Шестокласници 2019/2020 Тема 2

• 32 138
  • 769
  •   1
Отговори
# 345
Благодаря Tiarra! И двамата ходят на една и съща школа и учат по едни и същи учебници и се справят чудесно и въпреки това като гледам малкия сега, ми се струва невъзможно да напише теза или преразказ на нужното ниво. Затова мисля, че си им идва времето и порастват сякаш през тази година. Ще се справят децата, както и ние с обща подкрепа тук!

# 346
  • София
Стреса идва от родителите според мен, непрекъснатото обясняване, как седми клас е много важен...
Бих добавила, обаче, че и от учителите идва.
Моето дете има склонност да се паникьосва и съответно да блокира на класни/контролни/изпити. За това много му говорим вкъщи, успокояваме и пр. Но учителите като почнат с колко е важен 7-ми клас, как трябва да учат много за матурата и любимото ми "Това е преломен момент във вашия живот, не го пропилявайте!"
И ето как се събира стреса.

За книгите - чете всичко от списъка всяко лято. Приема си го като свое задължение и си го прави без натиск. Споделя ми, че дадена книга не му е харесала, но не срещам отпор срещу училищната литература досега.
Миналата година прочете целия роман "Под игото", даже му хареса.
Като се сетя, обаче, колко аз ненавиждах "До Чикаго и назад", ако не му потръгне, ще му предложа само откъсите от учебника.

Днес отиваме да си вземем бележника и после да го почерпя някъде, както и да му купя подарък.
Заслужи си страшно много тази година.

# 347
  • Русе
Кои глави се учат от "До Чикаго и назад" и "Бай Ганьо", че учебниците ще ги раздадат чак на есен и тогава ще мога да видя, кои са главите в учебника.

# 348
"Под Игото" държах да се прочете цялото миналата година. Моят не е от четящите, но за воя изненада му беше интересно, разказваше ми вечер, аз разяснявах неразбраните работи. Но тази година мисря да прочете само откъсите, които ще се учат. Не мисля, че ще разбере напълно идеята на произведенията. Искам да научи стихотворенията, за да му е по-лесно. Трябва и героите да запомни кой от кое произведение е, има го в НВО.
Като минала през едно НВО, беше ми стресиращо след пробните изпити, на които се изложи. Бях спокойна преди това, отличник отвсякъде и изведнъж - бам, нисък резултат. Форсирах нещата последния месец, ходи при братовчедка ми седмица от сутрин до вечер да решава задачи и накрая влезе с един от най-добрите резултати. Сега ми се ще от по-рано да започна, защото и наборът не е отличник. И въпросът не е просто да излезе от кварталното училище, а от града. Нивото, не само като образование, а като култура и общуване е на различно ниво. Виждам го с големият син. Училището събира амбициозните деца от околията и общуването не е на ниво алкохол, псувни и размотаване на улиците.

# 349
От "До Чикаго и назад" -Изложението в Чикаго; От "Бай Ганьо"- Бай Ганьо пътува - частта за Виена

# 350
Здравейте и от мен! Да се запиша и аз, че да си треперим заедно една година. И аз съм с един бъдещ седмокласник.
Миналогодишната и тазгодишната седмокласни теми са ми много полезни. И от там си събирам всякакви материали, като пробни изпити, помагала и др.
И тази връзка не мога да намеря един сборник, който вече не е наличен по книжарниците - "Допълнителните построения – магията на геометрията". Дали някои го има сканиран или е попадал на него онлайн?

Иначе книгите ги е започнал. Даже "Бай Ганьо" почти го е прочел.....но той обича да чете.

