 10.02 си се подписала за заплата не доказва нищо.

# 118
Дали е неправомерно ще го прецени съд явно,но за да го направи работодателя явно законово си е уредил нещата.Общо взето вместо да се тръшкаш мисли как ще си гледаш детето,все пак нали има и баща се предполага.Те като се правят деца се мисли и за финансовата част.

# 119
На мен заповед и нов договор не ми е даван. ДАДОХА МИ ХВЪРЧАЩИ ЛИСТА, на които дори съда би им се изсмял да не говорим за адвокатите ми.
С официални документи аз знам че съм на работа спрямо първия договор и се боря в съда за него, останалите хвърчащи листа без нито един подпис и име дори не мисля че са под внимание.
Друг вариант е да ми ги дадат законно с подпис, печат и дата, но датата ще бъде ключова, защото аз след 8ми февруари не стм в изпитателен срок, а след 14 февруари аз съм бременна и не подлежа на уволнение. За това се боря в съда и затова създавам тема, тези хвърчащи листа не ме засягат и не ме притесняват, интересува ме дали бих имала успех и дали се е случвало на някого.
А това че съм бременна, който иска да го приема като пред текст, който иска да го приема нарочно,факт е че някой си е опуснал сроковете да ме уволни.. Май май

Общи условия

Активация на акаунт