Операция на миома - 7

• 86 148
  • 796
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Много полезен линк, и за списанието, и за фондацията!

# 616
Koleva много благодаря за изчерпателния пост, изключително много ми помага. Днес след втория прегледа, лекарката е на мнение,че не трябва да правя скенер, миомата се вижда и напипва, на външна стена е и по нейни думи е възможно да се отстрани цялата матка заради размера, чувствам се ужасно и не съм спряла да плача.
Утре запазих час при др. Нецов и направо се уговарям за операция, очевидно няма как да е лапароскопска. Koleva при Нецов ли се оперира в Софиямед?

# 617
Fireche, недей да мислиш лошо. Изрично настоявай да ти запазят матката. В България лекарите са свикнали да махат матки на конвейр и затова навсякъде ще го чуеш това мнение, но нямат право да го направят без твоето изрично съгласие!

Ти имаш ли деца? На колко години си?
За колко време е нараснала миомата, хич не е малка, странно е, че не е забелязана на профилактичен преглед по-рано.

# 618
На 37 години съм и имам две деца, моя е вината за ситуацията, защото последните 3 години не съм ходила на профилактични прегледи, просто нямах оплаквания и ситуацията с Ковид в началото допринесе и така, освен всичко и се обвинявам,че не съм се погрижила по рано за себе си.
Всичко се случва и не искам да се маха матката, ако трябва така ще си остана, без операция, чувствам се ужасно......

# 619
Настоявай за запазване на матката и не се страхувай от отворена операция. С отворена имаш по- големи шансове да отстранят само миомата, операцията е по- бърза и по лесна за хорурга.

# 620
Заради такива приказки от лекари си "отглеждах" миомата години наред. Беше ме страх повече от операцията, отколкото от това, че миомата става все по-голяма.
Слава Богу, като реших да се оперирам, попаднах на лекарка, която като видя 20 см миома не почна да се вайка, все едно имам тумор в мозъка, ами ми каза, че ще се опита да я махне лапароскопски, но по-вероятно е да трябва да ми направи и малък разрез на бикини линията. За махане на матката изобщо не е ставало на въпрос. Това стана в чужбина.
Операцията ми беше с робот Да Винчи. Още на следващия ден след операцията станах, ходих до тоалетната, прибрах се вкъщи, даже е препоръчително да се раздвижиш, за да няма после усложнения.
Сега имам белег десетина сантиметра, но е под банския, а и иначе не е грозен и забележим.
Миомата се оказа половин килограм. Честно казано не я усещах, симптоми нямах, макар да знаех, че е там. Нямах голям корем, къде е успяла да се намести, не знам.
Fireche, не се обвинявай, случват се лоши неща, миомата поне е доброкачествено образувание, ще я махнеш и след няколко месеца ще си забравила за нея.
Обаче наистина говори с лекаря си и изрично заяви, че не искаш премахване на матката. Направи си операция при лекар, който ще погледне сериозно на това.

# 621
Момичета много благодаря за подкрепата, много ми помагате в момента се чувствам ужасно и се обвонявам и какво ли още не.
За сега се насочих при др. Валери Нецов, утре вечерта съм при него на преглед и се надявам да е моя лекар.
Изчетах темата,но главата ми е празна, ако ми препоръчате някои друг лекар,които не маха матки за добър ден ще съм благодарна.
Opossum тъкмо щях да пиша да препоръчаш и осъзнах,че пишеш,че операцията ти не е била в Бг.

# 622
Fireche, няма за какво да се обвиняваш. Миомата не си си я причинила ти с нещо което си направила, даже не се знае напълно какво ги причинява, затова и няма как да се предотврати появата им.
Също така не се обвинявай, че не и я открила навреме и е станала много голяма. Както ти писаха и по-напред, операцията не зависи толкова от големината на миомата, а от вида ѝ. Като е на "добро място", както беше моята, и след десет години се махна лесно и след месец бях добре.
Важното е да не се паникьосваш, за да можеш да направиш правилна преценка и да говориш адекватно с лекарите.
Защото по мои наблюдения има доста такива, които са загърбили хуманитарното в професията си и не гледат най-доброто за пациента, а за себе си. Така че, пациента трябва да защитава интересите и здравето си.
Помисли си колко хора им откриват по-лоши болести със закъснение, а твоето е само една миома. Щом имаш две деца, дори и махането на матката не е най-лошото. Имам познати и колежки без матки, добре са. Жива си и се радваш на децата си, скоро ще бъдеш и здрава, така че тази операция не е краят на света.
Можеш дори да си напишеш на един лист въпроси към лекаря за да не се ошашавиш на място и да забравиш нещо и с големи букви си напиши най-отгоре да му кажеш, че махането на матката е последна възможност.
На мен такива списъци ми помагат при консултации с лекари и адвокати, че от притеснение понякога забравям защо съм там и си глътвам граматиката. Relaxed

# 623
Koleva много благодаря за изчерпателния пост, изключително много ми помага. Днес след втория прегледа, лекарката е на мнение,че не трябва да правя скенер, миомата се вижда и напипва, на външна стена е и по нейни думи е възможно да се отстрани цялата матка заради размера, чувствам се ужасно и не съм спряла да плача.
Утре запазих час при др. Нецов и направо се уговарям за операция, очевидно няма как да е лапароскопска. Koleva при Нецов ли се оперира в Софиямед?

