Уволнение след бременност

• 3 448
  • 154
  •   1
Отговори
# 135
Черна станция, защитата поне пази тия, които забременяват/се инвалидизират докато работят, ако падне защитата.
?! Защитата пази някого, ако защитата падне?! Абе вие корона вируса със 70 градусов концентрат ли борите?! Какви щуротии изписахте?! Защитата пази хората на безсрочен трудов договор, ако обстоятелството е надлежно декларирано пред работодателя. Ако защитата падне, нея я няма и не пази никого от нищо.

# 136
  • Варна
Аз това изказване за защитата и кого пазела тя не го разбрах съвсем.

# 137
Черна станция, защитата поне пази тия, които забременяват/се инвалидизират докато работят, ако падне защитата.
?! Защитата пази някого, ако защитата падне?! Абе вие корона вируса със 70 градусов концентрат ли борите?! Какви щуротии изписахте?! Защитата пази хората на безсрочен трудов договор, ако обстоятелството е надлежно декларирано пред работодателя. Ако защитата падне, нея я няма и не пази никого от нищо.
Оправих го! Бях тръгнала да се обяснявам съм спряла по никое време.

# 138
Обезщетението, в случай че уволнението е признато за неправомерно е "за времето, за което лицето е останало без работа, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА." Какви две години заплати на куп, какви други неща за "закачане"?! Изобщо давате ли си сметка колко можете да навредите с подобни свободни съчинения!

E, отдавна не съм се сблъсквала с казуса, може би нещата са се сменили или вече не помня точно.
Може би с това съм се объркала - "Времето, през което съм останала без работа поради уволнение, което е признато за незаконно, ще ми се зачете както за трудов, така и за осигурителен стаж. За този период работодателят ми ще трябва да ме осигурява."

# 139
Обезщетението, в случай че уволнението е признато за неправомерно е "за времето, за което лицето е останало без работа, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА." Какви две години заплати на куп, какви други неща за "закачане"?! Изобщо давате ли си сметка колко можете да навредите с подобни свободни съчинения!
E, отдавна не съм се сблъсквала с казуса, може би нещата са се сменили или вече не помня точно.
Може би с това съм се объркала - "Времето, през което съм останала без работа поради уволнение, което е признато за незаконно, ще ми се зачете както за трудов, така и за осигурителен стаж. За този период работодателят ми ще трябва да ме осигурява."
Отдавна ще да е мнооооого отдавна. Този член на КТ не е променян от 92-ра година....Не знам от къде е цитата ти, но със сигурност не е от КТ.

Извинявайте, но с неверните неща, които пишете, надъхвате момичето, а това е ужасно вредно за нея. Ситуацията ѝ никак не е розова. Че тя пише глупости, това е така. В съда била! Кога написахте исковата молба, кога я депозирахте, кога я разгледаха, та кога дадоха ход на делото! То така става. Днес ми хрумна, утре вече съдя....
Истината е, че ако сега ѝ платят до 08.02 и има навременно (т.е. до 15.02) подадено уведомление за прекратяване, работодателят ще излезе чист като сълза и делото ход няма да види. Защото те ще кажат, че с грижа за положението ѝ, са решили все пак отново да я назначат и са ѝ предложили нов договор от 17.02, но тя го е отказала и те нищо повече не са могли да направят за нея. Съдът работи с документи, не с емоции. И това, че тя нарича документите "хвърчащи листи", изобщо не е в нейна полза. Мисли си, че има права, но реално няма обективна защита. А вие и говорите за защити и за две години заплати....Ами продължавайте. Но така само я закопавате още повече.
Авторката, кротни се и си слушай адвокатите. Но имай едно наум. Защото адвокатът хонорара ще си го получи, независимо дали спечелиш или загубиш. А трудовите дела са безплатни само откъм такси. Адвокатският хонорар си го дължиш. И можеш да го претендираш от ответната страна само, ако спечелиш делото. Когато го спечелиш. Ако има обжалвания....пиши го след едни две години. И пак казвам, ако спечелиш. Накрая да не се откажеш с бебе, без работа, без доходи и с един не малък адвокатски хонорар в минус.

