Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Нови противоепидемични мерки, считано от 00:00 часа на 21.03.2020 г.
(Източник: Министерството на здравеопазването)

От 00.00 ч. тази нощ, след решение на кризисния щаб за борба с коронавируса със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на територията на цялата страна влизат в сила следните допълнителни ограничения:

1.  Забраняват се посещенията на паркове, градинки, детски и спортни площадки в цялата страна. Полицията ще следи за изпълнението на забраната. Ще бъде допускане разхождането на домашни любимци при спазване на строгото изискване собствениците да не се събират на групи и да не прекаляват с продължителността на разходката

2. На входовете и изходите на всички областни градове ще бъдат изградени пропусквателни пунктове, през които ще могат да преминават само пътуващи по неотложни причини: завръщане у дома, хора, които работят в друго населено място, по медицински причини. Причината за пътуването ще трябва да се доказва с декларация.

Бланката е публикувана на сайта на МВР.

В декларацията по обновения образец отпада заверката от работодателя в т. 3.  Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ /служебна карта, пропуск/, който носят в себе си.

Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни.

Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация. Декларацията и в този случай ще остава при служителите на КПП.

Припомняме, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост.

3. Забранява се посещението на хранителни магазини и аптеки на хора под 60-годишна възраст в интервала от 8.30 до 10.30 ч. сутринта.

Мерките ще действат няколко дни и по преценка на щаба, ако не дадат ефект, ще се премине към пълна карантина, предупреди здравният министър.

Последна редакция: ср, 25 мар 2020, 12:17 от Mamma

# 16
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882

На сайта на Столична община е стартирана нова единна информационна система за въпроси и отговори, свързани с COVID-19.
Системата е изградена в партньорство със SAP България.

Платформата е достъпна през страницата за COVID-19 на Столичната община на адрес https://www.sofia.bg/covid-19 и предоставя за гражданите кратка, точна и актуална информация по основните въпроси: какво да правим, ако имаме съмнения, че сме били в контакт със заразени лица, какво да правим, ако сме възрастни или трудноподвижни хора, какво да правим ако имаме деца, ако скоро сме се завърнали от чужбина и др.

# 17
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Министерството на здравеопазването стартира DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на COVID-19Днес най-важното е усилията на всеки от нас да бъдат насочени към това, заедно, като общество, да преминем през изпитанието COVID-19 и да излезем от него не просто по-силни, а и единни.

Сега от най-голяма подкрепа се нуждаят здравната ни система и всички онези хора, чиито професионални знания и опит са фокусирани върху това да гарантират на всички нас адекватна медицинска грижа по време на пандемия.

Това е трудна задача, изискваща съпричастност. Затова призоваваме българските граждани, които имат възможност, да бъдат солидарни и да се включат в кампанията, дарявайки 1 лв. чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора в България (не се удържа ДДС).

Всички набрани средства ще бъдат изразходвани при пълна прозрачност. С направените дарения ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Целта, която заедно си поставяме, е да бъдат събрани 5 млн. лв.

Нека бъдем солидарни!

https://dmsbg.com/16648/dms-solidarnost/

# 18
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Кампания за набиране на доброволци

Националният оперативен щаб към Министерския съвет се обръща към всички граждани, които имат желание и възможност да се включат в доброволчески дейности за преодоляване на разпространението на COVID-19 в условията на извънредно положение.

Стартирана е платформа за набиране на доброволци - www.dobrovolets.bg

Може да помогнеш ако:

•   Си в добро здравословно състояние
•   Не си регистриран от органите на МВР за противообществени прояви или престъпления
•   Имаш желание да помогнеш


И участваш в една или всички от дейностите:

•   Болнични заведения и свързани с тях (немедицински) дейности
•   Болнични заведения и свързани с тях медицински дейности – само за медицински лица
•   Дейности, свързани с нуждите на Националния кризисен щаб
•   Дейности, свързани с нуждите на Министерство на вътрешните работи
•   Дейности, свързани с нуждите на Министерство на здравеопазването

# 19
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Задължително носене на защитна маска на обществени места
(Източник: Министерството на здравеопазването)


След като заради общественото недоволство здравният министър Кирил Ананиев отмени заповедта от 30 март 2020 г., с нова заповед от 11 април 2020 г. отново се въвежда задължително носене на защитна маска на обществени места.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.
Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително.


