Децата, хигиената и Maliva. Включете се в дискусията и открийте приказната нежност!

• 18 824
  • 858
  •   1
Отговори
# 120
Моето дете е на 5 години и вече изградихме хигиенни навици като започнахме още от малка да обясняваме, е разбира се продължаваме с обясненията, някой път се запъва да измие зъби или ръце. Показваме мръсните ръчички и обясняваме, че това са микроби, че те предизвикват болести и накрая се налага да се пият сиропчета, които тя хич не обича. Знае, че ръце се мият преди и след ядене, след прибиране отвън. Зъбки мием сутрин и вечер. Обяснихме ѝ с помощта на един комплект пластелин зъболекар, колко е важно да се мият зъбките. Личен тоалет правим всяка вечер. От мъничка я научихме да използва тоалетна хартия след ходене на гърнето.

# 121
Показвах мръсното по ръцете (след игра в пясъчника например) и обяснявах, че ако не го махне с вода и сапун, това ще попадне в коремчето му и ще го разболее. Чела съм кратки книжки с поучителни истории, използвах всяка подходяща ситуация да обяснявам какво представляват болестите, предизвикани от липса на хигиена.

# 122
Ще обясня, че хигиената е много важна, защото има невидими същества, наречени микроби, които ни причиняват вируси, болести, афти и т.н.

Че има важни принципи, които трябва да спазваме - да мием често ръце, да ги подсушаваме, да си хвърляме душ всеки ден и т.н. и т.н.

# 123
В интернет има много клипове който са направени интересни за децата .Пускам го и той хем се забавлява хем се учи.Отделно и ние му обясняваме ,че това са малки буболечки който ако не се мие ще му влезнат в гърлото и ще е болен.

# 124
  • София
Бих му обяснила, както правя ежедневно ,че хигиената е изключително важна за нашето здраве.Редовното миене на ръцете ни предпазва от вируси и инфекции , взимането на душ ни кара да се чувстваме свежи и да изглеждаме добре!

# 125
Моята дъщеря е на 8 и вече сама разбира какво е хигиена, и защо е толкова важна. Когато беше мъничка й обяснявахме, че микробите са едни много малки буболечки, който могат да ни разболеят. За миенето на зъбките пък казвахме, че има едни малки червейчета, които ако не се почистят ще ни развалят зъбките Grinning

# 126
Ще кажа на моето дете, че хигиената е това да сме чисти. И е много важно,защото когато сме мръсни и не поддържаме добра хигиена има много бактерии. А под бактерии ще му обясня, че това са малки и лоши червейчета, които се махат когато си мием често ръцете и се къпем и когато имаме добра хигиена те не се появяват изобщо. Също така ще му разкажа, че тези червейчета могат да ни разболееят и това ще доведе до  лекарства и това, че то няма да се чувства добре.

# 127
На 3годишната ми дъщеря разказвам за микробите - малки същества, които живеят по кожата и правят пакости, ако не се мием. Най-важно обаче си остава личният пример! Децата копират всичко, което правим ние възрастните.

# 128
  • София
Моите деца са вече сравнително големи и сме минали отдавна "лекциите" за вирусите и бактериите. Сега по- скоро наблягам на суетата- всеки предпочита да общува с чисти, спретнати и приятно миришещи хора.

# 129
Винаги съм прибягвала до нова информация към детето поднесена като игра. Пример : "Ето сега ще измием ръчичките а те се мият със ...?? Детето казва "Сапун и вода" . За да зъбките чисти всеки ден трябва да се измият със ....??? Детето отговаря : " Четка и паста" . Като избирам четката да е с някакви картинки или пастата /ползваме само детски за него/ В тоя дух на игра и забавление ,детето придобива трайни навици към чистота и ред. Не е сложно . Даже то само си мие ръцете и идва да ми ги покаже и то "взисква" от нас родителите ако ние забравиме да си измием ръцете .

# 130
Един от най-ярките спомени за приучване към хигиена беше с песничката" Хей ръчички, хей ги две....." и така играехме и се учихме.

# 131
  • София
Моето дете не е малко и е запознат с необходимите хигиенни навици. Внимателно съм обяснявала за различните опасности при неспазването им. Макар и невидими за човешкото око, микроорганизмите могат много да навредят на здравето ни.

# 132
Винаги му казвам, че по ръцете има микроби. той знае , че трябва да се поддържа добра хигиена

# 133
Обяснявам на детето, че ако не си мие ръчичките ще се разболее, ще му е лошо и няма да има сили да играе.

# 134
  • Пловдив
Детето ми е само на 1 г и 3,5 месеца. В момента каквото и да и се приказва, не проявява никакъв интерес. За сметка на това, в момента копира всичко. Гледа как аз и баща и, като се приберем от вън, веднага си мием ръцете, преди и след ядене също и тя знае и като и кажем, че е време за миене на ръце идва и не се сърди. Същата работа е и с миенето на зъби. Само да види, че съм взела четката и търчи към банята. Още преди да и излезе първото зъбче, с голям интерес гледаше аз как си мия моите. Като порастне още малко, вече ще обясня защо го правим.

Общи условия

Активация на акаунт