Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 9

• 40 322
  • 806
  •   1
Отговори
# 780
Момичета има ли как в новата тема някъде в първия пост да се добавят рецептите за кисти, Родиолата и разни други трикове, които някой е похвалил?

# 781
  • Варна
Аз пък умирам за сладко, мога само на торти и салати да карам. Ни месо ми трябва, ни нищо. Но за сладко човек убивам : mrgreen: Не може да се обобщава, всеки организъм е различен.

# 782
Ей, ама се размечтахте за въглехидрати Joy Неслучайно казах "коза" - всички зеленчуци, които могат да се ядат сурови и плодове. Няма хляб, няма картофи, няма боб, леща, грах... Ако искаш от последните ще трябва да си направиш кълнове. Това беше положението и помогна към онзи момент. Иначе в момента се храня с месо основно и зеленчуци, които могат да се ядат сурови. Яйца по-рядко (имам някакъв вид непоносимост, не много силна в момента). Идеята ѝ беше да не се внасят чужди хормони чрез храната. Сега не знам дали бих могла отново да издържа подобно нещо, но тогава се справих (все още нямах проблем с теглото).

# 783
Аз не функционирам добре  и не мога да тренирам качествено без качествени сложни въглехидрати (гречка, просо, овесени ядки, амарант, сладки картофи, тиква, кафяв и див ориз, бобови, етц), но към тях си трябват и качествени белтъчини, макар, че дълги години съм била вегетарианка, която спазваше и църковните пости религиозно Wink Любимото вино почти съм го спряла, драматично са ограничени и любимите ми сирена, защото след запой със винце и сиренце вече не съм човек. Най ми е трудно да си ограничавам плодовете, аз съм човек, който може да изяде 2 кила череши и да продължи с половин диня. Сладкиши и подобни - по изключение. И пак дори при много чиста диета прекаля ли с количествата - качвам светкавично.

PS Пиенето го лимитирам до 30-40 гр концентрат (за предпочитане водка, че захарите са малко) и саке със сушито/сашимито ми. За гости и социални събития - бяло вино разредено с много лед или просеко/кава - за всяка чаша вино гледам да изпивам по 2 вода. Същото важи и за кафето.

Последна редакция: ср, 01 юли 2020, 20:46 от Agent Provocateur

# 784
  • Нидерландия
Аз дори не мога да си обясня какво се случва с коса, нокти, кожа, стави, хрущяли, матка, яйчници, очи без качествен протеин. Какво се случва с мускулатурата и след като мускула е вял или атрофирал, кое ще гори мазнините? Въобще за нашата възраст торти, сладкиши, са забрави, даже и със здравословните въглехидрати трябва много да се внимава, човек да знае какво точно прави.
Вики от къде набавяш протеина? Аз инсталирах една страхотна апликация която отчита храната която вкарвам и протеина ми е малко от това което се храня.

# 785
Аз споменах въглехидрата като цяло, без да визирам конкретно никоя от нас Simple Smile

Madelief, белтъци, пилешко, телешко, пуешко, агнешко, свинско. Като за разнообразие включвам доза протеин. Ако съм заета през деня или съм по разходки, дозата протеин може да премине и в две. Зависи. Но при мен всичко е калкулирано до педантичност. Планувам си храната за седмица. Храня се 5 пъти на ден. Ако ми предстои ядене на торта, пак имам идея кое как да комбинирам, та да не я закача на тумбак на пример. Та в този на ред на мисли всичко си има ред, последователност, замисъл кое как се прави и защо се прави.

# 786
Вики, ти да не си по Зоната?
Месечинке, то, че можеш добре, но въпроса е какво ще се случи после с организма ти Wink

# 787
  • Нидерландия
#vici75 Аз значи като не ям месо освен пилешко бяло, трябва да пия добавка протеин. Но тия пудри са ми много синтетични и гадни да ги гълтам. Направих некви бонбони със какао и протеин те се ядват но не мога се това да ям.

