Шестокласници 2019/2020 Тема 2

• 32 182
  • 769
  •   1
Отговори
# 240
Никой се не обажда, има ли деца, които играят само реални игри?
Много бих се учудила ако има. И според мен е нормално. Всичко вече е свързано с интернет, ето вече и училището Simple Smile

# 241
  • София
Моите преди седмица играха навън на “държави”, ако някой помни как се играеше Simple Smile) Това за истинските игри.

Малкия по време на ДО прекали също със стоенето на компютър, хем и аз бях вкъщи доста време покрай карантини и пр. , но си имах работа и отслабих контрола, още повече, че все или са в час, или пишат домашни, не мога да седна да дебна дали пък няма да прави друго. И съответно, той се възползва напълно от липсата на контрол и залепна за компютъра. Обаче твърди, че програмира в майнкрафт, каквото и да значи това, сега създава свой уебсайт, и се чудя, да му се карам или да се радвам, че сам търси, намира имформация и придобива умения, които смятам ще са му полезни. Същевременно много се е обездвижил, но все по-трудно ми става да го изкарам навън.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 18:21 от звездица

# 242
  • София
Наборката би играла истински игри, много й липсва и това, че няма да се видят това лято с приятелски деца (от тяхната чужбина не може, а таткото макар и със страхотен български, няма наш паспорт). Голяма банда стават, дори баткото успяват да откъснат от РСто. Другите са 3 бр. и са в интервала 4-12 г., но си пасват и се получава независимо от разликите във възрастта.

# 243
  • В светлината на слънцето
И аз не съм наложила вето на игрите. И двамата играят много, а наборът поддържа и сървър за игри заедно с приятел, който успяха за кратко време да качат в Топ 10. Та, докато си вършат останалите задължения като хората, и аз ще съм бяла и добра.
Ала Бала, ако купувате геймърски лаптоп, един съвет от препатил. Непременно включете застраховка и срещу заливане с вода. Не е много, 60 лв май беше. Щото сме го играли тоя филм с каката една седмица след като си получи лаптопа, струващ една хубава сума. На набора пък цялото оборудване е повече от колата ми и съм му казала, че до 12 клас стотинка повече няма да види, така че да ми мисли. Та си пази всичко, но сестра му е над нещата.

# 244
Здравейте, знаете ли къде мога да намеря учебника за 6ти клас по математика на Просвета в PDF?

# 245
  • София
Здравейте, знаете ли къде мога да намеря учебника за 6ти клас по математика на Просвета в PDF?
Доколкото знам на Просвета учебниците са споделени само за четене он-лайн, но не и за сваляне.
Поразрових се малко и единственото, което открих е закупуването на pdf и то с уточнението "Електронните учебници и помагала могат да бъдат използвани на компютър с достъп до интернет.", т.е. пак не е сигурно, че биха могли да се свалят.
Пускам два линка, защото ми излезнаха два вида учебници на издателството, а не знам за кое от тях точно е питането.

Аз не ги харесвам учебниците на Просвета. В пъти по-добри са Архимед и достъпът до тях е далеч по-улеснен.

# 246
  • София
Като ви чета и лошо ми става. При нас е много зле положението, никакъв самоконтрол няма. Тази седмица е сам вкъщи и в следствие на това почти не влиза в клас, въпреки че това е последна седмица и ги оформят.  Вероятно по цял ден играе. Говорим за задълженията, з удоволствията - само ме гледа умно уж разбира и след това игри и на телефона клипчета. Днес ми се обади учителката по ЧП, че само той и още едно дете не са си предали изходния тест, че днес не е влязъл в час, тя искала да го изпита, за да го оформи, помолила да го викнат, той се появил онлайн, но със спрян микрофон и въпреки нейните въпроси, той не отговорил нищо. Бил спаднал много втория срок, била разочарована... И това е третият учител, който се оплаква. Нямам полезен ход вече - за да го накажа без игри, трябва 24 часа да съм до него и да следя. Телефонът едва го дава вечер, имаме уговорка за 23 ч., защото няколко пъти го хващам, че гледа клипчета до късно след полунощ. Всяко нещо, което поискам, е "не", "няма", "не искам". Не знам вече какво да направя. Тази вечер спях да му говоря, все едно не съществува, просто го подминавам. Но не е трогнат особено, на тел-а си е сега в стаята.

Всъщност вече 2 пъти посетихме психолог, но с хиляди увещания и циркове, защото не иска да влезе. Но съм адски отчаяна и не знам какво да правя. Промени се последните 2 месеца, все едно някой ми замени доброто дете с друго.

# 247
Доколкото знам на Просвета учебниците са споделени само за четене он-лайн, но не и за сваляне.
Поразрових се малко и единственото, което открих е закупуването на pdf и то с уточнението "Електронните учебници и помагала могат да бъдат използвани на компютър с достъп до интернет.", т.е. пак не е сигурно, че биха могли да се свалят.
Пускам два линка, защото ми излезнаха два вида учебници на издателството, а не знам за кое от тях точно е питането.

Аз не ги харесвам учебниците на Просвета. В пъти по-добри са Архимед и достъпът до тях е далеч по-улеснен.

