COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 2

• 985 497
  • 22 670
  •   1
Отговори
# 10 515
Не че ми е важно, ама...не спирам да се чудя...
Ей сега гледам пак, журналисти в парламента, накупчени един връз друг, навалица...Нямат маски, нямат скафандри, нищо.Парламентаристите и те, гъз до гъз в парламента, гледам, не седят през три банки един от друг.
Вчера, на две КПП-та, до Сф и до Пв, полицаите също, без маски, без ръкавици, без защитно облекло.ПИпат документи на хората, минават от кола на кола, не се дезинфекцират след всяка кола....
Генерала също, все заобиколен от хора.....
Е, нали вируса страшен...смъртоносен, опасен, суперзаразен, трепещ наред де що човек види....
Що тъй тия хора, дето ежечасно ни намилат "Стойте си в къщи, за да не пукнете!, нещо хиииич не се страхуват от тоя тъй опасен вирус???
И по други страни не се страхуваха, а сега се страхуват. Явно някои хора трябва да го изпитат на собствен гръб за да им дойде акъл в кратуните.

# 10 516
И според мен не са реални цифрите за заразените в България, но мисля , че са в пъти повече. Имаше страшно много полети от Италия фервуари месец , ако е толкова заразен няма как да не сме си донесли доста болни. Това си е мое мнение, не искам да насаждам излишна паника, даже напротив, ако го карат леко и хората са ок , мисля, че скоро ще се оправят нещата.

# 10 517
Малко материал, подкрепящ теорията за изкуствено създаден вирус. Много логично написано.
https://threadreaderapp.com/thread/1226311942354042880.html
И малко научен материал, че вирусът е естествен.
https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9

# 10 518
Поскъпването започна още преди ковид да дойде при нас. Сега им е още по лесничко да надуват цените. И не говоря за котидж сирене, а за обикновено бяло и т.н.

Позволи ми да не се съглася. До миналата седмица успявах да намеря повечето неща на старите им цени. И не говорим за промоции, а за редовни цени, промоции при храните в момента не търся, няма и да има скоро.
Не става дума за луксозни храни или нещо подобно. Котиджа беше само пример. Основни неща са поскъпнали, да, сирене, хляб, колбаси.
Къде да сигнализираме за спекула?  Ей за това ще сигнализирам с кеф, за излезли майки с деца не мога.

# 10 519
  • Пловдив

Уважаеми журналисти, питайте: кога ще давате на тия с леки симптоми Авиган? За който китайците твърдят че са доказали, че помага.

Това обаче не е правилния въпрос. Правилният въпрос би бил: Имаме ли наличности и/или възможност за доставка на този препарат?

Но преди всичко дали е разрешен за употреба у нас.

# 10 520
  • София

Уважаеми журналисти, питайте: кога ще давате на тия с леки симптоми Авиган? За който китайците твърдят че са доказали, че помага.

Това обаче не е правилния въпрос. Правилният въпрос би бил: Имаме ли наличности и/или възможност за доставка на този препарат?

Но преди всичко дали е разрешен за употреба у нас.

Не е.
Има механизъм, по който може да се набави за болниците.

# 10 521
The Third ,
и от страх почнаха да си шият маски ли?

# 10 522
Иване щеше да постваш статистиката за сравнение на смърността в Италия сега и същия период 2019.

Не съм Иван, но и мен ме интересуват такива данни. Ето , че проф. Костов ни помага, като специалист.

"Италия в последните години от 2013 г. до 2017 г. във всичките четири сезона, според един специализиран анализ, има смъртност 68 000 загинали, които със сигурност имат отношение към грипната епидемия“, разказа проф. Костов.

Той изнесе и данни: През сезон 2013/2014 г. починалите италианци са 7000, през 2014/2015 - 20 000, през 2015/2016 - 15 000, а през 2016/2017 -  вече са 24 000, всички починали при вероятна връзка с грип. Можете да се запознаете с изследването, цитирано от професора тук:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285

https://segabg.com/hot/category-bulgaria/prof-kostov-italiya-vin … -zhertvi-pri-grip

# 10 523
Въпреки че смятам, че постовете на Ън са крайни и на моменти цинични, и доста груби, съм съгласна с нея. За основната част от тези, които се прибират. За етнос и манталитет. За това, че сега се прибират именно защото нямат осигуровки в страните, в които бяха, работеха на черно, просеха, някои и проституираха, изобщо "прехранваха се". Нито един от тях не е отишъл, за да изпраща пари тук и да подпомага икономиката на България, сега си харчат парите тук, защото са дошли по принуда, а не защото искат. И продължават да се прибират. И правят купони по гетата, с безпрецедентна наглост си търсят правата, държат се така, сякаш всички са им длъжни, държавата им е длъжна, ние сме им длъжни-за всичко. "Поръчват си" линейки за убоден пръст или препиване с алкохол, и когато им се откаже, отиват на място и нападат медиците, крещят, чупят, вандалстват....защото ние сме им длъжни. На тях, на същите тези, които само допреди месеци ги гледахме по репортажи от немските градове, където бяха се изнесли на тумби и в които репортажи хулеха и попържаха държавата, която са напуснали, защото "там, в чужбината" помощите са в пъти повече, а за тях това е най-важното - някой да им дава пари докато те лентяйстват и правят купони. Плюеха същата тази държава, от която сега искат да са равноправни с останалите, които с години внасят вноски в ЗК и които сега логично очакват да им се помогне, ако се наложи. Дано не се налага!
Ти сериозно ли мислиш, че всички се прибират по тези причини?
Наясно ли си колко хора, работят оф шор и в момента проектите им за замразени и се прибират, защото няма къде да останат?
Колко моряци се прибират от пасажерски кораби, защото круизния туризъм е на пауза?
Колко моряци от товарни кораби се прибират, защото няма карго?
Колко хора са били на временен договор и са работили в развлекателния бизнес (артисти, танцьори, музиканти)?
Колко учащи се прибират защото няма вече учене и с парт тайм джоб не могат да се издържат?

Верно ли си толкова ограничена, че освен роми, друго не виждаш...?

# 10 524
  • Gotham City
    Следя темата и имам въпрос, понеже виждам тук доста информирани хора. Студентка се връща преди седмица от Англия. Поставена е под карантина и даже е проверявана. Но момичето живее с майка си, баща си и брат си, които не са под карантина - излизат си, пазаруват, ходят на работа. Това било съгласувано и с ОПЛ. Това карантина ли е според вас?

# 10 525
    не се страхуват от тоя тъй опасен вирус???
    На тези аспиратори ще им дадат, а може ежедневно даже лекар да ги преслушва. Да му мислят другите, за които нито апаратура има, нито лекари.

ПП Нещо позитивно на фона на целия хаос: Китай е пратил на Австрия 450 000 предпазни екипа и 1,5 милиона маски. Въпреки дипломатическата ситуация е имало престой от няколко часа, докато пуснат машината да излети. Австрийските пилоти са чакали изолирани в хотел, докато натоварят пратката. Предназначението е Тирол в Австрия и Южен Тирол в Италия. Там са най-засегнати в момента. А в Южен Тирол директно не можели да пратят нищо, изцяло изолирани са.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 14:06 от Анонимен

# 10 526
    • София
    Скрит текст:
    Аз нямам против завръщащите се от чужбина, но СЛЕД отпадане на извънредното положение и отварянето на границите т.е. когато положението вече е овладяно. Не виждам проблем всеки да стои там, където го е заварило положението???? Каква е причината всички да хукнат да се прибират???? Ще поседят още месец или два където са и после да си идват.
    Когато хората са уплашени и се притесняват за тяхното здраве и на близките им, бързат да се приберат вкъщи и да са заедно със семейството си.  Може би ги е страх, че в чужбина няма да им обърнат достатъчно внимание, понеже за чужденци. Така си го обяснявам.
    Не казвам, че е правилно, а че е разбираемо. Аз също си останах, където съм и не съм и мислила да тръгвам за България. Но аз съм тук с годеника ми, ако бях сама студентка в общежитие без никакъв близък тук, може би също нямаше да предпочета възможността да остана сам-сама.
    Уплашени са за собственото си здраве, а не са уплашени за здравето на близки и роднини в БГ???? Това не го разбирам. Като са уплашени, стоят там, където са, и чакат ситуацията да се подобри. Не мога да си представя, че ще се завърна у дома и ще поставя още хОра под карантина от страх за себе си. Малко егоистично звучи.

Ън, на черно или не, няма значение, никой няма да им откаже помощ по света при това положение. Като се върнат и сеят зараза, по-спокойни ли ще са? Били вкарвали пари в държавата, ами да си изтеглят и роднините там и да не пращат нищо тук, много е лесно. Мои роднини са в чужбина, седят си там, устроени са, не пращат нищо в БГ и вярват в здравната с-ма, на която плащат данъци.

Бонго, естествено, че се донесе отвън. То във всички европейски страни е внесен така. Просто трябваше да се спрат пътуванията, да се локализират районите и да се хвърлят всички усилия там, а вместо това започна едно масово преселение на народите от страх за собственото си здраве и без грам мисъл за околните.

# 10 527
    • sofia
    Моята прогноза е, че през май ще започнем да са връщаме към нормалните си занимания, а юли ще сме забравили за вируса и ще се борим с икономическата криза, което не е по леко, защото там не е ясно колко ще продължи.
    Туризмът ще го отнесе, както го донесе. А държавата не е лошо да преосмисли дали да залага на услугите повече отколкото трябва.

Болднатото е добре казано...Flowers Hibiscus
    Останалото, съгласна съм. Само че още преди края на април ще се отключат нещата. Няма кой да държи икономиката на пауза дотогава. Всички го осъзнават (надявам се), засега още не го казват, мълчат и чакат нещо да се случи. А то нищо няма да се случи, даже и пикове не мисля, че ще има, напротив. Бавно и постепенно ще осъзнаем, че този вирус отдавна свободно обикаля популацията и вече нищо не може да го спре.

Всички говорите за домашен затвор, щамове, маски, плюнки, а никой нищо не казва за спекулата.
    Уж щяха да се борят с нея, но в момента при храните тя се вихри с пълна сила. Продуктите, които редовно купувам са с цени, нараснали с 50 до 100 %. Пример: от днес в супермаркета до работата ми сирене Котидж струва 3.70, при стара цена от 2 лв. за разфасовка от 150 гр.
    Какви са вашите наблюдения? Аз съм потресена.
    И какви са тези сладки приказки, че пестите като си седите вкъщи. Ами вижте цените на храната, мен от това ме хвана ужас, не от вируса. Ако нямам домашно производство, заплатата ми бързо ще се стопи още преди средата на месеца. Ако все още съм щастлива да съм на работа, разбира се.
    Всичко е поскъпнало, дори минералната вода.
    Ужасна спекула.Всичко е поскъпнало.Да ме извиняват ама това не са добри хора/не използвам термина който трябва/.

# 10 528
    • София - Рим и обратно
    Скрит текст:
    Не че ми е важно, ама...не спирам да се чудя...
    Ей сега гледам пак, журналисти в парламента, накупчени един връз друг, навалица...Нямат маски, нямат скафандри, нищо.Парламентаристите и те, гъз до гъз в парламента, гледам, не седят през три банки един от друг.
    Вчера, на две КПП-та, до Сф и до Пв, полицаите също, без маски, без ръкавици, без защитно облекло.ПИпат документи на хората, минават от кола на кола, не се дезинфекцират след всяка кола....
    Генерала също, все заобиколен от хора.....
    Е, нали вируса страшен...смъртоносен, опасен, суперзаразен, трепещ наред де що човек види....
    Що тъй тия хора, дето ежечасно ни намилат "Стойте си в къщи, за да не пукнете!, нещо хиииич не се страхуват от тоя тъй опасен вирус???
    И по други страни не се страхуваха, а сега се страхуват....
    А дали не е, защото им е наредено да СЕ "страхуват"?   Smiley

Риторично питам, в спорове няма да се впускам.
    Страхуват се. И колкото повече се страхуват, по-послушни стават. Бояна писа, че било нормално да те е страх. Не, не ме страх, а съм бясна. Сигурно не се вписвам нещо в "нормалността" на ситуацията.

# 10 529
    • Другата България
    Въпреки че смятам, че постовете на Ън са крайни и на моменти цинични, и доста груби, съм съгласна с нея. За основната част от тези, които се прибират.За етнос и манталитет.
    Скрит текст:
    За това, че сега се прибират именно защото нямат осигуровки в страните, в които бяха, работеха на черно, просеха, някои и проституираха, изобщо "прехранваха се". Нито един от тях не е отишъл, за да изпраща пари тук и да подпомага икономиката на България, сега си харчат парите тук, защото са дошли по принуда, а не защото искат. И продължават да се прибират. И правят купони по гетата, с безпрецедентна наглост си търсят правата, държат се така, сякаш всички са им длъжни, държавата им е длъжна, ние сме им длъжни-за всичко. "Поръчват си" линейки за убоден пръст или препиване с алкохол, и когато им се откаже, отиват на място и нападат медиците, крещят, чупят, вандалстват....защото ние сме им длъжни. На тях, на същите тези, които само допреди месеци ги гледахме по репортажи от немските градове, където бяха се изнесли на тумби и в които репортажи хулеха и попържаха държавата, която са напуснали, защото "там, в чужбината" помощите са в пъти повече, а за тях това е най-важното - някой да им дава пари докато те лентяйстват и правят купони. Плюеха същата тази държава, от която сега искат да са равноправни с останалите, които с години внасят вноски в ЗК и които сега логично очакват да им се помогне, ако се наложи. Дано не се налага!
    Ти сериозно ли мислиш, че всички се прибират по тези причини?
    Скрит текст:
    Наясно ли си колко хора, работят оф шор и в момента проектите им за замразени и се прибират, защото няма къде да останат?
    Колко моряци се прибират от пасажерски кораби, защото круизния туризъм е на пауза?
    Колко моряци от товарни кораби се прибират, защото няма карго?
    Колко хора са били на временен договор и са работили в развлекателния бизнес (артисти, танцьори, музиканти)?
    Колко учащи се прибират защото няма вече учене и с парт тайм джоб не могат да се издържат?
    Верно ли си толкова ограничена, че освен роми, друго не виждаш...?
    Няма да ти сляза на нивото на махленски език и липса на всякакво възпитание, за това колко не си "ограничена" съвсем няма да отварям дума, но ако имаш проблем с четенето с разбиране или с четенето по принцип, то си го реши навреме и сама, без да изпадаш в крайности. Това е добронамерен съвет, при следващи обиди ще те докладвам за груб език и обиди, които не са провокирани с нищо, и не са само към мен.

Последна редакция: пн, 23 мар 2020, 14:07 от Merri_An

Общи условия

Активация на акаунт