Паниката Ковид-19 - как да се справим?

• 93 844
  • 3 451
  •   1
Отговори
# 3 225
Кое му е малоумното на изпълнението?
Че в публичното пространство излиза информация, която не е потвърдена. И която впоследствие се оказва лъжа. В резултат на която, върху главите /имиджа на невинни хора, се изля тон помия.

# 3 226
  • София
родителите нямаше да мълчат, още на следващата сутрин, когато щяха да чуят мълчание от властите, щяха да вдигнат джангъра първо във фейса, после и в медиите. Винаги е по-добре родителите да имат информация, отколкото да нямат, защото бързо и лесно се паникьосват, когато се мълчи.

# 3 227
  • София
Това къде е било написано или съобщено? Някакви медийни гръмки заглавия ли?
Много внимателно слушах какво казаха и директорката, и инспекторът, и фандъкова - има три учителки с положителни бързи тестове, техните групи се разпускат, ще се тества целият персонал, останалите си работят, но родителите, които могат да си задържат децата вкъщи.

# 3 228
Да, за мен се налага да се повтаря, защото съм си тъпичка и не разбрах. Трябва да ми се обясни кратко и ясно в едно-две изречения.

И на мен така. Пишат се разни размити внушения, дето няма как да ги подхванеш, обаче когато поискам да се конкретизира за да има на какво да възразя съвсем конкретно, ми се казва, че вече било казано.

# 3 229
Поста на Фандъкова си седи и всеки може да го види все още. Преиграване няма. Нормална реакция. Свързана с деца и епидемиологичната обстановка. И медиите не са заклеймявали.
Иначе ви казах, че от тия среди всичко очаквам Joy Шегаджии.

# 3 230
Всъщност паниката дойде, защото по нощите във ФБ профил на кмета на града, се пусна бомбата за заразени учителки. Писа се за положителни тестове, без да са потвърдени от PCR. Аз поне изобщо не бях разбрала, че тестовете са бързи. Нищо нямаше да стане сутринта, по светло, когато и на страха очите не са толкова големи, да се напише, че има съмнения за заразени учителки и се затваря градината за дезинфекция. И че ще информират след излизането на официалните резултати. Пък вече да излизат покрай това шегите и закачките.

А откъде дойде, че са били 7 учителките. Нали 3 бяха? Или 3 са с тестовете, пък 7 са ходили на екскурзия?

# 3 231
За мен съвсем адекватна реакция, ако има някакво преекспониране, то идва от медиите. Както става изобщо с пандемията.

Цитат
Не съм се срещала с учителките, но както казах и вчера, дали са били в Сърница или просто са се пошегували във фейсбук, за мен е еднакво безотговорно или необмислено, каза в студиото на "Сутрешен блок" кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Проблемът е, че, ако са пътували, все пак беше известно отдавна, че в Сърница има проблем, а ако не са пътували и са се пошегували, както се бяха изразили в началото, това е недопустимо", допълни тя.

Детска градина №50 е в центъра на столицата - зад "Mall of Sofia" в "Зона Б-5". Директорката ѝ наредила на трите да си направят тест, след като те си пуснали във фейсбук снимка от Сърница. Бързите тестове показали положителен резултат. Затова още във вторник вечерта е организирана спешна дезинфекция на сградата, а две от групите, на които са преподавали учителките, бяха затворени.

На въпрос дали не е избързала с оповестяването на новината, че учителките са с COVID-19 Фандъкова заяви, че в тази ситуация информация не бива да се скрива. "В момента, в който получихме официална информация, че има положителни проби, смятам, че бяхме длъжни да го кажем. Представете си, ако не го бяхме казали и се окажеше, че са положителни", каза тя.

# 3 232
  • София
А, значи три са били. Някъде ми се мярна, че са били 5, някой каза 7, а три са с положителни тестове. Тук не зная, приемам това, което е написала Фандъкова, че са три.
Това, че три положителни от три теста продължава да бъде озадачаващо - как е станала тази работа.

# 3 233
  • Варна
Аз също четох публикация за 5 или 6 учителки плюс медицинската сестра (че са били на екскурзия). Определено не бяха само трите.

# 3 234
В тази тема се правят много странни внушения.
Който е имал интерес и желание, вече би трябвало да е прочел поста на Фандъкова  - там много ясно пише, че три учителки са дали положителни резултати на бързи тестове, което е напълно вярно.

Постове от типа "не чета, не гледам, но знам, че е лъжа" са доста чести, но с нулев принос към диалога.

# 3 235
  • София
не съм абонирана за Фандъкова, оттук разбрах, че е писала в профила си.

# 3 236
  • Варна
То навсякъде пише, че има три положителни, това някой оспорва ли го? Коментираме колко са били екскурзиантите, т.е. първоначално тестваните. Или поне аз с такова впечатление останах.

# 3 237
Няма нужда да си абонирана, и аз не съм, но като се говори по сериозни теми, човек трябва да прояви известна отговорност и да се запознае с основните данни. Няма нужда да се чете всичко, но основните неща, при това с ясно посочен източник, ги има и са лесно достъпни.

пс - Не става въпрос за вас двете, просто постовете ми се падат след вашите.

# 3 238
За мен, както писах преди: Родителите информират директорката, директорката прави тестове, информира родителите, че вероятно има зараза, затваря групата. Всички чакат резултатите и се надяват на най-доброто. Има положителни сигурни - информират пресата, няма сигурни - не се вдига шум. Защо още при първите тестове, които не са сигурни и се правят втори излезе в медиите, че учителките са заразени? Това е проблемът.

# 3 239
  • София
Все отнякъде щеше да изтече информация за пресата, днес е невъзможно, когато има замесени родители, всички да стоят и да чакат. Хората пишат по групи, публично по профилите си. Всичко щеше да се разбере така или иначе. По-добре, че реагираха така, отколкото да бяха разчитали, че някой родител ще чака. А и много лесно щеше да се разбере за разпуснатите групи. Ето примерен диалог между две майки-приятелки
- здрасти, как си, хайде да пием кафе, докато детето е на градина
- няма да сме на градина, може да има заразена учителка
- А, така ли? Ах, ох, как може така, как разбрахте?
- обади ни се директорката...

И така нататък, и така нататък. Смятай, че само длед няколко часа е гръмнала новината.

Общи условия

Активация на акаунт