Да, доктор Нецов ме оперира. Аз се насочих към него, защото по-назад в темата или в предишни бях чела, че винаги се старае да запази матката. Лекарката, която ми я намери ( в Плевен и не беше в Света Марина) беше ужасно груба. Аз изпаднах в шок и я питах какво да правя, какво ще ме посъветва за операцията и т.н. Казах и че живея с София и тя ми отговори “Много внимавай при кого ще отидеш, защото софиянци са много джаста-праста и да не ти отиде матката в кофата и да видиш деца през крив макарон”. Аз не съм раждала и веднага се разплаках. Исках да дам пример колко груби лекари има и че винаги може да има различно мнение. Силно се надявам, че няма да се наложи премахване при теб, без значение раждала или не, това си е орган.
Относно прегледа утре питай всичко, което ти дойде на ум, дори и да ти се струва глупав въпроса. След прегледа при него си дадох няколко дни да помисля какво да правя. В крайна сметка на бърза ръка стана всичко.

# 624
Opossum е дала много добри съвети! Иначе изобщо не ме учудва спокойната реакция на опериралата лекарка, всяка трета жена е с миоми! И само мнооооооого малка част от тях имат нужда от оперативно премахване.

Fireche, 12 см може и да е голяма, но далеч не си единствената с големи миоми. Ако не се лъжа авторката на темата Не се сърди човече също е с големичка миома, която е намаляла видимо след прием на билки. Стига да не расте и да не създава проблеми, миомата не е болест! Изобщо не си мисли, че си болна и имаш голям проблем…

# 625
Момичета много ми помагате, реално да осъзная,че не е нелечима болест и има и много по лоши диагнози, просто не бях подготвена и съм буквално като застреляна, забравих да мисля. Вече съм подготвила списък с въпроси, ще ми бъде полезен и се надявам моя човек да е др.Нецов
Ще пиша вечерта след прегледа.
Благодаря ви още веднъж за подкрепата, безценна ми е в момента.

# 626
Fireche, как мина прегледа при Нецов?
И аз съм "за" за него. Моят възстановителен период мина повече от добре.

Някъде четох, че 50% от всички гинекологични операции в света са на миоми.

Искам да попитам другите момичета имали ли сте по-дълъг цикъл след това или въобще промени в цикъла ?

# 627
Пит за съжаление не успя да ме прегледа, защото закъсняваше и ме отложи, аз понеже съм страшна паника се обадих на позната и утре сутрин имам преглед при др. Димитров от майчин дом, та след това ще кажа какво е станало и ще търся др. Нецов, за съжаление и финансовата страна на нещата никак не е безобидна,та и за това се притеснявам, но да видим.

# 628
... за съжаление и финансовата страна на нещата никак не е безобидна,та и за това се притеснявам, но да видим.
Да наистина, въпреки че тази операция се поема от здравна каса.
Минавайки през частния кабинет на Нецов бях директно информирана за стойността, която ще платя в Софиямед, която в последствие беше фактурирана като "избор на екип" и "престой" и възлезе на 1460 лв.  Отделно платих около 150 лв. за изследвания за преди влизане в болница, за които личната отказа да даде направление. Но мойта лична беше доста серт, смениих я. После разбрах от дамата, с която бях в една стая, че е доплатила само 30 лв. за същите изследвания. Та искам да кажа, че може и така и иначе.

# 629
Здравейте, днес бях при доц. Димитров, гледаме в Майчин дом, за операция съм веднага по негови думи, всъщност всички така казаха....
Добрата новина е,че ще спасим матката, макар размера да е по голям от прегледа в понеделник с по 1 см.
Каза,че матката ми е като при бременност 5 месец😢 и разбира се цената 1380лв каза да си приготвя, не знам дали това включва прегледите преди прием, предполагам не.
Чувствам се ужасно и все още се колебая дали да не отида в София мед Нецов или Вита Попов след като въпреки осигуряването ще платя почти същата цена.Много съм объркана и страхлива и това ме кара да се дърпам, но явно няма как.....

Общи условия

Активация на акаунт