Носенето на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата, е задължително до 13 май, включително.
Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена Заповед № РД-01-236 от 24.04.2020 г.

Последна редакция: пт, 24 апр 2020, 16:17 от BG-Mamma™

# 20
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Срокът на извънредното положение е удължен до 13 май 2020 г.

С решение на Народното събрание е прието предложението на Министерски съвет срокът на извънредното положение в България да бъде удължен до 13 май 2020 г.

# 21
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Какво знаем за коронавирусната инфекция (Covid-19)?
Отговори на най-често задаваните въпроси

Какво е Covid-19?
Скрит текст:
COVID-19 е болест, причинена от нов вид коронавирус (SARS-CoV-2).
Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV).
SARS-CoV-2 (Covid-19) е установен за първи път в Китай през декември 2019 г.
През декември 2019 г. в китайската община Ухан избухва епидемия от COVID-19, която бързо се разпространява в други региони на Китай и по света.
До март 2020 г. всички държави-членки на ЕС са докладвали случаи на COVID-19 и броят на случаите продължава да нараства.
На 11 март 2020 г. Световната здравна организация обяви глобална пандемия от COVID-19.

Има ли разлика между коронавирусната инфекция и грипа?
Скрит текст:
Коронавирусната инфекция (COVID-19) и грипът са различни инфекциозни заболявания, причинени от различни вируси. Въпреки че и двете са респираторни заболявания, разпространяват се по сходен начин (въздушно-капков път) и могат да имат подобни симптоми (температура, кашлица, задух), останалите им характеристики са различни.
За разлика от COVID-19 има ваксина срещу грип. Грипна ваксина не би защитила от заболяване, причинено от SARS-CoV-2, но е важно да се предотврати грипът и да се предотвратят симптомите, които биха могли да бъдат сбъркани с COVID-19.

Как се предава коронавирусната инфекция (COVID-19)?
Скрит текст:
Вирусът се предава чрез директен, въздушно-капков път от заразен човек (чрез кашлица и кихане) и чрез докосване на повърхности, замърсени с вируса, и след това докосване до устата, носа, очите.

Влияе ли температурата на разпространението на коронавируса?
Скрит текст:
Вирусът се предава и при високи, и при ниски температури. Все още не е известно дали сезонните климатични и температурни промени ще повлияят на разпространението на коронавирусната болест (COVID-19). Някои други вируси като тези, причиняващи обикновената настинка и грип, се разпространяват повече през студените месеци, но все пак е възможно заразяване от тези вируси и през топлите месеци. Знаем обаче, че студеното време и снегът сами по себе си не могат да убият коронавирусната болест (COVID-19). Вземането на гореща вана също няма да попречи на заразяването с вируса!

Могат ли писма/документи, продукти и опаковки да бъдат замърсени с коронавирус (SARS-CoV-2)?
Скрит текст:
Да.
Проучванията показват, че коронавирусите (включително предварителната информация за вируса COVID-19) могат да останат на повърхности за няколко часа или до няколко дни. Това може да варира при различни условия (например вид повърхност, температура или влажност на околната среда).
Ако живеете в район, в който има локално предаване на коронавирусната болест (COVID-19), е важно да се прилагат подходящи предпазни мерки при работа с всеки предмет или повърхност, които са били докоснати от други хора, тъй като може да бъдат замърсени от вирус. Почиствайте повърхността на опаковките с дезинфектант/дезинфекциращи кърпички, преди да използвате или отваряте опаковката. Изхвърляйте опаковката в контейнер за отпадъци с капак. Измивайте ръцете си със сапун и вода или разтривайте ръцете с разтвор на алкохолна основа веднага след това. За да знаете какво е нивото на разпространение на вируса в района, в който живеете, редовно проверявайте за актуализации от вашите национални и местни здравни власти.

