Уволнение след бременност

• 3 423
  • 154
  •   1
Отговори
# 120
  • Варна
Съвсем неутрално ще изкажа мнение, че работодател, когото си надвила в съда, после може да ти направи живота черен като се върнеш на работа. А ти нали за това се бориш, да не си уволнена.

Постът ми в никакъв случай да не се приема, че спира някой в подобна ситуация да си търси правата.

Но изречението, че като си бременна не подлежиш на уволнение, за мен е достатъчно показателно.

# 121
Най-често уволнените, които се съдят, не целят да се върнат на работа, а да си получат дължимите заплати и отпуски за времето от уволнението, до съдебното решение. А, особено ако има и обжалване, това са към две години - заплати накуп без да са ходили на работа. Даже може нещо друго да захванат.

В случая работодателят според мен е в издънка и не е бил много умен.  Почти нямам съмнения какво ще реши съдът, защото знам много по-съмнителни казуси с "дантелена" защита на уволнения, когато решението е в негова полза. Такива са указанията към съдиите, такъв ни е и законът.  И точно затова работодателите са гадни - защото нямат защита за своите бизнес интереси от закона и трябва само да се оправят.

# 122
Аз съвсем уважително постъпих като съобщих новината на шефката си. С молбата аз да работя до края, защото не желая да лежа вкъщи и да взимам болнични. Отговора и, въпреки че и тя е майка, да м икаже че няма да ми плаща, промени моята нагласа и уважение към нея..  Някой си защитава бизнеса с думите, няма да ти плащам.. Аз защитавам бъдещето си дете и съм в пълното си право да мисля по този начин, а и не само аз.
Въпроса е принципен. И не разбирам как може да има толкова нечовечни постъпки а именно да цели мое НЕЗАКОННО уволнение само за да остана без работа, доходи и майчинство, а те да са напълно законни че аз да ги получавам. Аз нищо не искам даром, аз стм си го заслужила Simple Smile

# 123
Аз нищо не искам даром, аз стм си го заслужила Simple Smile

Тук е спорът и ключът от бараката - дали си си го заслужила наистина? Дали си донесла на работодателя толкова ползи, че да компенсират негативите за него?

# 124
Аз нищо не искам даром, аз стм си го заслужила Simple Smile

Тук е спорът и ключът от бараката - дали си си го заслужила наистина? Дали си донесла на работодателя толкова ползи, че да компенсират негативите за него?
Що нея трабва да я е грижа за рахата на работодателя? Дори и умишлено да е скрила бременността си преди да ѝ изтече изпитателния срок, пак си има права и те трябва да се зачитат.

# 125
Що нея трабва да я е грижа за рахата на работодателя? Дори и умишлено да е скрила бременността си преди да ѝ изтече изпитателния срок, пак си има права и те трябва да се зачитат.

Абсолютно - и аз написах нещо подобно по-горе.  Но помни третия принцип на Нютон - съгласно него и на работодателя не трябва да му пука за нейния рахат. И така и двамата са равни - имат договор, имат закон и от там нататък всеки се опитва да направи най-доброто за себе си. В случая работодателят според мен е бил тъп и е стъпил накриво, но това е друг въпрос - детайл, а не принципно положение. И вече кой е на страната на работодателя, а кой на хитрата служителка, е въпрос на светоглед.

# 126
Трудовият договор не е между равни, другото е така.

# 127
Не е, работникът има доста привилегии.

# 128
Не е, работникът има доста привилегии.
Работникът е по-слабата страна, поради което ползва защита, колкото е по-слаб - инвалид, бременна, болен, толкова по-силна трябва да е защитата му.

# 129
Работникът е по-слабата страна, поради което ползва защита, колкото е по-слаб - инвалид, бременна, болен, толкова по-силна трябва да е защитата му.

Дали работникът или работодателят е по-слабата страна зависи от пазара - виждала съм и двете. Затова приемам, че са равни. Обаче по инерция от миналото на работодателя се гледа като на изедник и затова предимствата в КТ са за работника. Обаче това е нещо като мечешка услуга - защитата е толкова силна, че на работодателя му става само едно - да не назначава защитени субекти. Всяко действие има противодействие.

# 130
Работникът е подчинен на работодателя, а защитата е, за да се ограничи произвола. Ако падне специалната защита, масово ще се уволняват бременни, онкоболни, майки с малки деца.

# 131
Елора и +-123, вземете най-накрая да прочетете какво съм написала, стига с тази евтаназия и другите глупости.

Ето, Елора сама признава, че има фирми, които доброволно дават пари за новородоно - тяхна си работа, направили са си сметката. Но защо всички други трябва да бъдат принуждавани да плащат, при положение, че нямат никакъв контрол над това дали парите после се дават на хора, които наистина имат нужда и ги заслужават.

+-123, няма робовладелци, има работодатели. Никой не Ви принуждава да постъпите в определена фирма. Защо не потърсите някоя от тези, за които Елора спомена, че плащат и за новородени, и за сватби? А защо не си направите собствена фирма, за да видите колко е "лесно" едно такова начинание?

И не, не съм Нострадамус, просто прочетох написаното от самата авторка и аз, както и много други хора в коментарите, стигнах до извода, че най-вероятно си е направила някакви тънки сметки, които после не са излезли, аккто си ги е мислела.

Хайде да се  спреш вече с безумните си идеи. Темата не е за какво си мечтаеш.
Коментирай казуса, а не как искаш да отнемеш права на бременни, инвалиди и въобще на всички работници.
Както държавата има социална политика, така и фирмите имат такава. Вече нивото и си го определя самата фирма.
Като толкова рипаш за тия пусти данъци, отивай да ги разпределяш и контролираш.

# 132
Работникът е подчинен на работодателя, а защитата е, за да се ограничи произвола. Ако падне специалната защита, масово ще се уволняват бременни, онкоболни, майки с малки деца.

ОК, обаче нали знаеш, че дозата прави отровата?  И аз не съм фенка на дивия капитализъм, но ако се мине границата със защитата ефектът става дефект и никой няма да назначава хора с проблеми. Се ла ви. Я си представи, че си шефка на фирма за санитарни маски? В момента ти искат милиони бройки и назначаваш много хора за да насмогнеш. След година пандемията минава и вече се търсят десет пъти по-малко. Какво правиш със станалите излишни хора? Уволняваш ги. Но като знаеш, че това няма как да стане, просто подбираш внимателно кого назначаваш. И това правят всички работодатели.

# 133
Най-често уволнените, които се съдят, не целят да се върнат на работа, а да си получат дължимите заплати и отпуски за времето от уволнението, до съдебното решение. А, особено ако има и обжалване, това са към две години - заплати накуп без да са ходили на работа. Даже може нещо друго да захванат.

Това е абсолютно невярно и да се пишат такива неща е изключително вредно.
Обезщетението, в случай че уволнението е признато за неправомерно е "за времето, за което лицето е останало без работа, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА." Какви две години заплати на куп, какви други неща за "закачане"?! Изобщо давате ли си сметка колко можете да навредите с подобни свободни съчинения!

# 134
Черна станция, защитата поне пази тия, които забременяват/се инвалидизират докато работят.

Общи условия

Активация на акаунт