# 788
  • Варна
Е, това кой може да го каже... За момента ми е добре. Не казвам, че ям само сладко, но не се ограничавам. Месо... Ми не обичам много, не съм вегетарианка, просто не е нещо, без което не мога. Основно карам на салата, в която добавям разнообразни неща, освен голия зеленчук. Но честно, никога не съм се интересувала колко калории ми е манджата, как леко е протеинът и колко въглехидратът. ММ е спец по тези неща, на мен ми идва натоварващо и излишно като информация на този етап.

# 789
Караш само на торти и салати?
Аз значи като не ям месо освен пилешко бяло, трябва да пия добавка протеин. Но тия пудри са ми много синтетични и гадни да ги гълтам. Направих некви бонбони със какао и протеин те се ядват но не мога се това да ям.
Аз за това съм поръчала някакъв уж хубав телешки колаген, ако се одобри в къщи, ще ти кажа.

# 790
  • Варна
Не разбира се. Казвам, че мога да карам само на това, т.е. засища ме. Не ми е нужно да ям месо, тесто или нещо подобно на всяка цена.

# 791
Вики, ти да не си по Зоната?
Месечинке, то, че можеш добре, но въпроса е какво ще се случи после с организма ти Wink

Lemy по никоя не съм. Разпределила съм си макронутриентите по мое усмотрение и с годините ми е навик кое кога да ям. А и като тренирам, гледам да си покривам нуждите 2гр протеин на кг, малко въглехидрат в тренировъчен ден и да не меся въглехидрат с мазно. Плодове не ям, че ми прилошава от тях. Явно не ги храносмилам ли какво и аз не знам. И със салатите внимавам, че и там малко като с плодовете. 1/3 са ми от порцията за обяд и вечеря. Не мога да се надъня със салата. Абсурд. Та така. На око е моето.

А ако е да говорим кой какво обича,  аз не обичам да закусвам. Мога да не близна нищо до 2-3 ч след обяд. После мога да хапна нещо и чак на другия ден. Но годините не я позволяват тая схема повече.

Madelief, забравих те. Протеина на прах  го ползвам само в случаите когато съм заета и съм из улиците, в движение, когато е много напрегнато на работа и няма време за ядене. Винаги мога да изпия една доза в такава ситуация, защото отбягвам да се храня по заведения. По-скоро е изключение дозата протеин. Да, гадни са. И него трудно го храносмилам. Но е по-малкото зло - т.е. да изям някоя вафла в пристъп на глад, да пропусна ядене или да ям на заведение.

# 792
Вики, трябва да се хвана и аз да посмятам, а никога не съм го правила и така да не ми се занимава с това 🙀

# 793
Еее Lemy, то смятането не екой знае каква философия. Може би само в началото ще хвърлиш труд за да знаеш кое колко е. Нищо не смятам вече. Само като погледната порцията и знам какво съдържа. 100гр пилешко са 20гр протеин,  100гр картофи към 30гр карбс и салатата не я броя, нотя ми е 2-3 лъжици.
Белтъците пък са супер лесни. Аз това ям на закуска - трябва ми 25 гр. протеин. 3 яйца (без жълтъка) ако са с по 8гр протеин ето ти. Няма какво да мислиш и да смяташ. Ако искам добавям домат, 10 гр сирене, спанак. На омлет ги правя, но пръскам тигана със спрей. Нищо не е. Няма за броене. Сега вече ако ще се бухат мекици, не знам Laughing

# 794
Вики бре, какви мекици, не съм яла тесто от осем години, не ми се и яде Grinning
Абе зная, че в началото е малко по-тегаво, после вече си определяш всичко на око, но ми е много досадно да взема да хвана да меря и да смятам.
Попадна ми една интересна статия за протеина:
https://gymbeam.bg/blog/proteini-za-zheni-vazdeistvie-polzi-priem-dozirane/

Общи условия

Активация на акаунт