Можем ли да се заразим с коронавирус (SARS-CoV-2) от домашен любимец?
Скрит текст:
Не. Досега няма доказателства, че домашни любимци като котки и кучета могат да разпространяват COVID-19.

Кой може да се зарази с коронавирус?
Скрит текст:
Всеки. Хората от всички възрасти могат да бъдат заразени от вируса и трябва да вземат предпазни мерки, за да се защитят, като мият ръцете си често със сапун и вода. Възрастните хора и всички с предшестващи медицински състояния (като астма, диабет, сърдечни заболявания) са по-уязвими и застрашени от по-тежко протичане на болестта.

Има ли ваксина за предотвратяване от заразяване или специфично лекарство за лечение на коронавирусната инфекция (COVID-19)?
Скрит текст:
Не.
Понастоящем няма специфично лекарство или ваксина за коронавирус SARS-CoV-2, и няма лекарства или ваксини, които да са напълно изпитани за безопасност и ефикасност
Понастоящем лечението е симптоматично и се основава на клиничното състояние на пациента и поддържащо лечение. Поддържащото лечение включва кислородна терапия, хидратиране и лечение на високата температура/болката, антибиотици в случай на съпътстваща бактериална инфекция
Важно е обаче да се знае, че много от симптомите на коронавирусната инфекция (COVID-19) могат да бъдат лекувани и получаването на здравна помощ в ранния етап на заболяването може да подобри резултатите. Повечето пациенти се възстановяват с поддържащо/симптоматично лечение.

Какви са най-добрите начини за предпазване от коронавирусна инфекция (COVID-19)?
Скрит текст:
-   Често измиване на ръцете със сапун и вода или почистване на ръцете с дезинфектант, съдържащ спирт.
-   Избягване на контакт с хора, които имат симптоми на настинка или грип.
-   Избягване на докосването на лицето (очите, носа, устата).

Какъв процент алкохолно съдържание в дезинфектантите за ръце и почистващите препарати е достатъчен за убиването на коронавируса (SARS-CoV-2)?
Скрит текст:
Дезинфектантите за ръце и почистващите препарати трябва да съдържат най-малко 60% алкохол, за да са ефективни.

Как да помогнем за ограничаване на разпространението на болестта?
Скрит текст:
-   Като потърсим медицинска помощ рано, ако имаме симптоми (температура, кашлица, задух).
-   Като стоим вкъщи, докато имаме симптоми.
-   Като избягваме да ходим на обществени места.
-   Когато кихаме или кашляме, да го правим в сгъвката на лакътя или в салфетка за еднократна употреба, която трябва да изхвърлим незабавно и да измием ръцете си веднага след това.

Какъв е инкубационният период при заразяване със SARS-CoV-2?
Скрит текст:
"Инкубационен период“ означава времето между заразяване с вируса и началото на симптомите на заболяването. Повечето оценки за инкубационния период за COVID-19 (в над 99% от случаите) варират от 1 – 14 дни, най-често около пет дни. Отделни медицински проучвания показват, че в редки случаи инкубационният период може да варира от 0 до 33 дни.

Какви са най-често срещаните симптоми при заразяване с коронавирус (SARS-CoV-2)?
Скрит текст:
Най-честите наблюдавани симптоми са:
-  Треска / повишена температура
-  Кашлица
-  Мускулни болки или умора
- Тежест в гърдите / задух

Възможно е проявата и на сипмтоми като:
- Главоболие
- Запушен нос/хрема
- Възпалено гърло
- Гадене и повръщане
- Диария
- Загуба на вкус и/или обоняние

