ДЕВЕТИ КЛАС 2019/2020 - 3

• 36 846
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • София
О, вече и учебник по новата програма за профилираната математика ли има? Може ли линк?

# 601
  • Варна
О, вече и учебник по новата програма за профилираната математика ли има? Може ли линк?

Да, те всъщност са два: един по геометрия и един по алгебра. С любезното съдействие на Дидева препращам линка: http://www.regalia6.com/books/index.htm - електронно четими варианти са, не успях да ги сваля на файл.

# 602
  • София
Сега и аз ги отворих. Като учител по математика и такъв, който догодина ще води ПП в 11 клас, мога да заявя, че материалът е доста сериозен и никак не е лек.

# 603
  • София
Аз четох учебните програми за профил химия и биология, и започнах да се ядосвам на училището, че не предлага профил физическо и рисуване. Smirk

# 604
  • София
А, представи си сега, като го видиш и на учебник. Черно на бяло е още по-зле! 😂

# 605
  • София

Да, те всъщност са два: един по геометрия и един по алгебра. С любезното съдействие на Дидева препращам линка: http://www.regalia6.com/books/index.htm - електронно четими варианти са, не успях да ги сваля на файл.

Благодаря! И, разбира се, и на Дидева!

# 606
  • София
А, представи си сега, като го видиш и на учебник. Черно на бяло е още по-зле! 😂
Бе, то и в учебната програма не е цветно Joy , но вероятно си права.

# 607
Понеже споделих тук за малката и опасенията ми за изпитите, да се отчета с официален край на сагата НВО за мен за този живот. Smile И, слава богу, нямам бъдещ петокласник, да го мисля. Rolling Eyes
Та, седмокласничката изкара 80 т. по МАТ и 81,5 т. по БЕЛ, което на база тазгодишния бал е скромно, но на фона на нейните резултати от пробни през годината, които приличаха на кривата на пикове и спадове на короната у нас, си е направо постижение за нея.
Та сме щастливи, де. Simple Smile За малко се обнадеждихме, че ще й стигнат на АЕГ или ФЕГ, но статистиката ни свали на земята. Сега реално шансовете са й за 31 СУЧЕМ с немски или английски първи език (423 бал). Евентуално също за 22, 35 с ФЕ, но водеща ни е комбинация АЕ+НЕ (изключение би направила за ФЕГ, но за там няма шанс). И локацията не е за подценяване - 31во е на 10 минути с автобус.
Та, изненада ме малката приятно. Поне всички изхабени нерви не са отишли напразно (до последно си представях точки под 50 за двата изпита)...

Сега се чудя дали да пишем първи АЕ ( харесва го, любим предмет) + втори НЕ, който да затвърждава на школа или обратната комбинация. По-скоро залагам на първото, защото тя не е от най-ученолюбивите, макар че е старателна. Искам да учи езика с желание и любов. Притеснявам се, че ако изберем НЕ като първи, може да й се опре трудността и да го намрази, да развали успех и т.н. А ако учи немски на школа (като сестра си), където го поднасят по-смилаемо и привлекателно, шансът да задържи интереса си към него е по-голям.
Та така около нас.
Ще чакам и Дидева да изкара онази хубава таблица с прогнози, където си пишеш оценките и бала и ти смята за кои училища имаш шансове.

И нещо друго да питам за профилите за гимназистите. Наборката в Първа АЕГ (НЕ втори) е с трети профил Химия. Ще имат ли и четвърти профил, да очакваме в 10ти клас да им предоставят избор за четвърти предмет?

# 608
  • София
Санака, забравила си какво пишехме за ФВС в 8 клас.... Joy

# 609
  • В светлината на слънцето
Free Soul, браво на детето! А на второ класиране съвсем ли няма шанс за ФЕГ или 1 АЕГ? Второто, ако стане, би било супер - ще си ходят заедно със сестра си.
Имай предвид, че първи немски в 31-о си е здраво учене. Заради изпита по ДСД ги гърчат яко. Моята, дето имаше мерак за немски, сега бълва змии, гущери и жаби срещу граматиката (и на немски даже ги реди). Миналата година една от английските паралелки бе поета като класен и преподавател по основния предмет от учителката по английски на брат й - изключителен педагог и много фин човек. Децата много страдаха, че в 6 клас няма да им преподава. Та ако тази учителка им се падне да води часовете по английски, направо е голям късмет.

# 610
  • Deutschland/HE
Санака, да ти споделя за профил Спорт в една гимназия в Германия. Март месец на осми клас се избира втори профилиращ предмет в нашата гимназия (2учебни часа седмично). Проведе се среща с родителите на учениците, с учителите, с директора на училището и една майка попита: Защо няма профил спорт? Дъщеря ми иска спорт. Веднага се започна обсъждане и на другия ден беше добавен и този профил към стандартните (природни науки, физика-астрономия, изкуство и нещо с литература). Каква беше изненадата в девети клас - часовете не са във физкулния салон, а в стаята и учат теория свързана със спорта Simple Smile.

# 611
Lulumba, Благодаря за поздравлението. Simple Smile
Ами реално няма шанс, за съжаление. Мариела с бал 427,5 преди две години се конкурира с 636 девойки, сега Сияна с бал 423 се бори с 1110 момичета. Баловете скочиха много, наборът е голям, борбата е жестока. Simple Smile

И аз се опитвам да я подбутна към английския, макар че има шанс и за по-високобаловите паралелки, ако се водим  по търсене на среда от по-амбициозни деца.
Тя милата, все се сравнява с кака си, затова и мечтаеше за Първа АЕГ (освен любовта към езика). После пък вика  - а, не, много се учи там, по-добре в друго училище. После пак нещо друго измисли...Гледа и към немския, че имат любима леля във Виена, която на драго сърце ще ги подпомогне, ако решат да следват/работят там един ден. Но реално според мен не си дава сметка, че немският е сложен език. Вероятно може да е подведена и от сестра си, за която имах очаквания, че също ще мърмори срещу немския, но за моя радост тя го изучава леко, с удоволствие и с отлични резултати (вероятно заслугата е и на школата).
Най-добрите им две приятелки от квартала са в СМГ с немски, сигурно и това има влияние.

Сега й промотирам 31, даже и твоята писанка за стипендиите й споменах (би взимала 50 лв.според точките от НВО, сестра й взима 35 лв. в АЕГ). Laughing

Благодаря за отзивите за преподавателката, полезни са! Simple Smile

А, и малката след като разбра, че няма шанс за АЕГ и ФЕГ, взе да ми пробутва идеи за 18то с японски или корейски...Заради пусти корейски поп. Засега отсвирвам подобни мераци. Rolling Eyes  18то с японски сме писали в желанията, някъде и корейски се мота, но по-надолу в подредбата. Не мисля за удачно да редим гимназии според музикални предпочитания на 13 годишна възраст...Rolling Eyes

# 612
  • В светлината на слънцето
Ооо, да, това с музикалните влечения си е мания. Теди не слуша кей поп, но се запали много по манги и анимета (за щастие чак в 8 клас, иначе и на нас не ни мърдаше 18-о Joy). Даже с една съученичка проучват следване в Корея (как ли пък не!).

# 613
В Северна ли? ScreamSatisfied
Аз балансирам засега с тази мания, като я записах миналата година на хип-хоп, тя е доста танцувална.
Ама после искала на кей-поп танци, къде да ги търся сега...Като пораснат, ако имат желание, да се записват да учат корейски. Предполагам, дотогава ще са на друг акъл. Relieved

# 614
  • София
Free Soul, браво на девойката, чудесен ѝ е бала. Ако не ѝ е идея-фикс 1 АЕГ, не е толкова фатално ако не стане, със сигурност ще учи в "добро училище" по критерия - добра среда и преобладаващи умни, възпитани и интелигентни съученици Kissing Heart Но пък може и да стигне - това никак не е малък бал!
Аз също надникнах в седмокласната, най-вече да потърся таблицата на Дидева с прогнозните балове по училища за този набор. Наши много близки приятели имат седмокласник, който се издъни на математиката. Не му беше силния предмет, но поне беше докарал прилично ниво. На самия изпит, обаче, не успял да се представи в пълния си блясък. Поне е момче, което си е важно в училищата с квоти, но пък той иска 1 АЕГ и няма идея къде другаде, ако не е там. Балът му е 389 и шансът е нулев. Допитаха се до мен какво да редят нататък - как се поема такава отговорност! Аз на моя син не съм подреждала желанията, остава на чуждо дете. Насочих ги да гледат 22, 32, 31, 127, 12, търсят опцията АЕ/ИЕ, но можело и АЕ/НЕ. Но тези училища по какъв ред да ги пподредят, нямам представа (освен по бал).
Локацията е втори фактор, но реално всичките са им сравнително удобни, с лек превес на 22 и 127.
Аз леко започвам да се плаша от това, което ме чака със щерката. И определено ще вдигна банкет, когато минат и нейните НВО, независимо от резултатите. Дали от мъка, дали от щастие, ще се пие за отърваването. (ако съм оцеляла до тогава)

Общи условия

Активация на акаунт