Последна редакция: ср, 11 мар 2020, 14:20 от AnMary

# 140
Нищо лично, изключително некоректно е да се опитваш да психясваш бременна жена! Всичко е въпрос на доказване и успеят ли да докажат твърденията ѝ, има шанс да спечели делото. Има възможност да пусне и сигнали до един куп институции, та да ги даруват и със санкции.

# 141
Аз не я психясвам, а и обяснявам как стоят реално нещата, след като ти ѝ обясни, че болничните по време на бременност ще ѝ намалят майчинството, а Черна станция ѝ разказа как ще вземе един 24 заплати и даже още нещо може "да закачи". Дай сега да я залъгваме, щото е бременна. Дали ще ѝ е по-полезно да осъзнае истината в 5-6-ти месец от съда, как мислиш? Когато висне и с хонорар за адвоката? Може би ще ѝ е по-лесно да го приеме и ще махне с лека ръка....Не ми насаждай вина. Вие с Черната станция я омотахте с нереални "права", които може да кешира. Аз само внесох необходимата доза реализъм. Защото дори и да стигне до съд, решение ще има след една-две години. Със сигурност няма да е сега, докато е бременна. Та е добре да помисли какво ще прави сега, за да не остане без майчинство. Защото е повече от ясно, че през този работодател няма да го получава. А това, че някой ще "дарува със санкции" работодателя на нея как точно ѝ помага, че не мога да се сетя?! И кои са точно тези "даруващи" институции? Нали знаеш, че ако подаде например жалба в комисията за Защита от дискриминация, глобите, наложени от тази комисия са си за самата комисия. Майката не взима нищо. С ИТ е същото положението. Та какво ще спечели тя от жалбите, освен още по-негативно отношение от страна на бившия работодател? Нищо!

Последна редакция: вт, 10 мар 2020, 22:34 от Нищо лично

# 142
Нищо лично, ти обясняваше как работодателят можел да намери двама души, които да подпишат, че авторката е отказала да получи заповедта за уволнение? Сега я плашиш с някакъв адвокатски хонорар все едно по трудовите дела са милиони.
Като ги дарува със санкции, поне ще получи моралното удовлетворение, че има някаква справедливост, а може и някави доказателства да и съберат безплатно. На прима виста се сещам, че може да сезира ИТ за договорите, може НАП за времето, през което е работила и не е била осигурявана, ако не подадат коректно декларациите. Може глобите да се окажат по-големи от трите дни болнични и отпуските, които работодателят е отказал да плати. Какво имаш предвид, когато говориш за получаването на майчинството ПРЕЗ работодателя?

# 143
Имаш ли реален опит с тези неща или просто си пишеш ей така?
Да, ако служител откаже да получи заповед за прекратяване, двама свидетели се подписват, че има опит за връчване и заповедта се счита за връчена. Това не е заплаха. Това е реалността. Така е регламента по закон.

За кои договори да сезира ИТ? За договор, който са ѝ предложили и тя е отказала? Какво точно би могло да излезе от там? Помисли реалистично. Дали са ѝ договор. Тя не го е подписала. Къде е нарушението? Всеки може да предложи договор.

С НАП пък е още по-сложно. НАП може да санкционира само ако имаш договор, но не са ти внесени осигуровки. А тя вероятно ще се окаже, че няма договор. Така или иначе, преди 25.03 (срокът за подаване на данни и внасяне на осигуровки за февруари), тя НАП няма за какво да сезира изобщо.