Трябва ли да се хоспитализират всички, заразени със SARS-CoV-2?
Скрит текст:
СЗО препоръчва съмнителните случаи за зараза със SARS-CoV-2 да бъдат изолирани и наблюдавани в болнична обстановка, за да се осигури и безопасност, и качество на медицинските грижи (в случай че симптомите на пациента се влошат), и сигурност за общественото здраве.
Поради няколко възможни причини обаче, включително когато няма възможност за стационарни грижи или предоставянето им не е безопасно (т.е. ограничен капацитет и ресурси, които не са в състояние да удовлетворят търсенето на медицински услуги), може да се разгледа възможността за алтернативна обстановка (включително в дома на пациента) за предоставяне на медицински грижи. Ако съществува такава причина, пациентите с леки симптоми и без подлежащи хронични състояния като белодробни или сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност или имунокомпрометирани състояния, които ги излагат на риск, да могат да получават грижи у дома. Освен това пациентите и членовете на домакинствата им трябва да бъдат информирани за аспектите на личната хигиена, за основните мерки за профилактика и контрол на заразата, как да се грижат за предполагаемия заразен член на семейството колкото е възможно по-безопасно и как да предотвратят разпространението на заразата сред лицата в контакт с домакинството.

Кои са рисковите фактори за тежко протичане на болестта?
Скрит текст:
Възрастните хора и тези с хронични заболявания са най-податливи към тежко протичане на болестта.
Най-високорискови са хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, хипертония, диабет.
Как ще протече инфекцията обаче зависи от имунния отговор на човека.

При възрастни и увредени хора имунната система може да не е в състояние да се справи с вируса, когато размножаването на вируса е по-бързо, отколкото тя може да контролира.
При случаите на тежко протичане на болестта при млади и здрави хора вероятната причина за това е т.нар. „цитокинова буря“ – неконтролиран имунен отговор, с ангажиране на огромен брой имунни клетки и свръхпроизводство на цитокини, което клинично се изявява с тежки възпалителни състояния, пневмония, задух, възпаление на дихателните пътища, до полиорганна недостатъчност.

Лицата, страдащи от алергии, изложени ли са на по-висок риск от развиване на тежко заболяване при заразяване със SARS-CoV-2?
Скрит текст:
Алергиите, включително леката алергична астма, не са идентифицирани като основен рисков фактор за коронавирусната инфекция или за по-неблагоприятен резултат в наличните досега проучвания. Умерената до тежка астма, от друга страна, при която пациентите се нуждаят от лечение ежедневно, е включена в хроничните белодробни състояния, които предразполагат към тежко заболяване.
Деца и възрастни на лекарства на поддържащо лечение на алергии (напр. Левкотриенови инхибитори, инхалаторни кортикостероиди и/или бронходилататори) трябва да продължат лечението си, както е предписано от техния лекар, и не трябва да прекратят приема на лекарства поради опасения от COVID-19. Ако развият симптоми, съвместими с COVID-19, ще трябва да се самоизолират, да информират своя лекар и да следят здравето си като всички останали. Ако се развие прогресивно затруднено дишане, те трябва да потърсят бърза медицинска помощ.

Колко дълго траят симптомите при коронавирусната инфекция?
Скрит текст:
Средното време от появата на симптомите до клиничното възстановяване е:
•   При леко протичане на болестта: приблизително 2 седмици;
•   При тежко или критично протичане: 3 – 6 седмици;
•   Приблизително време от началото на развитието на тежко заболяване (включително хипоксия): 1 седмица.
Сред пациентите, които са починали, времето от появата на симптомите до фаталния край варира от 2 до 8 седмици.

Кой и за колко време трябва да бъде карантиниран?
Скрит текст:
В България на задължителна строга домашна изолация (карантина) подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19 – лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).
На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.Използвани източници:
https://www.who.int/ - Световна здравна организация
https://www.fip.org  - Международна федерация на фармацевтите
https://www.unicef.org/ - УНИЦЕФ
https://www.ecdc.europa.eu/en - Европейски център за превенция и контрол на заболяванията
https://www.consilium.europa.eu - Европейска комисия
http://www.mh.government.bg - Министерство на здравеопазването
https://www.ncipd.org - Национален център по заразни и паразитни болести

# 22
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Влизането и излизането с автомобили в София се забранява за неопределено време.

