Децата, хигиената и Maliva. Включете се в дискусията и открийте приказната нежност!

• 18 831
  • 858
  •   1
Отговори
# 165
Синът ми е мъничък - на 2 год. Научи се да си мие ръцете и лицето с песничката ,, Хей ръчички''. Много му беше смешно. Simple Smile.

# 166
Децата ми вече пораснаха , но още си спомням разни случки свързани с хигиената. Отиваме на гости на наши познати и те  се чудят , как съм успяла да науча две годишно още от вратата да влиза в банята за миене на ръцете, без подканяне...Черпят дребен с нещо-бисквитка или друго подобно , и той търси салфетка ...или вода да си почисти ръцете...викаха му Монк...
Успяла съм да създам хигиенни навици без много усилия, без прекалено напомняне , а предимно с примери и постоянство.

# 167
Децата ни да на почти 4г и на 1,10г.
От ранна възраст, когато почнаха да разбират малко повече, им се обяснява защо се мием, че трябва да го правим по-често. Обяснявам им, че по ръцете и под самите нокти има най-много мръсотии, микроби, бактерии, чудовища и всякакви такива работи, които събуждат въображението им. Знаят, че ръцете се мият задължително при прибиране вкъщи и преди хранене. За тялото нямаме проблеми - обожават банята Simple Smile
Друга важна част, поне според мен, е ранното махане на пелените и при двамата. Като бебета не търпяха тя да е мокра и мръсна, лесно свикнаха с гърнето и с миенето след ползването му Simple Smile

# 168
  • София
Много е важно първо личният пример, който даваме на децата, защото те копират всичко от нас.
Обяснявам му колко е важно да си мие ръцете, защото полепват невидими микроби, които после отиват в коремчето.

# 169
Обяснявам му , че  за да е здрав и да е добре трябва да си мие ръчичките , зъбките. И че не може да излизаме за да сме здрави.

# 170
Обяснявам му , че хигиената е група от наши действия и постъпки , които са необходими за предпазването на здравето и за поддържането на здравословен живот - редовно миене на ръце със сапун,смяна на мръсните дрехи,почистване на дома и играчките и редица други наши действия.

# 171
Представете си, че пред вас стои детето ви. Как бихте му обяснили какво е хигиената и защо тя е толкова важна за нашето здраве?
Хигиената е много важна за здравето ни, тъй като ако не си мием ръцете, след като сме ходили до тоалетна, след като сме играли, след като сме пазарували ще влязат много вредни микробчета в нашето тяло, заради които ще се разболеем. Затова трябва и редовно да се къпем и обличаме чисти дрехи.

Последна редакция: пт, 03 апр 2020, 17:57 от pepi_r

# 172
Бих обяснила, че спазването на хигиена е от съществено значение за да бъдем здрави. Миенето на ръцете преди хранене, миенето на плодове и зеленчуци и други хигиенни навици ни предпазват от микробите, които могат да ни разболеят. Под формата на игра и забавление може да се обясни на детето какво точно представляват микробите и какво могат да причинят. Личният пример, който дава родителят, също е от огромно значение при възпитаването на едно дете.

# 173
  • БГ
Чрез личен пример, обясняване и пеене на песнички Simple Smile

# 174
  • Пловдив
Децата ми от малки знаят, колко е важно да поддържаме добра лична хигиена.
Като съвсем малки им обяснявах, че навсякъде около нас живеят едни малки микробчета, които са лоши и искат, да ни разболеят. Синът ми си ги кръсти червейчета Simple Smile
Та тези "червейчета" са толкова малки, че ние не можем да ги видим. Те се закачат на нашите пръстчета, когато пипаме насам-натам и затова е важно, да си мием редовно ръчичките и да не ги лапаме.
Ако ядем с не измити ръчички, въпреки че ни изглеждат чисти, тези червейчета попадат в коремчето и то започва да ни боли.

Когато дъщеря ми стана на около годинка, използвах същата методика и при нея, за да ѝ обясня, защо е важна хигиената.

# 175
Обяснявам като на възрастен с детайли какво се случва с организма ако не спазва хигиената. Личен пример и постоянни напомняния в началото, докато свикне и спре да се замисля защо трябва да се мият ръцете.

# 176
  • София
По ръцете полепват много невидими микроби, които попадайки в организма могат да разболеят човек. Могат да причинят хрема, кашлица, повръщане, разстройство или висока температура. Затова е много важно всеки път при прибиране отвън, преди хранене и след ползване на тоалетна ръцете да се измиват хубаво със сапун и топла вода. Така се отстраняват микробите. Здравето е много ценно и трябва да го пазим.

# 177
Все още нямам детенце, но така или иначе се боря за такова, така че със сигурност един ден ще ми се наложи да му обясня колко е нужна хигиената. Тъй като това трябва да му се обясни още от най-ранна детска възраст бих опитала да му го обясня по забавен за него начин. Бих му показала картинки изобразяващи малките бацилчета и да му разкажа колко е важно за да бъде здраво да си мие ръчичките преди хранене, след игра, след тоалетна. Да не си пипа личицето, устата, носа без да си е измило преди това ръчичките. Ще опитам да го направя хем забавно, хем по-разбираемо. Нещо от този сорт:

# 178
Хигиената е важна за здравето и благополучието на  децата. Те са по-уязвими към инфекции от възрастните, поради незрялост на имунната система, лесния обмен на вируси при контактите с други деца в детското заведение, размяната на играчки и предмети. Редовното миене и къпане отстранява микробите и бактериите, които причиняват различни болести. След игра навън, детето задължително трябва да си измива ръцете, защото може да се зарази или ако се е наранило раната да се инфектира. Мръсотията под ноктите може да съдържа опасни болестотворни микроорганизми. Лошата хигиена на зъбите може да доведе до поява на кариеси, ранна загуба на зъби, да улесни развитието или усложни други заболявания. Колкото по-рано се формират хигиенните навици, толкова по-трайни са те и се превръщат в модел на поведение.
Всичко това си го повтаряме често, напомняме. И се надявам да ме разбират, да знаят, че е много важна личната хигиена.

# 179
  • in Wonderland
Обяснено му е , че микробите са много вредни и опасни и живеят в мръсотията, за това трябва редовно да мием ръцете си със сапун, да перем дрехите си и да чистим вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт