Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Пловдив отваря 9 зони за разходка от утре, 27 април
(Източник: Община Пловдив

След заседание на Общинския кризисен щаб, на база Заповедта на министъра на здравеопазването от 26 април и по предложение на районните кметове, от понеделник 27 април в Пловдив ще бъдат отворени за разходки при изключително строги мерки за спазване на социална дистанция от 2,5 м., следните места:

1. Цар-Симеонова градина
2. Хълм на Освободителите – Бунарджика
3. Младежки хълм
4. Сахат тепе
5. Парк „Лаута“
6. Гребна база с прилежащата дига
7. Алеи на р. Марица север
8. Алеи на р. Марица юг
9. Парк „Рибница“

Разходките са разрешени само:
✅С правилно поставена предпазна маска върху носа и устата
✅С движение по всички алеи плътно в дясно
✅С дистанция от 2,5 м. между семейства
✅Домашните любимци могат да се разхождат от един възрастен и трябва да бъдат на повод
✅В определените часови пояси:
  -  между 9:30 и 18:30 ч. за родители с деца до 12-годишна възраст (максимум 2-ма възрастни с колкото деца имат) и бременни жени.
  - преди 9:30 ч. и след 18:30 ч. за собствениците на домашни любимци и единично спортуващите лица.

Забранява се:
❌ Сядане на пейки и в тревните площи
❌ Ползване на детски площадки и спортни съоръжения
❌ Струпването на повече от двама възрастни на едно място
❌ Събиране на деца в група и игри с общи играчки
❌ Употреба на алкохол в паркове и на открити публични места

За да може да се осигури максимална дистанция при разминаването на хора, които се разхождат по алеите на Гребната база плътно в дясно в двете посоки, временно ще бъде преустановено движението с велосипеди. Колоездачите ще могат да използват всички останали велоалеи в града.

Към момента остават затворени малките квартални паркове и междублоковите пространства, където възможността за струпване на хора е много голяма.
За спазването на гореспоменатите мерки ще се следи от екипи на Регионалната дирекция на МВР, Общинска полиция и Общинска охрана. Екипи от Синя зона и доброволци ще помагат на гражданите с указания за маршрути.

# 31
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Отменя се задължителното носене на маски или други предпазни средства на открити обществени места
(Източник: Министерство на здравеопазването)

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която от днес, 1 май, отменя задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

# 32
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Отпада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини
(Източник: Министерство на здравеопазването)

Със своя заповед, издадена днес, 1 май, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

# 33
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
От 3 май се отваря за разходка природен парк „Витоша“
(Източник: Йорданка Фандъкова)

От 3 май, неделя, отварят за разходка природен парк „Витоша“.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не се допуска събирането на много хора на едно място, автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени.

При разходка в планината остават препоръките за спазване на дистанция от минимум 2,5 м. и поставяне на маска при разговор с други хора.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

Възлагам се на кметовете на райони от понеделник да създадат организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.

# 34
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Отменят се част от противоепидемичните мерки
(Източник: Министерство на здравеопазването)

От 6 май се допуска посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки:

а) разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 метра между тях и не повече от четири лица на маса или на едно семейство;

б) обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице;

в) да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;

г) да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

Със заповедта на министъра на здравеопазването на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) се възлага, съгласувано с министъра на здравеопазването, в срок до 05.05.2020 г.,  да определи и други изисквания и организация на работа на тези обекти.

Друга точка от заповедта урежда провеждането на обучения от учебните центрове за обучение на водачи за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство; учебните центрове, които извършват обучение на водачи на моторни превозни средства за извършване на превоз на опасни товари и/или курсове за обучение на консултанти по безопасността; учебните центрове, които провеждат курсове за обучение на водачи за придобиване на начална квалификация и за усъвършенстване на познанията им (периодично обучение); лицата, които извършват първоначално и периодично обучение на технически специалисти в пунктовете за проверка на техническата изправност на пътни превозни средства; висшите училища, които извършват първоначално и периодично обучение на инструкторите; учебните центрове, които извършват специална и допълнителна подготовка на морските лица; учебните центрове, които извършват обучение в областта на гражданското въздухоплаване; центровете за професионално обучение и квалификация в железопътния транспорт.

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

От 4 май се допускат посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки:

а) провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат лица с повишена телесна температура;

б) осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;

в) обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;

г) тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;

д) осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;

е) ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;

ж) дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);

з) създаване на организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни);

и) разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум  8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;

к)  недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

Последна редакция: вт, 05 май 2020, 21:00 от BG-Mamma™

# 35
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
От 00:00 часа на 6 май 2020 г. преустановяват дейността си КПП-тата на входно-изходните пътища на областните центрове
(Източник: Министерство на здравеопазването)

От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове. Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед, издадена днес.

Със същата заповед се отменят и по-строгите мерки за влизане и излизане от гр. София.

# 36
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Позволява се провеждането на културни събития и посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина при спазване на конкретни изисквания
(Източник: Министерство на здравеопазването

Днес, 11 май, министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки.

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Допускат се и посещения на кина,  като допустимата заетост на местата също е до 30% от максималния капацитет.

# 37
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Обявява се извънредна епидемична обстановка в България

Министерски съвет на РБългария прие решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че това решение дава възможност да се прилагат противоепидемични мерки след края на извънредно положение.

На базата на решението на МС до полунощ министър Ананиев ще издаде 4 заповеди, които ще бъдат публикувани на сайта на министерството.

# 38
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Заповеди на министъра на здравеопазването, указващи противоепидемичните мерки в условията на извънредна епидемична обстановка
(Източник: Министерство на здравеопазването)
На базата на решение на Министерски съвет за въвеждане на извънредна епидемична обстановка в България министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде 4 заповеди, които указват въведените противоепидемични мерки:

1. Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.
- Всички работодатели и органи по назначаване, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, организират дистанционна форма на работа за служителите си (надомна работа/работа от разстояние).
- Когато е невъзможно прилагане на дистанционна форма на работа, работодателите задължително прилагат определени с наредбата противоепидемични дейности и мерки.
- При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 м. е задължително използването на защитна маска за лице или предпазен шлем. Изключение се допуска при осигурена механична преграда от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ почистване и дезинфекция.
- Всички собственици или управители на обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да прилагат и допълнителни противоепидемични мерки, осигуряващи спазването на дистанция между лицата, дезинфекция на обектите и площите на открито, осигуряване на дезинфектанти за ръце, осигуряване на контрол на входа на обекта по отношение броя на влизащите лица с цел недопускане струпването на хора и др.
- Всички лица, когато се намират в закрити обществени места (обществен транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове, места, на които се предоставят обществени или други услуги и т.н.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата (кърпа, шал, шлем или др.).
- Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, трябва да спазват физическа дистанция от най-малко 1,5 м., когато се намират и на открити обществени места (паркове, улици, автобусни спирки и др.)
Пълния текст на заповедта можете да прочетете ТУК.


2. Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.
- Не се разрешават посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, закрити площи на заведения за хранене и развлечения, търговски центрове тип МОЛ (с изключение на банкови и застрахователни офиси, доставчици на платежни услуги, хранителни магазини, аптеки и дрогерии в тях).
- Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия в училища, университети и други обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение (с изключение на провеждането на практики и стажове на курсанти от Академията на МВР, обучения от учебните центрове за обучение на водачи и др.)
- Преустановяват се посещенията на деца в детски ясли и детски градини.
- Не се разрешава провеждане на масови спортни мероприятия на открити и закрити места, с изключение на колективно спортуване за аматьори до 12 участника без състезателен характер, без публика и само на открити места.
- Забранява се провеждането на масови научни мероприятия - конференции, симпозиуми и др.
- Забранява се провеждането на масови културно-развлекателни мероприятия на закрито (театри, концерти, сценични прояви и др.), с изключение на посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет.
- Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, вкл. от резидентен тип за деца и възрастни.
- Определя се часови диапазон от 8:30 до 10:30 ч. всеки ден, в който само лицата на възраст над 60 г. могат да посещават хранителните магазини и аптеките.
- Забраняват се посещенията на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места.
Пълния текст на заповедта можете да прочетете ТУК.


3. Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г.
Със заповедта се указват случаите, в които се налага задължителна изолация, провеждането на болнично и домашно лечение на лица с установен положителен тест за Covid-19, проследяването и поставянето под домашна карантина на контактни лица, лица, влезли на територията на страната от други държави и др.
- На задължителна изолация и болнично лечение подлежат потвърдени случаи на Covid-19 - възрастни лица над 60 г., лица с хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояни, лица с тежко клинично протичане, лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия.
- На задължителна изолация и лечение в домашни условия за период от 28 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване подлежат заразоносители/асимптоматични лица, лица с леки клинични оплаквания и без придружаващи хронични заболявания и/или имунокомпрометиращи състояния.
- В периода на задължителна изолация в домашни условия лицата са длъжни да не напускат домовете си или мястото, в което са посочили, че ще пребивават за посочения срок.
- Всички близки контактни на потвърден случай на Covid-19 се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава, за срок от 14 дни, считано от последния контакт със заболялото лице.
- Под карантина за срок от 14 дни се поставят и лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.
Пълния текст на заповедта можете да прочетете ТУК.


4. Заповед № РД-01-265/14.05.2020 г.
- Временно се забранява влизането на територията на Република България на всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт, с изключение на: българските граждани, членове на техните семейства, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на РБългария и членовете на техните семейства; медицински специалисти, медицински научни работници и социални работници, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия; транспортен персонал, ангажиран с международен превод на пътници и товари; чуждестранни официални длъжностни лица (държавни ръководители, членове на правителства и др.) и членовете на техните делегации, както и дипломати, служители на международни организации, военослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения; граждани на други страни, имащи пряко отношение към изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България и др.; сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма; погранични работници, работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, вкл. при инсталирането и поддръжката ѝ.
- Допуска се транзитно преминаване през територията на Република България за граждани на държави-членки на ЕК и страни по Шенгенското споразумение, вкл. граждани на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в друга държава-членка на ЕС или страна по Шенгенското споразумение и техните семейства, с цел да се завърнат в държавата, където пребивават.
Пълния текст на заповедта можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: чт, 14 май 2020, 19:54 от BG-Mamma™

# 39
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
От петък, 22 май, децата могат да посещават ясли и детски градини
(Източник: Министерство на здравеопазването)

„Детските ясли и детските градини остават затворени до 21 май, 2020 г., включително“. Това гласи заповед на здравния министър, издадена днес, 19 май.

Кметовете трябва да създадат организация за работа на яслите и детските градини на територията на съответните общини. Те трябва да се съобразят както с въведените противоепидемичните мерки, така и с указанията на министъра на образованието и науката.Няма да се изисква задължителната медицинска бележка, за да не се получава струпване на хора пред лекарските кабинети.

Ще се увеличи и интервалът за оставяне и вземане на децата, за да се избегне струпване пред входовете на детските градини.

Няма да се провеждат тестове да прием на първокласници.

Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър. Родителите ще подписват декларация за съгласие.

Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина.

По думите на министъра на образованието Красимир Вълчев посещението на детските градини няма да е задължително. Той отправи апел към родителите, ако имат възможност, да оставят децата си вкъщи.

Последна редакция: вт, 19 май 2020, 15:59 от BG-Mamma™

# 40
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение да влизат в България
(Източник: Министерство на здравеопазването)

От днес, 22 май, отпада забраната гражданите на ЕС и на страни по Шенгенското споразумение (включително Светлейшата Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако̀ и Държавата град Ватикан) да влизат на територията на България.

На 14-дневна карантина не подлежат членовете на семействата на български граждани, както и лицата, които са във фактическо съжителство с български гражданин, когато срокът на техния престой в България е до 7 дни.

При влизане на територията на България на 14-дневна карантина не подлежат и български граждани и граждани на държави-членки на ЕС, които са:

-    лица, пътуващи по хуманитарни причини;
-    представители на търговско-икономическите и инвестиционни дейности и лица, имащи пряко отношение към: изграждане, поддържане, експлоатация и осигуряване на безопасността на стратегическата и критичната инфраструктура на Република България

Това важи и за следните лица, независимо от тяхното гражданство:

-    медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници, и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия;
-    работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ;
-    чуждестранни официални длъжностни лица, членовете на техните делегации, както и дипломати, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения;
-    погранични работници;
-    водачите на автобуси, извършващи международен превоз на пътници;
-    водачите на товарни автомобили, които извършват или приключват международен превоз на товари и стоки.Всички останали лица се поставят под 14-дневна карантина в дома или в място за настаняване, което лицето е посочило.

Не се променят разпоредбите за транзитно преминаване през територията на България.

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец - Приложение № 1, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването

# 41
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19
(Източник: Министерство на здравеопазването)

Съгласно заповедта, издадена от министъра на здравеопазването, считано от 26 май, се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им капацитет на открито и при максимален капацитет на използване на залите (читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други) според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

В заповедта на здравния министър се казва още, че считано от 01.06.2020 г. се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти,  заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове, с изключение на дискотеки, пиано-бар и нощен бар.

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

# 42
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Разрешава се провеждането на колективни и индивидуални спортни мероприятия със състезателен характер пред публика
(Източник: Министерство на здравеопазването)

Считано от 10.06.2020 г. се разрешават колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи, на открито, с публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки или при спазване на дистанция от 1,5 м.

Считано от 15.06.2020 г. се разрешават колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи, на закрито, с публика, при заетост на местата до 30% от общия им капацитет и при настаняване на зрителите най-малко през 2 седалки.

Очаква се от 15 юни 2020 г. да отпаднат всички противоепидемични мерки, въведени през извънредното положение и по време на извънредната епидемична обстановка в България.

# 43
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Удължава се епидемичната обстановка
(Източник: Извънреден брифинг)

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на месец юни.
Запазват се препоръките за дистанция и дезинфекция.
Маските остават задължителни само за градския транспорт, за закрити обществени места остават препоръчителни.
Запазват се ограниченията за пристигащите от чужбина.
Разрешеният капацитет за запълване на зали при провеждане на събития, театри и т.н. се увеличава от 30% на 50%.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 12:03 от BG-Mamma™

# 44
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
От 15 юни Гърция отваря за влизане без карантина само границата с България
(Източник: БНР)

От понеделник, 15 юни, Гърция отваря за влизане без карантина само границата с България.
Пътниците от няколко европейски страни с висок праг на заболеваемост ще се тестват задължително на летището при пристигане.
Гърция отваря от понеделник само сухопътната граница с България. Влизане от Албания и Северна Македония е възможно само при извънредни случаи, но не и за туристи. Под забрана остава преминаването на границата с Турция.

Общи условия

Активация на акаунт