Шестокласници 2019/2020 Тема 2

• 32 042
  • 769
  •   1
Отговори
# 660
  • На морето!
Упорито се носят слухове, че учебната година ще започне с ДО. Това е някакъв пълен ужас, дано остане само слух.

# 661
Честно казано, при нас ДО мина доста добре миналата година. Детето се справяше много по-добре и определено дръпна, предполагам най-вече заради липсата на разсейващи фактори. А и ако епидемиологичната обстановка е лоша и ще и треперя всеки ден дали няма да са разболее, то определено предпочитам ДО. Пък и то дава възможност да наблегне усилено на българския и математиката и да  не си дава толкова зор по други предмети. Има го и фактора пестене на време. Нашето училище не е близо до вкъщи. Таа, аз съм от малцинството, за които ДО е повече плюс, отколкото минус. Всъщност не знам, де, може и да не сме малцинство. Вие какво предпочитате? Simple Smile

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 07:51 от Tiarra

# 662
  • София
И моето мнение се припокрива с това на Tiarra - имаше много добро ДО, повишен успех и спестени почти 3 часа дневно от път и подготовка за тръгване Simple Smile Обаче ... живия контакт много им липсва на децата ...

# 663
Категорично против ДО съм.
Училището ни е близо-дълъг път няма.
Не се справят с онлайн обучение - беше асинхронно.
Стоене по цял ден в къщи на компютъра, също не ми се струва никак добра идея.
Успеха и моя си го повиши - благодарение на мен, защото урок и учител не видя по време на ДО.
Трябва животът да продължи, дори и с наличието на вируса!

# 664
Аз останах доволна от нашето ДО, много бързо се организираха и караха онлайн в Teams абсолютно всички часове. Единствено учителката по математика се изложи и им пращала някакви войс съобщения във Вайбър, добре че бях вкъщи следобедите, за да обяснявам уроците по математика. Но като цяло атмосферата вкъщи беше много спокойна , девойката се наспиваше, учеше повече от обикновено. Признавам обаче, че училището не е само да ти наливат информация в главата, а и да си изграждал социални умения, да общуваш с връстниците и т.н. Определено й доскучава само вкъщи и й липсват приятелите. Добре, че все пак живеем във времена на скайп и Вайбър и могат да си поддържат връзка.

# 665
За мен, чисто технически, ДО беше на прилично ниво, но при двама разносменни, аз - хоум офис по принцип и без да е ИП, леко се напрегнахме. Откъм организация и спазване на срокове за домашни беше добре, по предаването и научаването на материала имам забележки, но така или иначе всички се учехме в движение.И нашето училище е близо, на 200м, но липсата на живия контакт им се отрази.

# 666
Може би за децата, които по принцип са си ученолюбиви, ДО е добър вариант. Ние сме в клас с деца, които не спазват никаква дисциплина и в училище тя нищо не разбира от уроците, просто е шумно и се отвлича. Каза, че ДО било по-добре в това отношение. Но докато продължаваше ДО аз ходих на работа и в къщи нямаше контрол, съответно към края на ДО разбрах, че доста филми е изгледала, докато си мислих, че учи!

# 667
jennyb Simple Smile Има го и това! И наспиването си е +. Ако питам децата, може и да кажат, че им харесва ДО (без многото домашни Simple Smile) т.е. тях ако питам изобщо няма смисъл да ходят на училище, те всичко си знаят Simple Smile

# 668
Категорично се надявам да има ДО само в краен случай. Училището е на 5 мин. пеша и логистично няма голям проблем, но макар и да имаше добра организация, прекият контакт е за предпочитане

# 669
  • На морето!
Във форума повечето деца са много отговорни, самостоятелни и са пълни отличници, но извън него, голяма част от децата (и моето) се логваха в час и си пускаха филми, клипове и игри, ако ги хванат се оправдаваха с лош нет, липса на микрофон и пр. Някои учители просто си изпяваха уроците и, който гледал-гледал, други пращаха домашни и това е. Та, ако има родител до детето да упражнява контрол, ДО е супер, но в повечето случаи, останали сами, децата просто се възползваха да "преметнат" системата и да си изкарат малко лесни оценки. Това са моите наблюдения, които съвпадат с тези на прителки-учители.
Друг момент е, че много родители се възползваха и започнаха да правят тестовете, домашните и проектите на децата и така учителите нямат адекватна обратна връзка за усвояемостта, преподаването и слабите му места.
При по-малките пък направо си влизаха с майки и баби в час и често се е чувало, че отговор на въпросите дават не децата, а възрастните. МОН излезе с успешна статистика за ДО, но дали оценките бяха наистина на децата или на родителите, това е въпрос с неизвестни.
Иначе лично за мен- преподаването е процес, в който личният контакт, работата в екип и дори класната стая са помощ на учителя. Същото е и с курсовете и школите, там личният контакт учител-ученик, ученик-ученик е много важен и се надявам да не минат и те дистанционно точно в тази важна година.

# 670
  • София
Предвид, че повечето университети в Европа заявиха, че ще започнат академичната година дистанционно, няма да се изненадам и училищата да продължат по този начин. Има си своите предимства ДО, но недостатъците са в пъти повече. Сегашните деца и без друго имат проблеми с общуването, та съвсем ще се превърнат в аутсайдери. Проблемите с очите, изгърбването и затлъстяването също са тревожен фактор. А за нашите бъдещи седмокласници се очертава година с много неизвестни...

# 671
Категорично съм против ДО.
В нашето училище ДО беше отлично организирано. Живеем далече и ако учи в къщи пести много време. И въпреки това съм За присъствено обучение. Живият контакт. С учители, съученици. Ако щете и мотаенето след училище. Много са причините, да не повтарям.
Социалните контакти, емоционалното спокойствие, двигателните активности - това са приоритети, на които държим и се опитваме да осигурим. Вярвам,  а имам и личен опит, че наличието им не само не пречи на учебния процес, ами и го подобрява. Никога няма да допусна децата ми да учат по цял ден. В този случай смятам, че Целта НЕ оправдава средствата.

# 672
Десем, благодаря много!

Липсата на живия контакт се отразява, но аз искам ДО, ако обстановката продължава да бъде същата. Доволна съм от ДО, но и да не бях, ужасяващата перспектива да се разболее от нова и непозната болест пак щеше да наклони везните към ДО. За мен в този случай целта да останат здрави, те и близките им, оправдава средствата многократно.

Познато дете ще ходи на уроци за седми клас и ще са изцяло онлайн, защото учителката е преценила, че така ще работят също толкова добре и ще губят по-малко време в път.

# 673
  • София
Напълно споделям мнението на Rapariga. Изключително зле се отрази това стоене вкъщи. ДО изобщо не бе организирано като хората - то Школо, Вайбър, Тиймс, Зуум. Всеки учител различни платформи ползва. Имаше предмети, по който единствено домашни се даваха, други по вайбър се пишеха уроците (пълен абсурд), по МАТ нямаше споделен екран, а г-жата пишеше на лист и снимаше. Последният месец и половина до завършването беше истински ад за мен - контрол на тийна, който се опитваше да ме преметне всякак, работа с първокласничката, съчетано с работа от вкъщи. ДО изобщо не е толкова успешно, колкото се опитва да го изказа министъра, който сякаш няма връзка с реалността.

Съгласна съм за използването му при грипна ваканция, но не и като правило. Не разбирам отварянето на нощни заведения, ресторанти, мачове, но не и на училищата Там ли е най-голямата опасност?!

За школа настоявах за присъствена форма. Другата седмица е на курс по ИТ, също настоявах за такава. Контактът е важен и стоенето вкъщи пред компа определено не е плюс за развитието на децата.

# 674
Може би има и значение страха до колко го има в нас... Аз не вярвам на 100% на всички приказки по телевизията. Имам едно наум и спазвам правилата (защото щом ги има трябва да се спазват) но не бих казала, че се страхувам. Затова съм ЗА връщане към нормалността!

Общи условия

Активация на акаунт