Оттам нататък идва практиката. Нито ИТ, нито НАП тръгват директно с глоби. Първо се правят проверки. Ако се установят нарушения, обикновено се издават предписания за отстраняването им. Едва ако не бъдат отстранени, тогава идват глобите. Много малко са случаите, в които директно се налагат глоби и те обикновено са минимални. (Тук да уточня, НАП може само да предпише да се коригират данни, да се внесат осигуровки, но не може да предпише да я върнат на работа. Даже не може да се произнесе по повод прекратяването ѝ.)

Хубаво звучи, надъхващо. Но реалността е много друга. НАП е контролен орган по осигуряване, а не по трудови отношения. ИТ пък е контролна инспекция, а не съд. Дори и някой от тези органи да глоби работодателя ѝ, тя пари няма да види, на работа няма да бъде върната. На работа може да я върне само съда. Въпросът е, че делата, макар и трудови, макар и по бързата процедура, отнемат време. И моят съвет е да си помисли откъде ще получава майчинство, докато текат делата. Защото под "през работодателя" имам предвид, че за да получаваш майчинство, трябва да имаш работодател, през който това да се случва това. Не можеш да ползваш болнични и отпуска по майчинство, ако нямаш работодател (освен ако не си свободна професия, но тя, предполагам, не е.)
А с хонорарите изобщо не я плаша. Хонорарите не зависят от това какво е делото - трудово или друго. Зависят от това кой е адвоката. И могат да са хиляди. Просто е добре да знае, като си наема адвокат, че "трудовите дела са безплатни" не включва хонорара на адвоката.

# 144
  • Варна
Е, нали каза, че имала читав мъж, няма да остане гладна и жадна, нито детето.

С всички тия изпълнения по съдилища, после няма ли да й е трудно да си намери друга работа? Евентуален нов работодател има ли как да разбере, че е съдила предния? Ако да, не знам кой ще рискува да я назначи...

# 145
С всички тия изпълнения по съдилища, после няма ли да й е трудно да си намери друга работа?

Ти сега не я психясвай така. Неморално е 😂

# 146
Листове без нито един подпис и нито един лист аз наричам хвърчащи. Няма как някой да ми каже няма да ифваш на работа и да ми даде хвърчаш лист без вписан трудов договор дори, по какво ме уволнява и защо дори да не е споменато.
В съда не съм казала, че съм отишла, казах че си знам правата и работя с адвокати все още.
С НАП И ИТ скоро ще задействам нещата, но като частна фирма ви е съвсем ясно, че се укриват данъци, осигуровки и т.н
Въпреки, че аз не се боря нито да се връщам на работа, нито да им изкарвам керливите ризи.
Боря се за това, което съм заслужила аз спрямо работодателя, защото бях коректна и откакто съобщих, че съм бременна вече ме погледнаха с други очи и почнаха да правят шмекерии, които много често една бъдеща майка или не и се занимава или си мисли, че няма избор и се примирява с фактите.
Дали ще отнеме 1 2 години също не ме интересува

# 147
  • Варна
Листове без нито един подпис и нито един лист аз наричам хвърчащи.

Мхм, листове без нито един лист. Забавно звучи.

# 148
.....В съда не съм казала, че съм отишла, казах че си знам правата и работя с адвокати все още.....

Аз вече се обърках как да разбирам думите ти. Но най-объркана съм какво всъщност искаш. Не искаш да се връщаш на работа. А какво? Защото така, както си обяснила ситуацията, ти единственото, което можеш да претендираш на този етап е обявяване на прекратяването за неправомерно. Което значи точно връщане на работа.

# 149
Имайки предвид темата, която си пуснала, че мислиш да 'махнеш' кучето и котката, заради бебето съм склонна да се съглася, че си постъпила подло спрямо работодателя.
По същество, има начини да ти прекратят договора, въпреки че си бременна. Ясно е че няма да се върнеш повече на работа, след като сте си казали това-онова, защото обстановката би била непоносима. Може да се надяваш адвоката да измисли нещо, но ти препоръчвам да бъдеш честна.

А сега получи ли заплата на 10 число?

Общи условия

Активация на акаунт