На извънреден брифинг на здравния министър Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и на и началника на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски тази вечер (16.04) бе оповестено, че влиза в сила забрана за влизане и излизане с автомобили от столичния град.
Заповедта влиза в сила от тази нощ, от 00.00 часа на 17.04 и ще е валидна до второ нареждане.

Ограничението не важи за линейки, медицински лица, които пътуват по работа, товарни автомобили/тирове, автомобили със специален режим на движение, аварийни коли на компании, осигуряващи водоснабдяване, електростабдяване, компании, осигуряващи интернет достъп и телевизия и служебни автобуси, превозващи работници, лица, пътуващи за лечение.
Целта на всяко пътуване трябва да бъде доказано с документ, указващ целта на пътуването.
Ще бъдат правени строги проверки на декларациите и ще се прилагат санкции за декларации с невярно съдържание.

Ще има два "прозореца" в периодите от 6 до 8 ч. сутринта и от 18 до 20 ч. вечерта, когато ще се пропускат работещи отиващи или връщащи се от работа, което трябва да бъде доказано с документ и телефон за връзка с работодателя.

Междуградският транспорт също преустановява движението си до второ нареждане.От 21 април 2020 г. отпадат часовите ограничения за влизане и излизане в София.
От днес, 21 април, гражданите, които отиват или се връщат от работа с личен автомобил, ще могат да влизат и излизат в София по всяко време срещу декларация. В декларацията ще трябва да бъдат посочени и работното място, и телефонът на работодателя.

Това нарежда здравният министър в издадената днес Заповед № РД-01-226/21.04.2020 г., с която се правят изменения в Заповед № РД-01-224/16.04.2020 г.
Пълният текст на заповедта можете да прочетете ТУК

Последна редакция: вт, 21 апр 2020, 11:37 от BG-Mamma™

# 23
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Възобновяват се плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, женските консултации и плановият прием в лечебните заведения
(Източник: Министерство на здравеопазването)

От 21 април ще бъдат възобновени плановите детски консултации, основните задължителни имунизации, съгласно чл. 19 от Наредба № 15 за имунизациите в Република България, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения.

Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи.
Детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.

От утре поетапно ще бъдат възобновени приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.

# 24
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Здравният министър издаде заповед за дейностите по асистирана репродукция
(Източник: Министерство на здравеопазването)

Със заповедта Кирил Ананиев нарежда преустановяване на следните дейности по асистирана репродукция: започване на нови процедури по хормонална стимулация на пациентки на възраст под 39 години; започване на нови процедури по трансфер на размразени ембриони; започване на вътрематочни инсеминации; изследване на стерилитет, свързан с мъжки фактор; започване на нови процедури по даряване на яйцеклетки.

Изключение от забраната за започване на нови процедури се допуска по отношение на хормонални стимулации и процедури на естествен цикъл за пациентки с анти-Мюлеров хормон под 1 ng/ml, както и при онкологично болни пациенти по отношение замразяване на яйцеклетки или сперматозоиди с предстояща химио- или лъчетерапия.

Започнатите дейности по асистирана репродукция, които подлежат на преустановяване, съгласно заповедта, могат да бъдат довършени при стриктно изпълняване на препоръките за намаляване на риска от разпространение на COVID-19.

Продължаващите дейности по асистирана репродукция ще се изпълняват при спазване на следните условия: всеки пациент да се приема като потенциално заразен с COVID-19 и да се използват всички необходими лични предпазни средства от персонала; да се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите; добитите яйцеклетки или ембриони да се криоконсервират; започналите стимулации да се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите; когато се налага трансфер при вече започнала процедура, да се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19; препоръчително е два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат; да се продължи наблюдението на ранните бременности (до 12 г.с.) след ин витро при максимални изисквания за сигурност.

# 25
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Коронавирус и бременност - препоръки към бременни жени, акушер-гинеколози и акушерки


Препоръки към всички бременни жени


•   Какъв ефект има COVID-19 върху бременните жени?

•   Какъв ефект има COVID-19 върху бебето, ако майката бъде диагностицирана с инфекцията?

•   Какво мога да направя, за да намаля риска от инфекция с COVID-19?

•   Защо бременните жени са в уязвима група?

•   Какво трябва да направя сега, ако съм бременна?

•   Трябва ли да посещавам прегледите в женска консултация?

•   Определя ли се методът на родоразрешение от пандемията на коронавирус?

•   Може ли бащата на детето да присъства по време на раждането?

•   Какво да направя, ако мисля, че съм заразена с COVID-19?

•   Как да се изследвам за COVID-19?

•   Какво да направя, ако имам положителен тест за COVID-19?

•   Мога ли да предам коронавирус на бебето си?

•   Ще бъде ли изследвано бебето за COVID-19 след раждането?

•   Ще мога ли да остана с бебето си/да осъществя контакт „кожа до кожа“, ако подозирам или имам положителен тест за COVID-19?

•   Ще мога ли да кърмя бебето си, ако имам съмнения или потвърден тест за COVID-19?Препоръки към акушер-гинеколози и акушеркиАлгоритъм на поведение на бременни с COVID-19

Последна редакция: ср, 22 апр 2020, 10:01 от Mamma

# 26
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Стартира безплатен телефон за пациенти с хронични заболявания в условията на COVID-19
(Източник: http://covid.npo.bg )

Информационна линия в помощ на пациентите с хронични заболявания стартира от днес – 22 април 2020 г. Линията е създадена от Националната пациентска организация и ще бъде в помощ на пациентите всеки работен ден от 9.00 до 18.00 часа.

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания ще имат възможност да получат информация от специалисти в ендокринологията, кардиологията, онкологията, инфекциозните болести и др.  На 0800 14 515 пациентите могат да се свържат и с психолог, с когото да обсъдят тревожността или притесненията си в извънредната ситуация. Линията не обслужва спешни състояния.

Телефонните консултации са безплатни за пациенти до края на май 2020 г. За пациенти, за които е необходима консултация по документи или преглед на резултати от изследвания, НПО осигурява възможност за пряка връзка с лекарите във виртуален здравен кабинет. Информационната линия гарантира достъпа до здравна информация и навременно информиране на хората с хронични заболявания в условията на извънредно положение, без да отменя консултацията с техния лекуващ лекар.

Повече информация за специалистите, които приемат обажданията, може да бъде получена на информационния портал на НПО за пациенти в условия на COVID – www.covid.npo.bg

# 27
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Възобновяват се дейности по асистирана репродукция
(Източник: Министерство на здравеопазването

Здравният министър издаде заповед за възобновяване на дейности по асистирана репродукция, които бяха временно преустановени.

Дейностите по асистирана репродукция ще се изпълняват при спазване на следните условия:
- всеки пациент да се приема като потенциално заразен с COVID-19 и да се използват всички необходими лични предпазни средства от персонала;
- да се осигуряват минимум 15 минути отстояние между пункциите, както и цялостна дезинфекция на помещенията между пациентите;
- добитите яйцеклетки или ембриони да се криоконсервират;
- започналите стимулации да се завършат с оплождане и криоконсервация на ембрионите;
- когато се налага трансфер при вече започнала процедура, да се спазват всички изисквания за безопасност от заразяване с COVID-19;
- препоръчително е два дни преди фоликулната пункция пациентките да имат направен PCR тест за COVID-19 с отрицателен резултат;
- да се продължи наблюдението на ранните бременности (до 12 г.с.) след ин витро при максимални изисквания за сигурност.

Всички лечебни заведения, които изпълняват дейности по асистирана репродукция трябва стриктно да спазват въведените противоепидемичните мерки. Те ще подлежат на засилен контрол от страна на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и от Регионалните здравни инспекции.