Бях го записала на последните ПИ в Междучасие. Уж е в математическа паралелка.....изкара доста по-висок резултат на БЕЛ.
Ако някой има интерес, мога да кача тези пробни някъде Wink

# 351
  • София
Тези от вас, които са минали през седми клас, кое се стори най-стресиращо и изморяващо за децата ви?

Аз с баткото почти не усетих стрес в 7 клас. Казвам почти, щото чисто принципно се вълувах. Аз, не той. Simple Smile Ама там очаквах към 100т. по математика, а и откриха паралелка в неговото училище, в която беше ясно, че ще се приема с не много висок бал, а му беше основното желание. Изненадващо за всички, той си промени решението и кандидатства в училище извън НВО, за което аз бях много против. Практически имах 20-ина дни да се притеснявам, че ще го приемат и всъщност май това ми беше основния стрес. Sweat Smile

# 352
  • Перник
Не смятам да се стресираме излишно и да си даваме много зор в 7-ми клас. Каквото - такова Simple Smile

Все още не е започнал списъка с книгите - трети ден "проверява" какво от Елин Пелин има на рафта Grinning Ама ще ги прочете, няма къде да ходи.

# 353
Оставя ли я "каквото -такова", ще учи в кварталното училище, а не желая това да става. Още от сега съм я записала на курсове и частни уроци /те са от 5 клас/ и ще бъде голям стрес при нас. Мързи я, но съм от хората, които смятат, че кандидатстването след 7-ми клас наистина е преломент момент и трябва много учене.
Ще прочете всичко задължително, без да са целите произведения и каквото тя си иска.

# 354
  • На морето!
Бях го записала на последните ПИ в Междучасие. Уж е в математическа паралелка.....изкара доста по-висок резултат на БЕЛ.
Ако някой има интерес, мога да кача тези пробни някъде Wink
Имам интерес, може на ЛС или направо с линк тук. Много благодаря!
Ще се радвам и на всякакви споделени материали, които могат да са от полза за децата. Ние минаваме за първи път през такъв тип състезание /досега само на спортни е бил/ и споделеният опит също ми е от голяма полза.

Относно произведенията- досега винаги е чел целите и за моя изненада е един от малкото деца в класа, които изобщо са ги чели.
Стихотворенията в 7ми клас учат наизуст, поне тези, които са част от НВО. При нашите набори, обаче, ще има материал и от 5ти и 6ти, което ще е допълнително затруднение.
Аз също съм от майките, които смятат, че изпитът е изкслючително важен, синът ми си е избрал НЕГ /не в СФ/, където баловете са близо до максималните, така че няма да е никак лесно да си постигне целта. Той има самочувствие, че ще влезе в паралелка с немски, биология и химия, която е и с най-висок бал, но само със самочувствие не става. А има ли още квоти за момичета и момчета или вече няма такива неща?
Това лято има за задача да изгледа всички уроци по БЕЛ и Литература в Уча. се от 6ти клас, той си добави и 1 раздел по математика, но да видим какво ще направи.

# 355
Квоти има само за някой училища. За Варна знам със сигурност, че няма.
"Материал" от 5 и 6 клас имаше и ще има утре и тази година Simple SmileКак делите материала по БЕ и Мат. на такъв от 5, 6 или 7 клас?  Единствено произведенията по литература от 5 клас тази година не влизаха, а другата мисля, че ще влиза "Хайдути"

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 11:52 от MollyBy

# 356
В Пловдив  МГ със сигурност има квоти и след 5 , и след 7. Само професионалните паралелки нямат
В езиковите не знам как е

# 357
  • Пловдив
Здравейте и от мен! Включвам се като преминала веднъж през седмокласната сага. Виждам доста познати лица от деветокласната тема. За разлика от каката, която изкара добри резултати само с училищна подготовка, малкия ще ходи на уроци по математика. С БЕЛ имам надежди, че ще се справи само с госпожата в училище.

В Пловдив  МГ със сигурност има квоти и след 5 , и след 7. Само професионалните паралелки нямат
В езиковите не знам как е
В езиковите в Пловдив има квоти.

# 358
Djudjo, добре дошла!
Аз също се интересувам от ПИ на Междучасие. Ако може да го споделиш тук или на лични Simple Smile
KallyMay И моето дете прилича на твоето. Има склонност да се паникьосва! Sad Ще трябват повечко говорене и тренировки явно!

Последна редакция: вт, 16 юни 2020, 12:23 от Tiarra

# 359
И аз бих искала от междучасие по мат, плс. Бяхме на бел. Мислех и на летните да я записвам, но много късно,вече сме на ваканционна вълна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт