Децата, хигиената и Maliva. Включете се в дискусията и открийте приказната нежност!

• 18 834
  • 858
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Обяснявам, че хигиената ни пази чисти и здрави и е задължителна, всеки ден.

# 211
Обяснявам с примери, които са подходящи за деца - какво са микробите, какво ни причиняват, как им действат водата и сапуна. Личния пример, обаче, е най-важен за изграждане на трайни хигиенни навици.

# 212
Обяснявам важността на хигиената като разказвам приказни истории с детски герои. Мисля, че най-много се повлиява от личния пример. Впечатлява се и копира поведението ни.

# 213
  • Пазарджик
Първият ни въпрос е: Представете си, че пред вас стои детето ви. Как бихте му обяснили какво е хигиената и защо тя е толкова важна за нашето здраве?
Всеки ден обяснявам на 4 годишната ми дъщеря какво е хигиена.Състои се от примери,които са подходящи за нейната възраст за да ме разбере и най-вече да спазва.Разказвам и за микробчетата около нас,които разболяват децата,ако не спазват правилата.Дори любимата и книжка е "Чистичък-измитичък"

# 214
Детето ми е на година и половина. Малко трудно да й обясня какво е хигиена, но постоянно гледа какво правя и повтаря всички мой действия.

# 215
Моето момиченце е още малко, но от сега се опитвам да създам необходимата хигиена....Ще и обяснявам, че е много важно винаги да е чиста, спретната, с чисти ръце, дрешки. Ще и давам своя собствен пример. Ще и обяснявам за микробите, ще ги описвам като малко лоши същества, от които трябва да се избави, чрез спазването на хигиена.....

# 216
  • Стара Загора
Нямам дете все още, но когато ми се е налагало да обяснявам на деца за хигиена винаги им говоря като на възрастен човек, включвайки информация за микроби, зарази и т.н.

# 217
  • Лясковец
Обяснявам му под формата на игри,с гледане на клипчета,но все още имаме известни проблеми.

# 218
Обяснявам на децата, че трябва да мият ръцете си често, защото когато са мръсни по тях има малки невидими микробчета, които ако не се измият ще станат много силни и голями

# 219
Бих му обяснила така: хигиената значи здраве. Трябва да се мият по-често ръцете, да бъде с чисти дрехи, да внимава откъде си купува храна, с какви хора се среща. Важен е и личният пример.

# 220
Още от много малка и обяснявам,колко е важна хигиената,първо за това да сме здрави,а после и за нашето самочувствие и как трябва да сме отговорни към себе си.Когато тя е край мен,докато се мия или почиствам нещо,обикновено ме наблюдава внимателно и това за мен са най-добрите моменти за разговори по темата.За това мисля,че най-добрият начин да научим детето,какво е хигиена и защо е толкова важна е личният пример.Дори и позволявам да мие тя ръчичките и лицето,както и да реше сестричката си,която е на 7м.

# 221
  • Варна
На първо място - с личен пример. Като виждат как ние с татко им поддържаме добра хигиена, мием си редовно ръце, лице, зъби, почистваме след себе си, децата го правят и те.
Докато бяха малки, им обяснявах за микробите, които са навсякъде и разболяват хората, ако не си мият добре ръцете. За зъбите - взех им една течност, оцветяваща плаката в синьо, заради която трябва достатъчно време да си мият зъбите, за да я отмият. Важно е и да са самостоятелни, затова и тримата на около 3-год. възраст започнахме да ги оставяме да се къпят самостоятелно.

# 222
  • София
Честно казано не съм обяснявала какво е хигиена и какви са ползите от нея. От най-ранна възраст съм възпитавала хигиенни навици, давайки личен пример. Мисля, че добре се справих с изграждането на хигиенни навици. Но ако трябва да обясня на малко дете, задължително ще си послужа с нещо забавно, което да привлече вниманието му и да остави трайни знания - приказка, комикси, рисунки. Непременно ще включа и симпатичния плюшен Малчо, който спечелих преди доста време от ваша игра. Laughing

# 223
(Пред мен е детенцето ми и се прибираме от вън.) Мамче,погледни си ръчичките, как изглеждат. Мръсни или чисти?... Защо мислиш, че са мръсни?... Знаеш ли, че има малки микроби, бактерии, които са в ръцете ни когато се прибираме от вън? Те са толкова малки,че човек не може да ги види с очичките си а с помощта на микроскоп (обяснявам какво е микроскоп). Макар,че не ги виждаме ние знаем, че като се приберем вкъщи трябва да си измием ръчичките за да поддържаме хигиена. Хигиена означава да си поддържаме здравето,защото попадайки в коремчето ни тези бактерии ще предизвикат болка и така ще се влоши нашето здраве, няма да може да играем, ядем и да ходим на разходки. Освен когато се прибираме от вън кога ,според теб трябва да си мием ръцете за да поддържаме хигиена? (Ако детето не посочи обяснявам след тоалет, преди хранене...) Освен с миене на ръце как още може да се поддържа хигиена? (Обяснявам за личната хигиена миене на зъбки, къпане,носене на чисти дрешки, хигиената вкъщи.) Защо е важно да се подържа хигиената? ( Детето вече трябва да може да отговаря на въпроса, ако е по малко естествено, че с моя помощ) Така с повтаря на целия този разговор всеки ден и чрез интересни игри, детето за кратко време ще овладеете хигиенните навици. Да не забравяме най-важното личния пример на възрастния.🤗🤷👍🔎🚮🚰❤️

# 224
Обяснявам, че микробите не се виждат и трябва редовно и старателно за се мият ръцете, да почиства и т.н

Общи условия

Активация на акаунт