# 28
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
Разрешават се посещенията на градски паркове и градини при определени условия
(Източник: Министерство на здравеопазването)

Със своя заповед министърът на здравеопазването разрешава посещенията на градски паркове и градини на следните лица:

- деца до 12 години, придружавани от родител/и или член/ове на  семейството, но не повече от двама възрастни, в часовия диапазон от 9,30 ч. до 18,30 ч. всеки ден;

- собственици на кучета, но не повече от един, във времето до 9,30 ч. и след 18,30 ч., всеки ден.

Посещенията на градски паркове и градини трябва да се осъществяват при стриктното спазване на  противоепидемичните мерки. Задължителни са носенето на предпазни маски, спазването на физическа дистанция от 2,5 метра, влизането в и излизане от парковете и градските градини през обозначените за целта места, както и придвижването по обозначените маршрути. Забранява се консумацията на алкохол на територията на парковете и градините. Гражданите трябва да избягват контакт с повърхности, в т.ч. сядане на пейки и тревни площи, както и да съблюдават всички противоепидемични мерки и указания на лицата, изпълняващи служебните си правомощия.

Остава в сила забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

На база заповедта на министъра на здравеопазването, кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане мерките, съобразно спецификите на съответните градски паркове и градини на територията на общините.

# 29
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 882
От 27 април се разрешава разходката в 10 от големите паркове на София
(Източник: Столична община)

Това е позволено за деца с родителите им, бременни жени, единично спортуващи и собственици на домашни кучета

От утре, 27 април, се разрешава разходката в 10 от големите паркове на София за деца с родителите им, бременни жени, единично спортуващи и собственици на домашни кучета.

✅ Позволени са разходките само по определени маршрути.

✅ Родителите с деца и бременните жени могат да използват парковете между 9.30 и 18.30 ч., а единично спортуващи и собственици на кучета - до 9.30 и след 18.30 ч.

✅ Задължително е спазването на дистанция от минимум 2,5 м и носенето на предпазни маски.

ℹ️ Парковете, които се отварят за разходки са: Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“. Паркът на НДК II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

Важно е да се спазват следните мерки:

☑️ Разрешава се разходка на деца с родителите им и на бременни жени в големите паркове на София.

☑️ Препоръчителна възраст на децата – до 12 г.

☑️ Децата могат да бъдат извеждани в парка само от членове на семейството между 9.30 и 18.30 ч.

☑️ Единично спортуващи и собственици на кучета могат да използват парка до 9.30 и след 18.30 ч

 
➡️ Носенето на предпазни маски е задължително.

➡️ Трябва да се спазва дистанция 2,5 м от други семейства

➡️ В парка де влиза само от отворените входове. Страничните входове са затворени.

➡️ Трябва да се използват обозначените маршрути за разходка.

➡️ Трябва да се избягва докоснето на повърхности - използвайте дезинфектант и ръкавици.

➡️ При разходка на домашни кучета да се използва повод.

➡️ Да се спазват указанията на служителите в парка.

 

ЗАБРАНЯВА СЕ:

❌ Събирането на деца и възрастни от различни семейства.

❌ Използването на детски и спортни съоръжения и пясъчниците.

❌ Игрите на деца в група и с общи играчки.

❌ Сядането на пейки. Сядането на тревата и правенето на пикник.

❌ Употребата на алкохол на територията на парка.

 

ПРЕПОРЪКИ:

✅ Не посещавайте парка, ако имате симптоми като - температура, кашлица, задух.

✅ Ако видите, че в парка има много хора, не влизайте!

✅ Не оставайте повече от 2 часа.

✅ Изхвърляйте отпадъците си в контейнерите извън парка.

✅ След прибиране от разходка, измийте ръцете си и почистете дрехите.Схеми на маршрутите за разходка в парковете и градините:

•  Борисова градина;
•  Южен парк;
•  Градинката около НДК;
•  Парк "Гео Милев";
•  Западен парк;
•  Северен парк;
•  Парк "Оборище" и градина "Баня Подуяне" (пар … uot;Заимов");
•  Парк Мир и Дружба

Общи условия

Активация на акаунт