Ето този е учебникът:

https://www.e-uchebnik.bg/book/viewBook/5525

# 248
Като ви чета и лошо ми става. При нас е много зле положението, никакъв самоконтрол няма. Тази седмица е сам вкъщи и в следствие на това почти не влиза в клас, въпреки че това е последна седмица и ги оформят.  Вероятно по цял ден играе. Говорим за задълженията, з удоволствията - само ме гледа умно уж разбира и след това игри и на телефона клипчета. Днес ми се обади учителката по ЧП, че само той и още едно дете не са си предали изходния тест, че днес не е влязъл в час, тя искала да го изпита, за да го оформи, помолила да го викнат, той се появил онлайн, но със спрян микрофон и въпреки нейните въпроси, той не отговорил нищо. Бил спаднал много втория срок, била разочарована... И това е третият учител, който се оплаква. Нямам полезен ход вече - за да го накажа без игри, трябва 24 часа да съм до него и да следя. Телефонът едва го дава вечер, имаме уговорка за 23 ч., защото няколко пъти го хващам, че гледа клипчета до късно след полунощ. Всяко нещо, което поискам, е "не", "няма", "не искам". Не знам вече какво да направя. Тази вечер спях да му говоря, все едно не съществува, просто го подминавам. Но не е трогнат особено, на тел-а си е сега в стаята.

Всъщност вече 2 пъти посетихме психолог, но с хиляди увещания и циркове, защото не иска да влезе. Но съм адски отчаяна и не знам какво да правя. Промени се последните 2 месеца, все едно някой ми замени доброто дете с друго.
За съжаление, това е тенденция, която се забелязва при немалко момчета на
тази възраст.
В началото на учебната година нашият син си развали успеха, който винаги е бил висок. Отделно, имаше  странични занимания , към които рязко загуби интерес и отказваше да ги посещава. Единственото, което го интересуваше беше Fortnight. С мъжа ми взехме решение да заключим PS и таблета в сейф, както и да спрем домашния Интернет. Лимитирахме му мобилния Интернет до 1 час дневно.
Притесних се дали постъпваме правилно и се консултирах с психоложка, която познава детето. Накратко, съветът който ми даде е да му поставяме краткосрочни цели и при изпълнението им да отпускаме част от мерките. При поведение, което намираме за нередно и му го показваме, ги връщаме в цялост или частично. Резултатът е, че вече мотивацията му е вътрешна, сам се отказа от игрите и се върна с по- голяма страст към предишните си занимания.Които, засъжаление, нямаше как да  посещава присъствено. По време на ДО, когато не учи, гледа филми/сериали на английски, чете комикси и проучва бизнес империята на Мъск Wink(новият идол). Понякога играе с децата около нас, но те са по- малки и бързо губи интерес:).

# 249
Catty m, сложно е положението при вас. Нямам представа какъв е правилния съвет, тъй като не съм се сблъсквала с такъв проблем. Мисля, че каквото и да е наказание ще има обратен ефект, така че недей да наказваш. Продължавай да настояваш за психолог. Дано помогне и нещата да се нормализират при вас.

# 250
  • София
Точно Фортнайт играе, нищо друго. Как ограничавате Интернета? Аз мисля след като приключи учебната година да сменя паролата на рутера. Но не знам каква заетост да му създам през деня.

Да, наказанията вече не действат изобщо, пълно пренебрежение. Довежда ме до такъв бяс, че си изпускам нервите.

# 251
Вие се смеете, но и с ограничение един час може да се случат неща от които може хем да ти е смешно хем не толкова. Този месец сметката за тел на сина ни е16 лв отгоре. Тръгва мъжът ми да разглежда и вижда че има някакви смс-си за пет лв, за осем лв. и пр. Почваме да го питаме, мъжът ми преглежда телефона, нищо не намира като пуснат смс. Според разпечатката са били в 8:30-8:40 сутринта една събота точно по времето като има период на цъкане. Баща му почва да го разпитва. Той пребледнява. Почва да плаче. И познайте къде е ходил - П_рносайт. Нещо гледал дръпнал, те му пратили смс че телефонът му е хакнат и трябва да плати с смс за да се откачи. И той пращал смси и ги триел да не разберем. Викам на мъжа ми - абе я си по говорете по мъжки по този повод. А после вечерта му начуках канчето на мойто мъж. Ми голямо е вече момчето, 13 и половина, и на габарити е голям вече. Това са разбираеми неща - Кой друг да му обясни къде какво да гледа, как да търси, от какво да се пази. Разбрали се двамата. Да видим...

# 252
  • В светлината на слънцето
catty m, една дума - тийн. Единственото, с което мога да те успокоя, е че това е поредният период, през който дружно трябва да преминете. И в някакъв момент свършва, но следва друг. И не само момчетата, ами и момичетата го минават. И то как! При всички случаи психологът може да е от полза и то голяма - и за вас, и за детето.

# 253
  • София
Catty m, дано е някакъв период това при вас и бързо да отмине.
В момента PlayStation-ът е прибран за неопределен период, връщайки назад лентата установявам, че всъщност не го връщаме около 3 месеца😁. Играеше вечер и така се нервираше, че не издържахме.

# 254
Catty_m, сменихме паролата на рутера и чрез него ограничаваме интернета. По отношение на мобилния интернет има едно приложение, мисля че се казва Parents control, и чрез него мъжа ми спира мобилните данни и част от приложенията, а след определен час не може нищо да прави ( някаква sleep функция).
За съжаление, това е наистина голям проблем и не случайно СЗО вкара пристрастяването към игрите като заболяване с пристрастяващ характер- като алкохолизъм, наркомании, хазартни зависимости.
Случвало се е да вляза в стаята, докато тече ДО и почти всеки път чувам как класната се кара, че 4 момчета почти не влизат в час, а за едното е голям проблем. Попитах сина ми и той каза :"Да, мамо, него нищо, абсолютно нищо не го интересува. Не го интересува с колко ще завърши, че ще го изключат. Нищо. Постоянно говорят с родителите му, но той продължава."
Предполагам, че единственият вариант е да се вземат по- драстични мерки. Сигурна съм, че ще намерите правилното решение Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт